Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация за LAB

Featured Replies

Здравейте, обучавам се за системна администрация и се замислям за конфигурация, която да поддържа повечко виртуалки в Hypev-v и Virtual box за тестове и експерименти. 

Сглобих следната конфигурация, макар че с AMD може да има проблеми при Hyper-v - въпреки, че официално се поддържа от Windows 11 Pro , някои потребители се оплакват, че не тръгва.  

[url=http://nikem-bg.net/computer-components/Samsung-SSD-980-1TB-PCIe-M.2-V-NAND-3-bit-MLC-Pablo-MZ-V8V1T0BW/]Samsung SSD 980 1TB PCIe M.2 V-NAND 3-bit MLC Pablo MZ-V8V1T0BW[/url] 
[url=http://nikem-bg.net/computer-components/AMD-Ryzen-9-PRO-7945-5.4GHz-76MB-65W-AM5-MPK/]AMD Ryzen 9 PRO 7945 5.4GHz 76MB 65W AM5 MPK[/url] 
[url=http://nikem-bg.net/computer-components/MSI-MAG-B650-TOMAHAWK-WIFI-AM5/]MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI AM5[/url] 
[url=http://nikem-bg.net/computer-components/2X16G-DDR5-5600-KING-FURY-BEAST-KF556C40BBK2-32/]2X16G DDR5 5600 KING FURY BEAST KF556C40BBK2-32[/url] 
[url=http://nikem-bg.net/computer-components/FRACTAL-DESIGN-FOCUS-2-BLACK-SOLID/]FRACTAL DESIGN FOCUS 2 BLACK SOLID[/url] 
[url=http://nikem-bg.net/computer-components/PSU-SEASONIC-G12-GM-550-GOLD/]PSU SEASONIC G12 GM-550 GOLD[/url] 

[b]Обща стойност - 1 805.24 лв. с ДДС[/b]

• Автор

Може би грешно съм се изразил.

Сглобих конфигурацията в конфигуратора, не съм купувал нищо. Моля за мнение и препоръки, ако нещо съм сбъркал или да заменя нещо с по-подходящо? Горе долу, това ми е бюджета - 1800 лв. 

Колко машини ще има пуснати едновременно?

С какви OS и ще има ли нещо специфично в тях, тежко?

Какви параметри мислиш да заделиш за всяка машина?

"виртуалки в Hypev-v и Virtual box" - ако едното не сработи, резервен вариант или мислиш да ги ползваш паралелно?

Мрежово ще трябва ли машините да излизат "навън"? Евентуално още една Lan карта.

Евентуално второ SSD да разделиш натоварването на диска. Помисли и за backup - Една OS с много настройки и още няколко настроени виртуалки е доста труд ако изчезне.

Може би е по-удобно да пуснеш самата количка от Никем - по лесно се чете :)

Ааа, това е друго. Постът ти прозвуча по-скоро като хвалба, нямаше въпрос в него. :)

Понеже аз скоро минавах по същия път - по-сериозен сървър за домашен лаб - мога да дам някакъв акъл по темата. Ето и дискусията, която бях отворил по въпроса.

Не знам по колко виртуални машини едновременно мислиш да подкарваш, но бих те посъветвал да измислиш някакъв посветен Hypervisor. Можеш да ползваш дори машина втора употреба за целта. Има разни дърти HP Z440, които идват със сървърен процесор (Xeon) и могат даже да понасят ECC RAM. Вярно, стари са, но за лабораторни упражнения стават, все още.

Изобщо не бих се спрял на Ryzen 9 Pro, между другото. Този котлон за какво ти е? На теб ти трябва просто многонишков процесор, не ти трябват високи честоти. Ориентирай се към платформа с Xeon, не се вкарвай във филми с десктопски процесори на по 4-5 GHz, дето ядат ток и греят като обезумели, само за да подкараш два Линукса паралелно. Ако аз съм някакъв критерий, за бързи тестове на основната си машина с Windows 10 и VMware Workstation подкарвам смело по 2 Windows Server-a в паралел, всеки с по 3 процесорни ядра и 8GB RAM. Това се случва на Core i5-12400F с 64GB DDR4-3200. Ако ще подкарваш предимно Linux машини, където и по 2 ядра с по 2-4GB RAM ти стигат, нямаш нужда от такъв котлон като R9 Pro. По-скоро се спри на някакъв i5 от 12-то или 13-то поколение и да ти е мирна главата. Ако ще подкарваш повече машини накуп, по-добре си измисли някакъв посветен сървър.

Между другото, захранването, което си избрал, май не е много читава серия, доколкото имам информация. Разбрах от търговци тук и там, че получават повечко рекламации от G12-ките в последно време. Аз взех SeaSonic SSR-650PX 650W - чук е.

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Колко машини ще има пуснати едновременно?

С какви OS и ще има ли нещо специфично в тях, тежко?

Какви параметри мислиш да заделиш за всяка машина?

"виртуалки в Hypev-v и Virtual box" - ако едното не сработи, резервен вариант или мислиш да ги ползваш паралелно?

Мрежово ще трябва ли машините да излизат "навън"? Евентуално още една Lan карта.

Евентуално второ SSD да разделиш натоварването на диска. Помисли и за backup - Една OS с много настройки и още няколко настроени виртуалки е доста труд ако изчезне.

Може би е по-удобно да пуснеш самата количка от Никем - по лесно се чете :)

Windows Server 2019 и Linux Server almalinux . WIndows -a на Hyper V a Linuxa на Virtual box. 

Както казах сега се обучавам и за сега не ми трябват много големи ресурси, в момента съм с лаптоп Processor    Intel(R) Core(TM) i5-3320M CPU @ 2.60GHz, 2601 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s) и 16 RAM / 500GB SSD и ми стига да вдигна 3 Windows servera по 4 BG . Гледам лекторът работи с intel i5 12 серия и 32GB RAM. 

Това с лан картата сигурно ще е полезно да го имам като опция и бъдещ ъпгрейд. 

Планирам по-натам да сложа още 2 SSDta за back up. 

За първи път поствам тук и малко се изложих с количката, не ми се получи. 

преди 10 часа, Gal8320 написа:

Windows Server 2019 и Linux Server almalinux . WIndows -a на Hyper V a Linuxa на Virtual box. 

Както казах сега се обучавам и за сега не ми трябват много големи ресурси, в момента съм с лаптоп Processor    Intel(R) Core(TM) i5-3320M CPU @ 2.60GHz, 2601 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s) и 16 RAM / 500GB SSD и ми стига да вдигна 3 Windows servera по 4 BG . Гледам лекторът работи с intel i5 12 серия и 32GB RAM. 

Това с лан картата сигурно ще е полезно да го имам като опция и бъдещ ъпгрейд. 

Планирам по-натам да сложа още 2 SSDta за back up. 

За първи път поствам тук и малко се изложих с количката, не ми се получи. 

https://alphacom-bg.com/product/2284/rabotna-stantsia-hp-z600-2-protsesora-xeon-e5620-16gb-500gb-nvidia-quadro-fx-380.html

• Автор
преди 1 час, Rammkopf написа:

Ааа, това е друго. Постът ти прозвуча по-скоро като хвалба, нямаше въпрос в него. :)

Понеже аз скоро минавах по същия път - по-сериозен сървър за домашен лаб - мога да дам някакъв акъл по темата. Ето и дискусията, която бях отворил по въпроса.

Не знам по колко виртуални машини едновременно мислиш да подкарваш, но бих те посъветвал да измислиш някакъв посветен Hypervisor. Можеш да ползваш дори машина втора употреба за целта. Има разни дърти HP Z440, които идват със сървърен процесор (Xeon) и могат даже да понасят ECC RAM. Вярно, стари са, но за лабораторни упражнения стават, все още.

Изобщо не бих се спрял на Ryzen 9 Pro, между другото. Този котлон за какво ти е? На теб ти трябва просто многонишков процесор, не ти трябват високи честоти. Ориентирай се към платформа с Xeon, не се вкарвай във филми с десктопски процесори на по 4-5 GHz, дето ядат ток и греят като обезумели, само за да подкараш два Линукса паралелно. Ако аз съм някакъв критерий, за бързи тестове на основната си машина с Windows 10 и VMware Workstation подкарвам смело по 2 Windows Server-a в паралел, всеки с по 3 процесорни ядра и 8GB RAM. Това се случва на Core i5-12400F с 64GB DDR4-3200. Ако ще подкарваш предимно Linux машини, където и по 2 ядра с по 2-4GB RAM ти стигат, нямаш нужда от такъв котлон като R9 Pro. По-скоро се спри на някакъв i5 от 12-то или 13-то поколение и да ти е мирна главата. Ако ще подкарваш повече машини накуп, по-добре си измисли някакъв посветен сървър.

Между другото, захранването, което си избрал, май не е много читава серия, доколкото имам информация. Разбрах от търговци тук и там, че получават повечко рекламации от G12-ките в последно време. Аз взех SeaSonic SSR-650PX 650W - чук е.

Да гледах ги тези сървъри, но мисля, че искам нещо повече all in one pc с фокус възможности за създаване на виртуалки, което да е съвременно да ме изкара няколко години и да си го ползвам ежедневно. Гледах го този процесор, защото има много ядра и нали Pro версията я дават по-стабилна уж. Иначе сега гледам, че съвсем скоро ще пуснат следващото поколение Ryzen 8000G и дали да не изчакам два месеца. Идеята ми е да не купувам отделно графична карта. Информацията за захранването е полезна. Затова и поствам тук :) 

преди 2 часа, Gal8320 написа:

Да гледах ги тези сървъри, но мисля, че искам нещо повече all in one pc с фокус възможности за създаване на виртуалки, което да е съвременно да ме изкара няколко години и да си го ползвам ежедневно. Гледах го този процесор, защото има много ядра и нали Pro версията я дават по-стабилна уж. Иначе сега гледам, че съвсем скоро ще пуснат следващото поколение Ryzen 8000G и дали да не изчакам два месеца. Идеята ми е да не купувам отделно графична карта. Информацията за захранването е полезна. Затова и поствам тук :) 

Човече, за пореден път - НЕ ТИ ТРЯБВА МОЩЕН процесор. Не искаш чип, който яде ток, работи на една шепа гигахерци и отделя 100W мощност в ефира! Сървърните операционни системи нямат зверска нужда от процесорна мощ и са оптимизирани по такъв начин, че да не изискват луди ресурси от чипа, защото писачите на софтуер са наясно, че този чип ще живее в тясна кутия, навряна в тесен шкаф, където 30 градуса околна температура е нещо съвсем нормално и ако изстискват процесора докрай, 90 градуса плоска температура не му мърдат. Стига с тия Райзъни, Рязани и прочие. Погледни един Xeon, който и да е, и ще разбереш, че процесор над 2,66GHz средна честота за сървър няма. Има някакви на по 3GHz и малко отгоре, но са по-скоро изключения от правилото. Масово са в 2-та GHz. Там се разчита на повече физически ядра за плавна многопоточна работа. С десктоп процесора ще се нахакаш с много ядра, всяко от тях - на висока честота, ще слушаш едни вентилатори да вият и фучат ... защо? Това не е геймърска машина, където се водят интензивни изчисления. На сървъра основният му товар са мрежа, дискова подсистема, оперативната памет. Ще се вкараш в приключение с многоядрен десктопски процесор, да знаеш. За последно те предупреждавам. :D

преди 1 час, Rammkopf написа:

Човече, за пореден път - НЕ ТИ ТРЯБВА МОЩЕН процесор. Не искаш чип, който яде ток, работи на една шепа гигахерци и отделя 100W мощност в ефира! Сървърните операционни системи нямат зверска нужда от процесорна мощ и са оптимизирани по такъв начин, че да не изискват луди ресурси от чипа, защото писачите на софтуер са наясно, че този чип ще живее в тясна кутия, навряна в тесен шкаф, където 30 градуса околна температура е нещо съвсем нормално и ако изстискват процесора докрай, 90 градуса плоска температура не му мърдат. Стига с тия Райзъни, Рязани и прочие. Погледни един Xeon, който и да е, и ще разбереш, че процесор над 2,66GHz средна честота за сървър няма. Има някакви на по 3GHz и малко отгоре, но са по-скоро изключения от правилото. Масово са в 2-та GHz. Там се разчита на повече физически ядра за плавна многопоточна работа. С десктоп процесора ще се нахакаш с много ядра, всяко от тях - на висока честота, ще слушаш едни вентилатори да вият и фучат ... защо? Това не е геймърска машина, където се водят интензивни изчисления. На сървъра основният му товар са мрежа, дискова подсистема, оперативната памет. Ще се вкараш в приключение с многоядрен десктопски процесор, да знаеш. За последно те предупреждавам. :D

Не съм на 100% съгласен.

Ако изключим евентуални проблеми със съвместимост - то всеки процесор става - какво като е на 5GHz - ако едната OS не го пормози, ще го тормози другата, а ако всички са благосклони - ще си почива, а почиващ си процесор - не топли толкова много - от край време има автоматично сваляне на честотите, пък аз от край време и сам си ги режа до където ми трябват.

Ако правилно разбирам питащия - той иска иниверсална система, а не тясно профилиран сървъв в шкаф и в климатизирано помещение ... между другото сървърите не са по подразбиране тихи машини ... щото никой не си ги държи до леглото реално.

Хубаво е наистина да помисли добре - да попрочете кое дъно не прави проблеми с хост сисемата която мисли да сложи и да види кое как се разбира с виртуализацията.

преди 38 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не съм на 100% съгласен.

Ако изключим евентуални проблеми със съвместимост - то всеки процесор става - какво като е на 5GHz - ако едната OS не го пормози, ще го тормози другата, а ако всички са благосклони - ще си почива, а почиващ си процесор - не топли толкова много - от край време има автоматично сваляне на честотите, пък аз от край време и сам си ги режа до където ми трябват.

Ако правилно разбирам питащия - той иска иниверсална система, а не тясно профилиран сървъв в шкаф и в климатизирано помещение ... между другото сървърите не са по подразбиране тихи машини ... щото никой не си ги държи до леглото реално.

Хубаво е наистина да помисли добре - да попрочете кое дъно не прави проблеми с хост сисемата която мисли да сложи и да види кое как се разбира с виртуализацията.

Пламо, стига писа глупости, че ще ти повярва някой накрая. Ти кога си пускал за последно сървър?

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Има много видове сървъри ... може би малко по-конкретно?

Ти кажи какъв сървър си пускал и кога за последно. Че като те чета, изглежда да си пускал само сървър за CS.

преди 7 часа, Rammkopf написа:

И този интел, който предлагаш, с какво е по-добър? Ryzen-а е много по-енергоефективен, харчи по-малко ток, има 2 пъти повече ядра и нишки и е по-нов.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.