Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Архив с пет SATA HDD x 500 GB

Featured Replies

Купих много изгодно пет SАТА HDD по 500 GB всеки.

Не ми трябваха, но цената беше много ниска за комплекта и се изкуших. Сменени след някакъв ъпдейт - форматирани, проверени, без лоши сектори 🙂

Въпросът ми е, как да ги свържа всички към едно старо дъно (няма куплунг за всеки), така че да си направя архив за някои файлове, главно снимки и видео?

Аз имам само бегли познания за РС, преди за IDE дисковете имаше кабели с два куплунга, за свързване на два диска към един куплунг на дъното.

Могат ли да ги включа към отделно захранване, защото това в кутията е 300 вата?

3,5" или 2,5" са?

Аз бих помислил за външно устройство - има станции за 3,5" дискове с външно захранване - бучкаш - хвърляш, прибираш в гардероба. Ако са 2,5" е още по-лесно.

За старо дъно - ако има 4 нативни SATA и един IDE - с преходна платка може да ги свържеш и 5-те, но трябва да имаш и OS някъде там, но пък може да си направиш някакъв харуерен райд ... Ако няма IDE - PCI to SATA платка - има за 2 и за 4 броя - зависи колко ти дава настоящото дъно и колко ти трябват общо.

Ако не ти се дават пари - аз бих направил 2х500 в огледален образ на старото дъно и другите 3 диска ги въртя - 1 за пълно копие на райда, другите два ръчно копие един на друг (при 4 САТА порта е удобно, при по-малко ще ти е тегаво).

И още една идея - ако имаш един 2тб диск - може да направиш ръчен архив на 4 по 500 тоест 2тб да са постоянно свързани и оборотни, а другите периодично да се обновяват.

https://www.dekada.com/orico-вътрешно-чекмедже-за-харддиск-storage-hdd-bay-525-inch-sata3-1106ss-p-2901.html

Слагаш едно чекмедже и може да сменяш дисковете без да отваряш компа.

• Автор

Благодаря!

Явно има различни начини, да направя нещо като архив.

Дисковете са 3,5", не знам модела на дъното. Сега потърсих и докинг станция за 5 диска, но цената (205 лв) и е почти четири пъти по-висока от цената за петте диска.

Ще проверя и броя на САТА на дъното, но захранването е слабо и пет диска вероятно ще го претоварят.

HDD чекмеджето  е по-неудобен, но по-удачен за мен вариант  за 30 лв.  

Трябва да изключвам РС всеки път при смяна на HDD в чекмеджето, нали? :- )

Какво е захранването?

Един диск да взема 12v * 0,7A (пише си на етикета) + 5v * 0,7A (пише си на етикета) => 8,4+3,5 = около 12W при 5 диска отива на едни 60W пиково натоварване - колко слабо захранване на имаш?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.