Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Умен дом - какво е за вас това понятие?

Featured Replies

Здравейте,

Напоследък започнах да се интересувам от темата за “умен дом”, софтуери, управление на различни уреди вкъщи. Доста е увлекателно и доста неща за това как работят нещата могат да се научат покрай това занимание. Дори имам намерение от хоби да го превърна в странично занимание с потенциален доход. 
Започвам обаче да се чудя дали моето разбиране за “умен дом” съвпада с това на повечето хора, затова реших да попитам :)

За мен умен дом е най-просто казано, айпад, закачен на стената, с който може да се управлява всичко вкъщи. Максимално улеснено, примерно излизаш, с един бутон цък! И изключваш всичко с едно усилие. 

Може би за някой друг “умния дом” трябва да може да слуша команди и да ги изпълнява (както в Железния Човек)? 
На мен лично ми се струва странно да говоря с техника на английски, може би ако в даден момент Сири започне да разбира български, ще го пробвам. 

А пък може би “умният дом” според вас трябва да автоматизира възможно най-много от всекидневните задачи, като пускането на кафето и лампите сутрин, а защо не и на вентилатора в банята след “номер 2”?

За мене тези автоматизации, или поне голяма част от тях, е доста трудно да бъдат настроени не само като “направи действието Х когато се случи събитието У, а по-скоро “но не го прави, ако се случат събитията Z и A”

Ще ми е интересно да видя и вашето мнение по въпроса :)

Найш къв умен дом имам аз? Синчето светва и изгася лампите, жената върти котлоните и прахосмукачките, щерката прибира чехлите и играчките, нито WiFi искат, нито облачни услуги, ни батериите им следя дали са изтощени ... нямам грижи.

преди 48 минути, dandelion написа:

За мене тези автоматизации, или поне голяма част от тях, е доста трудно да бъдат настроени не само като “направи действието Х когато се случи събитието У, а по-скоро “но не го прави, ако се случат събитията Z и A”

Тук, във форума има един човек, за когото е бизнес и е напред с материала - @Profruit. И неведнъж е показвал разни моменти от умния си дом.
Има и още един, за когото знам, че го прави от хоби тръпка - @Trichocephalus

преди 2 часа, dandelion написа:

Всичко става за 2-3 седмици четене и 1 ден работа. Ipad.....китайско no name таблетче (може и повече от едно) е достатъчно за ДУ в една средно голяма къща - вкл и капковото в орананжерийката на двора

Ако се лучат събитията Z и А....въпрос на парвила

преди 16 часа, dandelion написа:

... Напоследък започнах да се интересувам от темата за “умен дом”, софтуери, управление на различни уреди вкъщи. ...
Ще ми е интересно да видя и вашето мнение по въпроса .

Да, подобни мисли ме глождеха през 2017г. 20018г стартирах и мисля, че това ще е до лодката към вечните ловни полета.
Железният Човек е милиардер де факто, благодарение на хонорарите от Холивуд, така че е коментара около него е излишен.

Справедливо “умният дом” е поставен в кавички. Това е рожба на маркетинга за нежелезни хора, но реално е домашна автоматизация в крак с XXI век и правилно сте предположили "да автоматизира възможно най-много от всекидневните задачи".

s8qkYMw.jpg

Това е част от умни устройства, които чакат своя час.
Горе вляво черното подобно на ДУ е уникат. 8 бутона на борда. Програмирани по свой вкус тази джаджа може да управлява n-брой събития. 10/100/1000/10 000 умни устройства. Всичко зависи до колко мозъка ви може да запамети възможните комбинации. Струва $3.8 презрени зелени, но ... изисква първоначално префлашване.

Вдясно, белия квадрат до него е Aqara логически бутон. 6 бутона, по три събитя на бутон. Най-най сред китайските екосистеми, но с своеобразен характер. По цената ще го познаете. Лепите на хладилника и отдавате събитията (18 броя) на вашето желание. Ключовата дума е лепите. Това обезсмисля къртене на стени и прокарване на проводници за осветление/контакти. Лепите където пожелаете и цъкате смело.

Доля вляво, белия квадрат, народен микровълнов датчик на 5GHz. Цената го прави народен сред конкурентите. Той пенсионира PIR-датчиците (двата до него с сферична линза). Яздите спокойно "порцелановото  пони" и колкото да се правите на мумия, той издава, че сте в зоната му. Регистрира пулса на сърцето и микро-мимики при дишане. Aqara пусна "килър" на 50GHz, който засича зонално наличие на повече от една персона в зоната и ги мащабира на картата.

Двете розетки освен, че са умни, в реално време показват всякакви електро-параметри. Едната е zigbee, другата WiFi.

Под тях е датчик за пожар. В подобни сапунерки се предлагат за: СО, СО2, газ-пропан-бутан и т.н. Цена под $20 подминаваме директно. Швейцарски датчик или на бош определя високата им цена. Засича, пищи аларма и предава на клапани, или каквото там е замислено.

Над програмируемия ми поялник е "черния боб" - RM-mini 3. Това е програмируем IR-приемо-предавател. Той командва неумно стерео Sony, неумен климатик, ОТ Microlab нещо си и осветител на тавана с ДУ. Изобщо всичко в зоната му с инфрачервено управление.

Да, имам iPhone/iPad/iWatch, но системата им е доста рахитична и на практика непопулярна. Колонката е излишен разход. Yandex предлага своя версия и щом английски не ви допада, с руското предложение командвате на руски. България не е пазар, че да се напрагят производителите. А и безплатния вариант на Google  все още е жив.

wTK3nTJ.jpg

Съществени моменти за мен в домашната автоматизация.
Колко енергия съм изразходвал от началото на месеца, дневна, цена и имам ли ток вкъщи. Последното условие ми праща съобщение за наличие или за пропадане. Джендърите не са само по улиците, те са преди всичко в енергото.

wcD19Ra.jpg

Да си цъкна бойлера дистанционно за еди-колко си време и да получа съобщение, че времето изтече и е изключен.

RTTFc4L.jpg

Имам куче и позвъняване на входната врата го побърква.
Не е умно. Затова добавих известител, кога враг пред портите е звънял.

dxaBHJI.jpg

Дойде масажистка днес и в 12:47:52 напусна. Информативно. И всичко това се записва в БД.
Ред е и на дачиците за присъствие. Те задават разни сценарии. Например, според осветеността в помещението включват осветление и при напускане след зададено време гасят осветлението. Датчици за температура и влажност в всяка стая изживях в края на 2019г.

bMUesIh.jpg

В придатък имам bluetooth-снифер, който прихваща пакети от синезъби устройства. Разни смaрт-гривни и датчици на xiaomi.
Сутрин ме събужда програмируем димер. В зададено време стартира от ниво 5 и много плавно в следващите 5мин  се покачва до ниво 15 при 100 max. Много ме кефи. Нощем, при нужда осветление под леглото управлявано от димер ме съпровожда до шоу-рума на порцелоновото пони. Наследство от студентските години в Москва. Под пружините бях закачил луминисцентно тяло за срамежливи субекти, но един ден ме изряска силата на тока. Много афиф го бях сделал - никаква техника на безопасност. Най-гъзарско е RGB или адресируеми светодиоди. Зелената светлина лекувала и това масово се монтира в Япония. 40 мин на ден преди заспиване зелена атмосферна светлина е балсам за мозъка. Плацебо или не, но практикувам редовно за нерви и приятелите ми от България ми задават странни въпроси, когато сеанса съвпадне с тяхно позвъняване.

Стартирах с умните на Sonoff.

button.jpg

И ги модифицирах. В всяко има микрофон, датчик за климат и осветление, датчик присъствие.
Заради кучето. Микрофонът праща съобщение, датчикът го позиционира в коя стая е, после го гледам през камерата. Бутоните им с лекота се препрограмират в мулти-бутони. Обезсмислят девиаторната схема в коридори.

С думи прости - ако се случи еди-какво вкъщи, да стане еди-какво си от командвано умно устройство. Например, капково напояване следено от датчик за влажност на почвата. А датчици в мохамед-експрес какви ли не. За мълния, налягане, гайгер, запрашаване, вибрация, GPS, наводняване, токови трансформатори, бот-пад, водни кранове, газови кранове, безконтактни датчици за вода, ултразвукови, за жестови, лазерни fly-of-time.

Извод: Аз обичам Поморие!

9PoHKVJ.jpg

@Profruit, отново си уникален в изказа си! Имам едно бързо питане, че съм на телефон в момента и не ми се рови из мрежата

За "черния боб" - RM-mini, има ли "binding" зa openHab?

Да, има. В зависимост от версията - мажеш.
OH4 не ми е интересен. Чакам, да узрее като хората.

3ztVclU.png

преди 7 минути, Profruit написа:

Да, има. В зависимост от версията - мажеш.
OH4 не ми е интересен. Чакам, да узрее като хората.

3ztVclU.png

Благодаря! Ще търся утре.

ПС: С ОН 3.4 съм

на 20.01.2024 г. в 15:50, Profruit написа:

Зелената светлина лекувала и това масово се монтира в Япония. 40 мин на ден преди заспиване зелена атмосферна светлина е балсам за мозъка.

Зелено и зелено не е едно и също! За зелено с каква дължина на вълната иде реч?

Едно време бях на OpenHAB(преди това на минах и през FHEM) но след това минах на Home assistant. Нещо се беше случило и адски ме изнерви но не помяна какво точно. И като вкараха там разните му шукаритетни неща вече тотално се зарибих. Има тонове информация за интеграция с какво ли не. Ползвам го за какво ли не - отопление, датчици за наводняване, температура, прозорци/врати. Релета да пали и гаси едни SBC-та ( малко множко ми се събраха) през ESP32, рестартира контейнери и вуртуалки и докато пиша това гледам че май ще ме огрее  за щорите( един пич пише че ще си обнови репото най-накрая). Миналата година  на един приятел за в тях го настроих - да му управлява подовото - работи безотказно и понеже го кефи му пуснах едно touch screen екранче да си го гледа и управлява от него.

Е от време на време решават ,че ще променят нещо което ползвам и си трябва четене тогава. Успях да го интегрирам със Siri/Alexa i Google. От скоро си имат и тяхна интерграция но още не е на ниво. Аз май вече почти не натискам копчета а предпочитам да му говоря - общо взето се разбираме ( все още) .

Ако сега започваш - не се насочвай към осветлението - най-лесно е но за мен е най-безмислено . Вземай датчици който имат обратна връзка , по възможност да не са на батерии. Избягвай такива които са само cloud- мине не мине и някой изчезне или кажат стоп - това вече е платено. Ако ще го изкарваш да се вижда в интернет - трябва да си наясно какво правиш и бъди параноичен.

Умният дом на бъдещето ще е в синхрон с умът на собственика. 

До тогава един дом ще бъде програмиран така, че ще разпознава кой на каква възраст е и ще му позволява определени неща, а други не. Собственикът на дома ще е администратор и той ще определя кой какви правомощия да има по отношение на въздействието върху различните уреди и устройства разположени е дома.  

По-важното: "Умният" дом ще предпазва егоистите да не се самонаранят или наранят други от неволни изречени думи или действия. 

Уви за направата на "умен" дом не може да се ползва ИИ-системи, защото в даден момент децата ще побъркат родителите си. :) 

Има едно правило в кибернетиката: Ако едно нещо е направено и идиот да го ползва, то само идиот ще го ползва. 

Аз съм за автоматизацията на нещата, но не съм за самоуправляване на нещата! 

По-важното за една система свързана с изкуственият интелект е да разпознава волните и неволни деяния на човек, т.е. такава система да предпазва човек, а не да и се дава да управлява други устройства. 

Принципно умният човек предпазва другите да не правят глупави неща. Следователно умното нещо трябва да е подобно на умния човек. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.