Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Потребител осъди български мобилен оператор да му върне надвзетите суми

Featured Replies

И трите мобилни оператора в страната обявиха индексация на месечните си такси. Общите условия на А1, Vivacom и Yettel им дават правото да увеличават сумите, които начисляват на клиентите си спрямо годишната инфлация. Тази практика очаквано доведе до недоволство сред потребителите и днес Комисията за защита на потребителите (КЗП) проведе открито заседание по темата.

Имат ли обаче право мобилните оператори да ни начисляват подобни такси?

На 20 декември 2023 г. Районен съд - Пловдив е излиза с решение на първа инстанция, с което признава за нищожна клауза в договор на потребител с мобилния оператор А1 България за индексация на цените на предоставяните услуги. Мобилният оператор е осъден, също така, да възстанови надвзети суми на потребителя по приложената нищожна клауза в договора, както и да заплати разноските по делото. 

В решението си съдия Дафина Арабаджиева осъжда А1 да заплати на ищеца сумата от 6.24 лв., представляваща месечни вноски по 0.52 лв. за всяка една от тях - разликата между заплатената месечна сума 16.51 лв. и договорения месечен абонамент в размер на 15.99 лв., включително и сумата от 12.22 лв., представляваща 4 месечни вноски по 3.05 лв. за всяка една от тях, които представляват разликата между заплатената сума 19.04 лв. и договорения месечен абонамент в размер на 15.99лв. както и сумата от 100 лв. - разноски по делото за платена държавна такса.

Решението към дата 5 февруари 2024 г. е обжалвано А1 България и не е влязло в законна сила.

Източник: money.bg

С предплатени карти си джиткам, ще ми надплатят от трите най-дългия. През месец ми звънят да ме навиват на договор.

Боклуци! За неплатени стотинки са давали на ЧСИ, докъм 1000 лева му стъпи с разходите.

Колега изпищя 2 бона към Мтел, прунуди се да си прехвърли имуществото на жена си, да не могат да го осъдят. Пуснали му някакъв скъп нет, не се усетил ли, надписали го ли, забравих.

В БГ е тотално беззаконие, и липса на съд. Разбираш, че си измамен, чак като полицията ти разбие вратата.

А1 откакто съществуват  винаги са си били долни измамници, не че другите са много китки за мирисане ама тия надхвърлиха всякакви граници...

Малко им е на боклуците мръсни

преди 50 минути, Joss Bomon написа:

Кьорав карти не играе!

Keфиш се все на измамници, съм забелязал.

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

Кьорав карти не играе!

Той че не играе не играе, но кой реално чете ферманите напшисани с шрифт който се чете само с лупа?
А колко потребители всъщност знаят че при предсрочно прекратяване осеен трите месечни вноски в пълен размер по абонаментния план, дължат и разликата от отстъпката(Ако има такава) за всички оставащи месеци до края на договора? А днес всиките планове които родните оператори ти предлагат са на 'преференциални' според тях цени и в договора си пише, че реално плана струва примерно с 10лв. повече, тоест ако си прекратгиш договора да кажем година година по-рано плащаш още 120лв. и това е само един пиниз, а колко ли още има.
Сещам се и за абсурда 15ст./СМС в Европа и 39ст./СМС в мрежата на оператора, не знам дали още така но това помня че хем ме вбеси хем ме накара да се смея с глас...

Абе майката си...

С колко процента е сега индексацията апропо?

преди 9 минути, Bubbles написа:

Сещам се и за абсурда 15ст./СМС в Европа и 39ст./СМС в мрежата на оператора, не знам дали още така но това помня че хем ме вбеси хем ме накара да се смея с глас...

Някакъв беше помъкнал СИМ карти от Англия, по-евтино му идвало да си управлява GSM модемите, спрямо българска карта.

преди 8 минути, bioid написа:

Между 4,7 и 9,5.

Е той индекса на инфлацията си е един, какви са тия между 4.7 и 9.5 или типично по български всеки си измисля собаствен индекс?

преди 2 часа, IvanKirov написа:

С предплатени карти си джиткам, ще ми надплатят от трите най-дългия. През месец ми звънят да ме навиват на договор.

Боклуци! За неплатени стотинки са давали на ЧСИ, докъм 1000 лева му стъпи с разходите.

Колега изпищя 2 бона към Мтел, прунуди се да си прехвърли имуществото на жена си, да не могат да го осъдят. Пуснали му някакъв скъп нет, не се усетил ли, надписали го ли, забравих.

В БГ е тотално беззаконие, и липса на съд. Разбираш, че си измамен, чак като полицията ти разбие вратата.

Добре де, нали е колега? Демек, не е на Вие с тези работи. Как могат да го ощавят 2 бона?

преди 10 минути, parmobil написа:

Добре де, нали е колега? Демек, не е на Вие с тези работи. Как могат да го ощавят 2 бона?

Не бе, от майсторите дето ни правиха ремонта.

Лично ми го разправя тоя, отдавна беше и забравих подробности, ама го принудиха да си прехвърли цялото имущество. Смятай за каква нагла сган иде реч.

Затуй си карам на предплатени, всички приятели ме знаят и имат неограничени безплатни. Те ми звънят. Като цига нче съм станал. Щото не ми се разправя с ЧСИ-та.

преди 2 часа, Bubbles написа:

Е той индекса на инфлацията си е един, какви са тия между 4.7 и 9.5 или типично по български всеки си измисля собаствен индекс?

Аз вече 6 години се мъча да разбера формулата :)

Като цяло, гледайки моите си счетовидни книжа, би трябвало да е около 2%. Но...всеки си има собствени мерки.

Дали 56 лв ще плащш или 56, 73...какво значение има? Това просто го калкулираш в "продукта". ДДС-то, така или иначе си е го усвояваш

Този път няма да им върже на операторите.

Нашите специалисти по стъкмистика ще изкарат инфлацията ни ниска, щото иначе Еврозона - нанайси. Демек операторите няма да могат да се позовават на "инфлация 10%". и да вдигнат с толкова цените. Не че реално инфлацията няма да е горе-долу такава че и отгоре, но официалната цифра ще е друга :)

За да отговори България на критериите за влизане в Еврозоната,  инфлацията не трябва да надвишава с повече от 1.5 пр. пункта осреднената стойност между трите страни членки с най-ниска инфлация. В последните месеци това са Белгия, Люксембург и Испания, а осреднената средногодишна инфлация там е под 3%

Докладът ще използва данните за средногодишната инфлация в периода април 2023 – май 2024 г

https://www.economic.bg/bg/a/view/bylgarija-opasno-bavno-doblijava-dopustimata-inflacija-za-evrozonata

А те ще го начукат на потребителите. Същата работа като банките, моловете и всичко останало. Цената ще я плати крайният клиент.

• Автор
току-що, bioid написа:

Цената ще я плати крайният клиент.

По твоята логика трябва да си мълчим и да стоим наведени с гръб към тях?

• Автор

Преценяването е резултат от мисловна дейност.
Цена и цена не е едно и също. Нанапразно съществува терминът "справедлива цена". Заради подобни търговски операции в историята има регистрирани масови банкови сривове.

Lex.bg -ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА

1965255006958976247.pdf (uni-plovdiv.bg)

Lex.bg - ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

На какво основание да се само-сезира ВАС? 

ВАС може да сезира КС. 

Към момента АС е решил, че дадена клауза в договора е нищожна. Друг е въпроса, че този прецедент може да доведе до повече искове от страна на потребителите, но няма как да се ползва това дело, за да може Държавата да премахне тази практика определени юридически лица да си променят общите условия при сключване на договор с тях, защото ти сам се съгласяваш и приемаш общите условия. Някъде да си отбелязал, че ги подписваш с особено мнение?!

Това, че въпросният потребител е бил умен, то неговия случай ще е частен! ;) 

Ответната страна обжалва пред ВАС. Нека първо да видим как Операторът ще докаже, че е извършена процедурна грешка. 

Дами, пичове и джендъри: Внимавайте как ги подписвате тези договори! Съветвам Ви да ги прочитате и при определени неща които не ви харесват да го правите с така нареченото "подпис с особено мнение"! Не забравяйте в него да упоменете аргументите си, с което деяние в последствие да си търсите правата по съдебен начин! 

О, свещена простота!!! -> Не сте ли схванали, че има "картелни споразумения"??? 

преди 35 минути, цър-вул написа:

По твоята логика трябва да си мълчим и да стоим наведени с гръб към тях?

А по твоята логика .... трябва да се протестира непрекъснато... :) Трябва да сме все недоволни и под строй да гласуваме .... :) 

Съдебната ни система бе добра. Сега с определени некомпетентни направиха резила и промениха Конституцията ни! Защо? 

Това не е правилната промяна в съдебната ни система! 

Затова: Време е за ВНС! Да станем Президентска държава и именно Президентът ни да може да има по-големи права за налагане на вето при гласуването на определени закони, които да са само и единствено съобразени с Основният ни закон наречен Конституция!!! 

До тогава ще ни се смеят не само европейците, а цел свят!!! :) 

Определено тази не-коалиция след коалицията НДСВ-БСП-ДПС е много по-опасна!!! 

Вредите са нанесени!!! 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.