Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

кофти звук от "новото" домашно кино!

Featured Replies

Здравейте!
Наскоро ми изгърмя старото домашно(2007-8г) кино и си взех друго ползвано 2015 и 2-те са на самсунг! говорителите на старото са здрави и вързах новото директно към тях,импеданса е същия. обаче новото звука ми един "изцъклен" сякаш целия диапазон е с повдигната честота. баса е доста размазан и на някой фонови звучи се чува като резонанс, което е мега дразнещо. Пробвах и с неговите си говорителчета но те са по-малки като размер и се чува още по-кофти. Пробвах с еквилазер да резна честотите около 125hz и 250hz но това е от аудиото на компа (SPDIF/optical), има малка разлика. но през BlueTooth разботата е трагична. екволзайзера на самата система няма голяма разлика, по не се усеща. Пробвах с няколко бас туби разликата е минимална в зависимост от размера на говорителя, всичките еднакъв импеданс!

Старото домашно е samsung HT-TX250 с TAS5142 цифров-Д клас усилвател. Звука му беше невероятен баса уникален.

Новото е HT-J5500 за него не можах да намеря схеми! Скоро ще смъкна и честотната характеристика на усилвателя да видя и там какво е положението (най вече на SW).

Има ли вариант да се коригира цялата ситуация с замяна на компоненти около усилвателя или да му търся друг собственик? Като цяло се чува добре, но аз слушам електронна музика и там много се усеща разликата, иначе за чалга няма никакви грижи, за филми също!

Не трябваше де се хвърляш пак към "домашно кино". Защото, вече не са от първостепенно значение, и вече не се търсят.

В момента вариантите за добро озвучаване със аудио техника са:

- активни тонлкололони (2.0/2.1/5/5.1): най евтин вариант със сравнително добро качество на звука. ( по-добро от повечето саундбар-и на пазара)

Разгледай модели на Edifier.

-саундбар (2.0/2.1 или повече канали): сравнително бюджетен вариант за непретенциозен потребител. Сравним до някъде със старите "домашни кина".

- стерео усилвател + чифт hi-fi тонколони + Dac, ако ТВ е източник.

- многоканален съвременен ресийвър AVR + 5 hi-fi тонколони (или повече) + активен субуфер.

Последните два варианта са най скъпи но имат повече "гъвкавост" при добавяне или променяне на  аудио компоненти.

Но, при тях качеството на звука е най добро. Стига компонентите да са внимателно избрани.

Щом, си и любител и на филмит,е насочи се към многоканална система. Но, там има компромис със стерео слушането на музика (разбира се не колкото звука от "домашното кино")

Съвет: продай това, което имаш и си вземи нова аудио система, според предпочитанията които търсиш.

преди 43 минути, Mr. ?? написа:

В момента вариантите за добро озвучаване със аудио техника са:

- активни тонкололони

-саундбар (2.0/2.1 или повече канали):

- стерео усилвател + чифт hi-fi тонколони + Dac, ако ТВ е източник.

- многоканален съвременен ресийвър AVR + 5 hi-fi тонколони (или повече) + активен субуфер.

Точно по средата да вмъкна още един вариант:

- микро аудио система.

Която на практика представлява усилвател, тунер и CD плеър в компактно тяло, с две подбрани точно за него озвучителни тела. За слушане на музика е най-доброто, става и за филми с 2-канално аудио. По-евтин вариант от последните два, с достатъчно мощност и възможности за домашна употреба.

преди 3 часа, Unreal_manbg написа:

Новото е HT-J5500 за него не можах да намеря схеми!

DSP TMS320DA788B

Крайно стъпало ClassD MGND1 2бр. ИС.

За модела HT C5500 ,предполагам схемата е еднаква.

https://elektrotanya.com/samsung_ht-c5500_blu-ray_home_theater_system.pdf/download.html

По отношение на качеството няма нещо което да може да направите за съжаление. Крайното стъпало е второстепенен елемент по отношение на качество в тези системи ,а първи е DSP и модулатора ,от тях зависи честотното срязване на входния сигнал за всеки канал постъпващ към НЧУ.

преди 22 часа, Mr. ?? написа:

Разгледай модели на Edifier.

Закачил съм буфер с две колони за лаптопа. Свири, ама няколко години от как го взех, се чува едно бучене в рамките на 1-2 секунди, един или два пъти от буфера, което го прави често и е супер досадно.

преди 24 минути, *S197* написа:

Закачил съм буфер с две колони за лаптопа. Свири, ама няколко години от как го взех, се чува едно бучене в рамките на 1-2 секунди, един или два пъти от буфера, което го прави често и е супер досадно.

Захранването какво е ,трансформатор или импулсно ? Възможно е да има филтрови електролитни кондензатори за смяна.

преди 2 часа, AAUUXX написа:

Захранването какво е ,трансформатор или импулсно ? Възможно е да има филтрови електролитни кондензатори за смяна.

Няма трансформатор.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Огромно БЛАГОДАРЯ за отговорите и отзивите като цяло!
не мога да повярвам, че има толкова много хора, които обърнаха внимание. писах и в др форуми и беше глас в пустиня.

Пробвахме да му правим амплитудно честотна характеристика, но по нея нищо не се видя. Основно баса е много орязан слабо  се усеща, а усиля ли го от настройките на системата и почва да криви и да прави разни резонанси.

Обмислях вариантите и с някоя стара ямаха, но всички ресийвъри които ми допаднаха бяха с активни бас туби, а аз в къщи имам 3 пасивни и вече се чудя де да ги слагам. мислех и за вариянт с допълнително усилвателче само за тубата. В крайна сметка някак се отказах от този вариант с ресийвъра.

Развръзката е, че си всех LG BH9540 пак 10 годишна "барака", но звъка е мнооогооо добре. сега на самсунга ще му търся др собственик!
пък и ще се опитам да си оправя стария самсунг (че там му липсват захранванията за цифровите усилватели 12V и 31V за(TAS5142), както и почти всички LC филтри на изхода бяха думнали). колкото и да е трудно за вярване тази стара антика вадеше страхотен звук!

Поздрави на всички :)

LC filters.jpg

преди 3 минути, Unreal_manbg написа:

Огромно БЛАГОДАРЯ за отговорите и отзивите като цяло!
не мога да повярвам, че има толкова много хора, които обърнаха внимание. писах и в др форуми и беше глас в пустиня.

Пробвахме да му правим амплитудно честотна характеристика, но по нея нищо не се видя. Основно баса е много орязан слабо  се усеща, а усиля ли го от настройките на системата и почва да криви и да прави разни резонанси.

Обмислях вариантите и с някоя стара ямаха, но всички ресийвъри които ми допаднаха бяха с активни бас туби, а аз в къщи имам 3 пасивни и вече се чудя де да ги слагам. мислех и за вариянт с допълнително усилвателче само за тубата. В крайна сметка някак се отказах от този вариант с ресийвъра.

Развръзката е, че си всех LG BH9540 пак 10 годишна "барака", но звъка е мнооогооо добре. сега на самсунга ще му търся др собственик!
пък и ще се опитам да си оправя стария самсунг (че там му липсват захранванията за цифровите усилватели 12V и 31V за(TAS5142), както и почти всички LC филтри на изхода бяха думнали). колкото и да е трудно за вярване тази стара антика вадеше страхотен звук!

Поздрави на всички :)

LC filters.jpg

По отношение на самсунг домашното кино с което имаш проблем при ниските ,може да сложиш нискочестотен филтър на субуфера със срез 130/ 140Hz ,филтъра е задължително да бъде качествен за да не изгори субуферния краен усилвател от големия кондензатор за такъв срез.

На снимакта която си постнал виждам подути кондензатори ,те филтрират изходния сигнал за фронтални, център и задни колони, с тези кондензатори се определя среза за същите на изхода.

• Автор
преди 11 минути, AAUUXX написа:

На снимакта която си постнал виждам подути кондензатори ,те филтрират изходния сигнал за фронтални, център и задни колони, с тези кондензатори се определя среза за същите на изхода.

Снимката е от стария самсунг който изгърмя, то си пише на етикетчето. И който се надявам да успея да съживя! Някога!

на времето търсих такива нискочестотни филтри  за музиката на колата и така не можах да намеря (бяха ми попаднали някакви дето бяха на безбожна цена). Но вече отпада понеже ще го продавам!

преди 7 минути, Unreal_manbg написа:

Снимката е от стария самсунг който изгърмя, то си пише на етикетчето. И който се надявам да успея да съживя! Някога!

на времето търсих такива нискочестотни филтри  за музиката на колата и така не можах да намеря (бяха ми попаднали някакви дето бяха на безбожна цена). Но вече отпада понеже ще го продавам!

Нискочестотен филтър, но задължително трябва да семниш кондензатора ,защото ако не го направиш с този електролитен кондензатор ще дефектира крайното стъпало за субуфера. Търси метало- хартиен кондензатор с такъв капацитет или биполярен аудио кондензатор.

• Автор

На самсунг J5500 като снемахме честотната характеристика на баса почваше от 42hz до към 95hz, а този филтър като гледам реже вс над 120hz

преди 7 минути, Unreal_manbg написа:

На самсунг J5500 като сменахме честотната характеристика на баса почваше от 42hz до към 95hz, а този филтър като гледам реже вс над 120hz

Как сте сменили честотната характеристика ? Честотната лента за субуфера се определя от DSP чипа ,без да бъде препрограмиран няма как да бъде променена честотната лента ,освен с филтър на изхода какъвто дадох за пример ,като ще бъде за сметка на мощността от по ниския срез.

• Автор

Опс правописна грешка!!!!! Снемахме честотната характеристика с осцилоскопа!

току-що, Unreal_manbg написа:

Опс правописна грешка!!!!! Снемахме честотната характеристика с осцилоскопа!

Не може да бъде променена честотна лента с осцилоскоп.

• Автор

явно не можем да се разберем! Наясно съм, че не може нищо да се променя! Идеята с осцилоскопа беше да видим дали няма някакви линейни изкривявания и да видим от (20hz-1кhz ) графиката на бас канала.

току-що, Unreal_manbg написа:

явно не можем да се разберем! Наясно съм, че не може нищо да се променя! Идеята с осцилоскопа беше да видим дали няма някакви линейни изкривявания и да видим от (20hz-1кhz ) графиката на бас канала.

Ясно ,явно не съм разбрал правилно в предния пост

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.