Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Виваком рутер. Моля за съвет!

Featured Replies

Привет на всички,

Предварително ви благодаря за съдействието.

Наскоро Виваком закупи интернет доставчикът който ползвам и неизменно ще има промяна на условията и услугите.  Предлагат ни страхотни условия на много добри цени но преди да подпиша договор исках да се допитам до вас защото получавам много различна информация от различни служители в Виваком.

Сегашно положение:

Поучавам интернет по мрежов кабел с PPPoE.

Ползвам малко компютърче с 4х 1 гигабит мрежови карти и инсталиран PFSense за Firewall.

POE суич който захранва камери и 4 AP-та.

Не съм на ясно с новите технологии и най вече GPON. Има ли как да продължа да ползвам всичко както си е сега и да се възползвам от оптичната мрежа на Виваком? Много ми е важно да си задържа PFSense рутера защото имаме Site-to-site VPN между 4 обекта.

Какви са вариантите който имам?

Мога ли да наглася рутера на Виваком в Bridge Mode за да мога да получа IP-то си направо с моят рутер за да избегна двоен NAT?

Мога ли да си закупя (дали от Виваком или някъде другаде) устройство което ще работи само като модем? Което ще терминира оптичният кабел но не е рутер?

Много съжалявам ако задавам глупави въпроси но хич не съм на ясно с оптиките.

Благодаря за вашето време и внимание!

Разрешен от jhoro

• Отговори 67
  • Прегледи 11,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Кое точно не ти е ясно, след като работя в тая компания 17 години и ти казах какви са ти опцииите. Продължавай да си играеш на опитни зайчета.

• Емил Костов
    Емил Костов

Айдеее пак се почна скандалът! 

• JohnTRIVOLTA
    JohnTRIVOLTA

В повечето случаи зависи от инфраструктурата и реализацията на услугите т.е. може да може, може и да не може! Щом в момента сте по мед най-вероятно ще може да се възползвате от публичен адрес на "сенс

Публикувани изображения

Виваком са купили бизнеса „анблок“ - фирма, инфраструктура, клиенти, оборудване ...

Засега не би трябвало да правите нищо, нито да подписвате нов договор - всичко трябва да продължи както е било досега.

В повечето случаи зависи от инфраструктурата и реализацията на услугите т.е. може да може, може и да не може! Щом в момента сте по мед най-вероятно ще може да се възползвате от публичен адрес на "сенса". Хубаво е обаче предварително да говорите за да не се окаже, че примамливите по-високи скорости ще ви се доставят с AIO оптично устройство, което не може да се ползва в мостов режим, а възможността за евентуално пренасочване на портове ще ви бъде единствен вариант!

току-що, JohnTRIVOLTA написа:

В повечето случаи зависи от инфраструктурата и реализацията на услугите т.е. може да може, може и да не може! Щом в момента сте по мед най-вероятно ще може да се възползвате от публичен адрес на "сенса". Хубаво е обаче предварително да говорите за да не се окаже, че примамливите по-високи скорости ще ви се доставят с AIO оптично устройство, което не може да се ползва в мостов режим, а възможността за евентуално пренасочване на портове ще ви бъде единствен вариант!

Я пробвай пак, ама по-разбираемо!

• Автор
преди 12 минути, jhoro написа:

Виваком са купили бизнеса „анблок“ - фирма, инфраструктура, клиенти, оборудване ...

Засега не би трябвало да правите нищо, нито да подписвате нов договор - всичко трябва да продължи както е било досега.

Така е но не се знае колко време ще поддържат мрежата по cat5 при положение че в същият блок имат оптика и същото въжи и за ИП телевизията която старата фирма предлагаше. 
А искам да се възползвам от преференциалните цени който ни предлагат сега за да ни задържат. Моля за мнение по техническият въпрос :)

FiberNet няма навсякъде, а скоростите на домашен интернет по медна свързаност ... хич ги няма!

• Автор
преди 1 минута, jhoro написа:

FiberNet няма навсякъде, а скоростите на домашен интернет по медна свързаност ... хич ги няма!

Казаха ми че могат да ми предложат до 2 гигабита по оптика. Но притесненията ми за рутера остават :(

• Решение
току-що, Valentin_Danev написа:

Моля за мнение по техническият въпрос :)

Ок.

току-що, Valentin_Danev написа:

Мога ли да си закупя (дали от Виваком или някъде другаде) устройство което ще работи само като модем? Което ще терминира оптичният кабел но не е рутер?

Слага се „просто“ ONT и всичко работи така, както го искате.

China Huawei GPON ONT 1GE HG8310M Bridge GPON ONU Price factory and  suppliers | HUANET

К'во пак не разбра?

Говориш общи приказки - въздухарска работа.

Това са основни планове в сайта! Всичко е договаряне според по-горе написаното от мен. Пример аз съм на вивата 100/70 по мед понеже реализацията в сградата е FTTB.

преди 4 минути, jhoro написа:

Ок.

China Huawei GPON ONT 1GE HG8310M Bridge GPON ONU Price factory and  suppliers | HUANET

Говориш общи приказки - въздухарска работа.

К'т не са ти ясни нещата нормално поведение!

Това са основни планове в сайта! Всичко е договаряне според по-горе написаното от мен. Пример аз съм на вивата 100/70 по мед понеже реализацията в сградата е FTTB.

Какво договаряне сънуваш? Хората си има договори от преди.
Предполагам, че става дума за Нетуъркс или Онлайн Директ - ако е  в София.

Пп. 100/70 е нищо!

• Автор

Пп. 100/70 е нищо!

Нетуъркс  в русе. 

Много ти благодаря. Имам само един въпрос. 
Това  „просто“ ONT  има ли си ИП или моят рутер ще получи реалното ИП? 
А и още един въпрос. Аз ли трябва да си закупя това устройство и сменя рутера от Виваком или това е опция която Виваком предлага на потребителите си?

току-що, jhoro написа:

Пп. 100/70 е нищо!

Спри да мислиш, че ще вземе нещо да измислиш. Че то за 5-6 смарт устройства и LoRa гейт и един dsl модем ми стига. За другото пердаша с 5Г рутер - интернета винаги е с мен :newspaper:

преди 1 час, Valentin_Danev написа:

Нетуъркс  в русе. 

Много ти благодаря. Имам само един въпрос. 
А и още един въпрос. Аз ли трябва да си закупя това устройство и сменя рутера от Виваком или това е опция която Виваком предлага на потребителите си?

Рутерът ти получава публичен адрес, стига да ти го предлагат. Обясни им го това за S2S VPN-ите предварително, защото в новите си услуги набутват клиентите си тайно зад NAT и увяхваш. А за да ти дадат оптичен бридж, изискват обосновка, която се предава "нагоре" за одобрение и ако го получиш, тогава ти дават ONT-то. Иначе, колегите ти казаха, че раздават комбинирани устройства (ONT+рутер в едно), а това е доста субоптимален вариант. Т.е., имаш да преговаряш с тях за 2 отделни неща:

1. ONT (просто за пренос "оптика-мед")

2. Публичен IP адрес, като те ще ти резервират един по тяхно усмотрение (т.е., малко ще ти счупят VPN-ите и ще се наложи да си пренастроиш гейтовете им), което ще те върне назад с 2лв./месец, ако си частно лице, или 5лв./месец, ако титулярът е фирма.

И още нещо, ама не си го чул от мен - ако те мръднат на оптика, НЕ подписвай за 2Gbps план, мини на нещо по-ниско.

преди 1 час, jhoro написа:

Tрябва, ама не трябва! Новия собственик, ше си напасне придобитата инфраструктура, към собствените си критерии

преди 1 час, jhoro написа:

Да, ама не! Макар и да е "просто"

преди 1 час, Valentin_Danev написа:

Няма, не е имало и няма да има НЕреални IP адреси. 

• Автор
преди 1 час, Rammkopf написа:

Рутерът ти получава публичен адрес, стига да ти го предлагат. Обясни им го това за S2S VPN-ите предварително, защото в новите си услуги набутват клиентите си тайно зад NAT и увяхваш. А за да ти дадат оптичен бридж, изискват обосновка, която се предава "нагоре" за одобрение и ако го получиш, тогава ти дават ONT-то. Иначе, колегите ти казаха, че раздават комбинирани устройства (ONT+рутер в едно), а това е доста субоптимален вариант. Т.е., имаш да преговаряш с тях за 2 отделни неща:

1. ONT (просто за пренос "оптика-мед")

2. Публичен IP адрес, като те ще ти резервират един по тяхно усмотрение (т.е., малко ще ти счупят VPN-ите и ще се наложи да си пренастроиш гейтовете им), което ще те върне назад с 2лв./месец, ако си частно лице, или 5лв./месец, ако титулярът е фирма.

И още нещо, ама не си го чул от мен - ако те мръднат на оптика, НЕ подписвай за 2Gbps план, мини на нещо по-ниско.

Много благодаря за съветите. Казаха ми че мога да си платя за статияно външно ИП (аз и сега си плащам за него) така че остава само един проблем да реша.
Хубав ден. 

преди 11 часа, Valentin_Danev написа:

Привет на всички,

Предварително ви благодаря за съдействието.

Наскоро Виваком закупи интернет доставчикът който ползвам и неизменно ще има промяна на условията и услугите.  Предлагат ни страхотни условия на много добри цени но преди да подпиша договор исках да се допитам до вас защото получавам много различна информация от различни служители в Виваком.

Сегашно положение:

Поучавам интернет по мрежов кабел с PPPoE.

Ползвам малко компютърче с 4х 1 гигабит мрежови карти и инсталиран PFSense за Firewall.

POE суич който захранва камери и 4 AP-та.

Не съм на ясно с новите технологии и най вече GPON. Има ли как да продължа да ползвам всичко както си е сега и да се възползвам от оптичната мрежа на Виваком? Много ми е важно да си задържа PFSense рутера защото имаме Site-to-site VPN между 4 обекта.

Какви са вариантите който имам?

Мога ли да наглася рутера на Виваком в Bridge Mode за да мога да получа IP-то си направо с моят рутер за да избегна двоен NAT?

Много съжалявам ако задавам глупави въпроси но хич не съм на ясно с оптиките.

Благодаря за вашето време и внимание!

По принцип Виваком трябва да ти запази същата инфраструктура и да не пипа нищо. Ако все пак минеш на GPON или FTTB ще изискаш чисто ONT( при FTTB още по лесно)  и след него ще се включиш твоето оборудване.

Така наречените ONT-a, които предлага Виваком са комбинирани  3в1 - черната(или белите стари) Нокия. Отзад влиза оптичния кабел, след това имаш четири lan port-a. Скоростите не са гарантирани. От това което гледам -  при 600 мегабита, стигат около 570 по wifi. Разбира се, wifi модулът(телефон, лаптоп, таблет... трябва да е съвременен и да е близо до рутера, наче няма как да стигне тези скорости. Тъй като въпросната Нокия поддържа две честоти 2,4 и 5 гигахерца, някои хора си правят две мрежи. 5-цата е по-мощна, но иска пряка видимост, а 2,4 е обратно. За мен е най-добре да не цепи мрежата, тъй като устройствата се шашкат на коя мрежа да захапе, докато се шматкаш из апартамента с телефона или таблета. Най-добре си е да се пусне UTP кабел от рутера до крайното устройство, за максимална и стабилна скорост. Ако искаш статични адреси, звъниш на 123.

преди 2 минути, *S197* написа:

Така наречените ONT-a, които предлага Виваком са комбинирани  3в1 - черната(или белите стари) Нокия. Отзад влиза оптичния кабел, след това имаш четири lan port-a. Скоростите не са гарантирани. От това което гледам -  при 600 мегабита, стигат около 570 по wifi. Разбира се, wifi модулът(телефон, лаптоп, таблет... трябва да е съвременен и да е близо до рутера, наче няма как да стигне тези скорости. Тъй като въпросната Нокия поддържа две честоти 2,4 и 5 гигахерца, някои хора си правят две мрежи. 5-цата е по-мощна, но иска пряка видимост, а 2,4 е обратно. За мен е най-добре да не цепи мрежата, тъй като устройствата се шашкат на коя мрежа да захапе, докато се шматкаш из апартамента с телефона или таблета. Най-добре си е да се пусне UTP кабел от рутера до крайното устройство, за максимална и стабилна скорост. Ако искаш статични адреси, звъниш на 123.

Не е вярно! Има и чисти ОНТ-та ( Aclatel Lucent I-010G-P и Nokia G-010G)

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Не е вярно! Има и чисти ОНТ-та ( Aclatel Lucent I-010G-P и Nokia G-010G)

Не съм казал, че нямат и други модели. Тези които си изброил са вече стари. В момента се слагат именно такива 3в1 Нокии.

преди 13 часа, Valentin_Danev написа:

Мисли за този адрес, както за адреса на който живееш. На теб не ти върши почти никаква работа - ползват го основно другите. Адреса е „на кабела“ към теб - но това ONT не може да се справи с оторизацията на интернет връзката. Която ще се направи от рутера.

преди 12 часа, Rammkopf написа:

Рутерът ти получава публичен адрес, стига да ти го предлагат.

А без публичен адрес - как ще го „намират“ в Мрежата???

Ето Емо го е казал - като „вътрешен човек“.

преди 2 часа, Емил Костов написа:

По принцип Виваком трябва да ти запази същата инфраструктура и да не пипа нищо. Ако все пак минеш на GPON или FTTB ще изискаш чисто ONT( при FTTB още по лесно)  и след него ще се включиш твоето оборудване.

В случая принципа е ... „Нещо което работи - не се поправя!“

преди 13 часа, Valentin_Danev написа:

Нетуъркс  в русе. 

Написах двете имена

преди 13 часа, jhoro написа:

заради географската разлика. Юридически няма разлика - Нетуъркс купиха Онлайн Директ преди време.

Но се сещам и друго.
Нетуъркс работеха на принципа „Плащаш - ползваш, не плащаш - не ползваш.“ Ако определено време няма да ползваш, може да пропуснеш плащането и да те изключат. Когато платиш - пак ще те включат.
Но ... ако се промени нещо - става нов договор с нови условия!
Бибаком ще искат всеки месец да се плаща, без значение ползваш или не!

преди 8 часа, *S197* написа:

Не съм казал, че нямат и други модели. Тези които си изброил са вече стари. В момента се слагат именно такива 3в1 Нокии.

Отново казваш неверни неща. Алкател лусент са стари, но нокиите са нови! 

преди 6 часа, jhoro написа:

Мисли за този адрес, както за адреса на който живееш. На теб не ти върши почти никаква работа - ползват го основно другите. Адреса е „на кабела“ към теб - но това ONT не може да се справи с оторизацията на интернет връзката. Която ще се направи от рутера.

А без публичен адрес - как ще го „намират“ в Мрежата???

Ето Емо го е казал - като „вътрешен човек“.

В случая принципа е ... „Нещо което работи - не се поправя!“

Написах двете имена

заради географската разлика. Юридически няма разлика - Нетуъркс купиха Онлайн Директ преди време.

Но се сещам и друго.
Нетуъркс работеха на принципа „Плащаш - ползваш, не плащаш - не ползваш.“ Ако определено време няма да ползваш, може да пропуснеш плащането и да те изключат. Когато платиш - пак ще те включат.
Но ... ако се промени нещо - става нов договор с нови условия!
Бибаком ще искат всеки месец да се плаща, без значение ползваш или не!

Не съм вътрешен човек! И не ми се четат глупости! Ще взема да не пиша вече в подобни теми! 

преди 57 минути, Емил Костов написа:

Не съм вътрешен човек! И не ми се четат глупости! Ще взема да не пиша вече в подобни теми! 

Ти май изобщо не разбираш он намеци и нюанси? Или просто се дистанцираш?

И мен темата ме вълнува дотолкова доколкото не си представям как в съществуващ блок ще теглят 7-9 етажа оптика от мазето.

Реално блока е 4 входа. в единия вход има входна точка на нетуоркс където оптиката се превръща в мед и захранва всички входове по един или друг начин. 

Тука се споменава че по утп не пускат  fibernet  което е още по притеснително.

Няма как хората да не напуснат кораба - оставиха 5 телефона за обслужване на клиенти и затвориха всички офиси с изключение на този с най-малката квадратура. Спряха системата за самообслужване и принуждават всички да се обаждат по телефоните. Всички от виваком на място казват че промени по съществуващите услуги не се правят а само нови договори (човек сподели че искал 3-та  CI  карта за телевизия и представителя на виваком в единствения офис който е останал .. му казал че те не могат да "администрират услугата", но могат да преподпишат на виваком с еон).

В офиса на виваком служителките ще пускат оптика до 7мия етаж ... =>

А1 имат гпон в мазето и те щеше да пускат оптика до 7-мия етаж . но само преместиха етхернет кабела. момчетата които бяха аутсорс казаха че задължително трябвало да се ползва   ех220 тп-линка им и нямало друг вариант в моя апартамент в края на  cat5e кабела .. това го разбрах когато вече бяха почнали инсталацията. за радост телевизията им не тръгна и след 3 часа мъка успях да се измъкна иначе имаха добра оферта за пакет 3-в-1.

Сега вивакома ми изглежда по същия начин ... никъде няма официална информация как ще се ползват вивакомските услуги върху съществуващата мрежа - технология устройства... то даже в сайта им не пише че имат  IPv6 а на доста места се хвалят клиенти че има такава свързаност. В офиса на виваком твърдят че ипв6 имало само за някои планове но не и за евтините .. и всеки си приказва някакви неща които никъде не са упоменати.

============

@Valentin_Danev  надявам се ако имате допълнителна информация или реализирате преминаването към виваком да потвърдите .. дали са пускали оптика или са ползвали медните кабели и с какви скорости са договорите. Какви устройства раздават и на кого казваш че не им искаш устройствата и т.н. 

=========

Иначе информативно нямам нищо съществено вкъщи или в офиса. просто не искам рутери и устройства върху които нямам пълен достъп. Може да не е нещо особено но си имам изградени tp-link омада мрежи (for fun) и никакви безплатни устройства не ме интересуват :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.