Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с релето на усилвател

Featured Replies

Здравейте, имам проблем с един активен субуфер. Скоро смених само единия кондензатор в захранването със същия модел и характеристики 10000uf 50v Samwha. Старите бяха такива, но установих, че само единия е дефектен, защото буфера издаваше паразитни шумове/бучене и при натиск се оправяше. Беше припояван, но не стана и за това купих само един и го замених. Работи добре една седмица и сега взе да прави проблеми и при пускане релето взе да се мъчи, докато включи. Все едно не му достига ток и издава специфичен звук, докато щракне. Въпроса ми е, дали може да е от кондензатора това, че не смених двойката, а само единия ? Габаритите им са що годе еднакви, с някой милиметър разлика да има. Давал съм го по ремонти и доста пара съм налял в него, тъй че не ми се занимава с майстори, защото и буфера не е кой знае какво (Thunder). Тая марка знам, че е нисък клас, но единственото, което ми допада в него е, че има прилична мощност 12-ка-120W RMS и става за ''пиянски купони''. :) 

преди 12 минути, Марин Тодоров написа:

Здравейте, имам проблем с един активен субуфер. Скоро смених само единия кондензатор в захранването със същия модел и характеристики 10000uf 50v Samwha. Старите бяха такива, но установих, че само единия е дефектен, защото буфера издаваше паразитни шумове/бучене и при натиск се оправяше. Беше припояван, но не стана и за това купих само един и го замених. Работи добре една седмица и сега взе да прави проблеми и при пускане релето взе да се мъчи, докато включи. Все едно не му достига ток и издава специфичен звук, докато щракне. Въпроса ми е, дали може да е кондензатора това, че не смених двойката, а само единия ? Габаритите им са що годе еднакви, с някой милиметър разлика да има. Давал съм го по ремонти и доста пара съм налял в него, тъй че не ми се занимава с майстори, защото и буфера не е кой знае какво (Thunder). Тая марка знам, че е нисък клас, но единственото, което ми допада в него е, че има прилична мощност 12-ка-120W RMS и става за ''пиянски купони''. :) 

Здравейте ,ако захранването е двуполярно се заменят кондензаторите на двете рамена задължително със същия капацитет и напрежение. Като не изключва да има проблем и с релето разбира се.

преди 28 минути, Марин Тодоров написа:

Все едно не му достига ток и издава специфичен звук, докато щракне.

Прилича на ниско напрежение върху бобината на релето. Измери го с мултицет, ако ти се намира. И сравни показанието с данните на релето.
И внимавай с напреженията!!! Токът не е приятел...

Маринчо здравей!
Аз ще ти напиша няколко препоръки а ти се постарай да отговориш по бързо на всяка една точка със да или не, а не да филосовстваме до сутринта. 

1. Имаш ли добри познания в аудиотехниката и можеш ли да разпознаваш елементите от схемата?
2.Ако нямаш,няма и смисъл да пишеш а потърси специалист, който ще се справи с проблема. Но специалист, а не приятел-любител.
3.Имаш ли цифров мултицет и можеш ли да боратиш с него?
Не зная какво е стъпалото в колоната, но ти би ми казал или написал модела.
4.Изпълнено с интегрални схеми или на транзистори?
За да прещтраква релето, причината е че "средната точка" на крайното стъпало получава напрежение по голямо от 300 - 500 миливолта, право напрежение. Там, при работа на стъпалото правотоковото напрежение не трябва да е по голямо от 200 миливолта. Релето се управлява от малка електронна схема изпълнена с дискретни елементи или интегрална схема. 
5 Захранването е при всички положения двуполярно, спрямо маса. Или трябва да измериш примерно единия път към едната час на стъпалото   + 20 Волта, а към другата  - 20 волта.(това е примерно). Напрежението се мери спрямо масата на стъпалото. В единия случай мултимера ще ти показва положително напрежение, а в другия - отрицателно. Толеранса може да бъде незначителен, ако го има - 100 тина миливолта. И при интегралните схеми или само с транзистори - трябва да е така, както съм ти написал .Дефекта е не от различния кондензатор , който си сложил, не е от електронната схема на релето, не е и от самото реле. Имаш повреда в крайното стъпало, но това ти, едва ли ще го оправиш. Казвам го, ръководейки се от думите ти в първият ти пост. Aко до тук си разбрал всичко, направи тези прегледи и измервания и пиши лаконично, без странични обяснения, които не касаят стъпалото. Ако всичко си разбрал и ми напишеш модела, аз ще го потърся из интернет, ще погледна и ще ти напиша действия за по нататък. Ако смяташ(а то е видно) че няма да можеш да се оправиш сам, най добре е нищо повече да не правиш, а да потърсиш сервизен специалист, който ще ти го поправи!
Ти си на ход, а аз ще те почакам половин час!

преди 1 час, Марин Тодоров написа:

Здравейте, ...

Марковите субуфери имат две захранвания. Поне при мен е така. Едното е датско, а другия немска фирма.
Дежурното импулсно захранване управлява въпросно реле, чрез таймер. 10000uf е капацитет, който без токоограничители ще изпържи всичко пред себе си. Освен плавен заряд, разделя изхода на усилвателя, за да избегне постоянната съставяща и съответния пукот на мембраната. Отделно дежурното пуска главното захранване, а то е традиционно. Траф, грец и адските кондери. И тук участва друго електромеханично реле реле. Това е с цел икономия на "вампирски загуби", да е по-зелено един вид.

Модел и радиосхема в студиото!

Редактирано от Profruit (преглед на промените)

Ясно е че е китайска "пръчка". След многото ТНТМ упражнения - издевателства на питащия върху изделието едва ли читав майстор ще се навие. Кръжочници бол.

преди 2 минути, Филипов написа:

Ясно е че е китайска "пръчка". След многото ТНТМ упражнения - издевателства на питащия върху изделието едва ли читав майстор ще се навие. Кръжочници бол.

Да. Прав си. Аз му го написах всичко това, за да не си помисли, че никой не иска да му отговори на въпроса.  Ако поне бе написал модела, до сега щях да намеря документацията му. Момчетата са свикнали да ни задават домашно ,а те да си карат работата.

• Автор

Благодаря за отделеното време и отговорите, но аз нямам познания в тази област и мога да правя елементарни неща с поялника. Нямам нужните уреди и умения да замервам и тн. Въпроса ми беше конкретно дали може тоя проблем да се получи от новия кондензатор ?  Същия е, като параметри и модел на другия/стария, но е нов и да не се получава някакъв дисбаланс между новия и стария... Първоначално нямаше проблем, но сега излезе след седмица, а дори не е мъчен кой знае колко буфера. Един лек тест колкото да разтърся панелката. Стъпалото е с два крайни транзистора под платката. Сигурен съм, че не е повредено. Майсторите таксуват за едното разглобяване 50лв, ако се наложат скъпи части да се сменят ще излезе колкото втора употреба в нета. Едно подобно, като моето реле гледах в нета около 25-30лв. Виждал съм го буфера по 120лв да го има в ОЛХ, ама колко е изряден пак не се знае. Евтина китайска пръчка е и няма как да се намери схема. Гугъл почти не е чувал за него. Прилагам две снимки с не много добро качество на усилвателната част, но да се придобие представа какво има вътре. Ясно ми е, че елементната база не се вижда, но все пак.. 

https://postimg.cc/YhVh1Nht 

https://i.postimg.cc/ZR6CddZh/2.png

Десния кондер в случая е новия/сменен, а в ляво е стария. Моделите и параметрите са същите, но тъй като стария е слаган преди доста години се различава малко на вид. Усилвателя е сглобен и нямам възможност вече за по детайлни снимки през деня. Релето го почуках малко отгоре и за сега не ми е правило проблем, но очаквам пак да се повтори. Някой път, като не върви по-дълго време и при първото пускане стържи релето преди да се ''отпуши'' и щракне. Вече ми писна от разглобявания и тестове и най-много да му сменя и другия кондер след време, ако евентуално е от него и не се ''разбират'' с новия. :)

Добре де! Явно си прочел всеки пост, но няма никакъв отговор от теб. Написал си 2 лайка и нищо по вече в   0 часа 40 минути.  Пишем ти по една страница постове за да ти помогнем, докато ти най безцеремонно отваряш темата и ни вопъл, ни стон. Значи,  излиза че правилно съм се ориентирал с това изречение: "Момчетата са свикнали да ни задават домашно ,а те да си карат работата."Това ли ти е уважението към хората, които се стараят да ти помогнат?

ScreenShot001.jpg

• Автор
преди 6 часа, Колев 74 написа:

Добре де! Явно си прочел всеки пост, но няма никакъв отговор от теб. Написал си 2 лайка и нищо по вече в   0 часа 40 минути.  Пишем ти по една страница постове за да ти помогнем, докато ти най безцеремонно отваряш темата и ни вопъл, ни стон. Значи,  излиза че правилно съм се ориентирал с това изречение: "Момчетата са свикнали да ни задават домашно ,а те да си карат работата."Това ли ти е уважението към хората, които се стараят да ти помогнат?

ScreenShot001.jpg

Писал съм, но чака одобрение от някой модератор и аз нямам вина. :)  

преди 9 часа, Марин Тодоров написа:

Релето го почуках малко отгоре и за сега не ми е правило проблем, но очаквам пак да се повтори.

Презапои релето ,може да има студена спойка или го смени с ново реле ,добре ще бъде и да смениш и другия кондензатор за да няма разлики в двуполярното захранване.

преди 2 часа, Марин Тодоров написа:

Писал съм, но чака одобрение от някой модератор и аз нямам вина. :)  

Много благодаря за отговора и се извинявам, че не по ваша вина се е получило забавянето на поста по вече от 10 часа. Моля, да бъда извинен, а модератора, който е спрял отговора ви е толкова и модератор. За да спре човек отговора на тема от този тип в която няма ни една дума, която е в разрез с правилата, трябва да е крайно ограничен човек.

Ако сте от Търновсия край и имате възможност да ме посетите, ще ви помогна. Няма да ви струва нищо!

• Автор

Има явно някаква цензура за нови потребители, които предоставят външни линкове към сайтове. Днес пак ми го направи тоя номер и се помъчих да презапоя релето, но там припоя е доста устойчив на висока температура и не е много моя работа с любителския поялник.  Слабичък идва, но го минах колкото можах... Двата кондензатора бяха свалени и запоени на ново, че така или иначе платката беше разпоена от крайните транзистори, че да свърша повечко работа, ако имах магазин под ръка със същия модел кондезатор, като новия щях направо да си го купя и сложа, но трябва да се поръча от нета и да се чака 2-3 дена за доставка, а сега по тия празници хората ще почиват и става дълго протакване, а това ме гризе отвътре и искам, ако е възможно да го поправя сега. Сега няма проблем, но не се знае до кога... Аз съм иначе от Хасковска област. Благодаря за вниманието и отделеното време на хората, които взеха участие в темата. :) 

преди 19 минути, Марин Тодоров написа:

Има явно някаква цензура за нови потребители, които предоставят външни линкове към сайтове. Днес пак ми го направи тоя номер и се помъчих да презапоя релето, но там припоя е доста устойчив на висока температура и не е много моя работа с любителския поялник.  Слабичък идва, но го минах колкото можах... Двата кондензатора бяха свалени и запоени на ново, че така или иначе платката беше разпоена от крайните транзистори, че да свърша повечко работа, ако имах магазин под ръка със същия модел кондезатор, като новия щях направо да си го купя и сложа, но трябва да се поръча от нета и да се чака 2-3 дена за доставка, а сега по тия празници хората ще почиват и става дълго протакване, а това ме гризе отвътре и искам, ако е възможно да го поправя сега. Сега няма проблем, но не се знае до кога... Аз съм иначе от Хасковска област. Благодаря за вниманието и отделеното време на хората, които взеха участие в темата. :) 

В Хасково има магазин на Елимекс БУЛ. „БЪЛГАРИЯ“ №186, 6300 Ж.К. ОВЧАРСКИ, ХАСКОВО, БЪЛГАРИЯ в който най вероятно ще намерите реле и електролитния кандензатор, както и по мощен поялник 60W.

Screenshot_2023-12-22-14-20-56-390.jpeg

на 21.12.2023 г. в 18:58, Марин Тодоров написа:

Скоро смених само единия кондензатор в захранването със същия модел и характеристики 10000uf 50v Samwha. Старите бяха такива, но установих, че само единия е дефектен, защото буфера издаваше паразитни шумове/бучене и при натиск се оправяше.

Може и да си сменил здрав кондензатор поради студена спойка, след като при натиск тръгва нормално да работи. Вътре в този суб има ужасни вибрации, на които са подложени платките и се получават такива проблеми.

За релето освен презапояване на контактите, да се измери и управляващото напрежение. Веднъж смених реле защото управляващото му напрежение беше в ред и след смяната видях, че има спукана писта на съпротивлението, което го захранва и при вибрация релето прекъсва.

Хубаво е кондензаторите да се сменят комплект и двата, но при теб проблема не е от там. Вероятно крайното стъпало е в клас В за да има по високо КПД и да грее по малко. Този клас усилватели не се "притесняват" дори от няколко волта разлика в напреженията на двуполярното захранване.  При крайните стъпала на QUAD-овете се залага няколко волта по-високо положително напрежение, като това се постига с една две намотки повече в трансформатора за едното рамо. 

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Проблемите си продължават и след смяна на стария останал кондензатор. Сега дефакто са два нови. При смяна на първия работеше без проблеми близо седмица и взе да прави проблеми, а при смяна на втория 2-3 дена. Възможно ли е да са се прецакали нещо, защото не ги смених на един път целия чифт ?  Нямаше проблем при старите кондензатори до колкото си спомням с включването, но там единия беше заминал и пропускаше паразитни шумове. Беше презапояван и нямаше резултат. Тоя проблем се оправи, но излезе друг сега. Старите ги хвърлих. Марката и капацитета бяха същите 10000uf 50v Samwha. Според мен проблема е, че бавно зареждат и идва ниско напрежението при старта. Обмислям в бъдеще да сменя чифта с друг модел и малко по-мощни 10000uf 63V Hitano. Проблемите общо взето идват след разреждането им, когато усилвателя се изключи. Не знам дали съм нацелил дефектни или аз съм ги скапал нещо с тази смяна по отделно един по един. :) 

преди 31 минути, Марин Тодоров написа:

Проблемите си продължават и след смяна на стария останал кондензатор.

Презапои ли релето? Също огледай по управлеието на релето за студени спойки и презапоиш ако има такива.

преди 34 минути, Марин Тодоров написа:

Възможно ли е да са се прецакали нещо, защото не ги смених на един път целия чифт ? 

Не ,не мисля че е възможно това.

• Автор

Презапоих го релето. Не мисля, че проблема е от него. Има една букса за диода, който свети отзад на усилвателя и когато е изключена и не черпи ток при старта е една идея по-добре. Правих експеримент да отворя прозореца, за да влезе малко студен въздух и старта му тогава става още по зле. При включен диод голямо мислене пада дали да се включи, докато вдигне напрежение. Ако го слушам по-силно и го изключа, примерно първите 5-10 минути може да няма проблеми, но след повече време, като се разредят кондензаторите (предполагам) става проблема.

преди 6 часа, Марин Тодоров написа:

Според мен проблема е, че бавно зареждат и идва ниско напрежението при старта.

Ами мери напрежението по време на старта и докладвай резултата. Май не е от това. Забавен /плавен/ старт се прави при стартиране на няколко киловатови захранвания на усилватели, да не пада бушона при старта.

преди 4 часа, Марин Тодоров написа:

При включен диод голямо мислене пада дали да се включи, докато вдигне напрежение.

Тоя диод консумира толкова ток колкото и когато не свети /това си е за бисерите ама е вярно/.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.