Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моля за съвет за монитор- ползване по 12 часа на ден (и игри), до 300.00лв.

Featured Replies

Здравейте. Търся си монитор за ползване всекидневно по 12 часа- предимно игри, но и четене, филми, клипове и т.н.

Не зная какво предимно трябва да гледам като характеристики, но искам да е сравнително добър за този бюджет, да  ми щади очите и ако има вградени говорители ще е ок.

Гледам в Е-маг следните, дали ги бива? :

Монитор ASUS 24'', VA, Full HD, HDMI, 75Hz, VA249HE - eMAG.bg

Монитор Philips 27", IPS, Full HD, 76Hz, 5ms, VGA, DVI, HDMI, Черен, 273V7QDAB - eMAG.bg

Монитор Gaming ASUS 21.5", TN, 60Hz, 1ms, HDMI, VGA, D-Sub, VP228HE - eMAG.bg

Като оставим настрана избора на конкретен модел, внимавай как точно го разполагаш в стаята.

Ако го сложиш срещу прозорец (или пък имаш прозорец зад гърба), играта приключва, дори да ползваш монитор за 3000 лева.

В идеалния случай и пред теб, и зад теб ще има стени, а прозорецът ще ти е от едната страна. Компромисен вариант е да го сложиш до прозорец, но със затъмняваща щора, или в тази част на стената, в която няма прозорци.

Фоновата светлина също е хубаво нещо - когато се постъмни, обикновено светвам една настолна лампа зад монитора и я насочвам към стената. Свикни да настройваш в движение яркостта на монитора; ако те мързи да щракаш копчетата на самия монитор, има приложения, които помагат с това - примерно под Windows аз ползвам ClickMonitorDDC; иначе в тъмна стая с монитор на 100% яркост ще си тотал щета (пак без значение колко хубав е мониторът).

• Автор
преди 19 минути, killchain написа:

Като оставим настрана избора на конкретен модел, внимавай как точно го разполагаш в стаята.

Ако го сложиш срещу прозорец (или пък имаш прозорец зад гърба), играта приключва, дори да ползваш монитор за 3000 лева.

В идеалния случай и пред теб, и зад теб ще има стени, а прозорецът ще ти е от едната страна. Компромисен вариант е да го сложиш до прозорец, но със затъмняваща щора, или в тази част на стената, в която няма прозорци.

Фоновата светлина също е хубаво нещо - когато се постъмни, обикновено светвам една настолна лампа зад монитора и я насочвам към стената. Свикни да настройваш в движение яркостта на монитора; ако те мързи да щракаш копчетата на самия монитор, има приложения, които помагат с това - примерно под Windows аз ползвам ClickMonitorDDC; иначе в тъмна стая с монитор на 100% яркост ще си тотал щета (пак без значение колко хубав е мониторът).

Благодаря.

За късмет точно така е разположен монитора  в стаята ми- пред него и зад мен са стени. За яркостта ще го имам предвид, защото предимно ми е тъмно в стаята( нощта съм на компютъра). Май най- важното, което ще гледам  е да има  LowBlue  и Flicker-Free.

преди 2 часа, dream777 написа:

LowBlue  

ако толкова те дразни, windows има такава опция, както и други ОС, има и приложения за това, можеш и през контролния панел на видеокартата да намалиш цветовете, които искаш.  Относно

преди 2 часа, dream777 написа:

Flicker-Free

мониторите от последните години са такива.

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

ако толкова те дразни, windows има такава опция, както и други ОС, има и приложения за това, можеш и през контролния панел на видеокартата да намалиш цветовете, които искаш.  Относно

мониторите от последните години са такива.

препоръчайте тогава модел, ако знаете

• Автор

Има ли значение марката?

Препоръки кои характеристики  да гледам на мониторите?

• Автор

Velcho Andreev,  хареса ми, макар, че няма високоговорители. Просто много лоши отзиви прочетох за "Пласико", аз си пазарувам само от Е-маг всичката техника от над 10 години, защото са много коректни, но там същият монитор е 400.00лв. 

А за този какво е мнението Ви:

Монитор Gaming LED VA BenQ MOBIUZ EX240N, 23.8", Full HD, DisplayPort, 1ms, 165Hz, HDR, Черен - eMAG.bg

Тип на матрице ели по добре да  е

Joss Bomon, при модела, който ми предлагате (AOC 27in VA FHD 165Hz 4ms 1ms 27G2SAE/BK - описание. (nikem-bg.net))  27 инча не е ли натоварващо за очите предимно при игри  по много часове всеки ден?

И типа на матрицата не е ли по- добре да  е IPS, а не VA, както е в случая?

Редактирано от dream777 (преглед на промените)

• Автор
преди 2 часа, Velcho Andreev написа:

Дал съм ти линк към монитор. Не ти харесва ли?

Velcho Andreev,  хареса ми, макар, че няма високоговорители. Просто много лоши отзиви прочетох за "Пласико", аз си пазарувам само от Е-маг всичката техника от над 10 години, защото са много коректни, но там същият монитор е 400.00лв. 

А за този какво е мнението Ви:

Монитор Gaming LED VA BenQ MOBIUZ EX240N, 23.8", Full HD, DisplayPort, 1ms, 165Hz, HDR, Черен - eMAG.bg

Монитор за игри, с твоя бюджет, с малко време за реакция, повече херци и с ъгли на видимост 178/178, и всичко това се постига с по-евтините VA матрици. VA са с по-добър контраст и "по-истинско" черно от IPS. IPS позволява повече херци, но за 165 бюджета ти не стига.

Този 23" който си избрал е също с VA матрица, но е по-малък, а реалната разлика между 24 и 27 като екран не е чак толкова голяма.

image.png.ac4100addaba569d742fb7ba7c3b83a9.png

Visual TV Size Comparison : 24 inch 16x9 display vs 27 inch 16x9 display (displaywars.com)

• Автор
на 3.01.2024 г. в 18:30, Joss Bomon написа:

а този ок ли е, той май е същият, но е IPS  (само от Е-маг смея да купувам, защото са доказано коректни):

Монитор Gaming AOC 27", IPS, FHD, 165Hz, 4ms, HDMI, DisplayPort, 27G2SPAE/BK - eMAG.bg

Редактирано от dream777 (преглед на промените)

Пазарувал съм от Пласико и не съм имал проблеми с тях. Даже ми смениха монитор с друг,  който беше купен физически от магазина и то за не малко пари.

на 3.01.2024 г. в 20:00, dream777 написа:

... Май най- важното, което ще гледам  е да има  LowBlue  и Flicker-Free.

LowBlue е функция, която сменя цветовата температура от студени към топли. Удачна в малките часове за формиране хормона на съня ( серотонин, мелатонин и т.н. ).

FlickerFree не е панацея. Нейни разновидности са: EyeCare, FickerSaver и т.н.
FlickerFree не е унифициран, не е стандартизиран. Лого за шарани.

С появата на светодиодната подсветка, която замени електролуминисцентната, производителите прибягнаха до регулировката й с познатия ШИМ. В началото той бе около 300Hz, нарастна до 2kHz.

Появата на CMOS-матрици за камери започна едно виртуално разобличаване на пулсация на светлината. Пулсации до 5% са пренебрежими, до 30% са допустими, над това ниво - вредни. Най-удачни са тестове с телефони, който предлагат запис на забавен кадър. Думата е тестове. На мохамедекспрес се предлагат за $20~$50 тестери за пулсации на светлината. Те показват осветеност, пулсации и много важен параметър - CRI. С подобна джаджа се разобличава всеки един напудрен монитор с етикети.

Производителите се вслушаха в воя около ШИМ и приложиха няколко хватки. Вдигнаха честота над 20kHz, че и повече, и генерация нечетна на честота на градската мрежа. И хоп flickerfree. Asus Vivобоок работи на 21kHz. Не се дели на 50. Това правило за честота важи и за димерите на ефирната светлина. В никакъв случай светодиодни лампи за осветление с балансен кондензатор и нисък CRI. Tова е мазохизъм и груба хигиена на зрението.

Произволна малка "слънчева батерия" шунтирана от 10к резистор + осцилоскоп разбива всеки опит за баламосване. На екрана на осцилоскопа лъсва работната честота на ШИМ-a при нива под 100% на регулировка. Старият ми lifebook работи на 10kHz според осцилоскопа. Почивки, често премигване и подходяща ефирна светлина.

Истината е в последните технически решения. Използване на светодиоди с по-висок пад на напрежение и регулировката им по ниво на захранване. Абривиетурата е DC-DC модулиране. Това ще пенсионира ШИМ-регулировката, но засега цената е несъпоставима.

Поздрави!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.