Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на хечбек до 7000 лв.

Featured Replies

Здравейте,
търся си хечбек до 7000лв. за претпочитане дизел. Колата ще се кара през повечето врем извънградско.
Гледах обяви за Fiat Bravo 1,6Mjet, 1,9-JTD и 1,9-Mjet.
Като цяло ми допада, но ми казаха, че били трудни за ремонтиране от гледна точка на това че хич нямало място къде да се бръкне.
Гледах и обяви за Пежо 308. Там двигателите са 1,6 HDI и 2.0 HDI.
Като цяло и тази кола ми допада.
Като цяло кои са най-срещаните проблеми при тези автомобили и към коя е по добре да се насоча?

Благодаря предварително!

Fiat Bravo 2 е отличен автомобил за парите си, надежден с евтина поддръжка, както бензиновите, така и дизеловите мотори са им чудесни. 
А това дали има или няма място под капака Вас силно ли Ви вълнува? Сами ли извършвате сложните ремонти по колите си? Може да не е с най-широкия моторен остек, но и не е като да се налага да се сваля мотора за да се обслужи ангренаж, както при някои модели на БМВ. Пък и различните мотори са с различен обем, с един място може да има предостатъчно, с друг да е всичко доста на тясно набито. Ето примерно до 1.4 атмо мотора има толкова свободно място, че да се побере и някой "разбирач" до него под капака: 
1ce0fb09-f246-46f3-aa6e-3c28d4230aff.jpg

Най-простите и евтини за поддръжка мотори са:
От бензиновите - атмосферния 1.4 90 коня. 
От дизелите 1.6JTD и 1.9JTD 8 клапановата вересия 120кс, защото при тях няма вихрови клапи, за разлика от 2.0JTD и 1,9JTD 16 клапана 150кс.

За дизел се ориентирай към по-големите кубатури - 2.0HDI, 1,9TDI, 2.0TDI, 1,9 JTD/MJet.

CARS.BG - Търсиш автомобил? Виж обявите от частни лица и водещи автокъщи в твоя град.

"Ако на сутринта под колата няма локва масло, значи в мотора няма масло." - стара италЯнска поговорка. :D

Сега сериозно. Двигателите им са сполучливи, но личните ми наблюдения върху Fiat Brava (да подчертая - Brava, не Bravo), които са пак от същите години като Bravo 2, са че интериор и екстериор са вече в период на разпад. На тези години, всичко, що е гума, вече се е разложило, лепне, цапа, или се е олющило. Като се започне с дръжките на вратите ... Просто тези коли са на по над 20 години вече, няма нищо вечно. Подозирам, че каквото и Bravo да намериш, ще е в подобно състояние - оглеждай внимателно.

Карал съм Ситроен Берлинго 1,6HDI (СажДе-И, както още е известно), двигателят има прилична тяга, скоростната кутия са я изчислявали на много пияна глава (предавателните числа са малко 1-към-гьотере) и самата кола има конструктивен ... недостатък, да не го наричаме чак "дефект" - износват се накрайниците на кормилната рейка, преди колата да е навъртяла 100 000 км, при което губиш течност за хидравлика. В оторизираното представителство бях надлежно уведомЛен, че новият модел Ситроен Берлинго е с конструктивно идентична рейка. Не знам как е при Пежо 308 със същия мотор, но гледам, че ги скъсват от каране, за разлика от Фиат Брава/Браво. Аз това го приемам за доста значещ статистически индикатор и бих заложил на Пежо-то, ако няма течове от рейката. Прегледай и тампоните на двигателя, че в Берлингото и те изтропаха преди да навърти 100 000. Освен това съм се возил няколко пъти в такива Пежа (308), преди и след фейслифта. Изключително удобно яйце, да му се не види. Но не съм притежател на такова и не мога да кажа как е с поддръжката на мотора. Като пасажер мога да кажа, че вътре е комфортно и изглежда доста прилично, видимостта към пътя през стъклото е просто чудесна - муцуната е ниска и не ти пречи да виждаш асфалта непосредствено пред теб. Фиатката го няма този "лукс".

преди 27 минути, Rammkopf написа:

"Ако на сутринта под колата няма локва масло, значи в мотора няма масло." - стара италЯнска поговорка. :D

Сега сериозно. Двигателите им са сполучливи, но личните ми наблюдения върху Fiat Brava (да подчертая - Brava, не Bravo), които са пак от същите години като Bravo 2, са че интериор и екстериор са вече в период на разпад. На тези години, всичко, що е гума, вече се е разложило, лепне, цапа, или се е олющило. Като се започне с дръжките на вратите ... Просто тези коли са на по над 20 години вече, няма нищо вечно. Подозирам, че каквото и Bravo да намериш, ще е в подобно състояние - оглеждай внимателно.

Пак същите годин ...ама някой друг път! Фиат БравА е на годините и базата на Браво 1, или с други думи от средата на 90-те. Фиат БровО 2 излиза чак 2007 година, а с бюджет от 7-8к може да се вземе много запазен 2014-2015 година. https://www.mobile.bg/obiava-11708617189549078-fiat-bravo-1-6mjet-lizing

Що се отнася до БравА и БравО 1 както и за всяка друга ~30 годишна кола - напълно нормално да е пред разпад, при това не само на салона. Никой не говори за тия антики, а се обсъжда далеч по-съвременен автомобил. 

преди 11 минути, Soviet Soldier написа:

Пак същите годин ...ама някой друг път! Фиат БравА е на годините и базата на Браво 1, или с други думи от средата на 90-те.

Така е, моя грешка. Мислел съм си за предходната генерация. Не съм фиатаджия ... :D

преди 12 минути, ostavime написа:

Изтровихме се от тия 20 годишно кенефи. Само сажди. Отърсете се от сиромашкото мислене. 

Електрическите автомобили били вредни, дори по вредни от автомобилите със ДВГ. 😕

Така мислят Българите или поне тези които са тук във форума! :(

преди 2 часа, Звяра! написа:

Електрическите автомобили били вредни, дори по вредни от автомобилите със ДВГ. 😕

Така мислят Българите или поне тези които са тук във форума! :(

Не мога да преценя за електрическите. Факторите са прекалено много, за да може така лесно да се обобщи дали са вредни, колко са вредни, по-вредни ли са от бензиновите, от дизеловите в дългосрочен план и т.н. Там нещата са доста комплексни (то и за бензина и дизела е нещо такова) дори неясни за момента и трудно предвидими към за сега, защото реално и по-масово ел. колите навлязоха последните години. Докато бензин и дизел има от десетилетия и има някаква яснота кое колко "цапа". Ел. колите ще можем да оценим след 10-15-20 години, когато ще има статистика, за всичко. От добив на суровините и ресурсите за производсто на батерии, до това как и къде се рециклират. Рано е. Лесно е сега да кажеш: Моята кола е зелена и екологична, защото зареждам ток за 2 лв. и минавам 100 киломтра. Но батериите и самият ток нали се произвеждат, идват от някъде и т.н. и т.н. Това производство колко е чисто, добива колко е чист, какво правим след 150-200 хил. км. с батерията? Двигателя е ясно. 100 кила метал се претопява и готово. А батерията. Всичките там химически елементи и разни други. Дори не ги знам какви са. 

Едно е сигурно обаче, че купувайки си 20 годишен дизелов боклук като Фиат Брава/о или Пежо 308 на милион километра със свален ДПФ и всякакви филтри, ще отровиш повече хора, себе си и децата си, от колкото всяка друга по-нова кола. 

Българина обаче не мисли така. За него е важно да се хвали, че му харчи 5 на 100 нафта, но за сметка на това през месец е в аптеката и хвърля стотици левове за лекарства за кашлица, бял дроб, алергии и т.н. Това не е важно. Важно е, че 1.9 TDI-то му харчи малко. 

Наистина доста глупаво и ограничено мислене. Тъжно, но факт. 

2 години подред работех към автомобилен производител. Всичко това с електрификацията е чудесна идея, но човечеството не е технологически подготвено за нея още. Към момента, състоянието на индустрията е преходно и компромисът, който се постигна с текущия стадий на технологиите, се нарича "отместване на емисиите". Това е официалният термин - "carbon shifting". Т.е., вместо дизелите да ги бълват в града, заводите и електроцентралите ги бълват някъде извън града. За да може вятърът да ни ги довее пак и отново да си ги вдишаме. Не е измама, в никакъв случай. Има някаква светлина в тунела. Но не е и съвсем това, което се очаква масово от електрическите коли. Процесът на електрифициране изправи всички мастодонти в индустрията на нокти, защото въпросът не опира само до това да произведеш батерията и колата, в която да я пъхнеш. Да не говорим, че за производството на батериите се използват нечовешки количества редки метали, чиито най-големи находища са из Африките и злите езици наместват дори робски детски труд в мините за тези суровини.

Навлязохме в изцяло нова ера, за която никой не беше съвсем готов. Навсякъде медиите тръбят, колко много дефекти давали електричките, как се подпалвали ... реалността е, че това са най-малките им проблеми в момента. :) Имат далеч по-голям проблем да решат и не им е ясно колко десетилетия ще отнеме. А през това време, акумулаторите на сегашните машини стареят, умират и ще трябва да се рециклират, което е адски отровен процес.

Та, нещата са, хем тъй, хем инак. Ни да караш на фосилни горива, ни да си изцяло на ток. Може би леките хибриди в момента са глътката свеж въздух, ако мога така да се изразя. Но, да, да си зад волана на 20-годишен прашляк, без филтри и с нахранен чип, който хвърля сажди и 20 минути след него още не се диша, съвсем пък не е правилнотп решение. :) Ежедневно карам след масларки и кюнци, я синьо пускат, я катранено-черно. Просто ми се иска, като отидеш на ГТП, да не гледат само как да свият едни 60 кинта в джоба, а наистина да ти свалят номерата и да ти пратят консервата в сервиз. Ако откажеш да платиш ремонта и да си вкараш колата в норми - моргата и дотам.

преди 16 часа, ostavime написа:

Изтровихме се от тия 20 годишно кенефи. Само сажди. Отърсете се от сиромашкото мислене. 

Бил се изтровил…? А от самолетите дето постоянно излитат от летище София не се ли тровиш. Я напъни мозъка да помислиш само преди да излети един самолет колко вредни емисии отделя. Сигурно колкото 100  20 годишни дизела за 100 години.

Сега по темата. Френска кола имах един път и повече неща да чуя. За мен най-здравите дизели са от кръвна група VAG група. Всичко друго е компромис.

преди 14 часа, ostavime написа:

Българина обаче не мисли така. За него е важно да се хвали, че му харчи 5 на 100 нафта, но за сметка на това през месец е в аптеката и хвърля стотици левове за лекарства за кашлица, бял дроб, алергии и т.н. Това не е важно. Важно е, че 1.9 TDI-то му харчи малко. 

Дрън-дрън ярина…… Българина е с една чанта лекарства не защото се е натровил от дизелите, а защото пуши по една кутия цигари на ден и пие по едно кило ракия. Освен, което храната в България е пълен боклук. Ние сме на едно от челните места по произвеждане на колбаси от суха кръв. Когато си дойда в България съм с постоянно разстройство. Дизела няма нищо общо със здравословното състояние на българина.

преди 12 часа, Rammkopf написа:

Просто ми се иска, като отидеш на ГТП, да не гледат само как да свият едни 60 кинта в джоба, а наистина да ти свалят номерата и да ти пратят консервата в сервиз. Ако откажеш да платиш ремонта и да си вкараш колата в норми - моргата и дотам.

Да, бе дотам.... Има си съответните добавки, които временно подобряват - емисии, октани, компресия и тн... 

преди 31 минути, Коркодила написа:

За мен най-здравите дизели са от кръвна група VAG група. Всичко друго е компромис.

Кроки, в нета съм мяркал една въпросителна дилема - Има ли дизел бегачка или е само косачка? Какво мислиш... :wub:

преди 1 час, Zaza Zaraza написа:

Да, бе дотам.... Има си съответните добавки, които временно подобряват - емисии, октани, компресия и тн... 

Кроки, в нета съм мяркал една въпросителна дилема - Има ли дизел бегачка или е само косачка? Какво мислиш... :wub:

Козачка на дизел още не съм срещал.

преди 1 час, Коркодила написа:

Бил се изтровил…? А от самолетите дето постоянно излитат от летище София не се ли тровиш. Я напъни мозъка да помислиш само преди да излети един самолет колко вредни емисии отделя. Сигурно колкото 100  20 годишни дизела за 100 години.

Сега по темата. Френска кола имах един път и повече неща да чуя. За мен най-здравите дизели са от кръвна група VAG група. Всичко друго е компромис.

Дрън-дрън ярина…… Българина е с една чанта лекарства не защото се е натровил от дизелите, а защото пуши по една кутия цигари на ден и пие по едно кило ракия. Освен, което храната в България е пълен боклук. Ние сме на едно от челните места по произвеждане на колбаси от суха кръв. Когато си дойда в България съм с постоянно разстройство. Дизела няма нищо общо със здравословното състояние на българина.

Изказа се господина, с 20 годишния несъществуващ Голф. Мечтите са безплатни, някога ще си го купиш, не бързай. Поработи още 20 години, послугувай още, пък ще видим. Нали ядеш чиста храна и караш 1.9 TDI, другото не е важно. Или как беше: За мен е важно да пия немска бира и да ям кренвирши. Сбъдната емигрантска мечта. 😛

Не се засягай де. Не беше насочен поста към теб персонално, но само очаквах да клъвнеш. Голям си шаран. хахахаха 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.