Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за Газа!!!

Featured Replies

Нека всеки, който се смята за истински човек, цивилизован, образован, морален, да прочете тези редове, и кой както може, да опита да помогне на тези страдащи хора! Това е трагедия, това е истински ужас! Целият нормален свят трябва да прочете тази история и да опита някак да помогне на хора! Тези хора се нуждаят поне от марли и оцет!

ТРЯБВА НЯКАК ДА СЕ НАРУШИ ТАЗИ БЛОКАДА, ИЗРАЕЛ ИЗВЪРШВА ИСТИНСКИ ГЕНОЦИД! НЯМАТ АБСОЛТНО НИКАКВО ПРАВО ДА ОСТАВЯТ ПАЛЕСТИНСКИ ДЕЦА ДА УМИРАТ В БОЛНИЦИТЕ!

А феновете на израелтяните ги моля да не се обаждат тук! Нямате право! Вие толерирате геноцид!

Цитат

Д-р Хусам Абу Сафия е водещият лекар на MedGlobal в Газа. Той е педиатър в болница Камал Адван в северната част на Газа.

В болница Камал Адван в северната част на Газа не сме незапознати с лечението на жертви на въздушни удари през годините. Твърде често екипът трябва да се втурне в спешното отделение, всички ръце на палубата, готови да лекуват рани от шрапнели, изгаряния и загуба на кръв. В първите дни на настоящия конфликт Израел-Хамас нашата болница със само 80 легла бързо беше препълнена. На 17 октомври, след експлозията в арабската болница Ал-Ахли в град Газа, бяхме наводнени с десетки ранени и умиращи жертви. До следващия ден списъкът ни с пациенти се увеличи с близо 120. Знаехме, че ще бъде още една безсънна нощ, още една в поредица от твърде много, откакто насилието започна 10 дни по-рано.

Три до четири деца трябваше да споделят единични легла, а много други бяха принудени да се задоволят с подовете. Някои пациенти от експлозията в болницата дойдоха, крещящи от болка, но други бяха мълчаливи, в шок или неспасяеми. С изчерпване на упойката, йода, алкохола, кръвта и дори марлята, разполагахме с намаляващ запас от инструменти, за да облекчим човешкото страдание. Хората, които се тълпяха при Камал Адуан, за да спят в нашите коридори или дори на паркинга, вярвайки, че е по-безопасно от домовете им, без съмнение бяха също толкова уплашени, колкото и ние.

Докато пиша това, болницата е на прага на истинска катастрофа. Ние разполагаме с последните галони гориво, необходими за работата на електрическите генератори, въпреки най-строгите ни усилия да го разпределим от началото на военните действия. Светлините са изключени през повечето време, асансьорите са изключени и пациентите се разнасят между етажите. Когато горивото свърши, ние вече няма да можем да функционираме през нощта, след като слънцето залезе. Повечето от инструментите и оборудването, необходими за управлението на модерна болница като вентилатори, дефибрилатори и нашите неонатологични отделения, ще станат безполезни. Когато генераторите млъкнат, ще бъдем пренасочени към практикуването на медицина на средновековно ниво. Без спешно снабдяване с гориво светлините ще изгаснат окончателно, а болницата ни може да се превърне в морга.

Камал Адуан далеч не е единствената болница, която достига точката си на пречупване, тъй като лекари като мен отчаяно викат за повече помощ за Газа. Аз съм педиатър в Камал Адщан, част от екип от девет лекари и хуманитарни работници на МедГлобал, които са на място в Газа от 2018 г. През това време видяхме своя дял от трагедии, страдания и недостиг, но нищо не можеше да ни подготви за ужасите от последните няколко седмици. Моят екип и аз разделихме времето си между грижата за пациентите и местното снабдяване и разпространение на медицински консумативи, храна и гориво до 11 различни болници — ресурси на стойност 1,3 милиона долара от началото на насилието. И все още не е достатъчно.

Повечето от нас избраха да останат в северната част на Газа, нарушавайки заповедите за евакуация, защото не желаем да изоставим нашите пациенти, за много от които евакуацията би означавала сигурна смърт. Изоставянето им сега би било нарушение на моята Хипократова клетва, както и на елементарното човешко благоприличие. Съпругата ми и шестте ми деца също останаха в болницата с мен от началото на насилието. Опитах се да ги убедя да тръгнат на юг, но жена ми ми каза, че или ще живеем, или ще умрем заедно. Много палестинци в Северна Газа се чувстват по същия начин, рискувайки живота си у дома, вместо да се изправят пред перспективата да станат бежанци на юг.

Лекарите не са непознати за трагедията или смъртта и са обучени да се борят с тях, но натискът, под който бяхме подложени през последните няколко седмици, е извън всякакво обучение. Един от моите колеги загуби баща си и брат си при въздушен удар през първата седмица на боевете; друг видял мъртвия си син, докаран от спешен екип. На професионално ниво, на лично ниво и най-вече на човешко ниво хората от Газа и медиците, които се грижат за тях, са в точка на прелом. Подобно на нашите пациенти, особено децата, този конфликт ще остави всеки от нас травматизиран.

Въпреки това, ние лекуваме нашите пациенти по най-добрия възможен начин с нужния минимум електричество, лекарства и консумативи. Стерилизираме рани с оцет, което преди беше немислимо в нашето модерно интензивно отделение. Питейната вода свърши преди дни, а водата, която имаме, не е годна за пиене, което допринася за нарастващата вълна от чревни инфекции и болести, невиждани в Газа от години. Нашата морга се напълни до краен предел през първата седмица и се наложи да съхраняваме много мъртви деца в близката палатка, молейки се разлагащите се тела да не замърсят водните кладенци или да разпространят още повече болести. Страхуваме се от избухване на холера и коремен тиф. Страхуваме се от дългосрочните въздействия върху психичното здраве на децата, за които се грижим. Техните малки тела бързо се нараняват и бързо се лекуват, но техните умове и дух ще се нуждаят от грижи цял живот, за да преодолеят това, което са видели и преживели.

На 20 октомври, когато приключих с операцията на момиче, което беше загубило крака си, излязох в коридора и жена ми беше там, за да ме прегърне. Домът ни, каза ми тя, е бил разрушен при въздушен удар по съседна сграда, докато бях в операция. Сега болницата е единственият ни дом. През нощта отивам в кабинета си и затварям вратата, за да плача, далеч от очите на пациентите и семейството ми.

Може да е трудно да разберем защо някой от нас все още е в болницата, изпълнява маршрутите си за снабдяване и се бори с морето от отчаяние. Отговорът е надежда. Тъй като болницата Камал Адуан и самата Газа остават без всичко – храна, вода, гориво, лекарства – единственото нещо, което все още не ни е изчерпано, е надеждата. Виждам го в моите колеги лекари и екипа на МедГлобал, които рискуват живота си всеки ден, за да шофират по улиците на Газа, доставяйки доставки. Виждам го в очите на нашите пациенти - не всички, но много. Има устойчивост и упоритост в основата на човешкия опит, които са по-силни от всички ужаси, които хората могат да си причинят един на друг.

Чрез тази надежда ние отправяме спешен призив към останалия свят да изпрати повече помощ в Газа. За да могат болници като Камал Адщан да продължат да функционират, ние отчаяно се нуждаем от повече ресурси - особено гориво за нашите генератори. Ако не можем да включим светлините отново и да продължим да работим животоспасяващо оборудване, твърде много от нашите пациенти ще загинат ненужно.

Надяваме се, че хората ще прочетат нашата история и ще споделят нашите желания: за прекратяване на огъня, за пълно отваряне на граничните пунктове, така че ранените и болните да могат да напуснат и животоспасяващи доставки да достигнат до уморените, гладните и разселените. За нормален живот в мир, където болниците в региона приемат израелски и палестински пациенти един до друг, необременени от мъка, раздяла и война. Имаме нужда от помощта на света, за да поддържаме тези надежди и да сложим край на това безсмислено насилие.

https://www.nytimes.com/2023/10/29/opinion/pediatrician-gaza-hospitals-fuel.html

Копирайте линка и го изпратете на всички ваши приятели и познати в чужбина. Попитайте ги "Това морално ли е?".

преди 6 минути, Anneliese написа:

Нека всеки, който се смята за истински човек, цивилизован, образован, морален, да прочете тези редове, и кой както може, да опита да помогне на тези страдащи хора! Това е трагедия, това е истински ужас! Целият нормален свят трябва да прочете тази история и да опита някак да помогне на хора! Тези хора се нуждаят поне от марли и оцет!

ТРЯБВА НЯКАК ДА СЕ НАРУШИ ТАЗИ БЛОКАДА, ИЗРАЕЛ ИЗВЪРШВА ИСТИНСКИ ГЕНОЦИД! НЯМАТ АБСОЛТНО НИКАКВО ПРАВО ДА ОСТАВЯТ ПАЛЕСТИНСКИ ДЕЦА ДА УМИРАТ В БОЛНИЦИТЕ!

А феновете на израелтяните ги моля да не се обаждат тук! Нямате право! Вие толерирате геноцид!

Копирайте линка и го изпратете на всички ваши приятели и познати в чужбина. Попитайте ги "Това морално ли е?".

Газа или друго? Ако говориш за онятеритория, мисля, че Израел вече са взели решение - ликвидация на всичко, което мърда. В този смисъл= няма смисъл да давам пари, с които мога да ям една пържола за ония

преди 25 минути, Anneliese написа:

и оцет

За туршии ли ?

• Автор
преди 3 минути, Teemo написа:

За туршии ли ?

Статията прочете ли? За рани им трябват, защото нямат вече дезинфектиращи препарати, а там е арабски свят и нямат и алкохол. Ако една рана не се дезинфекцира, знаеш ли какво може да стане? В такова положение са, толкова зле са, че са прибегнали до оцета! Нямат и марли за превързване на рани, нямат упойки, нито болкоуспокояващи, нямат питейна вода, а без редовно пиене на вода, могат да се слепят и преплетат червата, което е опасно! Илеусът е много опасен и болезнен! Ако не се оперира навреме, умираш!

Личи си колко сте "грамотни"!

преди 4 минути, Anneliese написа:

Статията прочете ли? За рани им трябват, защото нямат вече дезинфектиращи препарати, а там е арабски свят и нямат и алкохол. Ако една рана не се дезинфекцира, знаеш ли какво може да стане? В такова положение са, толкова зле са, че са прибегнали до оцета! Нямат и марли за превързване на рани, нямат упойки, нито болкоуспокояващи, нямат питейна вода, а без редовно пиене на вода, могат да се слепят и преплетат червата, което е опасно! Илеусът е много опасен и болезнен! Ако не се оперира навреме, умираш!

Да си направят алкохол - не е трудно

Остай Газа ми кажи какво избрахте? Иначе за дезификант става и урина а за алкохол недей слуша ко разправя исляма

преди 5 минути, Anneliese написа:

а ти помогна ли  - или си седиш спокойно на мекия европейски стол:D

преди 2 минути, NewRedDragon написа:

Да си направят алкохол - не е трудно

Те си имат ей продавача на фурми да обясни

преди 23 минути, Anneliese написа:

Коя статия ? От неизвестен ютюб лешпер?

Анче, Полинче... Най - големият производител на алкохол, е Ирак.

Ако държиш някаква връзка, с тези - не е оцет, а лимонена киселина - лимонтозу.

преди 5 минути, Teemo написа:

Коя статия ? От неизвестен ютюб лешпер?

Анче, Полинче... Най - големият производител на алкохол, е Ирак.

Ако държиш някаква връзка, с тези - не е оцет, а лимонена киселина - лимонтозу.

Баш в Газа имали нещо наречено арак.... И странно но арабите са открили алкохола

преди 9 минути, petie1 написа:

Баш в Газа имали нещо наречено арак.... И странно но арабите са открили алкохола

Всъщност, не знам кой го е открил...

Помисли ти и Полина, пътя на коприната  - Израел, Ирак, Сирия, Турция, България - цяла Европа...

Ей за това не се занимавам с политика - 10% виждат какво се случва, от тях пет си мълчат, другите пет - три папат и другите два се гушат... Деветдесет са просто мишоци.

преди 4 минути, Teemo написа:

Всъщност, не знам кой го е открил...

Помисли ти и Полина, пътя на коприната  - Израел, Ирак, Сирия, Турция, България - цяла Европа...

Ей за това не се занимавам с политика - 10% виждат какво се случва, от тях пет си мълчат, другите пет - три папат и другите два се гушат... Деветдесет са просто мишоци.

Политиката е мръсна работа то затва и не ми е интересна

преди 28 минути, petie1 написа:

преди 2 минути, petie1 написа:

Политиката е мръсна работа то затва и не ми е интересна

Да ти се извиня, Синтия също - много здраве, пари, жени и коли ( от мен го знае това пожелание)- заради тези местоимения, са ставали войни... От там се обърках. И писах в как да го кажа, двоичен ред хахахахаахах онова ме бие през пръстите хаххаахахах

Любимото и - да ми седне в скута и да ме забие с въпроса - И кво ? - Стига си пречил на хората, да комуникират... ххаахаааххаах

---------------------------------------

Не съм за израел но до колкото знам ИЗРАЕЛ е бил на палистинците, а Израел е бил заселен от евреиите които, където и да отидат никой не ги иска. Не знам каква е била причината Хитлер да ги ръчка толкова, това са дълбоки истории. Ама щом са ги гонели може и да не са били хубаи хора. Отгоре на това по нашите новини разбира се че ще кажат че Хамас палистинска групировка е започна насилието. А аз пък знам друго, че палистинци на Израелска територя са били нападнати от евреии предполагам а може и да греша, но поради тази причина Хамас Ивицата газа където са се преселели голяма част от Палистинците са нападнали Израел. Разбира се че сме в нато, и нищо че америкаци са изпратили кораби самолетоносачи, и ние трябва да подкрепяме Израел. Все пак каквото и да си говорим, не сме там за да знаем истината. Съчувствам на жертвите и от двете страни, но нека да си гледаме нашта държава и да се молим Америка да не докара и при нас войната че това е най-лошото че по лошо и от бетствията пожари, наводнения, земетресения.

Teemo избяга, не искаш да говориш с мен. Политиката е сложна за разбиране. Ако искаш да отидем в раздел Говорилня или дрън-тема тема/Празни приказки и забава

преди 9 часа, Anneliese написа:

Казано беше да пуснат заложниците ... но освен двете баби, не чухме за освободени заложници.

Знаят, че бомбардировките няма да спрат докато и последният заложник не бъде пуснат. Но не го правят и оставят да умират хиляди. 

Тогава вината в кого е? 

Искам да питам нещо съществено форумната откачалка - ние тук в България всички проблеми ли си оправихме (щото ние никакви нямаме), че да се силим все да помагаме на разни други държави?!

преди 1 час, Петър Ангелов написа:

Искам да питам нещо съществено форумната откачалка - ние тук в България всички проблеми ли си оправихме (щото ние никакви нямаме), че да се силим все да помагаме на разни други държави?!

Влязох, щото мислех, че ще пращаш кози и ми стана интересно как си описал пратката...

преди 5 минути, lebel написа:

Влязох, щото мислех, че ще пращаш кози и ми стана интересно как си описал пратката...

Къде си влязал?!

преди 2 минути, lebel написа:

В козарника.

Да излизаш от там! Никой не те е канил!

преди 2 часа, lebel написа:

Ок, ок... и без това козата си сака пръч.

Това е според поговорката. В реалността нещата не са точно такива.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.