Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тест на ATi Radeon X1950 XTX

Featured Replies

Въведение

Наскоро ATI представи новото си произведение в графичните карти от висок клас - Radeon X1950 XTX, който освен, че е по-бърз от не бавния Radeon X1900 XTX, трябва да се пребори с един от проблемите му - че е доста шумен. Radeon X1950 XTX разчита да заличи този недостатък със за първи път използваната DDR 4 рам и нов вид охладителна система.

7_m.jpg

Технически данни

Графичния процесор се различава от този на Radeon X1900 XTX в незначително малки модификации предимно в рам-контролера. Затова и името му е изменено от „R580” на „R580+”. Състои се от 16 пайплайна, като всеки от тях разполага с по 3 шедъра.

6_m.jpg

R580+ включва 16 Texture Mapping Units, както и 16 Raster Operation Processors и 8 Vertex-Shader, в това отношение нищо не е променено. По отношение на честотата също няма промяна - 650 МhZ.

Рамта е с размер 512 MB, произведена е от Samsung и е 256 Bit-ова. Вграден е нов рам-контролер и въпреки идентичния процесор се постига по-висока производителност. Това се дължи на новата и за първи път вградена в графична карта за домашна употреба DDR 4. Тази рам работи с изключително висока честота от 1000 MhZ и постига пропускливост на данни от 64 GB за секунда. За сравнение GeForce 7900 GTX се задоволява с 51 GB за секунда, което се явява като недостатък при използването на Анти-Ализинг при висока резолюция. Въпреки по-високата честота, консумацията на ток е намалена. Новата DDR 4 работи с 1,5 волта и е значителна разлика от 1,8-те волта на предната DDR 3, които въпреки това са занижени в сравнение с 2,0 волта, използвани при повечето DDR 3 модули.

Външен вид и охлаждане

Независимо, че дизайна е въпрос на личен вкус, не може да се отрече, че новата карта е красива. Както и X1900 XTX е изградена в Dual-Slot-Design и пасва безпроблемно във всяка стандартна кутия. Охладителя е нова разработка, базираща се насъмнено на IceQ3 охладителя на HIS. Състои се от голям меден радиатор и голям радиален вентилатор. Монтиран е в края на картата с цел завихряне на студения въздух от вътрешността на кутията през ребрата на радиатора и издухване навън. Целият охладител прави не само оптически, но и практически много добро впечатление. Покрит е с червена, пластмасова обвивка, чиято цел е оптимизиране полезното действие на потока студен въздух. Охлаждането се подпомага и от факта, че при ненатовареност картата понижава честотите на рамта ма 595 MhZ и на процесора на 510 MhZ.

15_k.jpg25_k.jpg10_k.jpg26_k.jpg

ATi Radeon X1950 CrossFire

За употребата в SLI система, канадците представат и CrossFire - версията, която по външен вид може да бъде сбъркана с нормалната X1950 XTX карта. На мястото на втори DVI порт се намира High-Density буксата, която е отговорна за връзката с втората SLI карта. Честотите при CrossFire версията са същите както при Х1950 ХТХ

33_k.jpg37_k.jpg

Бенчмаркове

В бенчмарковете Х1950 ХТХ показва възможностите си. В 3D Mark 2005 постига при резолюция 1280x1024 10 998 точки; 1280x1024 4xAA/16xAF 7 486 точки; 2560x1600 6 781; 2560x1600 4xAA/16xAF 4 386. В 3D Mark 2006 на резолюция 1280x1024 достига 6191 точки; 1600x1200 5418 точки; 2560x1600 3832 точки.

Друго любопитно

Беше измерен и шума, който картата произвежда. Сензора беше закрепен на 15 см. от нея. Без натоварване шумът е 47,5 Db(A), което е най-ниската стойност в този клас. За сравнение Х1900 ХТХ е с 50,5 Db(A); GeForce 7950 GX2 48 Db(A); GeForce 7900 GTX 48,5 Db(A); рекордьор е GeForce 7900 GT с 60 Db(A). При натоварване бяха измерени 50 Db(A) при Х1950 ХТХ; също 50 Db(A) при GeForce 7900 GTX; 56 при GeForce 7950 GX2 и 58 при X1900 XTX. Ролята на хеликоптер тук зае GeForce 7600 GT с 61 Db(A).

Температурата без да е натоварена е 60°, а при натоварване достигна 83°.

Необходими са 168 вата без натоварване и 277 със. За сравнение преките конкуренти използват между 171 и 191 вата без натоварване и 281 вата със. При SLI комбинация изразходването на ток е 158 вата без и 392 със натоварване. Тук се явява като пестелива в сравнение с конкурентите, които харчат между 215-260 вата без и 400-414 вата със натоварване.

Опитите за клокване показват, че картата е клокната фабрично до ръба. При рамта авторите на теста успяват да постигнат 50 МhZ покачване и постигат 1050 MhZ честота. При процесора след 25 MhZ е края и постигат 675 MhZ.

Цени

Цената на Х1959 ХТХ е и в двата и варианта около 400€, което я прави доста атрактивна във високия клас, където картите нормално са на стойност от около 500€

Как се представя спрямо конкурентите от nVidia в този ценови клас ? :rolleyes:

• Автор
Как се представя спрямо конкурентите от nVidia в този ценови клас ? :rolleyes:

GeForce 7950 GX2------GeForce 7900 GTX------Radeon X1950 XTX

3D Mark 2005 - 1280x1024

12.392---------------------------9.457-----------------------------10.998

3DMark05 - 1600x1200

11.330---------------------------8.079-----------------------------9.872

3DMark05 - 2560x1600

7.329----------------------------5.124------------------------------6.781

3DMark06 - 1280x1024

7.859----------------------------6.005------------------------------6.191

3DMark06 - 1600x1200

6.831----------------------------5.143------------------------------5.418

3DMark06 - 2560x1600

3.992----------------------------3.651------------------------------3.832

GeForce 7950 GX2 според мен не е в този клас, но я давам като любопитно сравнение. И все пак Radeon X1950 XTX е най-евтин в този клас.

Мерси за сравнението :rolleyes:

Като гледам, във високия клас силите ще бъдат изравнени както винаги. Просто не оставят другия да се задържи дълго време на върха и когато единият пусне някво подобрение в архитектурата, другият го изкопирва набързо. Уж претендират да са с по-добра архитектура, а само се чудят какво да откраднат от другия, затова и през последните години картите им стават все по-равностоини и потребителят трябва да избира само по любима марка.

Почнаха да ми стават смешни с тази битка за 1 FPS повече biggrin.gif

Редактирано от myd (преглед на промените)

• Автор

Добавих още няколко любопитни данни относно разхода на ток, температурите, шума и потенцяла за клок.

Тия карти правят по 150 фрейма на игри като Quake 4...като се замисля за какво ли са ми толкова много като мога с 40 да играя перфектно, да не говорим, че и с 24 може да се играе. Жажда за мощност, нека се развиват винаги печелим ние от тази конкуренция. Друг въпрос е, че аз почти не играя например :-)

Редактирано от qip (преглед на промените)

При натоварване бяха измерени 50 Db(A) при Х1950 ХТХ

Необходими са 168 вата без натоварване и 277 със

Ще си имам хем въртолет, хем котлон в щайгата :angry:

• Автор
Ще си имам хем въртолет, хем котлон в щайгата :angry:

biggrin.gif

Имай обаче предвид, че сензора е на 15 см. разположен. При затворена кутия и нормално разстояние от компютъра не се чува повече от която и да е съвременна карта. А разхода на ток е малък в сравнение с останалите карти от този клас, но пък се замислям, че при конфигурация с такава карта и останали компоненти от това ниво, ще ми трябва захранване минимум 500 вата. И ако сметна колко време ми е включен компютъра, накрая ще се окаже по-голям разход от печка или бойлер.

biggrin.gif

Имай обаче предвид, че сензора е на 15 см. разположен. При затворена кутия и нормално разстояние от компютъра не се чува повече от която и да е съвременна карта. А разхода на ток е малък в сравнение с останалите карти от този клас, но пък се замислям, че при конфигурация с такава карта и останали компоненти от това ниво, ще ми трябва захранване минимум 500 вата. И ако сметна колко време ми е включен компютъра, накрая ще се окаже по-голям разход от печка или бойлер.

Ух, аз какви уникални вентилатори съм чувал, имаше един дето като го пуснеш, бучеше като прахосмукачка :angry:

За разхода на ток, ако си като мен със средно 12 часа работещ компютър на ден, доста ще надебелее сметката за ток :baby:

Тия карти правят по 150 фрейма на игри като Quake 4...като се замисля за какво ли са ми толкова много като мога с 40 да играя перфектно, да не говорим, че и с 24 може да се играе. Жажда за мощност, нека се развиват винаги печелим ние от тази конкуренция. Друг въпрос е, че аз почти не играя например :-)

Толкоз, повече от 50-60FPS не ти трябват, пък и nVidia и ATi печелят основно от ниския и средния си клас видеокарти, тези зверилници са само като украшение ;)

Редактирано от myd (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.