Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвместимос на NVR с Tapo камери.

Featured Replies

Здравейте! Искам да разбера дали някой ползва NVR на ТП-линк и дали е съвместим с техни Тапо Камери. Имам вече 1 от 320вс и 2 от 520вс.

nvr = https://www.tp-link.com/bg/business-networking/vigi-network-video-recorder/vigi-nvr1008h/

Tapo c320ws и 2 * c520ws

https://www.tp-link.com/bg/home-networking/cloud-camera/tapo-c520ws/

https://www.tp-link.com/bg/home-networking/cloud-camera/tapo-c320ws/

Разрешен от Corvax

• Решение

Здравей!

Това дърво VIGI работи само на ONVIF, а другите дървета Tapo предават само по RTSP. Ако питаш дали можеш да ги сдвоиш - не можеш. Поне докато TP-LINK не решат да вкарат и RTSP поддръжка във фърмуера на VIGI. Предвид факта, че това са първите им стъпки в "професионалното видеонаблюдение", да не останат и те по-назад, очаквай неприятни изненади. Софтуерът е базиран на open-source решения и тепърва ще му се показват зъбите (разбирай - CVE-тата). Ако искаш локална система за видеонаблюдение, избери някоя от утвърдените марки на пазара, не се занасяй с TP-LINK.

@Krumcho2707, понеже снощи писах малко (доста) наизуст, че тези камери НЕ поддържат ONVIF (така беше до неотдавна, действително), днес реших да проверя на няколко места как стоят нещата и видях, че имало раздвижване. Затова, искам да дам малко засилка на темата, ако нямаш нищо против. :)

NAS-овете на Synology идват с приложение Surveillance Station, което ги превръща в "тънък" NVR. Когато си купиш техен сторидж, получаваш безплатен лиценз за 2 IP камери (за повече камери, трябва да си купиш пакет от лицензи), като списъкът с поддържани продукти е адски голям. Това го казвам, защото по-миналата седмица харесах и си купих за 160лв. от OLX още едно Synology - DS116 (еднодисков, от 2016-та година) - което още е на поддръжка, има версия 7 на операционната система и също идва с поддръжка на 2 камери безплатно. Ако някой чете и обмисля да си купи Synology сторидж (дори и на старо), ще може да го ползва и за NVR - работят прекрасно (мобилното им приложение е перфектно).

Та, твоите камери на TP-LINK също са в списъка на Synology, моят NAS ги поддържа:

image.png.fa515d12e3a91a278c85165aa7ef9a62.png

Когато тръгна да ги добавям като нова камера, уж че ги имам, C320WS е заложена да "се обажда" на порт 2020, като коментарът от Synology е, че това е default-ният порт за ONVIF. В официалната спецификация, тези камери уж не поддържат ONVIF, но ако Synology твърдят обратното, с тях вече не мога да споря.

image.png.3190490f3f7e0ac5b68153d7ba5608c7.png

За C520WS ми излиза порт 80, като в официалната документация на камерата, TP-LINK са написали, че поддържат RTSP и ONVIF. RTSP стандартно е порт 554, тези камерки нямат уеб-сървър и на порт 80 остава да е ONVIF: 

image.png.870989ca318e8fb266dd2d55c8d5c495.png

Явно TP-LINK са направили завой наляво в някакъв момент и са влезли в час, само не става ясно коя версия на ONVIF са вкарали. Дано е някоя по-актуална. С една дума, тези камери могат да се свържат с всякакъв NVR. ONVIF (Open Network Video Interface) е отворен стандарт за видеонаблюдения и всеки нормален производител, освен собствените си протоколи, гледа да поддържа адекватно и ONVIF, както в камерите, така и в записвачките.

Т.е., не е нужно да се загробваш с VIGI, можеш спокойно да си купиш хубаво UniView или dahua за същите пари. Ето ти класиката в жанра от dahua, ето и фаворита ми от UniView (цената му в България е 220лв. - краен клиент). Има и по-евтини, има и по-скъпи, но по-евтините са немного по-евтини и не са оправдана покупка, а по-скъпите предлагат излишни екстри, дето само ще ги платиш, а няма да ги ползваш. Аз бих купил UniView, защото имат адекватна поддръжка и по-затегната сигурност. Друг пък би препоръчал dahua, защото са по-популярната марка ... всеки сам си избира, в крайна сметка.

Само не VIGI, моля те. Утре ще решиш да сложиш истински камери за видеонаблюдение, препоръката ми е да си вземеш и истински NVR, още отсега. Горното ми "решение" може да го отмаркираш, явно тая година са сменили някой директор из TP-LINK и новият им е налял малко акъл.

• Автор

Аз мисля да си вземам Asustor AS3302T_V2, на който ще си направя Плекс сървър и мога да закача камерите там

Твоите камери не са в списъка с поддържани устройства, поддържат се само 4 модела. Евентуално, може да опиташ да ги закачиш като някой от съществуващите и да се надяваш да го излъжеш така.

https://www.asustor.com/service/ipcam?id=ipcam&brand_id=11

• Автор
преди 7 минути, Rammkopf написа:

Твоите камери не са в списъка с поддържани устройства, поддържат се само 4 модела. Евентуално, може да опиташ да ги закачиш като някой от съществуващите и да се надяваш да го излъжеш така.

https://www.asustor.com/service/ipcam?id=ipcam&brand_id=11

Знам, ама като съм гледал онлайн, хора са го излъгвали.

Само имай предвид, че камерите ти са безжични, работят на N и ако някоя от тях се чува едва-едва с рутера, мрежата ти вероятно ще пропада на 2,4GHz. Досега си ги гледал спорадично, затова не си срещал проблеми, но оттук насетне ще има постоянен трафик между тях и записващото устройство. В случаи, в които пациентът няма друг избор и просто трябва да държи камерите си на WiFi, препоръчвам тази честота да се остави само за камерите, всякакви други устройства да отидат изцяло на 5-гигахерцовия банд.

• Автор
преди 5 минути, Rammkopf написа:

Само имай предвид, че камерите ти са безжични, работят на N и ако някоя от тях се чува едва-едва с рутера, мрежата ти вероятно ще пропада на 2,4GHz. Досега си ги гледал спорадично, затова не си срещал проблеми, но оттук насетне ще има постоянен трафик между тях и записващото устройство. В случаи, в които пациентът няма друг избор и просто трябва да държи камерите си на WiFi, препоръчвам тази честота да се остави само за камерите, всякакви други устройства да отидат изцяло на 5-гигахерцовия банд.

Напротив, не са безжични(могат), свързал съм ги с кабел.

преди 2 часа, Rammkopf написа:

Евала, ти си пушка! :) Един човек, дет' да ползва кабели!

Ама махни ми "решението", моля те! :D Писал съм някаква глупост там, дето е била истина миналата година. Мръднали са напред, сгрешил съм в отговора си. И аз научих нещо ново покрай твоя казус. :D Интересно ми е как работят с ONVIF сега ... и най-важното - дали ще искат автентикация! Че ми минаваха през ръцете едни камери на един производител, където ONVIF check беше изключено по default, доста години подред. Ако съм ти в мрежата и искам да ти достъпя камерата през браузър, или да я добавя през заводския ѝ протокол, иска потребител и парола - няма проблем. Обаче, бодна ли я през ONVIF, минавам транзит - не е приятно. 

• Автор
преди 3 минути, Rammkopf написа:

Ама махни ми "решението", моля те! :D Писал съм някаква глупост там, дето е била истина миналата година. Мръднали са напред, сгрешил съм в отговора си. И аз научих нещо ново покрай твоя казус. :D Интересно ми е как работят с ONVIF сега ... и най-важното - дали ще искат автентикация! Че ми минаваха през ръцете едни камери на един производител, където ONVIF check беше изключено по default, доста години подред. Ако съм ти в мрежата и искам да ти достъпя камерата през браузър, или да я добавя през заводския ѝ протокол, иска потребител и парола - няма проблем. Обаче, бодна ли я през ONVIF, минавам транзит - не е приятно. 

Май не мога да махам решение

Въпросът е да ги пробваш дали те пускат, първо. Между другото, това можеш да го направиш и през VLC Player, като му кажеш Open -> Network Stream (или Ctrl + N). В адресното поле му напиши rtsp://IP.адрес.на.камерата:554 и виж дали ще ти излезе промпт за потребител и парола. Потребител е admin, паролата е сигурно на етикета на камерата. Някои производители имат специфична конструкция на URL-а за RTSP, та може и да ти изплюе грешка, че не е успял да достигне камерата.

• Автор
преди 1 минута, Rammkopf написа:

Въпросът е да ги пробваш дали те пускат, първо. Между другото, това можеш да го направиш и през VLC Player, като му кажеш Open -> Network Stream (или Ctrl + N). В адресното поле му напиши rtsp://IP.адрес.на.камерата:554 и виж дали ще ти излезе промпт за потребител и парола. Потребител е admin, паролата е сигурно на етикета на камерата. Някои производители имат специфична конструкция на URL-а за RTSP, та може и да ти изплюе грешка, че не е успял да достигне камерата.

Да, работи! Иска само юзър и пасс. И без порта става

Добре, можеш да си спокоен, че няма да ти бръкнат отзад с един замах през ONVIF. Ся, лошото е ... две неща са, всъщност:

1. Провалени опити за логване в камерата през ONVIF не се регистрират в лога

2. Акаунт не се заключва, дори след 10+ неуспешни опита за login през ONVIF.

С две думи, някой може да се пробва да ти bruteforce-ва камерите през 554 до безкрай и ти няма даже да разбереш. Този порт не го отваряй директно към Internet. Дори да си зад NAT, а не с публичен адрес, пак недей.

• Автор
преди 1 минута, Rammkopf написа:

Добре, можеш да си спокоен, че няма да ти бръкнат отзад незабелязано през ONVIF. Ся, лошото е ... две неща са, всъщност:

1. Провалени опити за логване в камерата през ONVIF не се регистрират в лога

2. Акаунт не се заключва, дори след 10+ неуспешни опита за login през ONVIF.

С две думи, някой може да се пробва да ти bruteforce-ва камерите през 554 до безкрай и ти няма даже да разбереш. Този порт не го отваряй директно към Internet. Дори да си зад NAT, а не с публичен адрес, пак недей.

А да, в никакъв случай. То аз сега си имам сд карти в камерите и гледам записите през тяхното приложение,и като сложа NAS просто ще записва там, но няма да е публично в интернет

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.