Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Силен шум от PC-то

Featured Replies

Значи от известно време компютъра издава силни бучащи звуци . Някога бързо изчезват друг път се задържат мн време . Веднага се осъмних във вентилатора на процесора - почистих го и тн. и установих че не от него . Веднага се насочих към захранването и съм почти сигурен че от него . Мисля че вентилаторчето му не духа толкова силно както преди . Иначе компютъра не се загрява и си е винаги студен когато го пипна - пуснат е по 11-12 часа дневно . Та дали е захранването и дали е добре да си купя направо ново - моето е 230 W . И какво да бъде то - e да не е мн скъпо.

При мен имаше същия проблем и накрая се оказа...вентилатора на видео картата.Не съм вярвал, че такова малко вентилаторче може да "стърже" така.

Значи от известно време компютъра издава силни бучащи звуци . Някога бързо изчезват друг път се задържат мн време . Веднага се осъмних във вентилатора на процесора - почистих го и тн. и установих че не от него . Веднага се насочих към захранването и съм почти сигурен че от него . Мисля че вентилаторчето му не духа толкова силно както преди . Иначе компютъра не се загрява и си е винаги студен когато го пипна - пуснат е по 11-12 часа дневно . Та дали е захранването и дали е добре да си купя направо ново - моето е 230 W . И какво да бъде то - e да не е мн скъпо.

Определено е от вентилатора на захранването. Може и да се почисти и смаже, но ако не си вещ в нещата по-добре да си купиш ново захранване. И ако все пак имаш желание и умения да си го оправиш не забравай едно - ТАМ ИМА ДОСТА ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ!!!!.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ИЗВАДИШ ЗАХРАНВАЩИЯ КАБЕЛ И ДА РАБОТИШ ПОНЕ ЕДИН ЧАС СЛЕД ТОВА, за да могат да се разредят високоволтовите кондензатори.

А все пак и едно захранване не е кой-знае колко пари. Мисля, че за около 20-25 лв ще се намери. Ако не и за по-малко.

Като за начало провери и вентилатора на видеото как е? Дали той не стърже или някой друг вентилатор от кутията ако имаш такива?

Това 230W не знам дали ги има, да не е 230V да си погледнал от зад - външната страна на захранващия блок на кутията и да си видял напрежението което изписват там 230V!

Ето едно добро захранване ако решиш в крайна сметка да го замениш:

PSU FORTRON ATX-350PNF /350W - 31,5$!

айде със здраве cool.gif

• Автор

Определено не е от видеокартата защото тя просто няма вентилатор :yanim: А и ако го смажа с машинно масло дали ще има ефект ?

Редактирано от mopper (преглед на промените)

Ако имаш вентилатори по кутията - предни, задни, странични или вентилатор на харда, провери и тях cool.gif

Определено не е от видеокартата защото тя просто няма вентилатор :yanim: А и ако го смажа с машинно масло дали ще има ефект ?

Идеята за видеото отпада тогава, няма нужда да го смазваш, не е пушка cool.gif

Ако няма други вентилатори по кутията остава само захранването, но ако го разпечаташ губиш гаранцията му laugh.gif !

• Автор
Идеята за видеото отпада тогава, няма нужда да го смазваш, не е пушка cool.gif

Ако няма други вентилатори по кутията остава само захранването, но ако го разпечаташ губиш гаранцията му laugh.gif !

О то е отваряно вече никва гаранция няма а други вентилатори освен на процесора еи на захранването нямам

Последно какво да правя !!!!

О то е отваряно вече никва гаранция няма а други вентилатори освен на процесора еи на захранването нямам

Сваляй захранването, отваряй го и чисти вентилатора.

Няма нищо трудно :P

• Автор

Ем аз го чистих преди месец някъде .

Ако мислиш, че можеш да се справиш сам, отвори захранването, изчисти хубаво от прах и се опитай да махнеш внимателно лепенката в центъра на вентилатора. Има малко кръгло капаче. Отвори го и капни 1 -2 капки фино машинно масло. Отново го затвори и залепи лепенката. Ако я скъсаш, използвай тиксо, но добре го залепи. Сглоби наново вентилатора за кутията, затвори и включвай. След 10 секунди всичко ще е на ред. По същия начин процедирай и със вентилатъора на процесора. Имай предвид, че трябва и него да свалиш от радиатора на процесора.

Тази операция ти препоръчвам на 4-5 месеца. Бъди внимателен

Купи си мека четка за боядисване широка 3-4 см и с нея много лесно ще си почистваш компютъра.

Успех.

Сваляй захранването, отваряй го и чисти вентилатора.

Няма нищо трудно :P

И аз съм на това мнение.Няма нищо трудно да си отвориш захранването и да го почистиш.Изключи компютъра от контакта и действаи. Дори си мисля че ще си намериш и подходящ вентилатор за захранването ако се наложи.Смятам че няма смисъл заради него да сменяш цялото захранване. cool.gif

• Автор

Отворих си го и сложих малко масло на вентилатора и за сега няма признаци на бръмчене макар че компа пак си е шумничък .

.... не забравай едно - ТАМ ИМА ДОСТА ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ!!!!.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ИЗВАДИШ ЗАХРАНВАЩИЯ КАБЕЛ И ДА РАБОТИШ ПОНЕ ЕДИН ЧАС СЛЕД ТОВА, за да могат да се разредят високоволтовите кондензатори.

...

Звучи като приказки от селски вечеринки.Високоволтовите елетролитни кондензатори се явяват филтрови.Те изглаждат напрежението получено от схема грец диоди и го подават на високоволтови транзистори, преобразуващи го в правоъгълни импулси с честота 25кHz във верига с феритен импулсен трансформатор.Прав си, че трябва да се съблюдават мерки за безопасност, но в мига когато се обезточи входния контакт на захранването от силовата мрежа, то и кондезаторите са вече разредени.Следва да се натисне бутон старт/пуск, за да се разредят изходните нисковолтови електролитни кондензатори за съответните линии напрежения.Присветването на лицевите светодиоди подсказват тази манипулация.Съблюдават се мерки за безопасност срещу статични електричества.Това е невидим враг на всичко, което черпи ток в копутратата.При разединяване на силовия молекс 20/24 пинов се оглежда женския на майката.Те са преминали златна баня, за по-добър контакт.Златната баня на практика е 2~3 микрона.При тежки режими (клокване) това се явява възлово място на нестабилност и често много хора от незнание го подминават с лекота.Съответно огледай съдинителните тръбички на мъжкия молекс за нагар.Почистване е решението.Вследствие на високи температура и високи обороти заводската смазка в мястото на лагеруване на оста на перката е износена.Без нея стаманената ос е превърнала напреченото сечение в "яйце".Смазването ще реши времено проблема.До ново прискърцване.Купи си ново доказано захранване mopper.Не съм против часа по трудово и младите дигитайзери-респект

.Милко Кертиков от Русе си купуваше вестник "Направи си сам", защото бил твърд и ставал

за фекалоизбърсвач.Върхово негово постижение бе 10 годишният му вартбург влачещ ремарке с металоотходи да гори 5л бензин/100км при скорост 120 км/час.Тайната се заключаваше в революционно електронно захранване на мотора негово дело плюс пластина за карбуратора от волга еленче.Вярно, с моята лада спутник 1300S пълна с бензин А86 полагащ се за мотокара на работилницата и смесен с кашон корселин, нужен за почистване на изолаторите на силовите трансформатори съм гонел по пътя този вартбург със 180км/час.Хидравличното масло от мотокара заместваше двутактовото за вартбурга и може би това е тайната на успеха.

Но тук говорим за вент, така че успех.

Понеже Profruit отвори дума за осцилограми,нека да онагледя положението при "жълтите" и при марковите захранвания -

При китайските захранвания изходните напрежения изглеждат така -

psu_pic6.jpg

При марково -

psu_pic5.jpg

При натоварване на 50% от мощността и активност на харда изглеждат така -

китайско

psu_pic8.jpg

Марково PSU -

psu_pic7.jpg

Предполагам,че осцилограмите са достатъчно красноречиви,за да те убедят да отделиш 25-26 $ за Fortron 300W - пък и доброто захранване никога няма да бъде излишно :)

• Автор

А къде се намира капачето на вентилатора на процесора - от вътрешната страна ли щот като махна лепенката отпред няма нищо .

Редактирано от mopper (преглед на промените)

да отзад е . трябва да го развиеш от радиатора

А къде се намира капачето на вентилатора на процесора - от вътрешната страна ли щот като махна лепенката отпред няма нищо .

Вентилаторът има 2 страни:

Страна, където "духа" въздух и страна дето "смуче" въздух. Не забравяй как е сложен на радиатора на процесора. В обратния случай, ще е по неефективен.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.