Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Идеи как ще завърша?

Featured Replies

Здравейте отново! Момиче на 15 съм (9 клас) и не знам какво да правя. Пуснах същата тема и в друг форум, но тук ми е надеждата, защото съм го закъсала....Мразя физиката, математика (те са ръка за ръка, за жалост) и химията (ама там малко повече шанс имам). Така, ще бъда кратка...в 7 клас Физиката бях минимум за 5, завърших с 6. Сега, понеже съм в езикова паралелка, и 8 клас нямах разказвателни предмети, но в 9ти взимаме и за двете години. По Физика на входното имам 3, после на устно изпитване 2, онзи ден правихме тест и съм на 95% сигурна, че пак ще имам 2ка! Учих, госпожата даваше да гледаме формулите, но НИЩО не направих. Не знам как ще завърша, честно. Тя не ме харесва и без тва много. Тъпото е, че 90% от теста са ТЪПИТЕ ЗАДАЧИ, а само некви 3 въпроса са теория (знам я, но тва няма да ми върже 3). И като се опитвах да решавам, нищо не се получи. Не знам дали и 1 вярна задача (от тези с формулите) имам! Буквално пише, че се търси нещо, дадено е друго, но се опитвах да намеря формулата, но на повечето все едно нямаше такава, а на други задачи и да я намеря, не успях да ги реша! Отчаяна съм! Дори не мога да ви обясня за какво точно говоря....все едно трябва да намерите А; В ви е дадено, но С го няма (A=B върху С е формулата) (това беше примерна логика, няма такова нещо, просто да схванете за какво говоря, колко е нелогично). Не знам....опитвам се, знам във всяка формула кое какво е, и пак...НИЩО. Нашите ако разберат, че ще имам още една 2ка, край. Те никога няма да разберат, че се опитвам, но нищо не става! Ужасни са.
По Математика ходя на уроци от 6ти клас....едвам 3 връзвам, добре че 8 клас първи срок имахме господин, който ни даваше да преписваме, че да завърша. Там винаги досега успявам някак си, по Химия също съм зле. Там поне от преписване на входното имам 5, сега пак ще имам тест, върху нов материал, и там ще е ад, ама имам повече надежда....ама по Физика буквално не се виждам. Тъпите задачи ВСИЧКО провалят. Аз дори на поне 2 задачи не разбрах коя формула да ползвам, а бяха пред мен на чина. Също така не мога да обръщам часове в секунди/километри в метри и всичко друго...
Какво да правя? Единствената ми надежда са презентации, ама пак, аз ако не изкарам поне още една 6тица, ще имам 2ка за срока, а втори срок винаги е по-тегав и тогава няма да завърша! Тъпата ми учителка ми вика "Поне ако оставят на поправка, да са повече хора" (щото и други са зле, ама аз май най-много, аз дори няма откъде да препиша на тест). Някой да ми каже какво да правя! Да говоря ли с нея, какво точно да и кажа....И всички като започнат с това "Учи повече" ми се повдига...защото аз се опитвам и нищо. Нищо не вдявам. Нямам пари за уроци по Физика, едвам по Математика майка ми ми ги плаща! Ще се гръмна!

Щом имаш нужда от уроци, значи учителите не си вършат работата и не обясняват на достъпен език. От друга страна, напълно е възможно и ти да не внимаваш достатъчно в час, за да не вдяваш логиката. Уравненията ли те мъчат по химия? Дори не знам какво учите в момента. А по физика? С какво ви занимават? Интерференции, дифракции, закони на Нютон, магнетизъм?

• Автор
преди 7 минути, Rammkopf написа:

Щом имаш нужда от уроци, значи учителите не си вършат работата и не обясняват на достъпен език. От друга страна, напълно е възможно и ти да не внимаваш достатъчно в час, за да не вдяваш логиката. Уравненията ли те мъчат по химия? Дори не знам какво учите в момента. А по физика? С какво ви занимават? Интерференции, дифракции, закони на Нютон, магнетизъм?

Ами по Физика учихме до сега ускорение, път, движенията (равноускорително и др), скорост. Скоро ще учим основните принципи на механиката...По Химия учим ковалентните глупости, но тях ги назубрих.

Е, ковалентните глупости е хубаво и да ги поразбереш малко. :) Валентност, или "степен на окисление", както е модерно, разбираш ли какво е и защо е? Тръгни от тази основа - КАКВО е валентност? После почни да зубриш ковалентните връзки.

По физика учите лека материя, като гледам: s = V.t, V = s/t, t = s/V  - това ли? Равноускорително, равнозакъснително - там какво не е ясно?

• Автор
преди 12 минути, Rammkopf написа:

Е, ковалентните глупости е хубаво и да ги поразбереш малко. :) Валентност, или "степен на окисление", както е модерно, разбираш ли какво е и защо е? Тръгни от тази основа - КАКВО е валентност? После почни да зубриш ковалентните връзки.

По физика учите лека материя, като гледам: s = V.t, V = s/t, t = s/V  - това ли? Равноускорително, равнозакъснително - там какво не е ясно?

Валентност не знам какво точно е, но ги разбирам засега по Химия. И ковалентни и йонните връзки също ги чаткам. По Физика тия формули в 5 клас ги учихме....сега са по-тегави с още 100 неща, и аз дори и да са ми написани, дори и да знам кое какво е във формулата, като ми дадеш задача няма нищо да направя (обясних защо и какво в поста). Теорията си я знам

Недей учѝ. Изобщо да не ти пука. Няма да завършиш - голяма работа. Цял живот ще си сервитьорка в някоя долнопробна кръчма, за това няма да са ти нужни формулите по физика. 

@GabriLita, по това, което описваш, на теб ти липсва генерално разбиране на материята. Знам и разбирам са две различни неща. Докато учиш, колкото да избуташ срока, така ще е. Звуча като досадно татенце сега, обаче точно това се случва с теб. Нормално - интересува те животът около тебе, момчетата, в момента си в трудна възраст. Но наистина трябва да седнеш с някой възрастен, който да ти помогне да разбереш материята, която учите. Не да я назубряш. И ти говоря от личен опит, а не клишета. Аз бях закъсал по електротехника в 9-ти клас, на задачите с резистори и кондензатори. Нищо не разбирах. Докато баща ми не научи за този проблем, отвори учебника ми, видя как е написан (като за университет) и се усети, че аз на 15 години няма как да разбера такъв езиков стил. Седна да ми обяснява схемите с думи прости, изкарах си контролното по електротехника и до ден днешен ги помня тези задачи. И по-важното - разбирам ги. Говори с някого вкъщи за този проблем. Ако родителите ти не са в състояние да ти помогнат, говори с учителката си.

То пък като много учат някой една сервитьорка с бакшишите може да изкарва повече.

Държава дето с връзки те назначават за управител без образование и си началник на такива дето са учили много.

• Автор
преди 7 минути, Rammkopf написа:

@GabriLita, по това, което описваш, на теб ти липсва генерално разбиране на материята. Знам и разбирам са две различни неща. Докато учиш, колкото да избуташ срока, така ще е. Звуча като досадно татенце сега, обаче точно това се случва с теб. Нормално - интересува те животът около тебе, момчетата, в момента си в трудна възраст. Но наистина трябва да седнеш с някой възрастен, който да ти помогне да разбереш материята, която учите. Не да я назубряш. И ти говоря от личен опит, а не клишета. Аз бях закъсал по електротехника в 9-ти клас, на задачите с резистори и кондензатори. Нищо не разбирах. Докато баща ми не научи за този проблем, отвори учебника ми, видя как е написан (като за университет) и се усети, че аз на 15 години няма как да разбера такъв езиков стил. Седна да ми обяснява схемите с думи прости, изкарах си контролното по електротехника и до ден днешен ги помня тези задачи. И по-важното - разбирам ги. Говори с някого вкъщи за този проблем. Ако родителите ти не са в състояние да ти помогнат, говори с учителката си.

Мерси за отговора, може би ще ми се наложи да ходя на консултации при учителката в училището ми...дано не се отчая от мен като и кажа, че нищо не мога да реша...

преди 1 час, GabriLita написа:

Също така не мога да обръщам часове в секунди/километри в метри и всичко друго

Започни с това - не със зубрене, а с разбиране!

преди 43 минути, GabriLita написа:

Мерси за отговора, може би ще ми се наложи да ходя на консултации при учителката в училището ми...дано не се отчая от мен като и кажа, че нищо не мога да реша...

Ходейки на консултации ще покажеш на учителката, че не ти е безразлична дисциплината(предмета) и имаш желание да се сбориш с проблема си.

Също така не мога да обръщам часове в секунди/километри в метри и всичко друго...

Явно ще трябва да вложиш повече мисъл в тези операции.
часове > минути *60> секунди (минути *60*60)
километри в метри > кило(1000)метри, т.е. километри=метри*1000 (това е материал от 2-3 клас)
Вкъщи няма ли кой да удари едно рамо?

преди 2 часа, GabriLita написа:

Валентност не знам какво точно е, но ги разбирам засега по Химия. И ковалентни и йонните връзки също ги чаткам. По Физика тия формули в 5 клас ги учихме....сега са по-тегави с още 100 неща, и аз дори и да са ми написани, дори и да знам кое какво е във формулата, като ми дадеш задача няма нищо да направя (обясних защо и какво в поста). Теорията си я знам

Момиче, имаш много сериозни пропуски, още в началното си образование. Спри да се водиш по кифлите в класа, ако това правиш, и вземи наистина да запълниш дупките в знанията си, докато още имаш време.

Валентност е способността на атомите да се свързват с други атоми, чрез така наречените "ковалентни връзки", и по този начин да съставят молекули с тях. Всеки атом е от някаква валентност - първа, втора, трета ... Представи си молекулата като едно хоро, на което са се хванали за ръце няколко атома и се стремят здраво да се задържат един за друг. От коя валентност е атомът на даден елемент, е все едно колко "свободни ръце" има, за да се хване за другите атоми наоколо. Прост пример с молекулата на водата - H2O. Това са 2 атома водород и един атом кислород. Вероятно сте разписвали молекулата и като HOH, защото е построена точно така - на 120 градуса, като бумеранг, са се свързали водород-кислород-водород. Защото водородът е от 1-ва валентност (има 1 свободна ръка), а кислородът - от втора. Кислородът е протегнал двете си ръце на две страни и така е грабнал здраво по един водород. И ето ти молекулата на водата - H-O-H. Сега стана ли по-ясно, какво е валентност (степен на окисление)? Няма как да не знаеш това, то е в основата на химичния състав на веществата. Ако това не ти е ясно, то камво ѝ "чаткаш" на химията? Електроафинитетен ред, масово число - говорят ли ти нещо? Окислително-редукционни процеси учихте ли вече? Химичните уравнения като стигнете, там е същинската гадост. Тук сте още на лесната материя.

Действително, започни да говориш с възрастните вкъщи и с преподавателите в училище, не да правиш впечатление на много заинтересована, а защото 8 години си ги проспала и наистина имаш сериозен проблем - на 15 не знаеш елементарни неща, които си учила на 9. Скоро ще дойде време да си търсиш работа, а ако се изтипосаш на борсата като куха лейка, без валидно основно образование, ще разнасяш бири по курортите, по 12-14 часа на ден, на минимална заплата и ще се усмихваш като кукла за бакшиш. До края на живота си.

• Автор
преди 45 минути, Rammkopf написа:

Момиче, имаш много сериозни пропуски, още в началното си образование. Спри да се водиш по кифлите в класа, ако това правиш, и вземи наистина да запълниш дупките в знанията си, докато още имаш време.

Валентност е способността на атомите да се свързват с други атоми, чрез така наречените "ковалентни връзки", и по този начин да съставят молекули с тях. Всеки атом е от някаква валентност - първа, втора, трета ... Представи си молекулата като едно хоро, на което са се хванали за ръце няколко атома и се стремят здраво да се задържат един за друг. От коя валентност е атомът на даден елемент, е все едно колко "свободни ръце" има, за да се хване за другите атоми наоколо. Прост пример с молекулата на водата - H2O. Това са 2 атома водород и един атом кислород. Вероятно сте разписвали молекулата и като HOH, защото е построена точно така - на 120 градуса, като бумеранг, са се свързали водород-кислород-водород. Защото водородът е от 1-ва валентност (има 1 свободна ръка), а кислородът - от втора. Кислородът е протегнал двете си ръце на две страни и така е грабнал здраво по един водород. И ето ти молекулата на водата - H-O-H. Сега стана ли по-ясно, какво е валентност (степен на окисление)? Няма как да не знаеш това, то е в основата на химичния състав на веществата. Ако това не ти е ясно, то камво ѝ "чаткаш" на химията? Електроафинитетен ред, масово число - говорят ли ти нещо? Окислително-редукционни процеси учихте ли вече? Химичните уравнения като стигнете, там е същинската гадост. Тук сте още на лесната материя.

Действително, започни да говориш с възрастните вкъщи и с преподавателите в училище, не да правиш впечатление на много заинтересована, а защото 8 години си ги проспала и наистина имаш сериозен проблем - на 15 не знаеш елементарни неща, които си учила на 9. Скоро ще дойде време да си търсиш работа, а ако се изтипосаш на борсата като куха лейка, без валидно основно образование, ще разнасяш бири по курортите, по 12-14 часа на ден, на минимална заплата и ще се усмихваш като кукла за бакшиш. До края на живота си.

Виж сега, оценявам, че ми обясняваш, ама ти ме изкара някаква много тъпа, само защото имам пропуски в дадени предмети. Тези науки си ме мъчат и си спомням как от 3 до 6 клас имах предмет наречен "Човекът и природата" и сега си давам сметка, че доста неща от този предмет ги има във Физиката/Химията и Биологията, но аз тогава си спомням, че не съм учила сериозно по този предмет и затова сега имам пропуски, но естествено, елементарните неща ги знам. Това за валентността в 7 клас го учих и го бях запомнила, но аз ги забравям нещата.

преди 2 часа, цър-вул написа:

Ходейки на консултации ще покажеш на учителката, че не ти е безразлична дисциплината(предмета) и имаш желание да се сбориш с проблема си.

Явно ще трябва да вложиш повече мисъл в тези операции.
часове > минути *60> секунди (минути *60*60)
километри в метри > кило(1000)метри, т.е. километри=метри*1000 (това е материал от 2-3 клас)
Вкъщи няма ли кой да удари едно рамо?

Ще се оправя някак си с тия неща. Вкъщи нашите се опитват да ми обръщат внимание, но не им се получава, камо ли да правя нещо с тях и то за учене....само ме упрекват и ги интересува крайната оценка, пък аз да се оправям.

преди 19 минути, GabriLita написа:

Вкъщи нашите се опитват да ми обръщат внимание, но не им се получава, камо ли да правя нещо с тях и то за учене....само ме упрекват и ги интересува крайната оценка, пък аз да се оправям.

Ами, ходим и на работа, на дърти години каталясваме по-бързо, не сме с неизчерпаем ресурс. :D В крайна сметка, затова ви пращаме на училище - да учите там, а не да ви учим ние вкъщи. Ако можем да помогнем - помагаме. Но топката е на 95% във вашите ръце. Очаква се да разбираш това, за което си там. Налягаш си парцалките и забравяш за излизанки с приятелки известно време, ако не ти стига времето за учене. Или това, или другото - няма как и двете.

преди 26 минути, GabriLita написа:

сега имам пропуски, но естествено, елементарните неща ги знам. Това за валентността в 7 клас го учих и го бях запомнила, но аз ги забравям нещата.

преди 4 часа, GabriLita написа:

Някой да ми каже какво да правя!

Учи. Ама не наизуст. Търси смисъла в уроците. Ако не го намираш, консултираш се извънкласно с учителите. Нямаш друг шанс. Забравяш ги нещата, ама не трябва. Оттук нагоре, нещата няма да стават по-прости. :)

И на работа като тръгнеш, пак ще учиш. Непрекъснато. Свиквай да учиш, сега си изграждаш метода. На 45 ше е малко късно. :)

Спокойно, аз до ден днешен не съм разбрала никаква логика в химията и физиката. Май минах с тройки и четворки. Не че и за толкова знам. 

Тия учителки даваха частни уроци в училището, защото знаеха, че в часовите децата нищо не разбират. Ама аз не ходих, не плащах. 

преди 17 часа, GabriLita написа:

Какво да правя? Нямам пари за уроци по Физика, едвам по Математика майка ми ми ги плаща! Ще се гръмна!

Щом толкова искат родителите ти с "амбции", че ти задължително трябва да си като другите "умни" деца, ти ги питай пък защо те не са като "другите родители" дето имат пари за уроци и да ги затапиш. Като искат успехи, трябват частни уроци. За съжаление такава е образователната система на прехода и наследство от комунизма. Като всички други неща, дава предимство за схеми под масата. В този случай схемите на учителите са частните уроци, които често са даже без осчетоводяване на прихода с касови бележки. Не обясняват добре, после пък децата имат нужда от уроци и този "картел" и цялата схема са едно негласно споразумение между всички учители, които така си изкарват допълнителен доход след училище. Ако и след този подход и патосна реч родителите ти пак се оскръндзят за частни уроци и имат наглостта да ти дърпат ушите, хвани зубъра на класа да ти обясни. Момчетата ще го правят безплатно, ще ти пишат домашните и т.н., а ти даже няма нужда да ги целунеш дори по бузката. Поне в това ти е предимството, на едно момиче всеки се впуска да му помога, а от другите теми бая нахакана излезе за годините си, така че това няма да ти е проблем.

Ако искаше "съвет за живота" или пък не, слушай сега това просто като бонус. Няма нужда да се вживяваш толкова и да правиш нищо друго от по-горното описано с предмети, които просто нито ти харесват, нито положението с тия слаби оценки е тръгнало на там че тепърва в бъдеще да ти харесат, а и не на всеки човек са му по силите науките. Както на един пълен човек не му е по силите да избяга маратон от 15 километра, така и на човек, на когото мозъкът му не е настроен на определени настройки няма смисъл да се изтормози по "точните" науки. Може би за теб има други науки, които ти се отдават като литература, спорт, мода или социални предмети като психолигия и неща в този ред.

А и ако преподавателите ти са тотален брак и не успяват да ти станат поне малко симпатични, че да ти хареса поне нещо в предметите им, не е твоя вината. Голяма вина за това децата да не разбират и да намразят някой предмет са именно преподавателите, които преподават материята си сухо и не искат да смъкнат поне малко критериите за отделни деца, на които не им се оттдава точно техния предмет (нарочно, както споменах защото е картелно негласно споразумение между всчики учители в бранша - като някой потъва да го оставят да се дави без частни уроци) като им дадат за това да пишат доклади и т.н. за по-лесни оценки. На деца, които като на теб не им се отдават физики, химии, математики, не трябва да им се вменява чувство за вина, че едва ли не едвам бутат средното си образование (никой никога няма да те пита на интервю за работа "какво научихте в училище по химия в 8 клас?") и от тях едва ли не няма да стане човек след завършване.  

• Автор
преди 1 час, Гражданин написа:

Щом толкова искат родителите ти с "амбции", че ти задължително трябва да си като другите "умни" деца, ти ги питай пък защо те не са като "другите родители" дето имат пари за уроци и да ги затапиш. Като искат успехи, трябват частни уроци. За съжаление такава е образователната система на прехода и наследство от комунизма. Като всички други неща, дава предимство за схеми под масата. В този случай схемите на учителите са частните уроци, които често са даже без осчетоводяване на прихода с касови бележки. Не обясняват добре, после пък децата имат нужда от уроци и този "картел" и цялата схема са едно негласно споразумение между всички учители, които така си изкарват допълнителен доход след училище. Ако и след този подход и патосна реч родителите ти пак се оскръндзят за частни уроци и имат наглостта да ти дърпат ушите, хвани зубъра на класа да ти обясни. Момчетата ще го правят безплатно, ще ти пишат домашните и т.н., а ти даже няма нужда да ги целунеш дори по бузката. Поне в това ти е предимството, на едно момиче всеки се впуска да му помога, а от другите теми бая нахакана излезе за годините си, така че това няма да ти е проблем.

Ако искаше "съвет за живота" или пък не, слушай сега това просто като бонус. Няма нужда да се вживяваш толкова и да правиш нищо друго от по-горното описано с предмети, които просто нито ти харесват, нито положението с тия слаби оценки е тръгнало на там че тепърва в бъдеще да ти харесат, а и не на всеки човек са му по силите науките. Както на един пълен човек не му е по силите да избяга маратон от 15 километра, така и на човек, на когото мозъкът му не е настроен на определени настройки няма смисъл да се изтормози по "точните" науки. Може би за теб има други науки, които ти се отдават като литература, спорт, мода или социални предмети като психолигия и неща в този ред.

А и ако преподавателите ти са тотален брак и не успяват да ти станат поне малко симпатични, че да ти хареса поне нещо в предметите им, не е твоя вината. Голяма вина за това децата да не разбират и да намразят някой предмет са именно преподавателите, които преподават материята си сухо и не искат да смъкнат поне малко критериите за отделни деца, на които не им се оттдава точно техния предмет (нарочно, както споменах защото е картелно негласно споразумение между всчики учители в бранша - като някой потъва да го оставят да се дави без частни уроци) като им дадат за това да пишат доклади и т.н. за по-лесни оценки. На деца, които като на теб не им се отдават физики, химии, математики, не трябва да им се вменява чувство за вина, че едва ли не едвам бутат средното си образование (никой никога няма да те пита на интервю за работа "какво научихте в училище по химия в 8 клас?") и от тях едва ли не няма да стане човек след завършване.  

Мерси за отговора. И аз, честно казано, споделям твоето мнение. А относно нашите - те, не че нямат възможности, просто не биха ме записали на различен предмет, ако не е Мат, само защото ми е трудно. Те биха го направили, ако примерно трябва да взимам изпит в университет, за да ме приемат и т.н. Иначе обмислям да ходя на консултациите на тая/да правя доклади/презентации. Учителката ми по Мат е почти на 21 (не се шегувам) и някак си тя хем учи в университет, хем ни преподава. Абсурдно е, знам. Не знам как са я взели. Не съм в пропаднало училище в София, средното ниво е. По Физика и Химия са баби. Тази по Химия ако не те харесва, целия ти престой в гимназията ще ти съсипе. Тва ВСИЧКИ го казват! Мен поне ме харесва. По Физика....пише от раз 2ки, както на мен. Обичам и са ми интересни други науки (психология и до някъде философия) но тези нали са уж "по-важните" и всичко се прецаква.

А относно нашите - те, не че нямат възможности, просто не биха ме записали на различен предмет, ако не е Мат, само защото ми е трудно. Те биха го направили, ако примерно трябва да взимам изпит в университет, за да ме приемат и т.н. Иначе обмислям да ходя на консултациите на тая/да правя доклади/презентации. Учителката ми по Мат е почти на 21 (не се шегувам) и някак си тя хем учи в университет, хем ни преподава. Абсурдно е, знам. Не знам как са я взели. Не съм в пропаднало училище в София, средното ниво е. По Физика и Химия са баби. Тази по Химия ако не те харесва, целия ти престой в гимназията ще ти съсипе. Тва ВСИЧКИ го казват! Мен поне ме харесва. По Физика....пише от раз 2ки, както на мен. Обичам и са ми интересни други науки (психология и до някъде философия) но тези нали са уж "по-важните" и всичко се прецаква.

Докато стигнеш до избиране на университет има бая време, а и вече в много приемат даже и с двойки на матурите и слаби дипломи. Поне в България с всяка следваща година става все по-зле и баловете за прием потъват надолу. Като ти вървят хуманитарните науки и т.н., математики, химии, физики имат точно 0 значение за каквото се насочиш после. Вероятно право, политология или международни отношения или някаква психология ще ти отива. Там няма нужда да се скъсаш от учене и да имаш дипломи с шестици. Разбира се може и въобще да не ти е това пътя. Днес много млади успяват в различни сфери без да са висшисти, времето гони средата на XXI век, изкусветният интелект застига всички сфери, след време все повече хора ще осъзнават, че училището е място, в което се тренират робите да седят кротки после от 9 до 5 или да висят някъде прави на смени и т.н., за да изкарват парите на своите неофеодални господари. Вашите може и да не са бедни, но като толкова много са им важни оценките, да не се правят на стипци и да отвържат кесията тогава като толкова ги е срам от тия оценки и имат такава суета и правят физиономии като им кажеш какво е станало на контролните по физика и химия. Кажи им, че ако те не могат да седнат да ти решават задачите ти трябват уроци, нали парите не са проблем? Кажи им че учителките са изкуфяли и само те гледат сърдито, че нищо не разбираш и с погледа си ти намекват "на частни уроци ще се разберем по-добре, моето момиче". Кажи им даже, че съучениците ти от класа ходят на частни уроци, за да се справят с тези предмети и защо ти трябва да си айнщайн на сила. Като не ти върви няма как ти сама със свои сили да се справиш. Това някакъв родителски подход ли е? "Дайте сега да я измъчим, да си счупи главата та да се научи сама."

• 2 седмици по-късно...
на 29.10.2023 г. в 23:31, GabriLita написа:

само ме упрекват и ги интересува крайната оценка, пък аз да се оправям.

Не учи за оценката!!! Не е проблем, че по нещо си слаба. То, мисля, че вече не се оценява по този начин, но и със слаби знания може да се реализираш, т.е. ще завършиш!!! По-общо: Няма да те водят, че не си завършила средно образование!!! 

Примерно: Мен никога не са ме юркали да уча за оценка, а са помагали да се изуча. Вярно, бях в система в която по милост пишеха три, макар че видимо съм със слаби знания по дадена дисциплина, но това е друга тема. 

Споко!!! Какво толкова, че ще завърши средно образование със слаб по физика??? Ще изтърпиш едно нахокване. ;) К'во толкова .... ще разберат, че не са ти обръщали внимание когато си имала нужда. 

Иначе, то, идеята за допълнителни консултации с преподаващият ти е добра идея и е добре че е от същия пол, и ще ти влезне в положение. Друга тема е, ако си решила да и подражаваш, защото ще изисква повече от теб! Обясни ѝ, че не ти се удава физиката. Ще те разбере и ще ти помогне поне да имаш знания от обща култура, а това ще е потенциално повишение на оценката ти.

Примерно: Аз по английски започнах с оценка 2---, т.е. две с три минуса (хиляда зле). Достигнах до 2+ (слабо + желание).... е завърших с 3. :) Доста мъка видях .... :)  

Не знам дали в сегашната образователна система може да се явиш, за да си повишиш оценката по даден предмет, но не оценката ще те "греят" от тук на там, а с уменията които ти е приятно да усвояваш и доразвиваш. 

Успех!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.