Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за кръгово кръстовище

Featured Replies

Здравейте.

Имам книжка от известно време, но поради факта, че съм от по-малък град, не съм попадал много пъти в големи кръгови, затова сега питам тук какво мислите за ситуацията, въпреки че знаейки какво съм учил в правилника, смятам че знам и правилния отговор. Прилагам една грозна картинка, по която ще обясня ситуацията.

На кръгово съм, без предимство и чакам автомобилите отляво да преминат, като съм престроен в дясната лента и искам да продължа направо - аз съм червената кола и посоката е указана с червена стрелка. В момента, в който виждам, че в близост няма никакви автомобили (синия автомобил е много далеч - позиция 2), влизам в кръговото, но малко по-нагоре вдясно има светофар, който спира зелените автомобили и те остават в кръстовището, следователно се налага да остана в кръговото и да ги изчакам да се изнесат, след което да продължа. Докато ги чакам да се изнесат, синия автомобил е приближил и вече е на позиция 4, а аз трябва да потегля и да застана на позиция 3, при което се получава засичане и следва синия автомобил да ме удари странично. Какво трябва да се случи тук, след като аз съм се включил в кръстовището в момент, в които в близост до мен не е имало никакви автомобили и не съм сякал пътя на никого?

Ще бъда благодарен ако се включите в моя казус.

Моля, не си правете каквито и да било предварителни изводи. :)

Кръгово.jpg

преди 5 минути, Traxex написа:

Докато ги чакам да се изнесат, синия автомобил е приближил и вече е на позиция 4, а аз трябва да потегля и да застана на позиция 3, при което се получава засичане и следва синия автомобил да ме удари странично. Какво трябва да се случи тук, след като аз съм се включил в кръстовището в момент, в които в близост до мен не е имало никакви автомобили и не съм сякал пътя на никого?

Добре започваш, но ... забравяш това

Цитат
Чл. 50а. Забранено е навлизането в кръстовище дори и при разрешаващ сигнал на светофара, ако обстановката в кръстовището ще принуди водача да спре в кръстовището или да възпрепятства напречното движение.

Щом не можеш да влезеш и излезеш бързо - чакаш!

Пп. Ако може да минеш зад „зелените“ - няма проблем.
Ако „синия“ те удари - И ТОЙ ще е виновен! Предимството не ти дава право да блъскаш.

Когато виждаш, че дясната лента е затапена, още преди да влезеш в кръговото се престрояваш в лява лента и си джиткаш в нея.А на позиция 3 - в кръговото също си има ленти и престрояването се извършва, след като си се убедил, че е безопасно.Ако не можеш да се изтеглиш бързо, по-добре изчакай, отколкото да навлизаш в чужди ленти и после да викаш "ама аз съм в кръговото и съм с предимство".

• Автор
преди 1 час, jhoro написа:

Добре започваш, но ... забравяш това

Щом не можеш да влезеш и излезеш бързо - чакаш!

Пп. Ако може да минеш зад „зелените“ - няма проблем.
Ако „синия“ те удари - И ТОЙ ще е виновен! Предимството не ти дава право да блъскаш.

Зелените задънват кръговото едва след като вече съм навлязъл в него.

преди 36 минути, THEWiZRD написа:

Ако не можеш да се изтеглиш бързо, по-добре изчакай, отколкото да навлизаш в чужди ленти и после да викаш "ама аз съм в кръговото и съм с предимство".

Това не го разбрах, съжалявам.

преди 7 часа, Traxex написа:

се налага да остана в кръговото

Без значение дали е кръгово или друго, то не се навлиза в кръстовището, ако не може да излезеш от него

Явно не си се престроил навреме и картинката ти не е истинска, т.е. такава пътна маркировка пред кръгово няма!!! 

В непознат град и то по-голям, преди кръстовищата има указателна табела как да се престоиш. 

преди 5 часа, Traxex написа:

И си зад тях нали? Кръговото има две ленти! Престрояването в кръстовище е забранено, както и маневра на заден ход! 

Няма правило пръв влезнал и пръв трябва да излезеш! В случая пръв си навлязъл, но се налага да излезеш след като втория напусне кръстовището. Забрави принципа на дясно стоящ, защото другия автомобил се движи, а ти ще потегляш! В случая ти правиш маневра напред! 

преди 54 минути, <:IdioibI:> написа:

такава пътна маркировка пред кръгово няма!!! 

Ако говориш за стрелките - коя лента за кой изход е - много си се объркал.

Мога да покажа примери.

Дясна лента е за излизане от кръгово от първи изход. Не си се престроил правилно щом искаш да продължиш направо!

преди 52 минути, jhoro написа:

Ако говориш за стрелките - коя лента за кой изход е - много си се объркал.

Мога да покажа примери.

Отиваме на казус несъответствие между пътна маркировка и указателен знак. ;)

На земята не може да се изобразяват подробности!

Все пак при шофиране гледаш напред, а не на долу. И определено не си забил поглед в умния си телефон. 😀 

п. п. На колко метра преди кръстовище се слага табела за престрояване ? 

Нека отгатна. Явно става въпрос за Пловдив. Там някъде е претворено старо кръстовище на кръгово. 

И случката със задръстването е станала, защото в момента се правят ремонти. 

преди 39 минути, <:IdioibI:> написа:

Нека отгатна. Явно става въпрос за Пловдив. Там някъде е претворено старо кръстовище на кръгово. 

Не, не е Пловдив майна и става дума за "чисто ново кпъгово"!

Я виж маркировката и кажи - къде е несъответствието?

Screenshot_20240618_081605_Maps.thumb.jpg.50a418a9678966117c50c420892882d0.jpg

преди 55 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Дясна лента е за излизане от кръгово от първи изход. Не си се престроил правилно щом искаш да продължиш направо!

Много често - външната лента в кръговото е за първи И втори изход.

преди 8 часа, Traxex написа:

Това не го разбрах, съжалявам.

"Докато ги чакам да се изнесат, синия автомобил е приближил и вече е на позиция 4, а аз трябва да потегля и да застана на позиция 3, при което се получава засичане и следва синия автомобил да ме удари странично."Точно тогава ти не трябва да потегляш и да му навлизаш в лентата, а да го изчакаш и едва когато си се уверил, че няма други автомобили на които да пресечеш пътя - тогава се престрояваш.

преди 10 часа, <:IdioibI:> написа:

Няма правило пръв влезнал и пръв трябва да излезеш! В случая пръв си навлязъл, но се налага да излезеш след като втория напусне кръстовището

При нас е точно така - първия влязъл излиза първи , другите си чакат реда.

• Автор
преди 13 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Напротив. И знаците, и маркировката показват точно това, което съм нарисувал. През дясната лента можеш да продължиш направо и на дясно, а през лявата лента можеш да продължиш направо и наляво.

Проблемът не е в знаците и маркировката. Зелените не би трябноро да блокират кръговото. Щом изхода е зает - не чакаш, а въртиш в кръга.

преди 18 часа, jhoro написа:

къде е несъответствието

В картинката. :) 

image.png.d77ee2e9e783af0dd8d91a233f2b7027.pngimage.png.74879e67336198a66decbdaafb9369bb.png Има разлики нали? :) 

преди 10 часа, Belefor написа:

При нас е точно така - първия влязъл излиза първи , другите си чакат реда.

Влизам и започвам да се въртя в кръговото. Кой ще ме чака? :) 

В случая има нарушение, Навлязъл е в кръстовището без да се увери, че ще може да излезе. Спрял е. И трябва другия да го чака ли? Отделно знака е пресичане на път с предимство. В кръговото кой е пътя с предимство? Защо е спрял? Защото лентата му е заета! Кой е заел пръв другата лента? 

п.п. Влезнах в едно кръгово в един голям град. Спрях.  Докато се чудих коя лента за къде е и един камион ме отведе при св. Петър! :) Изобщо не се съобрази, че съм с червена кола. 

преди 19 часа, jhoro написа:

Я виж

А ти ще отговориш ли на колко метра преди кръстовището е указателната табела за престрояване? Отделно виж и в дясната лента маркировката на твоята снимка. ;) Всяка лента си е с предназначението! Да, случва се престрояване в самото кръстовище въпреки правилата, но в този случай изчакваш другия автомобил който пръв е навлязъл във съответната лента. 

преди 6 часа, Traxex написа:

И знаците, и маркировката показват точно това, което съм нарисувал.

Не!

image.png.d77ee2e9e783af0dd8d91a233f2b7027.pngimage.png.74879e67336198a66decbdaafb9369bb.pngimage.png.b53029ade8e9740532d6ff7f18ae1ac0.png

Кажи къде е това кръгово. @jhoro показва някакво, но не мисля, че го е на целил. Аз заложих, че е в Пловдив, където старо обикновено кръстовище е претворено в кръгово. (Затова и някой не е сменил маркировката.) 

П.П> Такива кръгови кръстовища се правят или стари кръстовища се претворяват, за да се ограничи скоростта на движението принудително. Това е нещо като полегнал полицай, но в случая е полегнала цялата полицията. Писнало им е вечерно време да ги вдигат от ППЗ за ПТП-та с жертви. :)

Сливен, Розова градина. Казуса е почти същия!

https://www.google.com/maps/place/Розова+градина/@42.6779271,26.3253838,183m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x40a62740ed1781b3:0xf54218fa24a175fc!8m2!3d42.678131!4d26.324984!16s%2Fg%2F11h81m6d1h?authuser=0&entry=ttu

На всички изходи и входове на кръговото има пешеходни пътеки. Постоянно става задръстване вътре в кръга. В час пик пък е много весело. Всичо е против правилата, но общината е решила, че така трябва да бъде. Пък за синята зона нямам думи, парко места има преди всеки завой, точно преди и след всяка пешеходна пътека. Тия коли вече не трябва да ги караме ами трябва да ги бутаме.

• Автор

За да приключим темата, нека обощим ситуацията. Кръговото кръстовище е регулирано и позиция 1 е без предимство, поради което трябва да изчака идващите отляво, но при ситуацията, описана по-горе, позиция 4 трябва да пропусне позиция 3, която е навлязла в кръговото тогава, когато вляво все още не е имало автомобил и все още не е било ясно, че светофара ще спре зелените автомобили. Знам, че вероятно ще има дискусии и хора, които ще ми кажат да си върна книжката, но това няма значение. Ако отново попадна в такава ситуация, ще внимавам и ако се наложи, ще изчакам, просто за да няма инциденти. :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.