Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със скоростта от кабел или ?

Featured Replies

Здравейте!
До вчера бях на оператор ,при който скоростта ми беше 100 мегабита , но от днес смених оператора и минах на 300 мегабита ,а скоростта отново ми е 100 мегабита. Разстоянието от рутера до компютъра по кабел ми е около 23 метра . Кабелът ,който в момента ползвам съм го кримпвал аз и честно казано се съмнявам дали съм го направил добре...  Другото е ,че кабелът ми е удължен с готов интернет кабел (2 метра) , но с такава джаджа удължаване на кабел за интернет - eleetshop.com

Пробвах на лаптоп с отделен кабел и ми достигна скоростта , та със сигурност скоростта от оператора я има и след рутера се достига.
Питанията са ми :
1.Възможно ли е компютърът ми да не може да развие по-висока скорост ?Дъното е GB B85-HD3 /1150 
2.Възможно ли е това адаптерче , което прикачих да ограничава?
3.Възможно ли е кабелът да не позволява по-висока скорост ?

Кабелът трябва да е минимум CAT5E и да са свързани всичките 8 линии.
В спецификацията на дъното пише 

Цитат

Realtek® GbE LAN chip (10/100/1000 Mbit)

Значи не е от нея.

Стартирай ncpa.cpl, десен клик по Ethernet иконата, избери статус и вих на каква скорост е свързан

преди 21 минути, DedoMraz1 написа:

,а скоростта отново ми е 100 мегабита.

трябва да си настроиш скоростта-configure раздела

New-Bitmap-Image-5.png

преди 1 час, DedoMraz1 написа:

1.Възможно ли е компютърът ми да не може да развие по-висока скорост ?Дъното е GB B85-HD3 /1150 
2.Възможно ли е това адаптерче , което прикачих да ограничава?
3.Възможно ли е кабелът да не позволява по-висока скорост ?

1. Това се уточни вече - не е от NIC на дъното

2. Възможно е, макар и малко вероятно. Лесно ще разбереш, като игнорираш coupler-а временно и провериш на каква скорост се договарят рутера и NIC-a

3. Възможно е. Виж маркировката на кабела, дали е 5Е

Кримпни внимтелно отново двете RJ-та. По принцип, най-лесно може да се установи с LAN тестер - дори и най-елементарен от 10 лв

преди 43 минути, Banesc написа:

трябва да си настроиш скоростта-configure раздела

Ако кабела не е 5Е или има проблем при някой от накрайниците, каквото и да "настройваш" тук, няма да видиш 1 Gb. A и почти сигурно, е сетнат драйвъра на автоматично договаряне

Аве, бамбук @Banesc, кое точно ти е смешно? Що пишеш в теми, чиято материя не ти е ясна? Да видим какъв циркаджия си? Това го знаем!

преди 19 минути, teo-glavata написа:

Ако кабела не е 5Е или има проблем при някой от накрайниците, каквото и да "настройваш" тук, няма да видиш 1 Gb. A и почти сигурно, е сетнат драйвъра на автоматично договаряне

аз залагам на друго

да видим човека какво ще каже 

преди 3 часа, DedoMraz1 написа:

Здравейте!
До вчера бях на оператор ,при който скоростта ми беше 100 мегабита , но от днес смених оператора и минах на 300 мегабита ,а скоростта отново ми е 100 мегабита.

Възвожно е и друго - новия оператор да не е осигурил тази скорост, защото в договорите си пише "ДО ХХХ Mbps" и нищо не е гарангирано.

Другото - не си казал какво вфлфодно устройство ползваш. Рутер -ако нета е по ЛАН, ADSL рутер или някакво ONT - ако си на оптика.

преди 1 минута, jhoro написа:

Възвожно е и друго - новия оператор да не е осигурил тази скорост, защото в договорите си пише "ДО ХХХ Mbps" и нищо не е гарангирано.

Другото - не си казал какво вфлфодно устройство ползваш. Рутер -ако нета е по ЛАН, ADSL рутер или някакво ONT - ако си на оптика.

Яйде поредния разбирач :) Ти нормален ли си бе? 300 на ADSL? Знаем коко ти е капацитета и на тебе, ама поне чети:

преди 4 часа, DedoMraz1 написа:

Пробвах на лаптоп с отделен кабел и ми достигна скоростта , та със сигурност скоростта от оператора я има и след рутера се достига.

преди 3 часа, teo-glavata написа:

Яйде поредния разбирач :) Ти нормален ли си бе? 300 на ADSL? Знаем коко ти е капацитета и на тебе, ама поне чети:

Аре ... улево!

Боклук!

• Автор

Колеги , беше на автоматично и го промених на 1 ГБ , но отново скоростта ми е 96 мегабита. При стария оператор бях на 100 мегабита и пак достигах до 96 мегабита .  Кабелът е CAT5E . Премахнах и джаджата , с която съм удължил кабела и директно вързах лаптопа . Проблемът е в кабела или в буксите ? 

image.thumb.jpeg.6c243af76644431136ab8ca40dca5efa.jpegimage.thumb.jpeg.c5a4bde8c581a4354e95cd99a3b144d8.jpeg

Не се вижда на снимките, затова погледни сам отблизо, дали по погрешка не си разменил местата на проводниците бял-син и бял-зелен в някой край на кабела. От друга страна, от дясната снимка ми се струва, че си ползвал евтини RJ-та или евтини кримп-клещи, или и двете. Терминалите на RJ-то изглеждат като "високи, сини планини" - едно потънало, едно щръкнало, едно накриво, в резултат на което не правят добър контакт в етернет порта. Това става, ако си ползвал клещи от шарнирен тип (такива, които се затварят по дъга като ножица), а не с пресова конструкция, които директно пресоват терминалите с еднакво усилие, в права линия.

А има и друг вариант - кабелът да е ударен или силно сгънат, някъде по трасето. Това се разбира само с физически оглед (но трябва да издърпаш целия кабел, за да го огледаш в детайл) или с уред за сертификация на кабели, който струва 4-цифрена сума. :) Има и "майсторски" метод: режеш RJ-тата от двата края на кабела и хващаш чифтовете, един по един. Заголваш ги по 10 милиметра, в единия край ги даваш на късо (завиваш оранжев за оранжев-бял, зелен за зелен-бяли т.н., и така получаваш 4 отделни чифта на късо) и с омметър измерваш съпротивленията на всеки чифт откъм другия край, където са щръкнали свободно 8 оголени проводника - мериш между оранжев и оранжев-бял, после между зелен и зелен-бял и т.н. ОК е, ако видиш съпротивления от порядъка на ом, ом-и-нещо, максимум 2 ома. Почнеш ли да виждаш стойности от по 6-7 ... 10 ома съпротивление, значи че или си смлял кабела на някой завой, или си го опъвал по-силно и си разтеглил медта, с което си прецакал проводимостта на кабела. Така като гледам, използвал си FTP кабел, със сечение 23AWG? Това е тлъст кабел, принципно е доста здрав, но не е безсмъртен.

Виж също и означенията по продължение на кабела - пише ли някъде CCA или CCS на него? Или пише CU? Или нищо такова не пише? Погледни си и RJ-тата челно (все едно искаш да си ги включиш в окото - в такава посока ги гледаш), дали проводниците ти са влезли хубаво докрай. Трябва да са опрели на пластмаса и през RJ-то да виждаш ясно срезовете на всяко едно жило. Ако си ги напъхал докрай, всеки проводник лъщи ясно на метал през прозрачната пластмаса. Ще видиш тогава и цвета на метала - ако е като чисто нови 5 стотинки, кабелът е изцяло меден. Ако ти лъщи като на 10 стотинки, това не е твоят кабел - набутали са ти алуминиев или стоманен боклук, а това невинаги е написано по изолацията. И тези кабели, създават проблеми с оксидация на контакта с ножовете в RJ-то, което е причина скоростта на мрежата ти да слиза до 100 или даже 10 мегабита.

преди 4 часа, DedoMraz1 написа:

Проблемът е в кабела или в буксите ? 

Или и в двете... Звънни на кол центъра на оператора и обясни ситуацията (че не можеш да надхвърлиш 100Mbps, а би трябвало според оборудването ти.). И най-добре е да се тества кабелът с тестер - веднага ще си покаже.

• Автор

Взех LAN тестер от колеги и на номер 8 не отговаря никой.  

преди 31 минути, цър-вул написа:

Прекъснат проводник - нов кабел. Просто ще избегнеш надните.

Или просто некримпнат от някой край. Попадал съм на кабел, кримпен-недокримпен. Най-сигурният метод е с мултицета да се мери, само кабела - без RJ-тата - за да се избегне грешката от лош кримп.

А такива LAN тестери ползвам и аз, да си призная през срам, но така жестоко са ме подвеждали на няколко пъти, че вече не смея да ги препоръчвам на никого. Затова и не го описах като вариант в горния пост. Иначе, мога да разказвам истории, дето ... да ми се чудиш после, кой ми е давал сертификатите. :D :D :D

• Автор

За първи път кримпвах и има голяма вероятност да не е както трябва , защото клещите струваха 20 лева , а буксите  някакви стотинки. Ще говоря с някой техник да ми ги кримпне , защото ,ако се наложи да сменям кабела ще си отворя няколко дни работа .

Да, далечко си ми. Ако беше в радиус от 20-ина километра край Варна, направо слагаш кафето и съм при тебе с клещите и RJ-тата, да решим проблема.

Ще се наложи рекримпваш, но много внимавай откъде си купуваш конекторите. Недей да вземаш от Практикер или от някакви, неспециализирани магазини.

Обади им се, щом си от София, или направо се разходи до тях. Търсиш RJ-45 за FTP кабел, Cat.5e, производство на Tongrun. Вземи си 10-ина, да имаш, струват стотинки. Ако си купиш и качествени клещи, ще си направиш огромна услуга. Не такива, с каквито подозирам, че си кримпил, а такива, които ползвам и знам, че са добри. Има и по-скъпи пресови клещи, но ти няма да кримпиш по 500 кабела на ден и ти е излишно да наливаш повече пари в такъв инструмент.

преди 1 час, Rammkopf написа:

Ако си купиш и качествени клещи, ще си направиш огромна услуга

Само да допълня нещо, макар и еко извън контекста на темата. В алито има клещи и RJ-та и клещи от т.нар. "passthrough" тип. Много са удобни за начинаещи или когато се налага да кримпваш на неудобни места. Клещи+10-20 накрайника ще излязат около 30 лв. При този тип, вероятността за грешка е минимална

• 3 месеца по-късно...

Здравейте, мили хора, 

Пише ви жена в беда! Ако не реша въпроса по някакъв смислен начин, ще разбият цялото ми антре, за да прокарат нов кабел.... Имам същия проблем, който има и човека и направо ми е жал за нас двамата... 

Предварително се извинявам, че може да не се изразявам технически правилно, но ето и проблема...

От година и половина плащам на доставчика си услуга - високоскоростен интернет 1G. След многократни посещения и опити да ме "вържат" - да изпълнят тази услуга, се оказва невъзможно, като едно от обясненията е, че кабелът до базата за разпределение на интернета вкъщи е прекалено дълъг, за да осигури такава скорост. Отговарям на условията, описани по-горе.. с  LAN тестер кабелите отговарят на № 8.. Логично, дори вие не посочвате това като основание ... колко е дълъг един кабел не би трябвало да е проблем.... 

Поради невъзможност да ми предоставят услугата - с голяма тъга на сърцето съм изправена пред ужаса да къртя цялото антре, затова ви моля, помогнете с идеи.... 

Благодаря Ви предварително и от сърце, и се надявам да отделите време...

Какво значи "да къртя цялото антре"?... Ще пробият 2-3 дупки, голяма работа. Това не е филмът "Топло" :)

И какво очаквате да напишем тук, в Калдата, че техниците да го прочетат, и да си променят мнението?... :)  Ами добре: "Техници, моля ви, не къртете антрето на добрата жена!"  А да видим.

Като не искате кабели в къщата, намерете си друг доставчик, или потърсете безжична опция. 

Ако имате монтирани первази между пода и стените, всичко се скрива в самия перваз . А то е само едно кабелче с диаметър 6мм.Елегантно и нищо не се вижда. Това е само едно предложение от мен, понеже не съм Ви идвал никога на гости и си нямам на идея как ви изглежда антрето. Работа за половин час от почти всеки мъж или приятел.

"колко е дълъг един кабел не би трябвало да е проблем.... "

Не би, но понякога е истински проблем.

преди 17 часа, tzvete написа:

Здравейте, мили хора, 

Пише ви жена в беда! Ако не реша въпроса по някакъв смислен начин, ще разбият цялото ми антре, за да прокарат нов кабел.... Имам същия проблем, който има и човека и направо ми е жал за нас двамата...

Здравей, мила жено! Така описваш драмата, сякаш 3-та танкова ще мине през антрето, да изтеглят кабела.

Ето една идея - минавате на 5G и няма кабели, няма танкове.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.