Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Може ли да станеш тим лидер или мениджър в ИТ фирма без да си програмист?

Featured Replies

Здравейте, аз имам познания по Пайтън и досега все в ИТ фирми съм работил, но не като програмист. Харесвам компютрите, по цял ден с тях се занимавам, но повече ми харесва да се ровя по системни настройки, конфигурации, Уиндоуските регистри. Работил съм като manual QA, но нямам тапия от курс за това. Образованието ми обаче е и Бизнес Администрация и понеже вече съм на възраст на която ще е много трудно да стана програмист и да се боря с 20-годишни младоци. И не само това - писна ми от седене на компютри, а като програмист и кодер едва ли не само това ще правя, от 10 години все съм по минимум 8 часа пред екрана. Забелязвам, че много от моите мениджъри и тим лидери също висят пред монитори, но е доста по-накъсано. Имат много време за срещи, оперативки и т.н. А честно казано на мен тези оперативки и срещи, дискусии са ми най-приятната част от работата, но като редови служител не ми се случва често да присъствам на тях, освен ако не са за обучения. Чудно ми е дали може да стана тим лидер или мениджър на проект в ИТ фирма, без да съм кодер/програмист, но имайки доста повече връзка с компютрите, ровичкане по тях, идея как работят, познания по HTML/CSS и начални познания с Python и опит като QA тестер? Или само програмисти и то вътрешни стават такива?

преди 3 минути, Acho5 написа:

Здравейте, аз имам познания по Пайтън и досега все в ИТ фирми съм работил, но не като програмист. Харесвам компютрите, по цял ден с тях се занимавам, но повече ми харесва да се ровя по системни настройки, конфигурации, Уиндоуските регистри. Работил съм като manual QA, но нямам тапия от курс за това. Образованието ми обаче е и Бизнес Администрация и понеже вече съм на възраст на която ще е много трудно да стана програмист и да се боря с 20-годишни младоци. И не само това - писна ми от седене на компютри, а като програмист и кодер едва ли не само това ще правя, от 10 години все съм по минимум 8 часа пред екрана. Забелязвам, че много от моите мениджъри и тим лидери също висят пред монитори, но е доста по-накъсано. Имат много време за срещи, оперативки и т.н. А честно казано на мен тези оперативки и срещи, дискусии са ми най-приятната част от работата, но като редови служител не ми се случва често да присъствам на тях, освен ако не са за обучения. Чудно ми е дали може да стана тим лидер или мениджър на проект в ИТ фирма, без да съм кодер/програмист, но имайки доста повече връзка с компютрите, ровичкане по тях, идея как работят, познания по HTML/CSS и начални познания с Python и опит като QA тестер? Или само програмисти и то вътрешни стават такива?

Нищо не ти пречи да опиташ. Фирми има всякакви.

Естествено.

За тим лидер не съм сижурен, но мениджър на проект си е чист администратор.

вече съм на възраст на която ще е много трудно да стана програмист и да се боря с 20-годишни младоци - абсолютна глупост си написал. Можеш да станеш стига да искаш! 

преди 14 минути, Емил Костов написа:

вече съм на възраст на която ще е много трудно да стана програмист и да се боря с 20-годишни младоци - абсолютна глупост си написал. Можеш да станеш стига да искаш! 

Абе, иска си нагласа и опит, да ти кажа. На 40+, не се става програмист от нулата. Може да кодиш някакви глупости, ама баш програмист - зор. :)

преди 27 минути, Rammkopf написа:

Абе, иска си нагласа и опит, да ти кажа. На 40+, не се става програмист от нулата. Може да кодиш някакви глупости, ама баш програмист - зор. :)

Няма зор. Да не говорим, че сега има и доста информация, не беше както преди. Желание има ли нищо и никой не може да те спре.

Ама то не е и за мен, скучно ми е. Пробвал съм. На мен ми дай да се ровя по системните настройки, регистри, да човъркам по програми и да намирам бъгове. Всъщност аз бъговете ги откривам без и да се старая хаха. Но 1500 чисто в София с чужд език, който не е английски ми е унизително вече като гледам какви са средните заплани. На бек офис позиция работя в ИТ фирма иначе, но толкова дават. Та се замислих дали да не ги моля за прехвърляне в нашия ИТ отдел, те са отделно, ние бек офис бизнес анализатор пчеличките сме отделно.

преди 52 минути, Acho5 написа:

Ама то не е и за мен, скучно ми е. Пробвал съм. На мен ми дай да се ровя по системните настройки, регистри, да човъркам по програми и да намирам бъгове. Всъщност аз бъговете ги откривам без и да се старая хаха. Но 1500 чисто в София с чужд език, който не е английски ми е унизително вече като гледам какви са средните заплани. На бек офис позиция работя в ИТ фирма иначе, но толкова дават. Та се замислих дали да не ги моля за прехвърляне в нашия ИТ отдел, те са отделно, ние бек офис бизнес анализатор пчеличките сме отделно.

Ама то не е и за мен, скучно ми е. Пробвал съм. На мен ми дай да се ровя по системните настройки, регистри, да човъркам по програми и да намирам бъгове. - насочваш се към това! 

Аз добре се разбирам с нърдове, гийкове и т.н. както се наричат. На работа като дойде някой от ИТ отдела веднага си мисля "Я, нормален човек!".

Считай какви са хората завършили Икономики и Счетоводства щом уонаби хакерче, работещо като ИТ съпорт или сисадмин ми се струва нормално. 😆

Ама в университета наистина често си казвах "Тук почти всички са малоумни", на изпитите в УНСС също още от кандидатстудентските.

Та ако работя в офис, то поне да е с хора с високо IQ, т.е. ИТ-та.

Хората работещи по офисите в не-ИТ отдели са с IQ равно на стайна температура. И са мега ограничени - те дори настройките на програмите си трудно правят, нежели да знаят що е то системен регистър на Уиндоус. Жалка история. За мен е срамно и ограничено да имаш домашен комп на Уин и никога да не си полюбопитствал що е то регистър и да си се ровил там. Или хайде, поне в системните настройки. Аз Уин 98 се научих да го преинсталирам само като бъгна нещо на не знам си колко годинки, а тия са около моята възраст, че и по-млади има дето не могат едни кукита в браузъра да си изтрият!

Та поне като ще се мъча в офис то да е с умни хора.

преди 30 минути, Acho5 написа:

Аз добре се разбирам с нърдове, гийкове и т.н. както се наричат. На работа като дойде някой от ИТ отдела веднага си мисля "Я, нормален човек!".

Считай какви са хората завършили Икономики и Счетоводства щом уонаби хакерче, работещо като ИТ съпорт или сисадмин ми се струва нормално. 😆

Ама в университета наистина често си казвах "Тук почти всички са малоумни", на изпитите в УНСС също още от кандидатстудентските.

Хората работещи по офисите в не-ИТ отдели са с IQ равно на стайна температура. И са мега ограничени - те дори настройките на програмите си трудно правят, нежели да знаят що е то системен регистър на Уиндоус. Жалка история. За мен е срамно и ограничено да имаш домашен комп на Уин и никога да не си полюбопитствал що е то регистър и да си се ровил там. Или хайде, поне в системните настройки. Аз Уин 98 се научих да го преинсталирам само като бъгна нещо на не знам си колко годинки, а тия са около моята възраст, че и по-млади има дето не могат едни кукита в браузъра да си изтрият!

Техническото мислене/възприятие отдавна "не е на мода".

Защото иска мислене на ниво "над офца-свиня"... а това на уфсите и свините е най-гадно, а и най-опасно.

Споко, свиквай.

преди 55 минути, Acho5 написа:

Образованието отдавна е тотал  щета. Така, че повярвай знаеш в пъти повече от новите!

На мен ми писна да търпя прости и глупави хора, а и нали по-хубаво да си заобиколен от по-умни от теб, та освен ИТ не знам към какво друго мога да се насоча...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.