Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

1) Ще се спаси ли България с авторитарен режим? 2) За или против "патриотичното образование"?

1) Ще се спаси ли България с авторитарен режим? 2) За или против "патриотичното образование"? 5 гласували потребители

1. 1. Ще се спаси ли България с авторитарен режим?

• Да!
      0%
      0
    • Може да не я спаси, но поне да опитаме
      40%
    • Няма да я спаси
      60%
    • Не мога да преценя
      0%
      0
  2. 2. За или против "патриотичното образование"?

• За!
      20%
    • Твърдо против!
      60%
    • Да, но с условия (моля посочете какви в коментарите)
      20%
    • Не мога да преценя
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Забелязвам че много хора от раздела тук са се радват на военолюбивите азиатски режими, в чиито държави има военно обучение в училищата, казарма и нон-стоп други примитивни промивки като манифестации и военни паради, с които целят възпитаването на "патриотизъм" или според мен с други думи колективно затъпяване. То се състои в това човек да бъде сведен до една пешка на манифестацията, да няма собствено свободно мислене ами да е винаги с "колектива", да "почита родината", което се изразява в покорно преглъщане на унижението да е беден насила за сметка на което диктаторът и семейството му да са много много богати и да притежават цялата власт в държавата безуслвоно. Покрай тях най-добре се урежда в държавата репресивния апарат и милиционерите взимат повече пари от лекари и учители. А ако някой реши да се отцепи от колектива и да попита защо е толкова беден, за не може да пътува и да види свят извън страната, и защо има повсевместна милиционерщина, която наричат патриотизъм, идват да го тормозят милиционерите, вкарват го в изправителни колонии, а пък децата му ги отнемат, ако са нарисували рисунка за мир и демокрация.

"Предимствата" са, че горното води до изолация на държавата, но за сметка на това тя получава "суверенитета" си. Този така наречен суверенитет разбира се се изразява в огромните количества гореописан "патриотизъм". Някои хора го харесват, защото така има уравниловка и "повече справедливост за народа", 1% около диктатора тънат в охолство, а милиционерите са повече от добре реализирани в такава система, защото тя дава преимущество на хора без много акъл да се пенсионират много рано и като участващи в репресивния апарат имат много привилегии като безплатни колела за децата си по Коледа или други благинки като пари за "корекомите", в които те могат да пазаруват като богоизбрани докато големите умници и отличници от училище могат само да гледат със завист и да точат лиги пред витрините им, вместо да работят за някои западни компании на големи заплати и по този начин да дразнят милиционерите и "другите обикновени хора от народа" с обратното положение или имането на повече от другите, защото имаш акъл и си го ползваш...

Та въпросът ми е, ако си падате по Русия, Беларус, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Туркменистан, Азербайджан, Северна Корея, Китай, Иран и т.н., какво е нещото, което толкова много ви харесва там? Че имат патриотизъм? Висок стандарт на живот? Или какво?

Смятате ли че в България "нещата ще си дойдат на мястото, ако станем като тях"? Т.е. да се управлява с твърда ръка и "патриотизъм"? И трябва ли патриотизмът да се възпитава от най-ранна детска възраст като в Русия например?

Долу има снимки за това как изглежда патриотичното образование. Учат от малки децата, че от това да умреш за родината няма по-голяма чест. Войници на Вагнер идват с маски, за да преподават на децата за свещеното дело, за което са наети. Разбира се, носят маски, защото наемниците във Вагнер имат специален статут, както знаете някои са били обвинени в неща, за които сега са получили амнистия след вербовката им. Това е бъдещето на страната. Деца сред вагнеровци и учители в часове за култ към Путин и любов към родината. Ето малко снимки за илюстрация:

ruski-deca-censored-1.jpg 

ruski-deca-censored-4.jpg 

ruski-deca-censored-2.jpg 

ruski-deca-censored-3.jpg 

Пускам и видеото на един руснак тук обясняващ нещата като за чужденци, обещавам че е интересно.

Няма пряка връзка между <авторитарен режим> и спасяването на България.  Определено за България и за държавите от ЕС, както и целия ЕС е нужен друг <режим , а не демократичен корпоративен капитализъм, т.е. Диктатура на Елита.-олигокрация.

Патриотично образование, възпитание в момента е силно необходимо за българското население и болната държава.

току-що, laplandetza написа:

Патриотично образование, възпитание в момента е силно необходимо за българското население и болната държава.

И с какво мислиш, че като преподаваш на деца "патриотизъм" докато те са заляти в интернет с информация за всякакви неща, те ще го приемат насериозно, а няма с досада да чакат часа да свърши? Какви трябва да са часовете по патриотизъм и какво да се преподава по-различно от история? Калашници ли трябва да сглабят? Военно обучение ли трябва да има? И ако са с този формат, в който са по-горе на картинките, не смяташ ли че по-будните деца осъзнаващи, че ги промиват няма да се чувстват подтиснати и че такива часове са опасни, защото създават чувство за безнадеждност, че ще си част от държавата си насила даже когато виждаш, че тя те кара да си във вертикална кома и с тиксо на устата, за да не можеш да кажеш някои неща срещу управлението ѝ? Ти може да не харесваш държавата и управляващият я елит, но в тези часове ще се наложи да се преструваш, че ги харесваш и би умрял за тях.

преди 3 минути, Гражданин написа:

И с какво мислиш, че като преподаваш на деца "патриотизъм" докато те са заляти в интернет с информация за всякакви неща, те ще го приемат насериозно, а няма с досада да чакат часа да свърши? Какви трябва да са часовете по патриотизъм и какво да се преподава по-различно от история? Калашници ли трябва да сглабят? Военно обучение ли трябва да има? И ако са с този формат, в който са по-горе на картинките, не смяташ ли че по-будните деца осъзнаващи, че ги промиват няма да се чувстват подтиснати и че такива часове са опасни, защото създават чувство за безнадеждност, че ще си част от държавата си насила даже когато виждаш, че тя те кара да си във вертикална кома и с тиксо на устата, за да не можеш да кажеш някои неща срещу управлението ѝ? Ти може да не харесваш държавата и управляващият я елит, но в тези часове ще се наложи да се преструваш, че ги харесваш и би умрял за тях.

Не говорим за <промиване на мозъци> и дива пропаганда. Става дума за адекватно представяне на традиции, история и пр.  свързани с откровен <разговор> за Днешния ден и бъдещето.

Масата хора са примитивни и не съществува начин да накараш заедно тези човекоживотни , да работят смислено в една посока - никога не се е случвало в историята на човееството, огромни маси хора осъзнато да жертват много или по-малко от себе си за Идеи, Цели непряко свързани с техен уж <интерес> или първични потребности.

Принципно подобна технология на работа не е присъща за хора и  в съгласие с тези факти ще се наложи да отстъпите Място на Следващите, Нещо друго, като преминавате в един на практика истински Резерват , там в архивите на Битието............

"От време на време се налага Дървото на Свободата да бъде поливано с кръвта на патриоти и на тирани"

Казал го сащинецът Томас Джеферсън

преди 21 минути, ruraru написа:

....Дървото на Свободата .....

Дървото на Свободата...................концепциите за Свобода и Свободна Воля от ренесанса насам са  Инструмента на Тираните, Властолюбците , Нова Социална<технология> да попречат на Хората да се <свързват> в големиобщности и да налагат Обща Воля на своите Тормозитори, на Онези , които са враговете на Свободата. т.е самата Свобода Заробва Хората.

Всяка държава си има своето патриотично образование. И САЩ и Русия и Китай и Индия и т.н. В което няма нищо лошо и за което съм "За". Що се отнася до авторитарния режим - не, няма да помогне на България.

Гражданче, света се развива. Твоите представи за него вече са остарели.

Аз съм "ЗА" с две ръце и два крака за патриотичното възпитание. Глупостите за свят без граници са си точно глупости.

Аз от малка съм възпитавана в родолюбие и патриотизъм, но не в детската градина и в училище, а вкъщи. Още преди да тръгна на детска градина, понеже много обичах да уча песни и стихотворения, сестра ми ме научи на някои патриотични песни като "Високи сини планини", "Де е България",  "Хубава си, татковино", ""Тих бял Дунав", "Край Босфора",  "Пътнико свиден". Научи ме да рецитирам "Аз съм българче" и "Де е България" още преди да стана ученичка.

Българската история ми е интересна, но най - любимата ми историческа епоха от нашата история е Възраждането. Архитектурата, литературата, носиите, празниците и традициите, националноосвободителните борби и църковната борба за независимост - било е страшно интересно време, което Иван Вазов е описал прекрасно в романа си "Под игото".

От десетилетие с нашите пътуваме всяко лято из България. При всяко едно пътуване се убеждавам в думите на любимия ми писател, че България е едно непознато райско кътче. Може да е малка като територия, но на мен при пътуване ми се струва голяма. Имам си вече любими места, които бих посещавала отново и отново - Благоевград, Мелник, Рупите, Сандански, Карлово, Калофер, Сопот, Казанлък, язовир "Кърджали", Рилският манастир, Роженският манастир, Бургас, Панорама в Плевен, паметника на Шипка, Шипченският манастир, Кюстендил. Просто прекрасни места. Щях да добавя и Ахтопол, но много са го застроили и съсипали, откакто бях там през лятото на 2001 година с баба. Банкя също са я съсипали от строежи. А през 1998 си беше един чист и хубав град. Пловдив също ми легна на сърцето - мислех го за прехвален град, но не е. И Батак ми хареса.  София също, но не съвсем. Много ме е яд за книжния пазар на площад "Славейков", беше ми любимо място. И за "София Ленд" ме е яд. Но най - много си обичам моя роден град.

В училище много се дразнех, че по музика не учим както най - новите детски песни, които чувах на нашия фестивал, така и народни песни. Учихме съвсем малко народни песни. Също така винаги ме е било яд, че в нашия край нямаше запазени от нашите традиции - коледарите, лазарките........... Сега ги има, но аз вече съм голяма, за да бъда лазарка. Яд ме е, че така и не ми позволиха да уча народни танци, а вече не мога. Никога не съм играла истински хоро.

Освен поп - фолк музиката, обичам и народната музика. Някога поп - фолк певиците включваха и по една народна песен в албумите си, така научавах по някоя народна песен и си наваксвах за пропуснатото в училище (а и там пеехме без съпровод). Харесват ми много и новите авторски народни песни. Страшно много ми хареса модерния вариант на песента "Пустоно лудо и младо" на Деси Слава. От нея научих и една непозната за мен народна песен "Сестра брата кани", много ми хареса. Авторската "Българи" също е страхотна. "Бяла роза" на Славка Калчева и на мен ми е любима. "Българка" и "Мома вода налива" на Глория са ми любими.  "Вековна земьо", "Самодива", "Мой роден край" и "Послание" на Райна също са ми много любими. Преди години ме изненада приятно, като записа песента "Хубава си, моя горо".  Покрай Слави Трифонов пък научих песента "Назад, назад моме Калино". Много харесвам и песента на Ваня Костова - "Хоро", страхотна е просто. Чух я на нашия фестивал, когато едни деца представиха страхотен народен танц на нея, мелодията ме грабна и доста я търсих в интернет.

Много харесвам и песните, посветени на България, любима ми е "За теб, България" на Веселин Маринов.

Имам хубава тениска с българска шевица, както и дълъг клин, също със шевици. Имам и няколко български знамена, купувани за трети март, имам също и Самарското знаме, както и знамето на Ботевата чета. Имам много картички и магнити от различни места в България.

Не го разбирам прехласването по всичко западно и ниското самочувствие и комплексите на сънародниците ми от държави като САЩ. не ми харесва това, че много магазини и заведения имат английски, вместо български имена, че по радиата пускат английска, а не българска музика, че било по - модерно да се пее на английски език, отколкото на български език. Та нашият език е толкова по - богат, изразителен и красив.................. Имаме си достатъчно изпълнители във всеки един музикален стил............... Българско кино не гледам, защото съм глуха, много ме е яд, че "Диада" не го намерих в интернет със български субтитри................

Аз от чужди държави не се комплексирам. Ние си имаме всичко - прекрасна природа, богата и интересна история, традиции, култура............ Може да не сме дали много на света, но не ми пука от измислени и обезценени награди като оскарите или нобелите. Имаме си постижения, нищо, че не ги знае целият свят. Имаме си и най - вкусната кухня на света. Музиката ни е най - мелодичната на света. Българите сме най - добри в изкуствата и в спорта. И ме радва това, че не сме войнолюбива нация.

За щастие, авторитарен режим у нас вече не е възможен. Член сме на ЕС и НАТО и никой няма ни остави да вършим глупости. А тия, дето въздишат по страните с подобни режими, няма да издържат и един месец в подобна държава, силни са само по форумите и социалните мрежи. Колкото до втория въпрос - по-скоро не. Или поне в някакви умерени граници. Хубаво е да си обичаме родината и да знаем корените си, но да не се прекалява. БГ образованието по комунизма залагаше почти изцяло на омразата по отношение на патриотизма. Трябваше да мразим всички - турците за петвековното робство, гърците - тия подли и мръсни византийци, сърбите - тия коварни реваншисти, румънците - тия предатели мамалигари, злият и прогнил Запад. В часовете по музика пеехме патриотични песнички против турците и помня как двете момиченца от турски произход в класа се оглеждаха уплашени и недоумяващи. Като насаждаш в главите на децата страх и омраза, какво да очакваш от тях, като пораснат? Историята и нейните интерпретации са мощен инструмент за пропаганда и индоктриниране и трябва да се действа по-умерено там. Не може да мразим някакви хора, защото предците им навремето са ни завладяли. Миналото си е минало. Можем да обичаме родината си и без да мразим другите.

преди 8 часа, WhiteHart написа:

За щастие, авторитарен режим у нас вече не е възможен. Член сме на ЕС и НАТО и никой няма ни остави да вършим глупости. А тия, дето въздишат по страните с подобни режими, няма да издържат и един месец в подобна държава, силни са само по форумите и социалните мрежи.

В социалните мрежи се вихри такъв тоталитаризъм, че направо да ти се доповръща. Млади стари, нещо ги е омягьосало и не са никак пренебрежителен процент. Виж само колко оркофили се радват, че са пребили дете от Украйна. И това са хора, които гласуват. Новината не носи никому политически дивиденти, така че не мисля, че коментиращите и радващите се със смеещи се емотикони са си натурални орки. И това е на наша територия. И то всякакви хора, от всякакви прослойки. Точно такива биха подкрепили авторитарен режим у нас, начело с някоя копейка. Щом над побоя над дете се радват, значи такива неща като човешки права и т.н.. не са сред нещата, които тези хора зачитат. Те просто не ги разбират, те живеят в друг свят. Светът в който силният, бабаитът, мутрата е индивидът, който заслужава аплодиране и почит. Това са хора, в чието съзнание непонятно за мен как, но явно отсъстват елементарни човешки морални принципи и разбирания за добро и за зло. В техните кухи копейковски кратуни агресията тук има някакво оправдание и дори е повод за гордост, аплодирания и т.н.. Ей с такива хора се разминаваме всекидневно в автобуса, метрото или на гишетата. Не знаеш че са такива, но подозираш по физиономиите. И те са 10 - 12 %, може би и повече. Това е болест, която се е разпространила първо навън, после по форумите, те само отразяват кой влиза в интернет. Не знам дали пропагандата е добра, или ние сме много слаб народ, в който добро и зло е много лесно да се объркат. Липса на ценности и култура е това. Евразийски ценности. Поради бедност ли, поради комплекси ли... Обществото понякога се чупи и след един момент нататък връщането назад към нормалното е трудно, или може би "нормално" никога не е имало...

JWcpZxf.jpg

JWcpLDG.jpg

JWcpsNs.jpg

преди 8 часа, WhiteHart написа:

Колкото до втория въпрос - по-скоро не. Или поне в някакви умерени граници. Хубаво е да си обичаме родината и да знаем корените си, но да не се прекалява. БГ образованието по комунизма залагаше почти изцяло на омразата по отношение на патриотизма. Трябваше да мразим всички - турците за петвековното робство, гърците - тия подли и мръсни византийци, сърбите - тия коварни реваншисти, румънците - тия предатели мамалигари, злият и прогнил Запад. В часовете по музика пеехме патриотични песнички против турците и помня как двете момиченца от турски произход в класа се оглеждаха уплашени и недоумяващи. Като насаждаш в главите на децата страх и омраза, какво да очакваш от тях, като пораснат? Историята и нейните интерпретации са мощен инструмент за пропаганда и индоктриниране и трябва да се действа по-умерено там. Не може да мразим някакви хора, защото предците им навремето са ни завладяли. Миналото си е минало. Можем да обичаме родината си и без да мразим другите.

Като цяло патриотизмът за мен е една от най-големите измами и простотии, които ни пречат да живеем в бъдещето и са още една причина да сме в средновековието на историята. Някой ден след стотици или хиляди години ще разглеждат на нас точно като на такова, ако ни съдят по късите причесчици, лошите погледни, кухите лозунги и войните...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.