Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем блокиране на компютър

Featured Replies

Здравейте, настолният ми компютър замръзва когато си поиска. Вчера като се прибрах, след като го включа и веднага замръзва и така няколко пъти и се отказах. Преди време имах същия проблем и тук във форума ми казаха да сменя захранването и се оправи за около 6 месеца, но сега пак има проблем. Чудя се дали има смисъл да го правя или направо да намеря някой нов или втора употреба. Ако някой има представа от какво е да пише. Компютъра е почистен, поне знам че не е от прегряване заради мръсотия.

Благодаря 

Какъв е смисъла да сменяш захранването с друго втора употреба. Преди 6 месеца с ново ли го смени или със старо?

преди 20 минути, Димитър1292 написа:

Здравейте, настолният ми компютър замръзва когато си поиска. Вчера като се прибрах, след като го включа и веднага замръзва и така няколко пъти и се отказах. Преди време имах същия проблем и тук във форума ми казаха да сменя захранването и се оправи за около 6 месеца, но сега пак има проблем. Чудя се дали има смисъл да го правя или направо да намеря някой нов или втора употреба. Ако някой има представа от какво е да пише. Компютъра е почистен, поне знам че не е от прегряване заради мръсотия.

Благодаря 

Здравей,

Причините за този симптом силно варират и точна диагноза на такъв проблем не се поставя във форум. Диагностика се прави в кадърен сервиз и проблемът е желателно да се изследва малко по-продължително време, за да се събере информация дали се дължи на един или на група от компоненти. Не ни питай нас, ами върви в сервиз. Ние няма как да знаем.  Като те боли стомах и ти се вие свят от половин година, ходиш на умен доктор за щателно изследване, не търсиш прости врачки в някой форум.

• Автор
преди 2 часа, ined написа:

Какъв е смисъла да сменяш захранването с друго втора употреба. Преди 6 месеца с ново ли го смени или със старо?

С ново го смених. Имах предвид, дали направо да не сменя компютъра с нов.

преди 2 часа, Rammkopf написа:

Здравей,

Причините за този симптом силно варират и точна диагноза на такъв проблем не се поставя във форум. Диагностика се прави в кадърен сервиз и проблемът е желателно да се изследва малко по-продължително време, за да се събере информация дали се дължи на един или на група от компоненти. Не ни питай нас, ами върви в сервиз. Ние няма как да знаем.  Като те боли стомах и ти се вие свят от половин година, ходиш на умен доктор за щателно изследване, не търсиш прости врачки в някой форум.

Тези дни това си мислех да направя, просто реших първо да попитам тук.

преди 2 часа, Димитър1292 написа:

Благодаря 

Може ли линк към старата тема?

преди 1 час, Димитър1292 написа:

Тези дни това си мислех да направя, просто реших първо да попитам тук.

Да, добре си се насочил, няма проблем да питаш. :D Просто много хора влизат тук с надеждата да хвърлим боб и да дадем еднозначен отговор, затова така ти писах. Иди в сервиз, обясни им проблема и ако са хора на място, ще го държат няколко дена, за да раазберат къде е драмата. Така, както го описваш, по моя опит е несъвместимост с RAM. Първото нещо, което аз лично бих направил, е да извадя паметите, една по една. Ако си с два модула RAM, ще оставя само единия (този в първи слот), и ще подкарам машината само с един модул. Ако тръгне стабилно, гася и след минута-две ще го включа пак. Ако пак тръгне, ще извадя работещия модул от машината и ще го подменя с другия, който съм извадил по-рано. И пак същата схема - паля, зареждам системата, гася по нормалния начин, чакам минута-две, пак го включвам и ако пак зареди система, изводът е, че двете памети вероятно са ОК, сами по себе си. Връщам и двете памети обратно в машината и включвам - ако пак тръгне и угасне няколко пъти, значи не успява да ги тактува правилно в двуканален режим. НО ... ако ги сложа и двете памети в ЕДНА банка (едноканално) и машината тръгва без проблем, това потвърждава теорията, че дънната платка не се разбира с паметите двуканално. Решенията са 3:

1. Първо сменям BIOS с последната версия, с надеждата да се подобри съвместимостта с паметта.

2. Ако BIOS не решава проблема, тогава поработвам няколко дена с памет в single channel и ако открия, че едноканалният режим не е достатъчно производителен, тогава си претеглям опциите (дали дънната платка си струва подмяна, или по-скоро паметите са бюджетен боклук и е по-добре да купя нови) и бюджета.

3. Според това, какво показва "теглилката", развързвам кесията и сменям едното от двете - дънна платка с по-качествена, или RAM се сменя с такъв модел, който е сертифициран от производителя на дънната платка (всички публикуват compatibility list, който го има и в ръководството на дънната платка, нейде на гърба).

В много редки случаи се оказва дефект в самата CMOS схема, където е записан BIOS. Ако не е чип на цокъл, който да може лесно да се подмени, вариантът е да се смени дънната платка. По-малко вероятно е да намериш качествен сервиз, където да ти подменят безопасно само CMOS-а, ако е на SMD монтаж.

Има вариант и да е видеокартата, случвало ми се е и да е проблем с външна мрежова карта в някой слот, или дори DVD-RW устройството, което отказва да се инициализира, ако е прекалено старо, и това побърква BIOS по време на POST.

Та, тръгни от тест на RAM. Ако не се справиш сам, натоварвай щайгата на Запорожеца и право в най-близката транжорна. Там ще я разкостят и ще кажат къде я боли. :)

• Автор
на 1.07.2024 г. в 12:48, Rammkopf написа:

Да, добре си се насочил, няма проблем да питаш. :D Просто много хора влизат тук с надеждата да хвърлим боб и да дадем еднозначен отговор, затова така ти писах. Иди в сервиз, обясни им проблема и ако са хора на място, ще го държат няколко дена, за да раазберат къде е драмата. Така, както го описваш, по моя опит е несъвместимост с RAM. Първото нещо, което аз лично бих направил, е да извадя паметите, една по една. Ако си с два модула RAM, ще оставя само единия (този в първи слот), и ще подкарам машината само с един модул. Ако тръгне стабилно, гася и след минута-две ще го включа пак. Ако пак тръгне, ще извадя работещия модул от машината и ще го подменя с другия, който съм извадил по-рано. И пак същата схема - паля, зареждам системата, гася по нормалния начин, чакам минута-две, пак го включвам и ако пак зареди система, изводът е, че двете памети вероятно са ОК, сами по себе си. Връщам и двете памети обратно в машината и включвам - ако пак тръгне и угасне няколко пъти, значи не успява да ги тактува правилно в двуканален режим. НО ... ако ги сложа и двете памети в ЕДНА банка (едноканално) и машината тръгва без проблем, това потвърждава теорията, че дънната платка не се разбира с паметите двуканално. Решенията са 3:

1. Първо сменям BIOS с последната версия, с надеждата да се подобри съвместимостта с паметта.

2. Ако BIOS не решава проблема, тогава поработвам няколко дена с памет в single channel и ако открия, че едноканалният режим не е достатъчно производителен, тогава си претеглям опциите (дали дънната платка си струва подмяна, или по-скоро паметите са бюджетен боклук и е по-добре да купя нови) и бюджета.

3. Според това, какво показва "теглилката", развързвам кесията и сменям едното от двете - дънна платка с по-качествена, или RAM се сменя с такъв модел, който е сертифициран от производителя на дънната платка (всички публикуват compatibility list, който го има и в ръководството на дънната платка, нейде на гърба).

В много редки случаи се оказва дефект в самата CMOS схема, където е записан BIOS. Ако не е чип на цокъл, който да може лесно да се подмени, вариантът е да се смени дънната платка. По-малко вероятно е да намериш качествен сервиз, където да ти подменят безопасно само CMOS-а, ако е на SMD монтаж.

Има вариант и да е видеокартата, случвало ми се е и да е проблем с външна мрежова карта в някой слот, или дори DVD-RW устройството, което отказва да се инициализира, ако е прекалено старо, и това побърква BIOS по време на POST.

Та, тръгни от тест на RAM. Ако не се справиш сам, натоварвай щайгата на Запорожеца и право в най-близката транжорна. Там ще я разкостят и ще кажат къде я боли. :)

Благодаря за отговора, ще опитам и ще пиша пак. Първоначално беше с 2 плочки и първия път като започна да го прави както ти каза махам едната след това другата, но не видях промяна. Но тъй като не ми е нужна толкова производителност като с двете плочки рам и повече от мързел, просто едната стои върху компютъра.

преди 1 час, Димитър1292 написа:

махам едната след това другата, но не видях промяна.

Искаш да кажеш, че даже и с един модул RAM, без значение кой от двата, все прави същата мизерия? Ако е така, това означава, че тази памет не е за тази дънна платка. Тръгни от ъпдейт на BIOS, тогава.

В тоя случай ъпдейт на bios ще ми е последна грижа. Ами ако наистина е проблем в рам паметта и замръзне при инсталацията на bios-а. После ще има нова тема ...

преди 8 минути, st34 написа:

В тоя случай ъпдейт на bios ще ми е последна грижа. Ами ако наистина е проблем в рам паметта и замръзне при инсталацията на bios-а. После ще има нова тема ...

А кое ще ти е първа грижа?

Ако замръзва при включване възможно е да е имало проблеми с тока. Примерно спирал е тока или е имало някакъв пик.

Независимо дали е бил спрян (ако имаш защита обикновено има звуков сигнал) при следващо включване е възможно да забие по-време на началния екран и да се наложи няколко пъти да го спираш и пускаш докато зацепи.

След като зацепи може да го рестартираш и вкл. изкл. проблеми няма да има до следващите приключения с тока.

п.с. Забива значи много неща. Примерно може да спре да работи само мишката. Подобни проблеми обикновено се оправят след рестарт.

Rammkopf

с тоя биос компа е работил доста време. Търся промлема във всичко останало, но не и в биоса. Захранването е сменяно, след време пак същия проблем, напълно логично ми се струва пак то да е проблемно. Възможно е да ssd, HDD, кабели, криви usb или пълни с мръсотия, лоши контакти на кабели към пинове, видео карта ако има т.н. Дори ако има dvd закачено и то може да е проблемно. На живо с един поглед отпадат доста въпроси. През форум няма как да се провери и обясни всичко. Няма и как собсвеника да разполага с резервно захранване, резерва рам, кашон с кабели или кутия пълна с дискове за да тества. Да се обърне към сервиз, вярно ще струва пари, но сам ако си прави ремонтите после ще ни проклина.

Да не стане като в съседната тема с новия процесор, кривия сокет, ъпдейта на биоса и накрая в сервиз с ново дъно :D.

Някакси ти се струва адски вероятно и двете захранвания да създават един и същи проблем? Нещо като гръм да удари 2 пъти на едно и също място? ОК, щом казваш ...

• Автор

Съжалявам че не съм дал достатъчно детайли, ще се опитам да обясня възможно най подробно, а пък че ще ходи на сервиз ще ходи. 

Започна да забива да кажем преди около 2 години, може и повече. Но забиваше да кажем в седмицата веднъж може и по рядко. Като забие имам предвид че картината замръзва, не работят никакви бутони и нищо, освен рестарта и копчето за пускане на компютъра, часовник, всичко спира. Опитах преди с преинсталиране, четох в разни форуми, пробвах с рам паметта, изключвах му всички твърди дискове освен ссд, понеже там е windows. А вероятно съм пробвал и без ссд, вероятно съм пробвал и на hdd да е windowsa, нищо не се получи. Като смених захранването, направо заспа, нямаше никакви проблеми, сигурно до преди месец два. Онзи ден, преди да пусна темата, беше забил, рестартирах го, веднъж не зареди, втория път тъкмо показа профила на windowsa и заби, третия път успя да зареди напълно и пак заби и го оставих. Мисля че не съм пробвал да махна четеца за дисковете и процесора не съм го сменял😅. Иначе да спомена че аз си го сглабях компа, може би вината е в мен, но от 2019 започна да го прави това 2022 или 2023 година.

Благодаря на всички за отговорите 

преди 47 минути, sunabouzu написа:

Пробвай да смениш батерията (CR2032). Евтини са и е лесно и бързо. Все пак гледай срока да не е залежала по-складове и да е Varta не от Лидълските. 

Lidl-ските Aerocell бяха производство на Varta. :D Сегашните TRONIC са китаец, разбира се. Aerocell бяха жестоки батерии. За 5 години, много ме съмнява проблемът да е в батерията. Така и не разбрахме каква е машината, всъщност.

преди 1 час, sunabouzu написа:

Пробвай да смениш батерията (CR2032). Евтини са и е лесно и бързо. Все пак гледай срока да не е залежала по-складове и да е Varta не от Лидълските. 

Евтиното ще му излезе скъпо 

преди 8 часа, Rammkopf написа:

Така и не разбрахме каква е машината, всъщност.

Каквато ще да е.

на 1.07.2024 г. в 8:47, Rammkopf написа:

точна диагноза на такъв проблем не се поставя във форум. Диагностика се прави в кадърен сервиз 

Ти го каза 👍 

преди 3 часа, Rudy M. написа:

Каквато ще да е.

Ти го каза 👍 

По принцип е така, да. Но и ме гложди едно конкретно подозрение, неслучайно го насочих директно към RAM и BIOS.

По принцип с нестабилен компютър не се прави ъпдейт на БИОС, защото може да брикне дъното ако забие по време на процеса.

Ако проблема е в паметта, то трябва да се сложи някаква, с която системата е стабилна, да се направи ъпдейт и след това да се върне старата и да се надяваме проблема да е решен. Моят съвет е да се пусне паметта по JEDEC и след това да се провери с някой мемтест дали дава грешки.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

По принцип с нестабилен компютър не се прави ъпдейт на БИОС, защото може да брикне дъното ако забие по време на процеса.

Ако проблема е в паметта, то трябва да се сложи някаква, с която системата е стабилна, да се направи ъпдейт и след това да се върне старата и да се надяваме проблема да е решен. Моят съвет е да се пусне паметта по JEDEC и след това да се провери с някой мемтест дали дава грешки.

Ако е това, което си мисля, нищо няма да брикне.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.