Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Почистване на сензор.

Featured Replies

Здравейте ! Бих желал малко помощ по един въпрос. Става дума за почистване на сензор на DSLR апарат. Гледах клипове в ютуб, слушах обяснения, но някои важни подробности не ми станаха ясни. Аз по принцип си държа камерите чисти. При смяна на обектив, обдухвам с гумичката, но реших, да почистя сензор. Интересуваме следното. След, като сваля обектива, трябва да повдигна огледалото, нали ? След това трябва ли да изключа камерата ? В някои клипове показват, че сензора се чисти със суха четка. В други с мокра. Имам и такава почистваща течност. С мокра по - добре ли е ? Ако трябва с мокра, след като почистя, после какво ?  Да подсушавам сензора с нещо или да чакам, да изсъхне от само себе си ? Ще се радвам, да чуя компетентно мнение.

Разрешен от Rudy M.

Съвет: занеси апарата за да го почистят професионално във сервиз занимаващ се с услугата.

Защото, почистването на сензора на DSLR, не е шега работа.

• Автор

Аз знам, че не е шега работа. Затова имам такива притеснения и питам тук. Проблема е, че професионален сервиз вероятно има само в София и Пловдив. Далече съм и от двете места, а и нямам собствен транспорт, и ми е малко проблемно. Освен да търся някой професионален фотограф в района. Може би някое фото студио, ако все още има.

преди 1 час, tulski написа:

Здравейте ! Бих желал малко помощ по един въпрос. Става дума за почистване на сензор на DSLR апарат. Гледах клипове в ютуб, слушах обяснения, но някои важни подробности не ми станаха ясни. Аз по принцип си държа камерите чисти. При смяна на обектив, обдухвам с гумичката, но реших, да почистя сензор. Интересуваме следното. След, като сваля обектива, трябва да повдигна огледалото, нали ? След това трябва ли да изключа камерата ? В някои клипове показват, че сензора се чисти със суха четка. В други с мокра. Имам и такава почистваща течност. С мокра по - добре ли е ? Ако трябва с мокра, след като почистя, после какво ?  Да подсушавам сензора с нещо или да чакам, да изсъхне от само себе си ? Ще се радвам, да чуя компетентно мнение.

Не съм чистил сензор, но обективи и други оптични елементи – да.

Първо огледай внимателно сензора да разбереш, дали наистина има нужда от почистване. Би трябвало замърсяването, ако има, да е само прах. Може да ти потрябва силна лампа и, евентуално, лупа със слаб диоптър.

Ако решиш да чистиш, най-нежно е с въздух (има такива гумени "круши", които се стискат с ръка, а фотаджиите може да имат и специален флакон за това със сгъстен въздух).

Следващо по нежност е суха четка; гледай да е колкото може по-мека. Би трябвало да се продават в магазини за художници.

Съмнявам се в добрия резултат, ако използваш мокра четка: навлажненият прах по-трудно се маха от повърхността; последващото изтриване на влагата също е съмнителна операция; ако оставиш влагата от вода сама да изсъхне, може да останат следи, ако водата е твърда, а дали вместо вода може да използваш спирт (чист), не ми е ясно.

Това е най-обикновен CMOS сензор. Аз бих го напръскал с 99% изопропанол, за да се разтворят евентуално натрупани наслагвания върху сензора, после бих почистил с микрофибър за очила, бих отнел фините прашинки с хартиено тиксо (не канцеларско, че оставя налеп) и накрая бих обдухал с флакон със сгъстен въздух. Точно фотаджиите ползват такива, да, но има една уловка - вътре има и пропан (или пропан-бутан, не помня вече), не е чист въздух. И не се прекалява с пръскането, трябва да му се дава почивка на флакона, понеже като те догони дядо ти Бернули след 10 секунди непрекъснато фъскане, освен въздух, от флакона започват да хвърчат капки конденз или направо скреж.

Така почиствам успешно сензорите на камерите за видеонаблюдение, на DSLR не очаквам да е по-различно. Същата технология е, само дето вие правите и магии с огледала в оптичната система, та се налага и тях да държите в кондиция.

• Решение

Леле, ужас ... Бях решил да не се логвам повече тук, ама като гледам какви глупости се пишат, и - ни мо'а, брат! 

Матрица на DSLR се чисти по няколко начина, в зависимост от замърсяването. Първият, най-прост и безболезнен, е да се издуха с "круша"-та. От снимката видях, че става дума за Nikon 7-а серия. Зареждаш батерията на 100%, държиш тялото с байонета надолу, махаш обектива, влизаш в менюто, намираш "Вдигане на огледалото за почистване на сензора", избираш го, и натискаш спусъка. Огледалото се вдига, и застава в горно положение. Духаш няколко пъти с крушата в дупката, и се надяваш да се махнат всички прахоляци. След това изключваш апарата, и огледалото си пада само. Слагаш обектива, и правиш проба дали е останало нещо. Пробата се прави така: Слагаш на най-затворена бленда (f/22, f/16, или колкото ти позволява обектива), и правиш снимка на някаква светла едноцветна или бяла повърхност - лист хартия, стена, небе, или каквото намериш. Важно е снимката да е разфокусирана. Ако скоростта е много ниска, даже може да движиш апарата. След това, като погледнеш кадъра, прашинките се виждат като тъмни петна. Ако все още ги има - преминаваме на втори начин. Трябва ти специална нежна четчица за почистване на матрица. Продават се в разни иБеи и други места в нета. Четка за почистване на обектив не върши работа! Както и друга твърда, ще ти надере матрицата. Пак махаш обектива и вдигаш огледалото, и четкаш много внимателно. По пробният кадър можеш да се ориентираш къде са прашинките. Ако имаш лупа, даже можеш да ги видиш по матрицата. Понякога става и със снимка с GSM. След изчеткването отново издухваш с крушата, и затваряш. Вместо четка - има едни специални писалки, с микрофибърен връх, пак за избутване на едри боклуци. Аз имам такава, ползвам я повече от 10 години, избила си е цената многократно :)И третият начин, ако вече има нещо сериозно залепнало (чистил съм D600, дето затворът хвърля масло върху матрицата :D ), минаваме към мокро почистване. Трябва ти специална шпатула и свъхчист изопропилов спирт. Пак се продават по магазините и сайтовете за фотоаксесоари. Аз имам едно шишенце спирт, купих го заедно с писалката, още ме държи. Та - взимаш шпатулата, капваш 1-2 капки (да е влажна, но не мокра!), вдигаш пак огледалото, и леко и внимателно забърсваш матрицата от единия до другия край. Държиш шпатулата леко наклонена, за да останат боклуците от едната ѝ страна. После минаваш обратно, като накланяш този път на другата страна. Бавно, внимателно, без да натискаш. При изпаряването си спиртът не оставя следи, но ако сложиш много - може и да остане. Избърсваш, пускаш огледалото,и си готов. Има и четвърти метод, който силно не препоръчвам на неопитни чистачи. С най-обикновена клечка за уши, пак навлажена със същия спирт. Това е да се "изкъртят" силно залепнали боклуци. Рискуваш обаче да доизцапаш матрицата с власинки от памука, затова - не рискувай. 

Предупреждения:

- никакво пръскане върху матрицата със спрейове, аерозоли, и др. Матрицата на DSLR-ите не е като на камерите за наблюдение, лесно може да се повреди;

- никакво натискане с твърди, остри, грапави и други предмети! Пред същинския фоточувствителен слой има една купчина супер нежни и фини филтри, които лесно могат да се повредят;

- препоръчително е да избягваш сгъстен въздух. Ако е под много силно налягане, пак може да повреди сензора.

И най-добре е да дадеш 20-30 лв. на някой опитен майстор да ти я почисти. Ако беше казал от кой град си, можеше и да ти дадем препоръки. 

ПП. Ето този комплект си бях купил навремето, заедно с едно шише спирт:

SensorKlear-Loupe-1-scaled_31694c6a-9407

• Автор

Аз имам комплект за почистване - гумена круша, четка, писалка, флакон с течност още нещо беше. Сензора ми едва ли е толкова тежко замърсен. При всяко сваляне на обектива го продухвам с крушата. Днес сменях обективи и правих тази операция. Сензора изглеждаше наред. Следващия път може да изчеткам и с писалката. Явно с мокро почистване ще се въздържа засега.Не виждам някакъв проблем със сензорите и снимките, ама нали трябвало профилактично сензора да се чисти. Благодаря за информацията и мненията.

преди 11 часа, tulski написа:

ама нали трябвало профилактично сензора да се чисти. 

:lol6: 

Няма такова нещо, кой ти го каза?... Сензорът се чисти само ако е замърсен. 

Казах ти - направи една снимка на затворена бленда на чиста светла повърхност, разфокусирана, и ще видиш мръсотията, ако я има. 

Или, друг вариант, понеже си с DSLR - включи на LiveView, затвори максимално блендата, и виж дали се появяват черни точки на екрана. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.