Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компетентност на съда при развод

Featured Replies

Моля за помощ за следния казус. Българи, които са сключили брак в България, но живеят постоянно в Германия от 10 г. са купили жилище с ипотечен кредит там. Сега ще се развеждат в България.

В тази връзка попаднах на следния текст в статия: "за да се произнесе българският съд във връзка с въпроси, касаещо семейното жилище, това жилище трябва да се намира на територията на Република България. Ако страните са живели в чужбина, тогава въпросите, свързани с ползването на семейното жилище не са от компетенцията на българския съд.". 

Моля за становище това твърдение вярно ли е и ако да, на кой нормативен акт се позовава.

Много благодаря за всяко мнение!

Нормално, всяка държава отговаря за имотите на нейната си територия. Няма как нашия съд да се произнесе за нещо, което е на чужда територия. Дори и да го направи, то няма да е валидно.

• Автор
преди 49 минути, Нушо написа:

Нушо, много благодаря!

преди 55 минути, Rudy M. написа:

Тия българи, като са тръгнали да се развеждат, няма ли да си наемат поне един адвокат, който да им обяснява подобни неща?...

Брат ми ходи на консултация с адвокат в България, но му казаха да изчакал да види в коя държава съпругата му ще подаде молба за развод и ако е в България каква ще е исковата молба и чак тогава можел да говори конкретно. От отговора Ви обаче си давам сметка, че е по-добре да потърси друг адвокат, който да го представлява, когато процедурата стартира. 

Аз съм просто разтревожена сестра, която се опитва да търси някаква информация, за да се чувства полезна. 

Ами много правилно са му казали. Важно е как е написана молбата за развод, и какви искове има в нея. Никъде не е казано, че съдът при развод задължително трябва да се произнесе и за общото имущество. Това се случва само ако подаващият молбата включи в нея такова искане. Може да не го направи, може да иска да води отделно дело за подялба на апартамента. Може да имат непълнолетни деца, може и да нямат. Ако имат - те имат право на ползване на имота до навършване на пълнолетие. Има и още доста обстоятелства, които са описани в статията, която цитирате в първия си пост. Затова е най-добре да има адвокат, който да се запознае напълно със случая, и да ви посъветва как е най-добре да постъпите. 

Също има голямо значение дали развеждащите се са решили да се разделят мирно и тихо, и да запазят добри отношения. Или ще се води война. Защото в двата случая подходите са различни.

• Автор
преди 10 минути, Rudy M. написа:

Ами много правилно са му казали. Важно е как е написана молбата за развод, и какви искове има в нея. Никъде не е казано, че съдът при развод задължително трябва да се произнесе и за общото имущество. Това се случва само ако подаващият молбата включи в нея такова искане. Може да не го направи, може да иска да води отделно дело за подялба на апартамента. Може да имат непълнолетни деца, може и да нямат. Ако имат - те имат право на ползване на имота до навършване на пълнолетие. Има и още доста обстоятелства, които са описани в статията, която цитирате в първия си пост. Затова е най-добре да има адвокат, който да се запознае напълно със случая, и да ви посъветва как е най-добре да постъпите. 

Също има голямо значение дали развеждащите се са решили да се разделят мирно и тихо, и да запазят добри отношения. Или ще се води война. Защото в двата случая подходите са различни.

Определено ще се води война! Брат ми иска всичко да си делят по равно, тя иска всичко да е за нея. Дори не е съгласна да прехвърлят имота на общото им непълнолетно дете. В следствие на това развод по взаимно съгласие няма как да има. 

Докато чакаме исковата й молба, исках да намеря информация дали българския съд може да се разпореди брат ми да напусне семейното жилище и размера на наема, който съпругата му ще му дължи. За първото не бях сигурна, а второто ми се струва още по-малко вероятно, защото кое българско вещо лице ще прави оценка на пазарния наем в гр." Горно нанадолнище", Германия. 

Ние рано останахме без майка, той е по-малък от мен и се тревожа за него. Няма да му стига заплатата за ипотечен кредит за общото жилище, наем, в случай че трябва да се изнесе, издръжка за детето и недай Боже за съпругата и търся информация, че място не мога да си намеря. 

Много Ви благодаря за отделеното време! Питам тук, не защото не искам да се консултирам с адвокат, а защото няма какво конкретно да му покажа, но мен сън не ме лови от притеснение.

Тревогите покрай него се увеличават експоненциално с всеки изминал ден. Току-що разбрах, че брат ми е дал на тъста си "генерално" пълномощно преди 10 г! Знам, че такова животно в правния мир няма, но явно е дори с права да наема адвокати от името на брат ми (последния изобщо е забравил за това и "естествено" няма копие). 

Моля Ви кажете ми, ако тъста му е наел адвокат, който да го представлява, възможно ли е този адвокат да отиде да получи исковата молба в съда и призовка изобщо да не бъде изпратена на брат ми? 

• Автор
преди 7 минути, JohnTRIVOLTA написа:

А защо чакате , а не подаде молба за развод брат ви? Понеже е виноват ли?

Не. Жена му иска да се развежда, защото си има друг, но в болшинството от случаите съда ще го накара да напусне семейното жилище, а той няма пари за наем+ипотечен кредит+издръжка. 

преди 2 минути, Good sister написа:

Не. Жена му иска да се развежда, защото си има друг, но в болшинството от случаите съда ще го накара да напусне семейното жилище, а той няма пари за наем+ипотечен кредит+издръжка. 

Ами точно, брат ви да иска развод заради изневяра. Дори има малка , но хипотетична възможност съда да присъди да остане с детето в жилището !

преди 2 часа, Raze написа:

Нормално, всяка държава отговаря за имотите на нейната си територия. Няма как нашия съд да се произнесе за нещо, което е на чужда територия. Дори и да го направи, то няма да е валидно.

българия и германия  членуват в еднаква бюрократична система 

наречена римско право

жената получава всичко

преди 13 минути, Good sister написа:

а той няма пари за наем+ипотечен кредит+издръжка.

епа да има 

а га яде кифтета не рева 

• Автор
преди 3 минути, Banesc написа:

българия и германия  членуват в еднаква бюрократична система 

наречена римско право

жената получава всичко

епа да има 

а га яде кифтета не рева 

В нотариалния акт пише, че двамата са собственици 50:50. Кой точно съд ще й даде всичко? А ако може да го накара българския съд да се изнесе, той какъв зор има да се развежда, че да плаща и наем? А за кифтетата е вярно, но в случая той е тъпака, който е купувал кифтета, които жена му да яде, но това е друга тема.

преди 3 минути, Good sister написа:

В нотариалния акт пише, че двамата са собственици 50:50.

а кредита на кой на името е 

преди 3 минути, Good sister написа:

На двамата

значи не се дели

обща собственост е

ще  си живеят заедно

брат ти бившата и новия на бившата 

• Автор
току-що, Banesc написа:

значи не се дели

обща собственост е

ще  си живеят заедно

брат ти бившана и новия на бившата 

Хахахаха, супер и аз ще ида за разкош 😀

преди 1 минута, Good sister написа:

Хахахаха, супер и аз ще ида за разкош 😀

ходи

и понеже е в германия брат ти да се пише джендер имат повече права  за всеки случай 

https://irinakonstantinova.com/2012/10/na-kogo-e-imota-pri-razvod/

а тока и водата на чие име са 

https://dh-law.bg/imushtestvo-sled-razvod-s-kakvi-prava-ra/

• Автор
преди 15 минути, Banesc написа:

ходи

и понеже е в германия брат ти да се пише джендер имат повече права  за всеки случай 

https://irinakonstantinova.com/2012/10/na-kogo-e-imota-pri-razvod/

а тока и водата на чие име са 

https://dh-law.bg/imushtestvo-sled-razvod-s-kakvi-prava-ra/

На името на брат ми.

преди 7 минути, Good sister написа:

На името на брат ми.

значи бившата може да си навърта битови сметки 

казусът може да  се разреши  със споразумение

да се видят гледните  точки 

според мен  най- удачно е да се даде под наем

или единия да плаща наем на другия  

• Автор
преди 9 минути, Banesc написа:

значи бившата може да си навърта битови сметки 

казусът може да  се разреши  със споразумение

да се видят гледните  точки 

според мен  най- удачно е да се даде под наем

или единия да плаща наем на другия  

За снахата ситуацията е "имАл, дал". Тя доброволно пари за нищо не дава. Там сключват договор с фирма за продажба на електроенергия и ако брат ми го прекрати, просто тя ще остане без ток и ще се принуди да сключи договор от свое име....на теория. За другите сметки не знам.

Тя и наем доброволно няма да плаща.

преди 3 часа, Good sister написа:

Сега ще се развеждат в България.

никакво развеждане докато не се изяснят нещата с общите имоти 

преди 3 часа, Good sister написа:

Определено ще се води война!

.............................

И изведнъж случаят стана много сложен. Замесиха се деца, ипотеки, тъстове, пълномощни ...

Много настоятелно ви съветвам следното. Забравете за този форум! Тук не е мястото, където ще получите компетентен съвет. Тук адвокати няма. Е, има един-двама, ама те много отдавна спряха да дават безплатни съвети. Тук е пълно с разни празнодумници от рода на Banesc, които пишат каквото им падне, във всички теми. Те няма да ви помогнат. Намерете си компетентен адвокат, който да защити интересите на брат ви. 

Успех. 

Най-правилното според мен, е да обявят имота за продажба /естествено на атрактивна цена, за да се намери бързо купувач/. И с тези пари да погасят ипотеката. После да се развеждат спокойно!

То хубаво, ама дали жената ще е съгласна на това?...  Или ще се надява при развода да ѝ дадат право да живее в апартамента, докато детето стане пълнолетно, и евентуално да изплати своята половина, с парите, които бившият ѝ мъж ѝ дава като издръжка? Как мислиш? ;)

преди 7 минути, Rudy M. написа:

То хубаво, ама дали жената ще е съгласна на това?...  Или ще се надява при развода да ѝ дадат право да живее в апартамента, докато детето стане пълнолетно, и евентуално да изплати своята половина, с парите, които бившият ѝ мъж ѝ дава като издръжка? Как мислиш? ;)

Ако не е съгласна, ще плащат и двамата по равно докато не го изплатят. И после пак трябва да го делят на две.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.