Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въведение в света на Hi Fi AV

Featured Replies

Здравейте,

Решил съм да си озвуча хола. Понеже имам доста колони, които съм докарал от чужбина и искам да ги изтествам, на този етап си търся усилвател. Най-вероятно ще се ползва повече за музика, за което разбрах, че стереото са доста по-подходящи от многоканалните, но нямам против да пробвам и някой многоканален като за начало.

В този случай не търся съответствие с колоните, защото повечето от тях, ще разпродам, за да си взема един комплект читави след това. Тогава ще го мисля, спрямо усилвателя.

Да уточня, че гледам за по-висок клас, втора употреба - от 100 до 300лв, в зависимост колко си струва. (Например ако изпадне някой легендарен модел на добра цена, бих се отпуснал над 200лв.)

За да не сгреша, в непозната материя винаги залагам първо на най-доброто, затова съм се ориентирал към марките:

1. Marantz

2. Denon

3. Yamaha

4. Pioneer

5. Onkyo

(Поправете/допълнете ме ако греша)

Имам няколко въпроса:

- какво да гледам в параметрите?

- как да се ориентирам в номерацията на моделите? За някой намерих много хубави таблици като тази за AV Rec. На Yamaha https://kane.site44.com/Yamaha/Yamaha_AVR_model_history.html

Но за Marantz и Denon не мога да намеря подобна.

- каква аудио карта трябва да си купя и какво да гледам при нея?

За сега май е това, благодаря предварително!

П.П. надявам се да стане една добра и изчерпателна тема, която да е в полза за много други за напред!

преди 25 минути, twist69 написа:

Понеже имам доста колони

Добре би било да ги укажеш като модели
Задай бюджетен таван
И заглавието е силно подвеждащо!
По-правилно би било да е Помощ при избор на домашна Hi-Fi система.

При аудиотехниката, колкото повече толкова по добре е казал Мечо Пух .

Сега по сериозно: за бюджета, който си определил едва ли ще вземеш топ модел стерео усилвател, който да е читав и свири добре.Най вероятно няма да свири както е свирил, когато е бил нов. Да не гиворим как е бил тормозен или ремонтиран/профилактиран.

Ще трябва да си занижил изискванията или да покачиш бюджета поне x2.

AV ресийвър се взема нов или сравнително нов модел (произв. преди 4-5 години) за да работят многоканалните аудиоформати.Товa, ако ще изграждаш кино система.
За основно стерео слушане не е подходящ.

Относно звукова карта, погледни DAC/ЦАП преобразувателите.

Ямаха ,Марантс, ,свирят по меко за разлики от другите марки. в списъка. Но, пак си е до модел.

Много познат стар ник от близкото минало!

Списъкът, който си дал, нищо не говори на хората. Пишеш на всеки модел колона кратка анотация с твои думи за да не рови всеки из интернет.  След това, жанрове музика, която преди всичко на теб ти харесва. За усилватели нови или втора ръка - има колкото искаш, стига да ти допада най вече на теб как и с кави входове и изходи трябва да бъде той. Вече сме 2024 година и не забравяй тези неща, защото те са много важна част от всеки усилвател.

Най НЕубедително звучиш със цената. 100-200 лева струва 2-3 кг луканка (грубо казано.)

Иска се много по вече информация от твоя страна. Нас ще ни ползваш, само впоследствие за съвет.

Добро начинание. Пожелавам ти успех!

• Автор
преди 7 часа, цър-вул написа:

Добре би било да ги укажеш като модели
Задай бюджетен таван
И заглавието е силно подвеждащо!
По-правилно би било да е Помощ при избор на домашна Hi-Fi система.

Да, благодаря за уточненията, ще коригирам каквото мога.

преди 6 часа, Mr. ?? написа:

При аудиотехниката, колкото повече толкова по добре е казал Мечо Пух .

Сега по сериозно: за бюджета, който си определил едва ли ще вземеш топ модел стерео усилвател, който да е читав и свири добре.Най вероятно няма да свири както е свирил, когато е бил нов. Да не гиворим как е бил тормозен или ремонтиран/профилактиран.

Ще трябва да си занижил изискванията или да покачиш бюджета поне x2.

AV ресийвър се взема нов или сравнително нов модел (произв. преди 4-5 години) за да работят многоканалните аудиоформати.Товa, ако ще изграждаш кино система.
За основно стерео слушане не е подходящ.

Относно звукова карта, погледни DAC/ЦАП преобразувателите.

Ямаха ,Марантс, ,свирят по меко за разлики от другите марки. в списъка. Но, пак си е до модел.

- Бюджета ще го вдигна малко, не съобразих.

- Това за ресийвъра ми се стори интересно и сякаш съм чувал нещо подобно, но 5г. ми се струва много ограничаващо. Да кажем, че колкото по-нова, по-добре. :)

- за звукова карта съм намерил Creative Sound Blaster AE-7 но ми е много интересно каква е разликата между нея и нещо от типа на това - Audio Interface M-Audio AIR 192|4

преди 4 часа, Колев 74 написа:

Много познат стар ник от близкото минало!

Списъкът, който си дал, нищо не говори на хората. Пишеш на всеки модел колона кратка анотация с твои думи за да не рови всеки из интернет.  След това, жанрове музика, която преди всичко на теб ти харесва. За усилватели нови или втора ръка - има колкото искаш, стига да ти допада най вече на теб как и с кави входове и изходи трябва да бъде той. Вече сме 2024 година и не забравяй тези неща, защото те са много важна част от всеки усилвател.

Най НЕубедително звучиш със цената. 100-200 лева струва 2-3 кг луканка (грубо казано.)

Иска се много по вече информация от твоя страна. Нас ще ни ползваш, само впоследствие за съвет.

Добро начинание. Пожелавам ти успех!

Здравей и на теб!

Не търся конкретни препоръки, макар че не бих ги подминал. Търся базисно въведение в материята, така че мисля за излишно да конкретизирам с каква техника разполагам. Списъкът с марки съм го дал, ако може някой да ме ориентира как са структурирани моделите на конкретната марка - серия/клас/година

преди 10 часа, twist69 написа:

- какво да гледам в параметрите?

Ами, гледай не отпред, а отзад на усилвателя - табелката колко вата консумира от мрежата, за да се ориентираш дали има запас от мощност или са му дали някакви фалшиви 1000 вата, после се гледа дали може да му се свържат 4 ома тонколони, защото повечето ресивъри започват от 6-8 ома и не е безопасно да им се свържат 4 ома тонколони

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.