Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем при студен старт

Featured Replies

Здравейте,

От миналта година имам една Алфа Ромео Жулиета, бензин, 2012г 120к.с. но откакто застудя имам проблем при студения старт. (Този проблем го имаше миналия студен сезон и сега)

След като дам на контакт и пробвам да запаля, двигателя запалва и веднага изгасва, съответно самата кола се задавя и след това от 2ри, 3ти път запалва, но запали ли всичко си е нормално. Няма проблем с обороите и след това вече ако карам някъде спра, то всичко си е наред при следващото палене. Проблема е когато не е карана и е студена съответно.

Също така забелязах, че при първи опит да я запаля ако дам на контакт и след това тръгна да паля и завърти стартера съответно, но задържа малко и преди да запали върна ключа и след това дам на контакт и тръгна да паля отново, то пали от раз...

Мислих, че може да е от акумулатора, но го смених лятото сега отново имам същия проблем като станаха ниски температурите. Ходих и в 2 различни сервиза, правиха диагностика като ми казаха, че няма грешки и всички показатели са добри, в норма. Не могат да ми кажат каква е точната причина.

Не е проблем да карам така, но си е дискомфорт. Лятото всичко е наред, от раз си пали... 

Ще съм благодарен ако някой се е сблъсквал със същия или сходен проблем и даде съвет каква би могла да е причината.

Благодаря !

преди 26 минути, Rammkopf написа:

Човек, да нямаш проблеми с бобината? Иди да я погледнат.

Ако имаше проблеми с бобината щеше да не може да форсира двигателя. Той не споменава такъв проблем след запалване. 

преди 9 часа, plmen88 написа:

Ако имаше проблеми с бобината щеше да не може да форсира двигателя. Той не споменава такъв проблем след запалване. 

Без претенции да съм супер-експерт, ама на мен ми звучи като нарушена изолация, конденз от студа и бягаща искра на студено, като я запали в началото. Аз бих тръгнал от свещи, кабели, бобини.

преди 1 час, Rammkopf написа:

Аз бих тръгнал от свещи, кабели

С това съм съгласен.

@Иван1234 взимаш една отвертка даваш на контакт и почваш да пипаш кабелите с нея. Видиш ли искра кабели са.

С риск да звуча като мрънкаща баба, ама да вземе да отиде на ел-техник за тази работа? Всякакви самодейности под капака от неквалифициран, неразбиращ човек, могат да доведат и до фатален край. Няма да му смъкнат кожата с цена, по-добре да даде 50 лева, отколкото да направи някоя глупост.

• Автор

Благодаря за мненията !
Това за нарушена изолация, бягаща искра на студено, кабели.. ми звучи като много вероятно то да е причината, затова мисля, че ще е добре да се отиде на ел. техник както и пише Rammkopf

A иначе само да вметна, че когато купувах колата и я закарах да и сменят ремъци, масло... което си е стандартно, тогава имах проблем с бобината и едната свещ, като всичките тези неща са сменени. А и при диагностиката, която правих скоро според мен щеше да даде проблем при тях ако те бяха причината и съм склонен да ги изключа тях.

преди 2 минути, Иван1234 написа:

проблем с бобината и едната свещ, като всичките тези неща са сменени.

Знаех си, че ще изскочи тая бобина отнякъде, рано или късно. :D Виж, не искам да те плаша, но това, че е сменена, въобще не означава, че е читава. Никак не е рядкост да ти монтират част, която уж е маркова, истинска (и скъпа, като такава), но в действителност излиза боклук. Същевременно, в друг сервиз ще ти сложат някой китайски или турски чарк, който е на 1/5 от цената на "оригиналния" и ще караш с години безпроблемно. Просто трябва да се отиде при електричар, който има опит с конкретен доставчик и си знае, че частите от еди-кой-си производител, за ей тези коли, просто работят. Не си го измислям, контактувам често с хора в бранша, от тях го знам. Недей да подозираш, че при диагностиката щяло да им излезе - нищо няма да им излезе. Ти си най-добрият индикатор - виждаш проблема ежедневно. Ако кабелите ти са наред, първо си смени всичките свещи в комплект (не се сменя по една свещичка избирателно, сменят се всички заедно, за да се износват равномерно, заедно). После търси кой алфаджия да ти измери бобината, или направо да ти сложи от някаква марка, с която вече има добър опит. "Ама ние ти сложихме оригинална, едва ли проблемът е в нея" е предположение, а не диагноза. Най-малкото пък е качествен ремонт. Послушай ме.

• Автор

Да, най-добре ще е на електричар. А относно това което е сменяно - колата я купих 2022ра и тогава ми беше светнал чека, като се оказа впоследствие от диагностиката, че е бобина и тогава още не я бях закарал и за ремъците и там стандартното първоначално обслужване. Това го споменавам, за да опиша максимално ясно откъде тръгна всичко и всъщност когато отидох в сервиза те ми обясниха, че е хубаво да се сменят всички свещи(както и ти(rammkopf) споменаваш, но и другата бобина, за да се износват равномерно. И тогава ги смениха 4те свещи и двете бобини. Но ако трябва с максимални подробности да опиша случката - тогава колата прекъсваше на моменти и работеше на 3 цилиндара заради проблема с бобината, а и ми беше светнал чека заради нея.. беше си заминала... Смениха ги и всичко оттогава си е нормално. Единствено в студеното време се появи този проблем, за който първоначално споменах когато създадох темата.

В момента оборотите са си перферктни, а и по време на движение няма никакви проблеми, прекъсвания.. затова си мисля, че не е бобина, но не съм спец.. 😃
Бях си мислил, че е възможно да не достига достатъчно гориво и предвид коментарите по-горе има известна логика, че би могло да е от там - при лоша изолация или свиване на някои маркучетата от студа малко или много, това няма ли да повлияе на притока на гориво ?
И все пак ще е добре да се види от електричар както се спомена няколко пъти вече.

преди 4 минути, Иван1234 написа:

Да, най-добре ще е на електричар. А относно това което е сменяно - колата я купих 2022ра и тогава ми беше светнал чека, като се оказа впоследствие от диагностиката, че е бобина и тогава още не я бях закарал и за ремъците и там стандартното първоначално обслужване. Това го споменавам, за да опиша максимално ясно откъде тръгна всичко и всъщност когато отидох в сервиза те ми обясниха, че е хубаво да се сменят всички свещи(както и ти(rammkopf) споменаваш, но и другата бобина, за да се износват равномерно. И тогава ги смениха 4те свещи и двете бобини. Но ако трябва с максимални подробности да опиша случката - тогава колата прекъсваше на моменти и работеше на 3 цилиндара заради проблема с бобината, а и ми беше светнал чека заради нея.. беше си заминала... Смениха ги и всичко оттогава си е нормално. Единствено в студеното време се появи този проблем, за който първоначално споменах когато създадох темата.

Ясно, разбрах. Значи е добре да ти се проверят бобините на свещите (не вярвам кола 2012-та година да е още с дистрибуторна капачка), защото не е невъзможно да се е пропукала изолацията им от старост вече и да не ти стига ток за добро възпламеняване. Но ако имаш такъв проблем, двигателят ще "дъвче" ниските обороти ... Усещаш ли някакви ненормални вибрации и неспокойна работа на двигателя в тихите обороти на празен ход, докато чакаш на светофара, например?

Колата е 1.4 турбо с код на мотора 198A4.000 или някаква друга?Не е лошо да ги казвате тези неща, защото биха помогнали много.

Когато запалите колата на студено, държи ли по-високи обороти за известно време( примерно около 1200 ) ?

Когато запали ( от втори или трети път) работи ли добре или тресе, а после се оправя (когато загрее примерно)?

Извинявам се, но не разбрах свещите на колата сменени ли са, ако да, с какви (

ако имате информация напишете и каталожен номер) .

• Автор
преди 6 часа, Rammkopf написа:

Ясно, разбрах. Значи е добре да ти се проверят бобините на свещите (не вярвам кола 2012-та година да е още с дистрибуторна капачка), защото не е невъзможно да се е пропукала изолацията им от старост вече и да не ти стига ток за добро възпламеняване. Но ако имаш такъв проблем, двигателят ще "дъвче" ниските обороти ... Усещаш ли някакви ненормални вибрации и неспокойна работа на двигателя в тихите обороти на празен ход, докато чакаш на светофара, например?

Не няма ненормални вибрации при ниските обороти. На празен ход всичко си работи нормално

преди 5 часа, fitterman написа:

Колата е 1.4 турбо с код на мотора 198A4.000 или някаква друга?Не е лошо да ги казвате тези неща, защото биха помогнали много.

Когато запалите колата на студено, държи ли по-високи обороти за известно време( примерно около 1200 ) ?

Когато запали ( от втори или трети път) работи ли добре или тресе, а после се оправя (когато загрее примерно)?

Извинявам се, но не разбрах свещите на колата сменени ли са, ако да, с какви (

ако имате информация напишете и каталожен номер) .

940B7000 - мисля, че това е кода, но не съм на 100% сигурен.
Когато запаля на студено си държи първоначално малко по-високи обороти, което е нормално според мен за студена и вече после ги смъква.
Запали ли си работи перфектно, няма тресене, няма никакви проблеми, перфектно работи мотора ако запали, няма проблеми с обороти, с нищо..
Свещите са сменени всичките, но сега виждам коментара и не мога да напиша точно какви бяха. Трябва да ги проверя, но това утре бих могъл да го направя. 
Свещите са на година и нещо и са на малко килмоетри също така. Май иридиум ми се върти нещо в главата, че бяха, но да не излъжа.. трябва да го проверя.

преди 35 минути, Иван1234 написа:

Не няма ненормални вибрации при ниските обороти. На празен ход всичко си работи нормално

940B7000 - мисля, че това е кода, но не съм на 100% сигурен.
Когато запаля на студено си държи първоначално малко по-високи обороти, което е нормално според мен за студена и вече после ги смъква.
Запали ли си работи перфектно, няма тресене, няма никакви проблеми, перфектно работи мотора ако запали, няма проблеми с обороти, с нищо..
Свещите са сменени всичките, но сега виждам коментара и не мога да напиша точно какви бяха. Трябва да ги проверя, но това утре бих могъл да го направя. 
Свещите са на година и нещо и са на малко килмоетри също така. Май иридиум ми се върти нещо в главата, че бяха, но да не излъжа.. трябва да го проверя.

Идеята е, че има температурен датчик, който отчита дали колата е студена или  топла, образно казано, ако е повреден може причината да е в него.Но щом държи по-високи обороти, следва да допуснем, че е изправен.Относно свещите, някои коли са много капризни, но да допуснем,че са ок.Друго,което може да предизвиква този проблем е, датчика за за запалване(така нареченият хол датчик), особено ако е монтиран на шайбата на коляновият вал-външно.За съжаление не съм запознат къде е на тази кола, другият вариант е на скоростната кутия-на маховика да чете. Често се случва този датчик да си мени мени съпротивлението при определени условия, или дори и ако е замърсен.Това, че колата прави проблем само на студено, говори,че всичко друго е на ред, ако имаше проблем в бобините, то той щеше да се прояви и в други режими.Моят съвет е , да проверите температурният датчик и хол-датчика.Също и свещите, дали са тези ,които производителят е посочил по спецификация.Ако всички тези неща са ок, следва да се провери и налягането на горивната система.За съжаление диагностиката на един автомобил е комплексна и едва ли някой ще Ви помогне без да види колата физически.Също така споменахте, че е сменен ангренажният ремък, а дали са зацепени зъбните колела на разпределителните валове?Ако имате доверие на сервиза, в който е обслужена колата Ви , препоръчвам да се обърнете към тях с тези въпроси.

• Автор
преди 18 часа, fitterman написа:

Идеята е, че има температурен датчик, който отчита дали колата е студена или  топла, образно казано, ако е повреден може причината да е в него.Но щом държи по-високи обороти, следва да допуснем, че е изправен.Относно свещите, някои коли са много капризни, но да допуснем,че са ок.Друго,което може да предизвиква този проблем е, датчика за за запалване(така нареченият хол датчик), особено ако е монтиран на шайбата на коляновият вал-външно.За съжаление не съм запознат къде е на тази кола, другият вариант е на скоростната кутия-на маховика да чете. Често се случва този датчик да си мени мени съпротивлението при определени условия, или дори и ако е замърсен.Това, че колата прави проблем само на студено, говори,че всичко друго е на ред, ако имаше проблем в бобините, то той щеше да се прояви и в други режими.Моят съвет е , да проверите температурният датчик и хол-датчика.Също и свещите, дали са тези ,които производителят е посочил по спецификация.Ако всички тези неща са ок, следва да се провери и налягането на горивната система.За съжаление диагностиката на един автомобил е комплексна и едва ли някой ще Ви помогне без да види колата физически.Също така споменахте, че е сменен ангренажният ремък, а дали са зацепени зъбните колела на разпределителните валове?Ако имате доверие на сервиза, в който е обслужена колата Ви , препоръчвам да се обърнете към тях с тези въпроси.

Благодаря за изчерпателния отговор и съвет! Колата е обслужвана все в един и същ сервиз, като бях я оставил именно там, защото я знаят вече и да я видят физически какво точно прави. Там също ми провериха и температурния датчик, но за хол-датчика мисля, че не е проверяван. А относно свещите, според прозиводителя са.
Иначе я бях закарал и в друг сервиз да я погледнат, за да видя две различни мнения ако има, но абсолютно същото ми казаха както в първия сервиз(тоест там където винаги си я обслужват).
Да попитам този хол-датчик лесно ли може да се достигне и провери, имате ли представа ?

• 1 месец по-късно...

Тези италианки са правени да палят на бедна смес с цел екология. Като минат няколко години се поизносват частите по двигателя и се почва. Вероятно имаш около 2 литра разход на масло на 10 хил км. Правени са експерименти с газовите настройки и паленето се подобрява. Но няма да е от раз. Според мен нямаш проблем(защото има и по лоши положения от твоето)
Пс - може да се провери снопа кабели на бобините но едва ли ще има проблем там

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.