Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Виваком рутер. Моля за съвет!

Featured Replies

Взера стигнах до извода че е добре директно да пиша на Виваком.

Те естествено отговориха следните няколко неща:

- няма да използват съществуващата мрежа а ще пускат своя паралелно. За мен това означава че те купуват оптиките а всичко след тях ще бъде подменено

- за моя блок доста настойчиво казаха че оптиката ще е до апартамента, а техниците на място ще трябва да решат логистичния проблем с пускането й. Аз споменах че има гофрирани тръби за ДТВ които са достъпни и най-вероятно през тях НО техниците може да имат друго виждане не знам 

- всякакви промени по плановете са възможни само с преминаване към вивакомските еон и интернет

- имам селски имот на който казаха че ще се използва съществуващата cat5e въздушна мрежа .. (явно може)

- за IPv6 уж имало на всички но тя не се активирала а била за еон-а да си работи вътрешно .. честно казано нищо не разбрах но сигрно проблема е в мен .. очаквах семпъл отговор . да или не. като отворя ipv6 test сайт той да каже това което и те хах :)

=====

имам един колега който има мерак ... и ми изглежда подходящо опитно зайче да изпита процеса и да потвръди или отхвърли всички иначе чудено звучащи твърдения и намерения :)

• Отговори 67
  • Прегледи 11,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Кое точно не ти е ясно, след като работя в тая компания 17 години и ти казах какви са ти опцииите. Продължавай да си играеш на опитни зайчета.

• Емил Костов
    Емил Костов

Айдеее пак се почна скандалът! 

• JohnTRIVOLTA
    JohnTRIVOLTA

В повечето случаи зависи от инфраструктурата и реализацията на услугите т.е. може да може, може и да не може! Щом в момента сте по мед най-вероятно ще може да се възползвате от публичен адрес на "сенс

Публикувани изображения

преди 1 час, Димитър Рекинов написа:

- няма да използват съществуващата мрежа а ще пускат своя паралелно. За мен това означава че те купуват оптиките а всичко след тях ще бъде подменено

- за моя блок доста настойчиво казаха че оптиката ще е до апартамента, а техниците на място ще трябва да решат логистичния проблем с пускането й. Аз споменах че има гофрирани тръби за ДТВ които са достъпни и най-вероятно през тях НО техниците може да имат друго виждане не знам 

- всякакви промени по плановете са възможни само с преминаване към вивакомските еон и интернет

- имам селски имот на който казаха че ще се използва съществуващата cat5e въздушна мрежа .. (явно може)

- за IPv6 уж имало на всички но тя не се активирала а била за еон-а да си работи вътрешно .. честно казано нищо не разбрах но сигрно проблема е в мен .. очаквах семпъл отговор . да или не. като отворя ipv6 test сайт той да каже това което и те хах :)

=====

имам един колега който има мерак ... и ми изглежда подходящо опитно зайче да изпита процеса и да потвръди или отхвърли всички иначе чудено звучащи твърдения и намерения :)

Кое точно не ти е ясно, след като работя в тая компания 17 години и ти казах какви са ти опцииите. Продължавай да си играеш на опитни зайчета.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 2 часа, Димитър Рекинов написа:

=====

Щом в блока имаш кутия, значи от там се пуска кабел по щранговете до твоя апартамент.Ако няма щрангове, се пуска по етажите и се молиш некой комшия да не направи проблем. На входната врата, вероятно ще се дупчи, за да мине оптичния кабел. Предварително си казал на техниците в коя стая искаш да е рутера. Тия гофрирани тръби са ок, ама ако имат мнго чупки, няма да стане,защото оптичния кабел има стъклено влакно и едно, че кабела може да се счупи, а друго, че сигнала затихва. Примерно в хола...там имаш и телевизор. Слага се рутера, за него се закача и единия EON приемник. После ако искаш в другите стаи да имаш телевизия имаш два варината:

1. Пуска се втория приемник и се закача към рутера с wifi. Тогава сигнала, може да е добър, а може и да е лош. Зависи от бетона и желязото в стените.

2. Пуска се UTP кабел от рутера до втория приемник. Може да е свързано с дупчене на стената, за да мине кабела. Тия работи се виждат на место.

PS: Какво те бърка IPv6 или 4 е? Нали ти е важно да имаш интернет.

преди 9 минути, *S197* написа:

Щом в блока имаш кутия, значи от там се пуска кабел по щранговете до твоя апартамент.Ако няма щрангове, се пуска по етажите и се молиш некой комшия да не направи проблем. На входната врата, вероятно ще се дупчи, за да мине оптичния кабел. Предварително си казал на техниците в коя стая искаш да е рутера. Тия гофрирани тръби са ок, ама ако имат мнго чупки, няма да стане,защото оптичния кабел има стъклено влакно и едно, че кабела може да се счупи, а друго, че сигнала затихва. Примерно в хола...там имаш и телевизор. Слага се рутера, за него се закача и единия EON приемник. После ако искаш в другите стаи да имаш телевизия имаш два варината:

1. Пуска се втория приемник и се закача към рутера с wifi. Тогава сигнала, може да е добър, а може и да е лош. Зависи от бетона и желязото в стените.

2. Пуска се UTP кабел от рутера до втория приемник. Може да е свързано с дупчене на стената, за да мине кабела. Тия работи се виждат на место.

PS: Какво те бърка IPv6 или 4 е? Нали ти е важно да имаш интернет.

Много фантазираш!

Има кутия, ама дали е В блока или НА фасадата! ко е вътре - няма да се дупчи!

Има тръби, но дали са проходими? Чупките не са проблем - при мен е външно и има поне 10 чупки.

Кабели из стаите не са Ок, но може да се сложат инсталационни первази     Перваз ESQUERO DUO 654 ИЗБЕЛЕН ПАЛИСАНДЪР 2,5м 11081777 на топ цена — Home  Max | ex Baumax

преди 19 часа, jhoro написа:

Много фантазираш!

Има кутия, ама дали е В блока или НА фасадата! ко е вътре - няма да се дупчи!

Има тръби, но дали са проходими? Чупките не са проблем - при мен е външно и има поне 10 чупки.

Кабели из стаите не са Ок, но може да се сложат инсталационни первази     Перваз ESQUERO DUO 654 ИЗБЕЛЕН ПАЛИСАНДЪР 2,5м 11081777 на топ цена — Home  Max | ex Baumax

Оптичното влакно е чупливо, защото е стъклено.  Просто ти казвам, че не трябва да с прегъва, да не под прав ъгъл, а да има съвсем леко огъване, да го кажа така. Дупченето е от входната врата на клиента, на вътре към апартамента и евентуално вътре в хола.) Кутията е без значение къде е. Кабел се пуска от кутия и се кара към клиента. Дали ще е през щранговете и или отвън по етажите е друга тема. Но кабела се кове до вратата, там се дупчи и кабела се пъха вътре. От там отива към стаята, където ще е рутера.

преди 21 минути, *S197* написа:

Оптичното влакно е чупливо, защото е стъклено.  Просто ти казвам, че не трябва да с прегъва, да не под прав ъгъл, а да има съвсем леко огъване, да го кажа така. Дупченето е от входната врата на клиента, на вътре към апартамента и евентуално вътре в хола.) Кутията е без значение къде е. Кабел се пуска от кутия и се кара към клиента. Дали ще е през щранговете и или отвън по етажите е друга тема. Но кабела се кове до вратата, там се дупчи и кабела се пъха вътре. От там отива към стаята, където ще е рутера.

Това не е сериозно мнение! Веднъж говориш за затихване - заради чупките, сега - че млакното е крехко.

Всеки, които работи с кабели знае - основен параметър е "Минимален раддиус на огъване"!

Колкото до влизането в жилището и вътрешното разпределение - много е индивидуално. При мен влиза покрай прозорец, щото там има контакт и е почти в средата на жилището. Изрично казах - "Не искам кабели по земята и стените!"

преди 31 минути, jhoro написа:

Това не е сериозно мнение! Веднъж говориш за затихване - заради чупките, сега - че млакното е крехко.

Всеки, които работи с кабели знае - основен параметър е "Минимален раддиус на огъване"!

Колкото до влизането в жилището и вътрешното разпределение - много е индивидуално. При мен влиза покрай прозорец, щото там има контакт и е почти в средата на жилището. Изрично казах - "Не искам кабели по земята и стените!"

Добре, ще го напиша последно: оптични кабел е чуплив и не подлежи много на огъване. Никакви прави ъгли. А как ще ги го прекараш, си е твоя работа.

• 10 месеца по-късно...

Здравейте, може ли да се включа в темата с един въпрос - ползвам виваком оптика до апартамента(300мб), като вътре има въпросната Нокиа. Опитах да ползвам безжичния интернет през нея, но обхватът е недостатъчен. Какъв би бил най-добрият вариант. Обмислям да купя някакъв читав рутър, който да поддържа 300mb но преди да го направя бих се радвал на съвет. В момента донякъде решавам проблема с друг рутър(за съжаление много слаб) , който съм вързал на един порт на Нокията, като съм деактивирал нейния уайърлес. Това ли е най-добрият вариант или има друг?

Благодаря предварително. 

преди 2 часа, bat_nasco написа:

Здравейте, може ли да се включа в темата с един въпрос - ползвам виваком оптика до апартамента(300мб), като вътре има въпросната Нокиа. Опитах да ползвам безжичния интернет през нея, но обхватът е недостатъчен. Какъв би бил най-добрият вариант. Обмислям да купя някакъв читав рутър, който да поддържа 300mb но преди да го направя бих се радвал на съвет. В момента донякъде решавам проблема с друг рутър(за съжаление много слаб) , който съм вързал на един порт на Нокията, като съм деактивирал нейния уайърлес. Това ли е най-добрият вариант или има друг?

Благодаря предварително. 

Обади се на 123 и ги накарай да ти направят две безжични мрежи за двата стандарта 2,4 и 5 гигахерца. Ако след това отново имаш проблем с безжичната сързаност можеш да си вземеш твой рутер или пък повторител.

преди 3 часа, Емил Костов написа:

Обади се на 123 и ги накарай да ти направят две безжични мрежи за двата стандарта 2,4 и 5 гигахерца. Ако след това отново имаш проблем с безжичната сързаност можеш да си вземеш твой рутер или пък повторител.

Тези Нокии  работят автоматично и на двете честоти. Проблема на човека е, че сигнала му е слаб, а това е така защото в жилището му има много железо и бетон. Отива в некоя техно верига и си избира нещо там. До автора - къде се намира Нокията? В хола, в коридора? Не е хубаво да е за телевизора, че екрана му смущава сигнала.

преди 6 часа, bat_nasco написа:

От хоста разбрахме, че имате жилище, кабел от Виваком и "въпросната Нокиа"! Също - че сигнала на Wi-Fi мрежата не покрива цялото жилище.

Обаче нищо не казвате- къде е сложен този рутер? Има голяма разлика, ако е в средата на жилището и ако е в крайно помещение!

Рутер с 300 Mbps е слаб за сегашните стандарти. Реално ще плати около 200 - в най-добрия случай. Ориентирате се към нещо по-актуално- с WiFi 6 примерно - над 1000 Mbps.

преди 4 часа, Емил Костов написа:

Обади се на 123 и ги накарай да ти направят две безжични мрежи за двата стандарта 2,4 и 5 гигахерца.

И ти мрежи да активират - на 2.4, на 5 и на 6 GHz - ако пугепа тебе симулиране правилно - пак ще има затихване от стените. И ще трябва екстендър.

преди 16 часа, *S197* написа:

Тези Нокии  работят автоматично и на двете честоти. Проблема на човека е, че сигнала му е слаб, а това е така защото в жилището му има много железо и бетон. Отива в некоя техно верига и си избира нещо там. До автора - къде се намира Нокията? В хола, в коридора? Не е хубаво да е за телевизора, че екрана му смущава сигнала.

Не работят добре на автоматично. И не само те.  Деля на всеки рутер на Виваком двата стандарта, ако ги поддържа. Сега, ако са дебели стените или има арматура в тях, няма да стане без устройства за услилване на сигнала.

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Деля на всеки рутер на Виваком двата стандарта, ако ги поддържа.

Виждам, че си дописал и ще питам:
Това „делене“ - как го правиш? Щото двете честоти са си отделно. Имаш предвид - с отделни SSID и различни настройки за всяка лента ли?

преди 32 минути, jhoro написа:

Виждам, че си дописал и ще питам:
Това „делене“ - как го правиш? Щото двете честоти са си отделно. Имаш предвид - с отделни SSID и различни настройки за всяка лента ли?

Правя две безжични мрежи. Едната е само за 2,4 стандарта, а другата само за 5 стаднарта. Чакай да видя дали мога да ти намеря снимка.

image.png?ex=678f7b71&is=678e29f1&hm=16bee7f90c4441cb75c5090d266d23206ef75c10fdce0b5fdccb16326b2b9a32&

преди 1 час, Емил Костов написа:

Правя две безжични мрежи. Едната е само за 2,4 стандарта, а другата само за 5 стаднарта. Чакай да видя дали мога да ти намеря снимка.

Аз си мисля за нещо по-различно - пиша за четящите.

Когато вляза в „Настройки за Wi-Fi“ и изключа „Интелигентно свързване“ (при което двете мрежи са с едни и същи данни) - тжгово мога да задам различни имена и пароли за различните мрежи.

image.png.209849fc43ba0d33475220c3d1183501.png

Това е за Home мрежите. Ако направя също и за „Гост мрежите“ - ще имам четири отделни мрежи на един рутер.

преди 52 минути, jhoro написа:

Аз си мисля за нещо по-различно - пиша за четящите.

Когато вляза в „Настройки за Wi-Fi“ и изключа „Интелигентно свързване“ (при което двете мрежи са с едни и същи данни) - тжгово мога да задам различни имена и пароли за различните мрежи.

image.png.209849fc43ba0d33475220c3d1183501.png

Това е за Home мрежите. Ако направя също и за „Гост мрежите“ - ще имам четири отделни мрежи на един рутер.

То е същото, само че при тези по-новите устройства дето имат уж "шесто чувство" ;)

Здравейте, извинявам се за късния отговор. Рутера е в коридора близо до входната врата. Да обясня накратко - Т-образен коридор, като холът е до входната врата, до края на коридора са около 4метра и вляво и дясно са спални. Стената към лявата спалня е железобетон, към хола гипс картон, към другата спалня итонг. Проблемът е, че и в хола прекъсва обхвата (спира, после пак тръгва). Не знам възможно ли е профилите на картона толкова да разсейват сигнала. В лявата спалня едвам хваща 1 черта. Само за сравнение - един 10-годишен китайски Xiaomi рутър за 20 долара има далеч по-добър обхват. Хваща и в двете спални,макар и не с достатъчно добър сигнал. Според замерванията ми с телефона в спалнята (лявата) показва горе-долу наполовина скорост от тази до рутъра. 

преди 32 минути, bat_nasco написа:

Рутера е в коридора близо до входната врата.

Най-глупавия вариант!

Или го премести в средата на жилището, или използвай екстендър - в другия край
Хубаво е рутера и екстендъра да са от една марка.

на 20.01.2025 г. в 9:24, Емил Костов написа:

Не работят добре на автоматично. И не само те.  Деля на всеки рутер на Виваком двата стандарта, ако ги поддържа. Сега, ако са дебели стените или има арматура в тях, няма да стане без устройства за услилване на сигнала.

Като ги разделиш, ще има разкачане от едната и закачане към другата мрежа. Мен това ме дразни. Когато е автоматично, не се усеща това прекъсване.

преди 2 минути, *S197* написа:

Като ги разделиш, ще има разкачане от едната и закачане към другата мрежа. Мен това ме дразни. Когато е автоматично, не се усеща това прекъсване.

И мен ме дразни - когато пишете без да мислите, ама ...

Разкачане ще има когато сигнала отслабне и е зададено свързване с най-добрата мрежа! Ако жилището е голямо - слагат се екстендъри и няма да се разкача!

преди 13 часа, *S197* написа:

Няма да разкачи, ако му е зададена дадената мрежа. Ще има проблеми само, ако загуби обхват.

на 8.03.2024 г. в 22:57, Valentin_Danev написа:

Нетуъркс  в русе. 

Много ти благодаря. Имам само един въпрос. 
Това  „просто“ ONT  има ли си ИП или моят рутер ще получи реалното ИП? 
А и още един въпрос. Аз ли трябва да си закупя това устройство и сменя рутера от Виваком или това е опция която Виваком предлага на потребителите си?

Аз съм на ex-Networx и не бързам да си сменям договора (300/300) - докато не изтече. Все още съм със стария Phicom K2P

на 8.03.2024 г. в 22:39, jhoro написа:

скоростите на домашен интернет по медна свързаност ... хич ги няма!

Верно ли? Ай дансъ обаждаш навсякъде! Че ставаш смешен, ама ного смешен.

преди 2 минути, цър-вул написа:

Аз съм на ex-Networx и не бързам да си сменям договора (300/300) - докато не изтече. Все още съм със стария Phicom K2P

Тези не ги ли купиха Виваком - както и Булсатком?

Даже и да изтече срока на договора - условията се запазват.

преди 6 минути, цър-вул написа:

Верно ли? Ай дансъ обаждаш навсякъде! Че ставаш смешен, ама ного смешен.

Браяво бе - албански реотан! След една година се сети!

Когато съм писал - съм имал нещо конкретно предвид!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.