Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Чувствам се прецакан, socket 1150 през 2023г. и ограничени опции за покупка на нов процесор.

Featured Replies

Проблемите валят един след друг. Почти сигурно сегашният процесор сдава багажа. Почна да цикли като гледам клипове в ютуб и през диспечъра на задачи забелязах, че цикленето почва като процесора вдигне на 50%+ , а днес дори не може да мине 50%, това му е таван, удря права черта. Даже сега докато пишех свалих core temp приложението и едното ядро явно е туто финито, защото седи на нула процента и чат пат до 1%.

Щайгата обаче е на доста години и за това дъно няма предлагане на процесори 1150 socket. Има много втора ръка в OLX, но ми се струва рисково. В amazon.de има и нови, но като прочетеш  "Sold by zhuxiaojingbaihuodian" и рязко ми пада желанието, въпреки, че точно в Китай се произвеждат. Някакви идеи за покупка ?

За да се чувствам още по прецакан прочетох случайно тази статия: 

Вълна от фалшиви Intel процесори залива пазара | TechNews.bg

Има един сайта за втора употреба, който дава гаранция от 6 месеца и това е доста по-добре като е от онлайн магазин, тъй като има и голямо предимство пред покупка от OLX, защото по закон имаш право да върнеш стоката в срок от 14 дни. Ако е от частно лице и не сработи, просто духаш супата. Процесорите могат ли да натрупват износване или няма такова нещо или работи или не ?

core temp.JPG

icore.JPG

Всичко това за което си споменал, не ти трябва да го правиш за да не харчиш излишни пари. Ето ти компютър с твоя тип процесор G3220 a  има същия на същата цена с G3250. За 166 лева си вземаш един с   I5 4590 и си караш работата. Най малкото е, да се занимаваш с OLX.  Това е една от най добрите фирми в София и го имаш за ден след заявката. Всичко над 100 лева е безплатна доставка. Фирмата е много точна във всяко едно отношение без да я хваля. Ако си направиш и акаунт със заявка, цената става с -10 лева по малка. Това е моето предложения. Аз кореспондирам със същата фирма от 5-6 години и никога не съм имал проблем. От линка, ще погледнеш и промоциите и съм сигурен, че ще ме споменаваш с добро. Гаранция на изделията - на почти всички - 1 година от датата на покупката. Ако имаш въпроси, на лично мога да ти отговоря веднага! Пожелавам ти успех!

Линк:   https://outletpc.bg/fujitsu-esprimo-e720-37693/

• Автор
преди 5 минути, Колев 74 написа:

Всичко това за което си споменал, не ти трябва да го правиш за да не харчиш излишни пари. Ето ти компютър с твоя тип процесор G3220 a  има същия на същата цена с G3250. За 166 лева си вземаш един с   I5 4590 и си караш работата. най малкото е, да се занимаваш с OLX.  Това е една от най добрите фирми в София и го имаш за ден след заявката. Всичко над 100 лева е безплатна заявка. Фирмата е много точна във всяко едно отношение без да я хваля.Ако си направиш и акаунт със заявка, цената става с -10 лева по малка. Това е моето предложения. Аз кореспондирам със същата фирма от 5-6 години и никога не съм имал проблем. От линка, ще погледнеш и промоциите и съм сигурен, че ще ме споменаваш с добро. Гаранция на изделията - на почти всички - 1 година от датата на покупката. Ако имаш въпроси, на лично мога да ти отговоря веднага! Пожелавам ти успех!

Линк:   https://outletpc.bg/fujitsu-esprimo-e720-37693/

Не е лоша идея, още повече за тази цена + това, че ми трябва и още рам, защото имам 4гб рам и това вече и за браузване малее, но ми се искаше да ъпгрейдна процесора и той да е по бърз.
Май даде страхотна идея, за която не бях се сетил, защото не знаех, че има такива евтини конфигурации втора ръка и сега видях в този сайт и друг за 155лв. със intel Core i5, който е съвместим с моето дъно. Имам добро SSD и само ще сменя процесора и ще добавя и рамта и ще имам и някакви вентилатори и захранваме за резерва. 

преди 2 минути, bipbip написа:

Не е лоша идея, още повече за тази цена + това, че ми трябва и още рам, защото имам 4гб рам и това вече и за браузване малее, но ми се искаше да ъпгрейдна процесора и той да е по бърз.
Май даде страхотна идея, за която не бях се сетил, защото не знаех, че има такива евтини конфигурации втора ръка и сега видях в този сайт и друг за 155лв. със intel Core i5, който е съвместим с моето дъно. Имам добро SSD и само ще сменя процесора и ще добавя и рамта и ще имам и някакви вентилатори и захранваме за резерва. 

Напиши си модела на компютъра да - не се срамувай. Има къде по калпави от твоя. Фабрична сглобка ли е или ти си го събирал. Не си заслужава да купуваш само процесор. Прочети ми поста много внимателно, помисли и тогава вземай решение. Това мога да те посъветвам. Иначе излиза че си сбъркал че не си си купил през 2023 година  Intel 14900,поне да му се радваш на опаковката.А китаеца с фалшивите процесори си го хванаха братята китайци и скоро ще го карат да коленичи на стадиона.

Цитат

В amazon.de има и нови, но като прочетеш  "Sold by zhuxiaojingbaihuodian" и рязко ми пада желанието, въпреки, че точно в Китай се произвеждат.

Няма такова нещо, Intel нямат нито един завод за процесори в Китай.

Сваляш CPU-Z и 7-zip. Инсталираш ги. Стартираш CPU-Z и 7-zip, пускаш на 7-zip - тест на хардуера - показваш до какви честоти стига процесора. Ако не стига до максималните - отиваш в настройки на захранването и проверяваш да не си сложил някакви ограничения. Ако там няма - проверяваш в биос-а за същото.

Прегледай какви са ти температурите преди да започнеш и дали перките ти се движат - може да погледнеш дали радиатора е замърсен.

Шанса да ти е повреден процесора е почти нулев.

• Автор

Сега ще ида да го изчистя с компресора, защото от бая време не съм и ще има яко прах и след това ще тествам с програмите дали работи оптимално. 
Днес много странно в core temp показва, че другото ядро работи на висок процент, а вчера беше обратно, както съм показал по горе със скрийншот.

core temp2.JPG

преди 12 часа, bipbip написа:

Почна да цикли като гледам клипове в ютуб и през диспечъра на задачи забелязах, че цикленето почва като процесора вдигне на 50%+

Тубата е по-вероятно да ти цикли от висока резолюция на клиповете, ако разчиташ на вграденото видео. 50 градуса не са проблем за Хасуел, а и точно този процесор не може да го повредиш с натрупан прах, стига да ти работи вентилатора.. Повечето антивирусни вече идват тегави за тази система, а и не си написал с каква ОС си. На същата машина като твоята, няма никакви проблеми с мултимедия и браузване, като е добавено само старо SSD и е с оптимизирани настройки с последен Windows 11.

• Автор

Хора явно цялата проблемация е от браузера "Мicrosoft Edge", който работеше перфектно вече доста време и бях много доволен, че преминах на него от Chrome, но явно нещо се е случило.
Аз даже като видях, че цикли и най-вече на видеата в ютуб, но се случваше да има забавяне при преглеждане на сайтове, направих изчистване на кеша, бисквитки, история и това като не помогна тръгнах да търся проблема другаде и това най-вече ме заблуди как цикленето ставаше, когато процесора качваше към 50%+ и като намалях резолюцията на клипа на 360p вървеше добре.

Пробвах сега на Chrome браузера и видеата вървят без проблем на 1080p, което изключва хардуерен проблем. Независимо, че най-вероятно всичко е наред с процесора, отговорите ми бяха много полезни. 
Не съм инсталирал нови разширения, имам само Adblock plus и Dark Raeder от самото начало, хммм преди да напиша това сега, пробвах с изключен Dark Raeder и нямаше промяна.

После изключих и Adbloker и след рефреш видеото не прекъсваше, но като пуснах отново блокера за реклами, видеото пак си вървеше добре. Много странно, май ще трябва да тествам повече време, да разбера дали ще е от разширенията. Между другото някой знае ли как се деинсталира браузера Edge, защото бутона деинстал ми e нективен. Win10 ми е отключен, ако има значение. Дали този браузер може да се преинсталира въобще. Имам само опции за поправка:

edge.JPG

edge01.JPG

• Автор
преди 7 минути, Rudy M. написа:

И защо трябва да деинсталираш Edge? Забравяш, че съществува, и си ползваш друг браузър.

Този не се сменя, много е добър и има голям плюс за мен, тъй като ползвам тъмни теми, при пускане на хрома той светва бяло и след половин секунда някъде става тъмен, каквато тема съм задал.
Това е доста голям пропуск на разработчиците, докато в edge няма такъв проблем, който е много неприятен за работа вечерта, като светкавица в очите. Оооо забравих най-важният плюс, който прави Edge най-добрият браузер за мен, това е вградената функция "четене на глас", която я ползвам ежедневно и слушам по дълги статии вместо да ги чета, като мога да работя в същото време. 
Тази функция е толкова напреднала и четенето на глас е идеално, почти като реален човек, нещо което не беше така преди години. Опцията "влизане в концентриран четец" също е много добра и няма във хрома. Това е наистина много добър браузер. 

• Автор
преди 9 минути, Rudy M. написа:

И като е толкова добър, защо искаш да го деинсталираш?

Сам си противоречиш.

Четеш през редовете.

Цитат

"Дали този браузер може да се преинсталира въобще" 

Как да го преинсталирам, като няма опция за деинстал. Може и да няма нужда, но ще видя за напред ако се върне проблема. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.