Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Камери с двр на хаик вижан спряха

Featured Replies

Спряха камерите на работа които са с хик вижан излиза ми това устройството ли се рестартира какво стана.Може ли да се оправи или трябва да се вика фирмата която ги е монтирала

https://dox.abv.bg/download?id=c750eb8695# - Линк за сваляне

https://dox.abv.bg/download?id=660b1aafdb# - Линк за сваляне

Показва се екран за активация,а не спиране на камерите.Ако не знаеш данни за вход,викаш техниците от фирмата.

Това е начална конфигурация след ресет. Записвачката е ресетната. Ако е стара, хубаво е да се види батерията, най-често това е причината - стара батерия. Ако не е стара, т.е. купили сте я преди година-две и едва ли е проблем от батерията, то много е възможно просто да е хакната.

А може и двете - хем стара, хем хакната. Това е най-добрият вариант, защото е перфектният стимул директно да си купите една нова.

• Автор

той може ли да се ресетва аз мислех че не може хик вижан.Това значи ли че трябва на ново да се настройва интернет настройките дали са запазени.

Не знам потребителско име и парола или се слага нова вече

преди 8 минути, valyo_93 написа:

той може ли да се ресетва аз мислех че не може хик вижан.Това значи ли че трябва на ново да се настройва интернет настройките дали са запазени.

Не знам потребителско име и парола или се слага нова вече

Може, разбира се. Но по принцип се прави със сервизен софтуер. Това не значи, че няма експлойти за тях. На мен ми бяха атакували чисто нова камера, която беше закачена за облачната им услуга. Свалих я от всякакви облаци и проблемите приключиха.

Потребителят е admin, задаваш нова парола и си ти. Но ако е ресетната дистанционно, напълно е възможно да са ѝ напъхали малуер и сега разчитат да си я конфигурираш и да си я ползваш наново, с вируса в нея. Такова нещо се изчиства само с програматор. Голяма част от малуера за охранителни системи се записва в адресно пространство, до което нямаш достъп. Т.е., дори да ѝ ъпдейтнеш фърмуера и да я ресетнеш до заводски настройки отново, това няма да реши проблема.

• Автор

Как се правят ип настройките не съм правил до сега на двр само п2п което си тръгва автоматично а това е с постоянен ип адрес.Трябва ли допълнителна регистрация да тръгне на телефона или си тегля само приложението въвеждам данните и си тръгва.

Може да е паднала батерията щото е поне на 5 години

Първоначалният старт представлява "вълшебник" който те води по стъпките: дай парола, дай адрес, дай час и дата, да ти включа ли облака ... Ако на стъпката "Дай адрес" му включиш DHCP, той ще си вземе сам адрес, маска, гейт и DNS oт рутера. Не е добра практика да нашиваш статични адреси, защото така създаваш реална ситуация за конфликт в мрежата си. Прави се винаги с DHCP резервация в рутера - като се логнеш в рутера, търсиш в DHCP настройките му на кого какъв адрес е дал. Оттам намираш коя е записвачката и ѝ присвояваш адреса перманентно (в рутера!). Ако имаш публичен IP адрес от доставчика си, можеш да си отвориш порт през рутера и да го пренасочиш към DVR-а. Ако рутерът е от по-умните, много добра идея е да му кажеш да НЕ разрешава на DVR-а да отваря връзки към Интернет като инициатор. По този начин, само ще ти отговаря при "повикване", той самият няма да може да инициира никаква комуникация навън. Това ти е едно ниво на сигурност, че дори да са го изпляскали с малуер, той няма да се "обади вкъщи" и хакерите няма да могат да се възползват от него, дори да са те заразили.

• Автор

Този двр мисля че работи само с постиянен ип адрес защото е стар.Бях чел че при инсталация на подобни камери се регистрираха в някакъв сайт че после тръгваха или греша.Ако има вирус какво може да се случи.Само да гледат камерите или да ми бъгват системата.

Не може да няма опция за DHCP. Поне аз, в цялата си скромна практика, не съм срещал такъв случай.

Ако са го ударили с вирус, нищо няма да ти бъгват. Тъй като тези машини вървят на някакъв окастрен Linux отдолу, основната цел на малуера за такива системи често е да превърне DVR-а ти в зомби, или да го направи на възел в ботнет за DDoS атаки. И после достъпът до него се продава на черно в тъмната мрежа. Реално, ти няма да усетиш нищо, до момента в който някой не си купи атака по някого чрез ботнет, в който вече участваш и ти, без да знаеш. Тогава вирусът се активира и няма да можеш да си ползваш DVR-а, тъй като целият му наличен ресурс отива за изпълнение на атаката, а не за обслужване на сървъра, който ти клати услугата на видеонаблюдението. Друго възможно приложение е да го използват като джъмпбокс за достъп до вътрешната ти мрежа, да ти сканират машините и да се опитат през него да ти пробият някой сървър, ако имаш такъв. Има и трети вариант - "келешка" атака: просто го ресетват чрез експлойт, за да ти е гадно, тъй като нищо друго не могат да направят с него.

Да, но трябва да му направиш резервация на адреса в рутера и да му отвориш съответния порт, с пренасочване (NAT).

• Автор

А може ли да ми обясните кай се прави рутера е тп линк с две антенки бюджетните 40-50 лв не збам точния модел.Камврите автоматично ли се намира улу пак се прави нещо

https://www.tp-link.com/bg/support/faq/71/

Като си пренасочиш порта през рутера, трябва в приложението на телефона да си задал публичния адрес на рутера. Както и потребителя с паролата, разбира се.

преди 7 минути, valyo_93 написа:

това постоянния ип адрес ли е

Постоянния ПУБЛИЧЕН IP адрес, ако имаш такъв. Ако не си сигурен, направи справка с доставчика на Интернет-услугата.

Може да се наложи да реинициализираш харддиска (малко вероятно, но се случва), както и да провериш дали графикът за запис на всички камери е актуален или е спрян.

• Автор

Мога ли да го взема в нас да го включа към моя интернет да го поразгледам и утре да го включа на работа към друг интернет мисля че не е проблем да се включва към различни интернети.Като се коригират ип адресите разбира се.

Явно е някаква хакерска кампания, защото един приятел ми се обади преди час, че NVR-ът му пищял и камерите изчезвали. Видях в лога, че са го натискали от два IP адреса в разстояние на няколко дена, уцелили са му паролата, опитвали са се да флашнат друг фърмуер неуспешно, докато накрая са уцелили верния са го вдигнали на някаква custom версия, с която са качили някакъв зловреден payload, с който са го залепили за облачната услуга и отнякъде го снифят с мениджмънт сървър. Успях да го върна към заводския фърмуер, но не мога да го откача от облака, нямам права. Направили са го през някакво API, намерили са някакъв експлойт, не са пипали в интерфейса. И неговата е на 7+ години. Та, това е нагледен пример защо трябва да се ползват силни пароли и да се подменя това оборудване на всеки 3-4 години. Редовно излизат бюлетини с открити уязвимости и когато си със старо поколение техника, за което вече няма security patch-ове, въпрос на време е някой умник да те лепне.

Изобщо не е добра идея да го вземаш това нещо у дома и да го включваш в локалната си мрежа, след като нямаш идея какво са му натоварили и в какво са го превърнали.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.