Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Q Връзка компютри със суичер във локална мрежа и интернет

Featured Replies

Търсих със търсачката ,неможе да няма такава тема във форума ,но не намерих нищо.

Затова реших да помоля някой ако има във предвид някакъв линк да ми го предостави.

Искам да свържа 3 компютъра във мрежа във суичер ,имам кабелите ,лан картите и модема.

Всчико е свързано посредством етхернет кабел.

До днеска сутринта компютрите бяха във мрежа със статичн IP адрес. Свързани посредсрвом ADSL рутер,но от днеска вече са със Motorola модем, и динамичен IP адрес.Какво трябва да променя във настройките на

dibujoei2.gif

Тука преди бях със настройки за статичен адрес ,но сега когатто е динамичен ,какаво трябва да направя за да има връзка между трите компютъра и трите същевременно да ползват интернета

Съжелявам ,че скрийншота е на испнаски ,но мисля ,че се сещате за какво говоря.

Мерси много предварително !!!

Редактирано от wowgeleto (преглед на промените)

Настройките ги оставяш да са така както е на снимката от поста ти, само трябва да са от една и съща работна група компютрите и всичко ще е ок.

• Автор

Да ,но демек какво трябва да пипна там и какви цифри трябва да задам като последните да различни (или не е така ?)

Шотче или линкче моля със малко по-подробно обяснение за работните групи

Моля и мерси много предварително

Да ,но демек какво трябва да пипна там и какви цифри трябва да задам като последните да различни (или не е така ?)

Щом ще са с динамичен адрес значи той ще е различен за всеки един компютър и ще се задава автоматично от модемът. Ти няма нужда да пишеш нищо. Можеш да провериш какъв адрес си взема всеки един компютър ето така - Start ->Run->cmd(za xp)->ipconfig

ето и шот:

untitledql4.th.jpg

Редактирано от martinez (преглед на промените)

• Автор

Живея във Испания и нямам достъп до датата ,ще помоля за шот на друг сайт.

Мерси много отново

Добавено

Да ,да ,да сетих се какво трябва да направя ,ще мина и без шота !!!

Но ако не те мързи можеш да го качиш някъде другаде за да си направя една проверка ,дали не бъркам

Ето къде мисля да пина ,като променя последните цифри 1 ,2 и 3 ,нотам където сам го оградил във син цвят какво трябва да пише ???

dibujohr7.gif

На всеки един от компютрите трябва да е така:

untitled1ki4.th.jpg

Нали ще са с динамичен IP-адрес - оставяш го да си взимат адреси от модема и затова няма нужда да слагаш ти някакви адреси.

P.S. Това което си оградил с червено на шот-а в твоя пост е мястото за адрес на Default Gateway - в случая това е твоят модем и затова не те съветвам да пишеш нищо там защото няма да тръгне нета. Като го оставиш така както съм показал в шот-а по-горе уиндоуса при всяко пускане ще си взема автоматично IP адрес от модема, който играе ролята и на рутер в случая.

Редактирано от martinez (преглед на промените)

• Автор

Два от компютрите във момента са свързани ,със модем Motorola B5101i .Модема е свързан посредством Ethernet кабел със суитчер.

От суитчера излизат три кабела Ethernet към трите компютъра,който са нагласени автоматично да се конфигурират и намират IP адреса.

Работната група е една и съща.

Както казах във първият пост до днеска сутринта компютрите работиха във мрежа посредством. ADSL рутер и имаха статичен IP адрес.

Какво да направя за да тръгнат и трите във интернет и в последствие да имат и локална връзка помежду си ???

От обясненията който ми даде @Martinez така се свърза само единият компютър и на вторият ми дава ерор на адреса !!!

Виж тази тема. В твоя случай нещата са малко по-различни понеже не използваш компютър за рутер, но все пак мисля че ще ти свърши работа за настройките на компютрите клиенти.

• Автор

Благодаря за линка със страхотното обяснение ,но имам и рутер отделен който незнам дали ще мога да използвам .

Рутерите са два останаха от предишнта |ADSL връзка.

Единият със сигурност няма да може да се използа защото е специялно за ADSL връзката ,но вторият е със 5 входа .Във който ще мога да включа новият модем Motorola-та и суитчера.

Желанието ми е когато направя всичко и трите компютъра да бъдат във локална мрежа помежду си и трите да имат независима интернет връзка един от друг.

За мрежата която искаш наистина ще ти е нужен рутер, към който да вържеш компютрите. Не знам обаче как се правят настройките на рутера. Това което съм чувал е че след като вържеш примерно един комп. в мрежа с рутера можеш да влезеш в уеб страница в която да правиш настройките му. Пробвай да напишеш 192.168.0.1 в Internet Explorer на комп. вързан в мрежа с рутера. Може и глупости да пиша, понеже не съм запознат с рутерите, но нищо не пречи, ако искаш да пробваш. ;) Всъщност рутера не може ли да си се настройва, имам предвид има ли някакво меню??? Трябва да си намеря от някъде, някой модел и да разгледам за какво става дума... оО

Съжалявам, че не е станало както ти предложих горе, но явно на модемът ти му е позволен само един IP адрес да се вързва след него и затова няма нет на другите 2 компа. Затова ти е нужен рутер на който да е пуснато DHCP (автоматично раздава адреси)

Ако знаеш какъв е дефолт адреса на рутера - можеш да го ресетнеш и да си го конфигурираш сам. Другият вариант е да се обадиш на ISP-то ти и да му кажеш, че имаш и друг комп у вас, с който искаш да ползваш също интернет и да ти разрешат повече IP адреси зад модема.

• Автор

Ето една снимка как беше всичко преди това

broadbandrouter2hv9.png

Адреса беше стаичен и първият модем беше ADSL- модем !!!

Сега за да конфигурирам по начина който ми обясни @Martinez изключих Router- Firewall ( от снимката )

и включих суитчера във модема ,но уви нищо не става.Само един компютър намира интернет връзка ,а на другите два има грешка която гласи ,че няма IP адрес или връзката е била равна на 0 .

И сега вече видях ,че трябва да включа и Router-Firewall-а ,но какво трябва да пипна след това във настройките ???

Точно така искам да бъдат връзките както на снимката

broadbandrouter2hv9.png

Компютрите имат една и съща работа група ,конфигурацията е автоматино намиране на IP адрсеса

1. Главният и алтернативният DNS адрес ,трябва ли да се сменя нещо по конфигурацията ???

2. На алтернативната конфигурация какво трябва да пише или и нея трябва да оставя по подразбиране ???

3. Във Адвансед опцийте - IP конфигурация ,DNS ,WINS и OPTIONS какво трябва да наглася ???

Очаквам помоща ви и Благодаря много във аванс ,на всички от Kaldata

PS

Мисля да използвам съпорта за Router-Firewall-а за да видя какви са настройките,ако примерно са както и дава @ LinKin^parK ,да речеме 192.168.0.1- това се пише на първият комп ,192.168.0.2-на втроият и 192.168.0.3 на третият ,но къде ?

Щом на единия компютър има интернет на него отвори Start -> Run, пиши cmd и в отворилия се прозорец пиши ipconfig. Това ще ти покаже IP адреса който е получил този компютър. След като го видиш пробвай да го зададеш като статичен и да зададеш следващи по реда IPта на останалите компютри.

На рутера трябва да му се зададе за Gateway IP адреса на новия модем - предполагам, че сега си стои IP адреса на предишният ADSL модем. Също така на рутера трябва да се зададат нови IP адреси за DNS сървърите, а настройките за локалната мрежа (за 3-те компютъра) могат да си останат както са били при предишният модем - със статични адреси - понеже явно нa рутера не му е пуснат DHCP сървъра.

Щом на единия компютър има интернет на него отвори Start -> Run, пиши cmd и в отворилия се прозорец пиши ipconfig. Това ще ти покаже IP адреса който е получил този компютър. След като го видиш пробвай да го зададеш като статичен и да зададеш следващи по реда IPта на останалите компютри.

Предполагам, че на модема са забранени останалите адреси от мрежата и е оставен само един - в нашият град е същото и при бтк и при кейбълтел.

1. Включваш рутера директно към ADSL модема чрез порта, на който пише "Internet" или "WAN". В три от останалите 4 порта, включваш трите компютъра от локалната ти мрежа. Използването на допълнителен суич не е необходимо, освен ако не смяташ да използваш кабел с дължина над 100 м. от машините до рутера. С други думи, рутерът разполага с вграден 4-портов суич - ползвай него.

2. В настройките на рутера, вместо "Static IP", задаваш автоматично присвояване на IP адрес за Internet интерфейса (може да е означено като DHCP или нещо от сорта на "Obtain an IP address automatically").

3. Пак в настройките на рутера, за IP адрес от страна на локалната мрежа, задаваш адрес 192.168.2.1 с netmask 255.255.255.0 или ако няма да включваш повече от 3-4 машини, можеш да зададеш и маска 255.255.255.248.

4. На всяка от машините в локалната мрежа, задаваш уникален IP адрес, който е от вида: 192.168.2.x, където X е различно от 1 и е в обхвата от 2 до 4 (т.е. на едната машина 2, на втората - 3 и на последната - 4). Netmask (или "Mascara de subred") трябва да е същата като на рутера.

За DNS пишеш адреса на локалния интерфейс на рутера - 192.168.2.1. Същия адрес задаваш и като gateway или както е записано при теб - "Puerta de enlace predeterminada".

Ако дадеш точния модел и марка на рутера, може би ще можем да ти помогнем и с конкретните начини да го конфигурираш, в случай, че не знаеш как.

1. Включваш рутера директно към ADSL модема чрез порта, на който пише "Internet" или "WAN". В три от останалите 4 порта, включваш трите компютъра от локалната ти мрежа. Използването на допълнителен суич не е необходимо, освен ако не смяташ да използваш кабел с дължина над 100 м. от машините до рутера. С други думи, рутерът разполага с вграден 4-портов суич - ползвай него.

2. В настройките на рутера, вместо "Static IP", задаваш автоматично присвояване на IP адрес за Internet интерфейса (може да е означено като DHCP или нещо от сорта на "Obtain an IP address automatically").

3. Пак в настройките на рутера, за IP адрес от страна на локалната мрежа, задаваш адрес 192.168.2.1 с netmask 255.255.255.0 или ако няма да включваш повече от 3-4 машини, можеш да зададеш и маска 255.255.255.248.

4. На всяка от машините в локалната мрежа, задаваш уникален IP адрес, който е от вида: 192.168.2.x, където X е различно от 1 и е в обхвата от 2 до 4 (т.е. на едната машина 2, на втората - 3 и на последната - 4). Netmask (или "Mascara de subred") трябва да е същата като на рутера.

За DNS пишеш адреса на локалния интерфейс на рутера - 192.168.2.1. Същия адрес задаваш и като gateway или както е записано при теб - "Puerta de enlace predeterminada".

Ако дадеш точния модел и марка на рутера, може би ще можем да ти помогнем и с конкретните начини да го конфигурираш, в случай, че не знаеш как.

По-добро обяснение не можеше да има :whist:

• Автор

Оказава се ,че рутера който имам е само за ADSL

Модела на рутера е Zyxel 643

zyxeloa4.jpg

Имам му IP адреса и орегинално CD за настройките ,но уви нестава.

Ходих по магазините да разпитам колко ще ми струва един рутер " най-евтиният разбира се "

Оказа се ,че не са никак евтини ,но навсякаде ми казаха ,че фирмата доставчик на интернета давала безплатни рутери със 3 изхода.

Но били wirless само .

Ще изчакам до понеделник за да видя дали наистина ще мога да взема рутер и да не е wirless.

А ако не ми дадат дали има шанс рутера от ADSL връзката да се приспособи за Ethernet връзка?

Както споменах модела е Zyxel 643 и имам всичко към него.

PS

Ето едно линкче там има инфо за рутера и как изглежда по-подробно

http://www.adslguide.org.uk/hardware/revie...prestige643.asp

• Автор

Някой ,ако има опит със рутерите и знае дали въпросният рутер става за да се конфигурира локална мрежа със него ,ако може да помогне със някакво инфо.

Искам да свържа трите компютъра във интернет и да направя локална връзка между тях.

Рутера е налице и суитчера ,кабелите и всичко останало.

Само настройките на рутера ме затрудняват

• Автор

Купих един рутер със 4 wirrles и 4 LAN връзки , закачих всички компютри във локална мрежа и интернет ,но тука изникна нов проблем.

В единият от компютрите се оказа ,че неможе да има достъп до него зашото ми иска някаква парола за да отворя споделената папка.Иначе същият компютър стига до споделените архиви на другите два.

Парола не сам слагал ,Windows-а е чисто нов инсталнат преди няколко часа.

Беше nLite изпълнение.Дали проблема е от това ,защото инсталацията протече без да пипна нищо .Само сложих диска бутнах и така изкара всичко до края . Или примерно защото работните групи са различни.

Как да разбера ,от къде идва проблема.

И да мога да стигам до въпросната папка през другите два компютъра от мрежата ?

Виж тази тема. Имаш две възможности - да видиш как да ползваш споделените ресурси с пароли или да включиш Simple File Sharing и да няма нужда от парола, което е описано как става в темата.

Редактирано от LinKin^parK (преглед на промените)

• Автор

Темата е доста полезна ,самоче неможах да си помогна със нея.

Всичко беше така както е описано там и пак ми излиза парола за този юзер от локалната мрежа.

Но да започна всичко от начало .

Закачих модема ( Motorola SB5100i ) ,към него свързах рутера CMS (Firewall Router 54 Mbps Wireless и кабел).Във рутера включих и трите компютъра както си трябва. RJ54 кабела който излиза от модема Motorola го включих във правилиният порт и следователно другите четери порта който останаха във тях включих тите компютъра.

Имам и суитчер,но реших да не го използвам тъйкато ми дадоха съвет,че ще изкарам и без него.

Нагласих настройките на рутера ,изключих Wirless конекцията.И трита компютъра тръгнаха във интернет без проблеми.Защото IP адреса е деинамичен и просто нищо не се налагаше да пипна по настройките.

След това реших да свържа компютрите във локална мрежа. Направих една и съща работна група и за трите компютъра .

Когато стартирах правилата за създаване на мрежа нагласих опцийте така ,че всички компютри да имат автономна връзка във интернет.

По един и същи начин и трите машини.

Но се оказа ,че единият от компютрите има парола за тази връзка която със сигурност аз не сам въвеждал,защото Windowsа беше инсталиран няколко часа преди това.

Беше nLite изпълнение ,инсталацията протече без да пипна нито едно копче .

Проверих дали настройките са така както пише във даденият линк от

@LinKin^parK ,но всичко си беше така.

Ибрал сам архивите да се шерват както трябва и за цялата работна група да има едни и същи правила.

Обработка и четене на споделените архиви.

След това обаче ме изненада друго нещо на третият компютър ( не този на който ми даваше паролата) .От него неможех да отворя споделената папка на нито един ( еди ният заради паролата която ми искаше ,а на другият даваше ,че има грешка във настройките)

Пет пъти правих различни групи и различни правила за връзка и все така ставаше

Ето една снимка със малко цвето обяснение какво се получава...

network1111fo8.png

Компютър 1 "Ограденият във червено " - Той намира компютър 2 " синият " ,но неможе да отвори споделен архив от него ( дава съобщение че трябва да администррам архива защото нямало достъп до него),а компютър 3 "зеленият "за него иска парола".

Компютър 2 "синият" и компютър 3 "зеленият" се свързват със него без проблем

Компютър 2 " Синият , към него се свързват всички без изключение и той се свързва със компютър 1 "Червеният " без проблем ,но неможе да се свърже единственно със компютър 3 "Зеленият " заради паролата която иска." ( Иск парола за връзка със екипа,а не за шернатият флудер )

И от него към другите компютри нещата са идеални както при компютър 1

Компютър 3 " Зеленият " Той отваря архивите на другите два компютъра без проблеми.

Но към него не се свързва нито един от другите два компютъра защото иска парола и потребителско име.

Шернал сам един ксерокс от компютър 1 "червеният " затова го има на снимката( но това не е толкова важно )

Та въпросът ми вече се измества много от темата ,но дали не бъркам нещо при конфигурацията на локалната мрежа или във настройките на мрежата ( Аз сам я оставил на автоматик всичко защото IP адреса е динамичен )

Някой ако предполага къде бъркам или пък знае някакъв линк със точно обяснение как се прави връзката ще ме улесни много.

Благодаря предварително !!!!

Настройките от моя пост за споделянето, до колкото разбирам, на теб не ти вършат работа. Дадох ти темата, за да разбереш защо ти иска юзър и пас, а именно защото е изключена опцията Simple File Sharing във Folder Options на Explorer-а. Кагато тя е включена връзката става директно, без да ти иска юзър и пас за някой споделен ресурс. Мини и на трите компютъра и я включи, след това не би трябвало да има проблеми. Не знам само за тази nLite версия, която казваш че е инсталирана, не съм я чувал и не знам какви промени има по нея. При положение, че връзка между компютрите има, в една workgroup-а са и Simple File Sharing е включени, мисля че не би трябвало да имаш проблеми със споделените ресурси.

• Автор

И аз така си мислех ,но явно нещо куца във нея.

Както е тръгнало ще трябва да качвам нормален Windows за третият компютър ,а въобще не ми се иска защото е доста слабичак и стар.

Toshiba Satellite 700

128 MB RAM

873 MHz

Сложих му тази версия ,която се оказа доста добре орязана и наистина лаптопчето тръгна по-добре отколкото със Windows Millenium.

Но този проблем със локалната връзка който ми дава направо ме закопа.

Ако е от това и дали няма начин да се оправи ???

Не мисля че компютъра е слаб за XP, и на по-слаби машини си върви XPто, пък в краен случай и win2000 е решение. Само не разбрах от описанието - връзката между другите два компютъра нормална ли е и всичко наред ли е?

/off

До колкото знам всичко върви по-добре от Windows Millenium. biggrin.gif

• Автор

Връзката е нормална ( зависи ,какво разбираш под нормална)

Свързани са по този начин както е на рисунката

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.