Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Плащане на здравни осигуровки онлайн

Featured Replies

Здравейте тази година завърших и не съм работил, изкарвам пари онлайн, но не съм регистрирал като фирма или свободна професия все още и предполагам се водя безработен. Влязох в портала за е-услуги на НАП в "справка за здравноосигурителния статус" и все още съм с непрекъснати здравноосигурителни права и пише че няма данни за 4 месеца аз съм завършил май месец, но не съм взел матурата по български (ако това има значение, защото нямам диплома за средно образование). Като проверих "справка за задълженията с възможност за извършване на плащания " нямам никакви дължими суми. За да ги платя онлайн трябва ли да имам ПИК? Аз влязох в портала на НАП за е-услуги чрез е-автентикация. Също така как се подава декларация образец № 7 "Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски и за избрания осигурителен доход" и трябва ли да имам ПИК за да я подам или мога да е-автентикация? Благодаря ви!

Ако имаш възможност отиди на място в НАП-а да си подадеш декларацията и да си изкараш ПИК с който после може да си плащаш онлайн осигуровките

Щом си влязъл до въпросната справка трябва да можеш и да си подадеш и декларация 7. Когато я обработят от НАП, тогава ще ти излезе и задължението и ще можеш да ги платиш онлайн.

спестил съм 20к лв от  здравни осигуровки

няма смисъл да се плащат

така или  иначе се източват

най добре  си пестете парите и когато има нужда  си платете кеш 

преди 6 часа, loigukklpoggg написа:

Влязох в портала за е-услуги на НАП в "справка за здравноосигурителния статус" и все още съм с непрекъснати здравноосигурителни права и пише че няма данни за 4 месеца аз съм завършил май месец

Тази услуга е със свободен досъп и не се иска нищо.

Пише "непрекъснати права", щото реално няма данни (вноски) за 3 месеца - юни, юли и август. За месец септември - още не ка обработени декларациите.

За декларация обр.7 трябва вход с КЕП или ПИК, за са е сигурно - кой подава декларацията.

По-късто ще сложа и снимки - от кюмпютъра 

• Автор
преди 1 час, jhoro написа:

Тази услуга е със свободен досъп и не се иска нищо.

Пише "непрекъснати права", щото реално няма данни (вноски) за 3 месеца - юни, юли и август. За месец септември - още не ка обработени декларациите.

За декларация обр.7 трябва вход с КЕП или ПИК, за са е сигурно - кой подава декларацията.

Как мога да получа КЕП. Имам мобилен КЕП на евртотест, но предполагам че трябва друг? Благодаря ви 

преди 32 минути, loigukklpoggg написа:

Как мога да получа КЕП. Имам мобилен КЕП на евртотест, но предполагам че трябва друг? Благодаря ви 

Предполагам, че имаш предвид Evrotrust (Евротръст)?

Квалифицирания електронен подпис КЕП е един вид - няма мобилни и други. 

Квалифицираният електронен подпис има значение на саморъчно положен подпис.

преди 2 часа, jhoro написа:

Понеже обещах ...

1. Отваряш тази страница и избираш начин на удостоверяванеimage.png.8c88bf52c65fc848fecfa1e930bd0b4f.png
  2. Когато влезеш в системата - избираш „Услуги“, после „Осигуряване и трудови договори“ и накрая - „Приемане на декларация образец №7 ...“
    image.png.9370716dce01f27d64491420db81648d.png
    Ако в първия момент виждаш друго - трябва да превъртиш средната колона.
  3. Кликваш на „Подаване“.
    Пп. Виж и тук си пише - „Достъп до услугата: КЕП, ПИК“
  4. Отваря се бланката. Ако имаш запаметени данни - те вече са попълнени, иначе ги попълваш ръчно.
  5. Попълваш дата, от която започваш осигуряването и сума, върху която ще се осигуряваш - минималния осигурителен доход или друга сума.
  6. Когато си готов - кликваш на „Преглед и подаване“, преглеждаш - за грешки и подаваш!

Това е - не боли!

Има, викат му облачен КЕП и също има силата на саморъчен подпис, но не може да се ползва в НАП. Може само в някой банки и egov.bg, от където и той е стигнал до справката за задълженията. За декл.7 вече си му писал: ПИК или физически КЕП. Иначе за автора физически КЕП от доставчици на ел. подписи, платен е. Ако искаш безплатно ползвай ПИК. Можеш да го заявиш от egov.bg с облачния КЕП, но трябва да го получиш лично от НАП.

на 28.09.2023 г. в 22:50, profan4o написа:

Има, викат му облачен КЕП ...

Направо „мъгляв“!

Благодаря за разяснението.

• Автор
на 1.10.2023 г. в 14:04, Филипов написа:

ПИК се вади на гише лично в НАП. Безплатно е. Продължавай да се водиш безработен, ще плащаш половин вноска.

До колкото разбрах трабва да си извадя ПИК и да подам декларация 7 за здравни осигуровки, която може да се подаде онлайн и след това мога да ги платя с карта. Правилно ли е разбрах? Също така ПИК веднага ли се издава или трябва да чакам? Благодаря ви!

на 28.09.2023 г. в 21:41, jhoro написа:

Предполагам, че имаш предвид Evrotrust (Евротръст)?

Квалифицираният електронен подпис има значение на саморъчно положен подпис.

Понеже обещах ...

1. Отваряш тази страница и избираш начин на удостоверяванеimage.png.8c88bf52c65fc848fecfa1e930bd0b4f.png
  2. Когато влезеш в системата - избираш „Услуги“, после „Осигуряване и трудови договори“ и накрая - „Приемане на декларация образец №7 ...“
    image.png.9370716dce01f27d64491420db81648d.png
    Ако в първия момент виждаш друго - трябва да превъртиш средната колона.
  3. Кликваш на „Подаване“.
    Пп. Виж и тук си пише - „Достъп до услугата: КЕП, ПИК“
  4. Отваря се бланката. Ако имаш запаметени данни - те вече са попълнени, иначе ги попълваш ръчно.
  5. Попълваш дата, от която започваш осигуряването и сума, върху която ще се осигуряваш - минималния осигурителен доход или друга сума.
  6. Когато си готов - кликваш на „Преглед и подаване“, преглеждаш - за грешки и подаваш!

Това е - не боли!

Благодаря ти много! В при положение, че все още не съм се регистрирал като фирма или свободна професия на минималния ли осигурителен доход трябва да плащам здравни осигуровки? НАП ще ми иска ли произход на приходите?

До колкото разбрах трабва да си извадя ПИК и да подам декларация 7 за здравни осигуровки, която може да се подаде онлайн и след това мога да ги платя с карта. Правилно ли е разбрах? Също така ПИК веднага ли се издава или трябва да чакам? Благодаря ви!

Да - отиваш лично в най-близкия офис на НАП, чакаш ... да ти дойде реда, казваш какво искаш и изчакваш - да отпечатат кода. Времето - според това, колко хора има, но може да е 3-4 минути.

В при положение, че все още не съм се регистрирал като фирма или свободна професия на минималния ли осигурителен доход трябва да плащам здравни осигуровки? НАП ще ми иска ли произход на приходите?

Да - на минималния осигурителен доход 710 лв., което е 28,40 лева на месец.

Не се доказва произход, защото ти нямаш приходи. Ще плащаш осигуровки на основание Закона за здравното осигуряване.

Да - на минималния осигурителен доход 710 лв., което е 28,40 лева на месец.

До 31.07.23г.  От 1.08.23 г. - 780 лв - 31,20 лв.

преди 8 часа, loigukklpoggg написа:

минималния ли осигурителен доход трябва да плащам здравни осигуровки?

В декларация 7 ти декларираш. Другото правилно си го разбрал.

• 1 месец по-късно...

Само допълнение - повечето ел. услуги в НАП са достъпни и с евротръст (или б-тръст на Борика) - реално е 3я таб от скрийна по-горе - е-Автентикация

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.