Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преместване на рутер

Featured Replies

Здравейте, трябва ми малко помощ от някой малко по-“в час” от мен. Като си правих хола много мислих ама не достатъчно и си нагласих рутера зад телевизора, което се оказа доста несполучлива идея. Сега мисля варианти как да го преместя на рафта отгоре, като пусна кабел-два-три през гипсокартона. Ситуацията е такава - основното ftp ми е зад телевизора и няма как да стигне до горе. На мен ми хрумват два варианта:

- единия да сложа суич(гигабитов защото връзката ми е 300mbit) зад телевизора от които да пусна кабел до горе за рутера от рутера да пусна още един кабел надолу към друг суич, в който ще включа кабелите за другите стаи(зад телевизора излизат три кабела за телевизорите в другите стаи)

- другия вариант е да сложа едно от тези на другата снимка - кабелен удължител( в алито пише, че има гигабитови) преди рутера и пак един суич след рутера за другите стаи.

Кой от двата варианта ще е по-удачен или има трети, за който не се сещам?

IMG_7488.jpeg

IMG_7487.jpeg

Разрешен от Corvax

• Решение
преди 6 часа, KST написа:

Здравейте, трябва ми малко помощ от някой малко по-“в час” от мен. Като си правих хола много мислих ама не достатъчно и си нагласих рутера зад телевизора, което се оказа доста несполучлива идея. Сега мисля варианти как да го преместя на рафта отгоре, като пусна кабел-два-три през гипсокартона. Ситуацията е такава - основното ftp ми е зад телевизора и няма как да стигне до горе. На мен ми хрумват два варианта:

- единия да сложа суич(гигабитов защото връзката ми е 300mbit) зад телевизора от които да пусна кабел до горе за рутера от рутера да пусна още един кабел надолу към друг суич, в който ще включа кабелите за другите стаи(зад телевизора излизат три кабела за телевизорите в другите стаи)

- другия вариант е да сложа едно от тези на другата снимка - кабелен удължител( в алито пише, че има гигабитови) преди рутера и пак един суич след рутера за другите стаи.

Кой от двата варианта ще е по-удачен или има трети, за който не се сещам?

IMG_7488.jpeg

IMG_7487.jpeg

Здрасти,

По принцип, нямаш нужда от цял суич за 1 кабел. Моят съвет е да не използваш муфа, обаче, каквато си показал. От тези точно не съм вземал, за да ги видя отвътре, но тукашните, за които казва Пламен, дето са бели или слонова кост и са по левче бройката, са просто едни тънки жички, запоени с някакъв кирлив припой. А това всичкото нещо ти седи по средата на трасето и ти скапва сигнала, да не казвам къде отива шумозащитата на FTP-то през такъв един боклук. :) Ако много те мързи да режеш и преправяш, поне си купи качествена муфа от сертифициран производител на такива неща, но пак си остава аматьорско решение. Не знам каква категория са ти кабелите, подозирам 5Е, та най-добре е да си купиш розетка (keystone) за безинструментален монтаж от такъв тип, която да закримпиш на удължителния кабел, който ще отива нагоре. Така и така, на основното си FTP вече имаш RJ-45, надявам се да е добре кримпнат. Ся ... може да го направиш и по-естетично - keystone-ът да влезе в розетка за външен монтаж, която да захванеш на стената. Това ще изглежда доста по-добре от висящ монтаж, съединяващ два кабела във въздуха. А и ще позволи да включва и други неща, директно в розетката, ако ти се наложи. Ама ако се чувстваш наистина про и си надъхан да режеш и преправяш, както трябва (т.е., ще криеш всичко зад картона, нищо нямя да стърчи навън), купуваш си този преход, режеш RJ-тата и направо затваряш кабелите (края на основния и началото на удължаващия) в такава твърда връзка, шумозащитена, дебела, надеждна и т.н. Другите ти варианти са ала-бала, честно казано.

Spoiler

Разбира се, винаги можеш да направиш и любимата на моя кабелджия "спойка Филипс" - оголваш всичките проводници на двата кабела по 6 см и всеки проводник го насукваш хубаво с клещите за проводник от същата боя на другия кабел - зелен за зелен, бял-зелен за бял-зелен и т.н. После ги увиваш ху-у-у-убаво, с 10 метра изолирбанд, да стане едно дебело и кораво топче около снадката, може и малко самовулканизираща се лента, противовлажно. Аз те виждам да го правиш, пада ми ченето, хващам правата лопата и те пребивам с нея, но връзката работи с години след това. :D Извън всякакви стандарти е, абсолютно не издържа тест за сертификацив такова трасе, стрелям на месо за такива свинщини, но в краен случай пак е вариант.

П.П. Абе, тези тонколони как ще ги затвориш надълбоко в тоя тесен шкаф, вместо да ги оставиш отвън?! Не звучат ли малко като през фуния?

• Автор
преди 4 часа, Rammkopf написа:

Здрасти,

По принцип, нямаш нужда от цял суич за 1 кабел. Моят съвет е да не използваш муфа, обаче, каквато си показал. От тези точно не съм вземал, за да ги видя отвътре, но тукашните, за които казва Пламен, дето са бели или слонова кост и са по левче бройката, са просто едни тънки жички, запоени с някакъв кирлив припой. А това всичкото нещо ти седи по средата на трасето и ти скапва сигнала, да не казвам къде отива шумозащитата на FTP-то през такъв един боклук. :) Ако много те мързи да режеш и преправяш, поне си купи качествена муфа от сертифициран производител на такива неща, но пак си остава аматьорско решение. Не знам каква категория са ти кабелите, подозирам 5Е, та най-добре е да си купиш розетка (keystone) за безинструментален монтаж от такъв тип, която да закримпиш на удължителния кабел, който ще отива нагоре. Така и така, на основното си FTP вече имаш RJ-45, надявам се да е добре кримпнат. Ся ... може да го направиш и по-естетично - keystone-ът да влезе в розетка за външен монтаж, която да захванеш на стената. Това ще изглежда доста по-добре от висящ монтаж, съединяващ два кабела във въздуха. А и ще позволи да включва и други неща, директно в розетката, ако ти се наложи. Ама ако се чувстваш наистина про и си надъхан да режеш и преправяш, както трябва (т.е., ще криеш всичко зад картона, нищо нямя да стърчи навън), купуваш си този преход, режеш RJ-тата и направо затваряш кабелите (края на основния и началото на удължаващия) в такава твърда връзка, шумозащитена, дебела, надеждна и т.н. Другите ти варианти са ала-бала, честно казано.

Покажи скритото съдържание

Разбира се, винаги можеш да направиш и любимата на моя кабелджия "спойка Филипс" - оголваш всичките проводници на двата кабела по 6 см и всеки проводник го насукваш хубаво с клещите за проводник от същата боя на другия кабел - зелен за зелен, бял-зелен за бял-зелен и т.н. После ги увиваш ху-у-у-убаво, с 10 метра изолирбанд, да стане едно дебело и кораво топче около снадката, може и малко самовулканизираща се лента, противовлажно. Аз те виждам да го правиш, пада ми ченето, хващам правата лопата и те пребивам с нея, но връзката работи с години след това. :D Извън всякакви стандарти е, абсолютно не издържа тест за сертификацив такова трасе, стрелям на месо за такива свинщини, но в краен случай пак е вариант.

П.П. Абе, тези тонколони как ще ги затвориш надълбоко в тоя тесен шкаф, вместо да ги оставиш отвън?! Не звучат ли малко като през фуния?

Добре, благодаря за изчерпателния отговор - такъв се надявах да получа! Този последния удължител как захваща кабела, че не мога да се ориентирам, притискат се жилата по каналите както на предния ли? Притесняваме че не съм много добре с фината прецизна работа каквато са жилата на фтп-то (5е и 6 слагах, мисля че главния е 6) и не знам дали ще мога да ги направя както трябва, затова се ориентирах към готовите варианти само с щракване. 

А за колоните - не звучат зле те така или иначе минават през буфера в ъгъла които им ограничава най-ниските честоти и основния звук идва от двете колони на отсрещната стена. По принцип не е оптималното решение, но реших да ползвам каквото имам тогава, че не остана бюджет и за озвучение.

IMG_7489.jpeg

IMG_7490.jpeg

Ще се справиш, ще се справиш. :) На принципа на keystone-а е, да. Ето така, само че в твоя случай ще е двустранно, ако ще е с твърдата връзка:

Предложих ти и още един вариант, но в редакцията на поста го изтрих, защото е по-тромав. Но може би трабваше да го оставя. Става дума за СЪСинструментален монтаж, трябва ти punch-down нож от тип Кроне (мушкалка за реглети, ако си виждал, с автоматичен клипер) и съединителен преход. Но за 6-тз категория не са лесни за намиране, а и са едни големи кутийки ... В Конрад имаше, по едно време. Сега само в NEGS намирам такива. Прави се така:

Ама ти трябва кутийка, трябва да си купиш специален инструмент за целта (НЕ се прави с плоска отвертка като електротехник, че едни електричари така исках да ги бия много, с такива изпълнения), прави се само с нож или просто напъхвачка и хубави секачки.

Нищо страшно, просто малко повече внимание, без да се бърза, и нещата се получават. Не си машина, правиш нещо много фино на ръка, не те гонят за норма, просто го направи внимателно и с любов, веднъж завинаги. :)

Като ти гледам ти гледам интериора - големи гушвателни еднорози, надуваеми мишки с хелий, шарени балончета навсякъде - се успокоявам, че не само моята шматка е такава. :D

• Автор

Благодаря, ще се пробвам с варианта с твърдата връзка, че май няма много смисъл да търся и купувам инструменти които евентуално ще използвам повторно след 10-15 години. 
А за интериора, да имаме всякакви розови и брокатени боклуци по всички стаи + фитнес батут в хола, защото много обича да скача.

• Автор
преди 52 минути, plamen_petrov_80 написа:

10 лв. за една твърда връзка ... трябва да направи 4 бр. - 40 лв. и пак ще му трябва кабел и RJ-45 от другата страна ....

Защо 4 връзки, трябва ми една за главния кабел, който отива в рутера важно ми е да запазя скоростта до рутера, за да си я ползвам през лаптопа и телефоните, после от рутера един кабел зад телевизора до суич и от него към останалите телевизори, към тях 300мбита чак не ми трябват

преди 1 час, KST написа:

Благодаря, ще се пробвам с варианта с твърдата връзка, че май няма много смисъл да търся и купувам инструменти които евентуално ще използвам повторно след 10-15 години. 
А за интериора, да имаме всякакви розови и брокатени боклуци по всички стаи + фитнес батут в хола, защото много обича да скача.

Да, с твърдата връзка става най-културно и най-сигурно. Само може да си купиш едни по-прецизни малки секачки, ако нямаш. По принцип се ползват за отсичане на армирана оптика, но са перфектни и за прецизно рязане на тънки жички. Докато Krone-то е много специфичен инструмент и може никога да не потрябва вече, поне на резачките ще им намериш работа.

Брокатените боклуци са по default, поне нямате стикери с еднорози, дъги и облачета из цялата къща. Само на г*за си нямам още. На темето и челото си вече имах.

преди 47 минути, plamen_petrov_80 написа:

10 лв. за една твърда връзка ... трябва да направи 4 бр. - 40 лв. и пак ще му трябва кабел и RJ-45 от другата страна ....

Твърдата връзка е една, да удължи само захранващото трасе.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.