Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Продажба на употребявани вещи и НАП

Featured Replies

Господа добър ден.

Питане - имам голямо количество всевъзможни вещи (включително и книги), използвани малко или много, които искам да разкарам. Най-логично би било да ги пусна в OLX или Базар. Само че ме притеснява факта, че НАП в последните години се развихри и почна да гони гражданите, които продават разни неща (не говорим за продажба на нови вещи в големи количества) и да им иска данък (май беше около 15%) че и осигуровки, понеже било търговия. Та се чудя, има ли реално начин да ги продам тия неща или ще си останат вечно мои (силно се изнервям, понеже ми пречат, пък не са тотал щета и могат да бъдат в полза на някой - т.е. не върви да ги изхвърля)? Тук има някаква информация, но не става ясно как ще докажа, че това не са нови вещи най-малкото (ако се наложи)?

Пускаш обява в OLX ... харесва я някой, срещате се и се уговаряте да ти я купи за по-малко - дава ти парите на ръка. Ти документ не издаваш - как НАП ще знае какво и за колко си продал?

Да не си решил да продаваш козичките? :speak:

• Автор
преди 11 минути, Звяра! написа:

Да не си решил да продаваш козичките? :speak:

Нямам лични такива за съжаление.

преди 13 минути, plamen_petrov_80 написа:

Пускаш обява в OLX ... харесва я някой, срещате се и се уговаряте да ти я купи за по-малко - дава ти парите на ръка. Ти документ не издаваш - как НАП ще знае какво и за колко си продал?

Това е вариант (може би единствения приемлив) разбира се, но рязко ограничава броя потенциални купувачи.

преди 2 минути, Петър Ангелов написа:

Това е вариант (може би единствения приемлив) разбира се, но рязко ограничава броя потенциални купувачи.

А ако ти прати запис по банка ...

Говорех принципно.

Единственото за което могат да се хванат е наложен платеж при доставка с куриер - макар, че не знам дали куриерите не разрешиха  този проблем.

• Автор
преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

А ако ти прати запис по банка ...

Говорех принципно.

Единственото за което могат да се хванат е наложен платеж при доставка с куриер - макар, че не знам дали куриерите не разрешиха  този проблем.

За куриерите единственото, което знам е че всички "снасят" информация за изпратените стоки към НАП. Ако има някакви други, скорошни промени се опасявам, че не съм в течение.

Петърчо, сакън да не сбъркаш и да продадеш козичките. Иначе ти отиде половия живот

преди 55 минути, Петър Ангелов написа:

За куриерите единственото, което знам е че всички "снасят" информация за изпратените стоки към НАП. Ако има някакви други, скорошни промени се опасявам, че не съм в течение.

Те са задължени да информират НАП. 

• Автор
преди 17 минути, Gift написа:

Петърчо, сакън да не сбъркаш и да продадеш козичките. Иначе ти отиде половия живот

А ти кой беше, че ми фамилиарничиш?!

• Автор
преди 5 минути, BANKATA написа:

Зависи от това колко пари ще вземеш.

В началото когато НАП започна да иска информация от спедиторите се говореше за 5000 на година. 

То хубаво се говори за сума, но.. има ли я някъде черно на бяло документирана?

преди 1 час, Петър Ангелов написа:

Господа добър ден.

Питане - имам голямо количество всевъзможни вещи (включително и книги), използвани малко или много, които искам да разкарам. Най-логично би било да ги пусна в OLX или Базар. Само че ме притеснява факта, че НАП в последните години се развихри и почна да гони гражданите, които продават разни неща (не говорим за продажба на нови вещи в големи количества) и да им иска данък (май беше около 15%) че и осигуровки, понеже било търговия. Та се чудя, има ли реално начин да ги продам тия неща или ще си останат вечно мои (силно се изнервям, понеже ми пречат, пък не са тотал щета и могат да бъдат в полза на някой - т.е. не върви да ги изхвърля)? Тук има някаква информация, но не става ясно как ще докажа, че това не са нови вещи най-малкото (ако се наложи)?

Ще ловят, ако си фирма, инак ще хванат за м@сура, все едно да наложат тези на битака! Както казаха по-горе използвай платформите само да си уреждаш нещата, без да потвърждаваш в нея за сключени сделки!

преди 29 минути, Петър Ангелов написа:

А ти кой беше, че ми фамилиарничиш?!

Не му обръщай внимание, хапи го щъркела, затова фамилиарничи. Изтърван е от Карлуково. Вижда комунисти и козички.

преди 24 минути, Петър Ангелов написа:

То хубаво се говори за сума, но.. има ли я някъде черно на бяло документирана?

Няма лимит - сппавката пэ чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се посова за всяка изплатена сума.

Но не това е проблем - приходите, а това - че не можеш доказза разходите.

Облагане на продажби в интернет (nra.bg)

Цитат

Освободени от облагане са доходите от продажбата на лични вещи - вещи, които са закупени за лично ползване, а не с цел да бъдат препродадени или да бъдат използвани в производството на други вещи, предназначени за продажба и реализиране на печалба. Подаването на данъчна декларация от физическите лица за приходите от продажбата на такива вещи не е задължително.   

Облагане на доходи от продажбата на лични вещи в интернет и облагането на доходи от продажби чрез пощенски и куриерски оператори (dive-accounting.com)

Всички спедиторски фирми са задължени да дават инфо на НАП за сделки . Когато трябва да попълваш декларация 50 за год. доход НАП ти предлага да ги декларираш ако имаш такива  ,но от човека зависи дали ще го направи. Ако са лични вещи НЕ е необходимо  .Ако сумата е голяма е възможно да има проверка ,например кола ,но като имаш документ на каква цена си я купил  и си я продал на по-ниска цена ,няма никакъв проблем. Ако пак с обява в сайт си намерил купувач  и НЕ си я пратил чрез спедитор  с наложен платеж нямаш никакъв проблем.Ако си  получил пари с наложен платеж ,тогава ще има инфо в НАП.

В салдото се пише "Подарък"

Може да е безопасно да продадеш с наложени платежи по куриери до към 500 за година( или дори 1000 лв при тая инфлация) и НАП да не те търсят. 

След това казвай на евентуалните купувачи, че за стоки до 50 лв искаш предварително плащане - по Изипей, банков превод или др. и след това ще им пратиш стоката без наложен платеж(повечето ще откажат, един може и да приеме)

Ако имаш мн. близък - през неговия профил продавай

Ако вещите са лични (т.е., купил си си нещо, ползвал си го, вече не те кефи и го продаваш), данък върху парите от продажбата им НЕ дължиш.

преди 2 часа, bigiadri написа:

Ако са лични вещи НЕ е необходимо  .Ако сумата е голяма е възможно да има проверка ,например кола ,но като имаш документ на каква цена си я купил  и си я продал на по-ниска цена ,няма никакъв проблем.

преди 5 минути, Rammkopf написа:

Ако вещите са лични (т.е., купил си си нещо, ползвал си го, вече не те кефи и го продаваш), данък върху парите от продажбата им НЕ дължиш.

Хубаво казвате „ако“, но това подлежи на доказване!

преди 46 минути, morandis написа:

Ако имаш мн. близък - през неговия профил продавай

Че да подгонят него ли?

НАП имат вътрешни разпоредби...всяка година се пускат различни заповеди относно сумата/справката, която куриерите трябва да обявят пред НАП (въпреки, че те си обявяват абсолютно всичко). По принцип над 1000 лв. годишно няма мърдане, трябва обявиш в декларацията.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.