Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Надценено качество на Dolby Vision на телевизор Sony OLED XR-55A83J

Featured Replies

Една от най-рекламираните и популярни технологии в момента на пазара на телевизори е Dolby Vision...Причината ,поради която пускам темата е,че искам да споделя впечатленията си и реалното положение за качеството на тази най-високо оценявана технология...Това е най-популярният HDR формат при възпроизвеждане на 4K филми... Качеството на Dolby Vision варира леко разбира се при различните марки...Но като цяло -това ,което имам като личен опит и,което съм прочел в различни форуми като " Reddit" например,е че технологията не отговаря на супер-високите очаквания на потребителя... Като цяло някои аспекти на Dolby Vision са на на много добро ниво...При Dolby Vision Dark, при сцените,които са светли, цветовете са много силни ,графиката е акуратна и точна...И идва проблемът при тъмните сцени-там картината е много тъмна и качеството е незадоволително...Дори да се опита корекция и с настройката на HDR Tone Mapping и " Brightness Preferred",ефектът не е особено голям...При промяна на настройката за Gamma, също няма голям смисъл...При силното й повишаване картината става по-светла,но силата на цветовете намалява и качеството става по-невзрачно...Тук идва алтернативата на Dolby Vision Bright...Очевидно и логично тук картината дори при тъмните сцени, е много по-добре осветена...Обаче при Highlights на някои близки кадри си личи,че там липсва акуратност на графиката и тя изглежда "размита"...Също така се появяват червеникави нюанси по лицата на персонажите във филма ...Чел съм мнения  за използването тук на HDR Tone Mapping и избор на "Gradation Preferred"... Но при тази настройка картината придобива абсолютно същите характеристики като Dolby Vision Dark и смисълът сякаш се губи...Ползвал съм Nova Player , инсталиран,както на ОС на Sony OLED телевизора ,така и на Nvidia Shield Pro,като проблемите с Dolby Vision си остават едни и същи и на двете устройства...Накрая ще спомена и ,че и на Dolby Vision Dark,и на Dolby Vision Bright,картината е по-зърнеста и неравна в сравнение с режим "Custom" например,макар и цветовете на Dolby-тата да са много наситени...Просто на моменти картината е на наистина високо ниво,но при някои кадри й липсва акуратност и точност...Моите впечатления са от Sony OLED XR- 55A83J... Прочетох в някои форуми,че подобни проблеми имат и някои колеги с LG OLED от моделите от 2021 г. Всеки може да сподели ако му се занимава... Поздрави !!!

Като искаш качество, връзваш си blu ray плеър и си купуваш оригинални bluray дискове. Относно матриците- две са компаниите, които ги правят - Сасмсунг и LG. Останалите марки просто добавят малко софуер и толкоз. Но за качество -  bluray.

Аз нямам проблеми с DV и HBO Max. Нито е 'зърнеста' картината, нито има някакви други дефекти. Зависи от съдържанието. И в youtube клиповете с HDR са супер ярки и детайлни. Гледам ги на LG-OLED55B13LA.

XR-55A83J има само 300 cd/m2 стандартна яркост и 600cd/m2 пикова

Което е недостатъчно за HDR/DV съдържание с 1000 cd/m2 (стандарт при някои филми).

По темата и други потребители се оплакват с тъмните сцени при DV, че липсва осветеност.

Съвет: Смени видео плеъра. използвай KODI или VLC за Android, както и вградения видео плеър в SONY-то.

Търси remux видео файлове.

Аз съм със XR-55A75K и не съм забелязал нещо нередно в картината. Те май са еднакви и двата модела!

• Автор
преди 2 часа, А.Навални написа:

Аз съм със XR-55A75K и не съм забелязал нещо нередно в картината. Те май са еднакви и двата модела!

Проблемите са само и единствено с Dolby Vision... Другите HDR формати при филмите,както и на телевизията качеството на картината е изключително добро...Поздрави !!!

преди 6 часа, Mr. ?? написа:

Търси remux видео файлове.

Благодаря ти , за съвета...Ами,всичките ми файлове са точно "remux"... Доколкото си спомням това означаваше,че файловете са с оригинално качество и не са модифицирани по никакъв начин... Поздрави !!!

Дръпни от Google Play други плеъри и пробвай с тях. Може там да е проблема. При мен един и същи файл: "Invasion.2021.S02E06.Pressure.Points.2160p.ATVP.WEB-DL.DDP5.1.Atmos.DV.HDR.H.265.RGzs" (качен на външен хард, свързан с Sony xf9005) с VLC и Pie player ми дава черните ленти от горе и отдолу като сиви, докато с Nova Player и Kodi са черни

• Автор
преди 46 минути, ivottoshev написа:

Дръпни от Google Play други плеъри и пробвай с тях. Може там да е проблема. При мен един и същи файл: "Invasion.2021.S02E06.Pressure.Points.2160p.ATVP.WEB-DL.DDP5.1.Atmos.DV.HDR.H.265.RGzs" (качен на външен хард, свързан с Sony xf9005) с VLC и Pie player ми дава черните ленти от горе и отдолу като сиви, докато с Nova Player и Kodi са черни

Иво,на моята ОС има само 3 плейъра ,които поддържат Dolby Vision...Това са Nova Player,Just Player и aPlayer...KODI ми работи само на другите HDR формати...

• Автор
преди 46 минути, *S197* написа:

Пробвай с Potplayer.

Благодаря...За съжаление обаче Sony обаче не ми позволява,въпреки,че съм му дал настройката да ми позволи инсталиране на софтуер от всички източници...

• Автор
преди 11 часа, Mr. ?? написа:

Съвет: Смени видео плеъра. използвай KODI или VLC за Android, както и вградения видео плеър в SONY-то.

KODI и VLC засега не поддържат Dolby Vision официално...Говори се за близко бъдеще,че може да го добавят...Поздрави !!!

преди 10 часа, Лудият Учен написа:

KODI и VLC засега не поддържат Dolby Vision официално...Говори се за близко бъдеще,че може да го добавят...Поздрави !!!

https://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=371557&page=12

На Shield-a последната версията на KODI трябва да поддържа нативно DV,HDR10+/DV За други устройства, трябва да се инсталират nightfly релийзите на KODI.

• Автор
преди 7 часа, Mr. ?? написа:

https://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=371557&page=12

На Shield-a последната версията на KODI трябва да поддържа нативно DV,HDR10+/DV За други устройства, трябва да се инсталират nightfly релийзите на KODI.

Да,благодаря за информацията...И аз прочетох за специалните релийзи на KODI...Имам го инсталиран плейъра и на Shield -а,но въобще не се активира Dolby Vision... Поздрави !!!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.