Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Интернет и телевизия от Виваком - схема на свързване

Featured Replies

Здравейте,

Бих искал да помоля за съвет. Скоро трябва да сключа договор с Виваком за интернет и телевизия в нов апартамент. Проблема е, че не съм работил с тях и не знам, как изграждат мрежата към телевизорите и компютрите. Апартамента е с 3 стаи, като във всяка от тях искам да ползвам телевизор и кабелен интернет. Строителя вече се е погрижил да осигури по един Lan кабел за всяка стая - прилагам картинка, която показва окабеляването в момента. Имам няколко въпроса на които поддръжката на Виваком не можа да ми отговори. Желанието ми е да имам локална LAN мрежа и да достъпвам всеки от компютър отдалечено. Компютрите общо са 3, като ще има кабел и към WiFi рутер (mesh). Един от компютрите ми е файлов сървар за снимки и документи на семейството и искам да е видим само в тази мрежа. Искам да си ползвам и Deco меш с 2 устройства. Не ми е ясно, дали мога да отделя кабелната ТВ от LAN мрежата с наличното окабеляване в стените или трябва да пусна още кабели? Какви устройства трябва да си закупя - примерно muticast switch (1 или повече)? Много ми се ще да си изясня тези въпроси, преди да са дошли техниците и да са монтирали вивкомските устройства. Какво трябва да поискам от тях и дали правят изпълнения, различни от масовката? Надявам се някой да има опит и да може да даде акъл.
Благодаря предварително!

Lan.jpg

Много лесно-там, където ти е входа (стрелката) поставяш един суич, от неговите изходи захранваш трите линии за стаите. Във всяка стая линията влиза в нов суич, от който се захранва съответния компютър и IPTV приемник за телевизия. Така, че ще ти трябват четири суича, три приемника за телевизия. Относно компютърните мрежи и настройки-това са въпроси извън темата и се правят в самите компютри. Предлагам ти снимка на суича в стаята ,в която е компютърът, свързан по предложената схема. Двата жълти кабела са за други компютри. Рутерът може да го включиш в централния суич, за да е наличен и за трите стаи.

44.jpg

• Автор
преди 1 час, nusho73 написа:

Не е ли редно Бибаком да кажат?

Редно е, но поне по телефона не можаха. Казаха ми, да не се притеснявам - идвали и монтирали всичко, което ми звучи доста несериозно. Аз се напънах да попитам за портове за локалната мрежа и някакви подробности, но разбрах само, че трябва да си пия биричката и всичко е топ. И оператора не знаеше какво е меш. Като почаках 7-8 минуити да се ориентира, ми каза, че не бил сигурен за моя меш, но ако доплащам 2-3 лева/месец можели да ми сложат техен меш Нокиа (а моя да си го бухам в главата сигурно). За това питам тук, защото съм чел много смислени съвети във форума.

преди 1 час, Panzer 4 написа:

Много лесно-там, където ти е входа ...

Panzer 4, благодаря ти, брат! След обясненията им и аз си помислих за тази схема с 4 мултикаст суича, рутер и 3 тв приемника, но ми се струва доста оverkill и мислех, че може да има по-интелигентен вариант. В краен случай ще завия на там.

преди 2 часа, PhrozenCrew написа:

Panzer 4, благодаря ти, брат! След обясненията им и аз си помислих за тази схема с 4 мултикаст суича, рутер и 3 тв приемника, но ми се струва доста оverkill и мислех, че може да има по-интелигентен вариант. В краен случай ще завия на там.

Тук има някои "подводни камъчета" :) 

Зависи каква е схемата на виааком в района и какъв тип ще е тв-то. Ако става дума за EON услугата - нямаш ядове, защото EON е OTT услуга, за разлика от IPTV. В този случай, просто искаш да ти сложат обикновен медиаконвертор (ако става дума за FTTH) и си ползваш твоя mes рутер за граничен - посрещаш си публичното IP директно на WAN порта. Но ако става дума за "класическа" IPTV трудно ще избегнеш тяхното гранично устройство, защото трафика за интернет и ТВ върви в разlични VLAN-и и едва ли ще ти кажат ID-тата - т.е трябват ти отделни трасета за приемниците и суичовете за интернет. В този случай, твоя рутер ще трябва да го сложиш след техния и да ги помолиш да го вкарат в DMZ, за да можеш да си правиш всички необходими пренасочвания на портове в твоя рутер. Разбира се, дори и при тази топология, може да се избегне прекарването на допълнителни кабели с 3 бр. PLA.

преди 2 часа, teo-glavata написа:

Тук има някои "подводни камъчета" :) 

Зависи каква е схемата на виааком в района и какъв тип ще е тв-то. Ако става дума за EON услугата - нямаш ядове, защото EON е OTT услуга, за разлика от IPTV. В този случай, просто искаш да ти сложат обикновен медиаконвертор (ако става дума за FTTH) и си ползваш твоя mes рутер за граничен - посрещаш си публичното IP директно на WAN порта. Но ако става дума за "класическа" IPTV трудно ще избегнеш тяхното гранично устройство, защото трафика за интернет и ТВ върви в разlични VLAN-и и едва ли ще ти кажат ID-тата - т.е трябват ти отделни трасета за приемниците и суичовете за интернет. В този случай, твоя рутер ще трябва да го сложиш след техния и да ги помолиш да го вкарат в DMZ, за да можеш да си правиш всички необходими пренасочвания на портове в твоя рутер. Разбира се, дори и при тази топология, може да се избегне прекарването на допълнителни кабели с 3 бр. PLA.

Повечето от написаното по-горе не отговаря на истината. По един проводник чудесно вървят телевизия iptv и интернет и няма проблеми-който не вярва, да дойде у дома и да види.

току-що, Panzer 4 написа:

Повечето от написаното по-горе не отговаря на истината. По един проводник чудесно вървят телевизия iptv и интернет и няма проблеми-който не вярва, да дойде у дома и да види.

преди 2 часа, teo-glavata написа:

Зависи каква е схемата на виааком в района и какъв тип ще е тв-то.

По един проводник нищо не няма да върви - само за протокола

Виваком ти доставя оптика и рутер. От там нататък как ще се самоубиваш си е лично твой проблем. Даже ще ти дадат да си ползваш твоя рутер и да не се занимават с простотии.

преди 8 часа, PhrozenCrew написа:

Какво трябва да поискам от тях и дали правят изпълнения, различни от масовката?

Това което питаш тук. Иначе срещу някакви пари в повече не виждам проблем да ти го изпълнят, но извън работното им време за vivacom.

Успех!

преди 2 минути, <:IdioibI:> написа:

Това което питаш тук. Иначе срещу някакви пари в повече не виждам проблем да ти го изпълнят, но извън работното им време за vivacom.

Успех!

Не ръси глупости малоумнико. Прекалявате вече няколко човека в тоя форум.

преди 6 минути, Емил Костов написа:

Не ръси глупости малоумнико. Прекалявате вече няколко човека в тоя форум.

Що речи? :) Аз проблем с техниците на Vivacom нямам. = Никой не отказва 100 Евро на час допълнително .... :) 

преди 1 минута, <:IdioibI:> написа:

щЩо речи? :) Аз проблем с техниците на Vivacom нямам. = Никой не отказва 100 Евро на час допълнително .... :) 

Пак пишеш глупости. Техник на ВИВАКОМ не прави ВВМ, че ще му струва главата. И така е по договор! Вече има изяли уя! 

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Пак пишеш глупости. Техник на ВИВАКОМ не прави ВВМ, че ще му струва главата. И така е по договор! Вече има изяли уя! 

Не се занимавай с тоя - няма смисъл

Аз две неща не разбрах от цялата работа - какво е "мултикаст суич" и как пускаш по един проводник мрежа?

Иначе, от приложената схема не ми става ясно синята стрелка какво е. Строителят е прокарал UTP през стената ли? Защото Виваком ще поискат вероятно да ти копнат стената и да влязат с оптика, ако пускат FTTH. Ако са захранили само сградата с оптика (FTTB), а към клиентите разхвърлят мрежата по мед, тогава си ОК. Ако влязат с оптика у вас, ще искат да я изведат някъде, където имаш ток за оптичния им терминатор и за рутера.

Не е лошо и да провериш какви са кабелите, дето ги е дръпнал строителят, както и да им се измерят съпротивленията. Защото:

1. Строителите гледат парата, а не качеството. Често полагат възможно най-евтините кабели (алуминий) за мрежа и няма да видиш гигабитови скорости, а също ще започнат да ти прекъсват връзките след време.

2. Дори и SSTP кабел е безсилен срещу малоумието на Асан с гипсокартона. Минават с картона, затварят без да гледат, натискат кабели по профилите на конструкцията зад картона, минават през тях с рапидите, вземат гюндюлюка и дим да ги няма. А подире им после, ни ток, ни мрежа.

Та, провери си кабелите и си изясни с Виваком как ще влязат - FTTH или FTTB. Оттам вече си крой плановете за вътрешно оборудване. Deco-то ше си го ползваш, нямаш ядове. Ама ако искаш да делиш мрежи, купи си умен рутер с подробен файъруол (ако не Микротик, поне нещо за OpenWrt), не сапунерки.

преди 4 минути, Емил Костов написа:

ВВМ

Обясни това. Стига да не противоречи на фирмената политика, защо да не си заработи едни 100 Евро? 

преди 2 минути, <:IdioibI:> написа:

Обясни това. Стига да не противоречи на фирмената политика, защо да не си заработи едни 100 Евро? 

ВВМ- вътрешно ведомствена мрежа. 100 евро няма как да заработи, защото няма кой да му ги даде и ще му струва работата. Не си на наркотици днес нали?! 

преди 1 минута, Емил Костов написа:

ВВМ- вътрешно ведомствена мрежа. 100 евро няма как да заработи, защото няма кой да му ги даде и ще му струва работата. Не си на наркотици днес нали?! 

Не! На бира съм.

Да ти напомня само:

преди 21 минути, <:IdioibI:> написа:

Това което питаш тук.

Останалото е въпрос на "чар". ;) 

преди 3 минути, <:IdioibI:> написа:

Не! На бира съм.

Да ти напомня само:

Останалото е въпрос на "чар". ;) 

Ти наистина си за бой и за дране! Не ти прави ама никаква чест да се лигавиш във форума! Срамота!!

• Автор
преди 1 час, Rammkopf написа:

Аз две неща не разбрах от цялата работа - какво е "мултикаст суич" и как пускаш по един проводник мрежа?

Не съм мрежов специалист и може да говоря глупости, но мисля, че мултикаст суичовете имат опция за IGMP Snooping. Така няма да наводнява цялата мрежа с тв-сигнала, вързана към суича. Извинявам се, ако си въобразявам!
Относно мрежа по един проводник - сините линии са кабелите от разпределителната кутия, до розетките по стаите.

преди 1 час, Rammkopf написа:

Ако са захранили само сградата с оптика (FTTB), а към клиентите разхвърлят мрежата по мед, тогава си ОК.

Да, преполагам, че случаят е такъв, защото в сервизното помещение на първия етаж има вече оптични устройства на Виваком. А по комшиите, които вече са се нанесли няма опънати кабели и най-вероятно ползват розетките по стаите за телевизорите. Но не те разбрах, какво значи, че съм Ок.

Тия дни ще ида да проверя, дали имам сигнал по розетките. И ще опитам, да разбера, какви точно кабели са ми пуснали.
Rammkopf, много ти благодаря за инфото и съветите!

преди 33 минути, PhrozenCrew написа:

Не съм мрежов специалист и може да говоря глупости, но мисля, че мултикаст суичовете имат опция за IGMP Snooping. Така няма да наводнява цялата мрежа с тв-сигнала, вързана към суича. Извинявам се, ако си въобразявам!
Относно мрежа по един проводник - сините линии са кабелите от разпределителната кутия, до розетките по стаите.

Да, преполагам, че случаят е такъв, защото в сервизното помещение на първия етаж има вече оптични устройства на Виваком. А по комшиите, които вече са се нанесли няма опънати кабели и най-вероятно ползват розетките по стаите за телевизорите. Но не те разбрах, какво значи, че съм Ок.

Тия дни ще ида да проверя, дали имам сигнал по розетките. И ще опитам, да разбера, какви точно кабели са ми пуснали.
Rammkopf, много ти благодаря за инфото и съветите!

А, ако говорим за IGMP, това го могат умните суичове (не всички, но повечето). Ако телевизията идва като OTT, каквото е EON, не мисля че имаш нужда от IGMP. Обикновен неуправляем суич ти е достатъчен. Онова беше за старата им IPTV услуга, която вече не се предлага, доколкото знам от Виваком.

Казах, че си ОК, защото ако наистина оптиката е само до сградата, а до теб ще стига ethernet, то вече си им осигурил "входа" и Вива няма какво да дупчат. Просто трябва да се закачат за твоя кабел, който влиза в апартамента.

Така, както го разбирам от картинката, някъде над входната врата имаш 4 висящи кабела - един, който влиза от стълбищната площадка ("входния" кабел за доставчика) и още 3 кабела, идващи от стаите. Кабелът за Интернет ще трябва директно да влезе в рутер, т.е. на това място в антрето трябва да имаш и ток. Обаче, ако си вземеш жичен рутер със захранване по PoE (MikroTik hEX или hEX S), ще можеш да захраниш рутера директно през мрежовия кабел от която и да е от трите стаи. Не ти трябва рутер с WiFi, понеже искаш да си ползваш Deco-то - идеален сценарий за hEX. :)

• Автор
преди 11 минути, Rammkopf написа:

А, ако говорим за IGMP, това го могат умните суичове (не всички, но повечето). Ако телевизията идва като OTT, каквото е EON, не мисля че имаш нужда от IGMP. Обикновен неуправляем суич ти е достатъчен. Онова беше за старата им IPTV услуга, която вече не се предлага, доколкото знам от Виваком.

Казах, че си ОК, защото ако наистина оптиката е само до сградата, а до теб ще стига ethernet, то вече си им осигурил "входа" и Вива няма какво да дупчат. Просто трябва да се закачат за твоя кабел, който влиза в апартамента.

Така, както го разбирам от картинката, някъде над входната врата имаш 4 висящи кабела - един, който влиза от стълбищната площадка ("входния" кабел за доставчика) и още 3 кабела, идващи от стаите. Кабелът за Интернет ще трябва директно да влезе в рутер, т.е. на това място в антрето трябва да имаш и ток. Обаче, ако си вземеш жичен рутер със захранване по PoE (MikroTik hEX или hEX S), ще можеш да захраниш рутера директно през мрежовия кабел от която и да е от трите стаи. Не ти трябва рутер с WiFi, понеже искаш да си ползваш Deco-то - идеален сценарий за hEX. :)

Да, правилно си ме разбрал. И сега ми се доизясни. Да, предполагам, че ще ползвам EON. Но WIFI-а ми е по-малкия проблем. По-големия е, как оптимално да осигуря кабелна връзка до компютрите в 3-те стаи и едновременно с това да имам и ТВ в тях. До колкото разбирам или трябва да ползвам една каруца суичове, или трябва да дублирам кабелите до стаите. Вече съм си пуснал захранване в антрето близо до кутията - с флекса си изкопах канал и всичко беше в мъгла :).

преди 4 минути, PhrozenCrew написа:

Да, правилно си ме разбрал. И сега ми се доизясни. Да, предполагам, че ще ползвам EON. Но WIFI-а ми е по-малкия проблем. По-големия е, как оптимално да осигуря кабелна връзка до компютрите в 3-те стаи и едновременно с това да имам и ТВ в тях. До колкото разбирам или трябва да ползвам една каруца суичове, или трябва да дублирам кабелите до стаите. Вече съм си пуснал захранване в антрето близо до кутията - с флекса си изкопах канал и всичко беше в мъгла :).

Ааа, не, не, тая фина фракция да я дишаш, хич не е оферта. Стига си копал канали с флекса. :D Туй то. Кот' си направил - направил. Слагаш по един суич във всяка стая и си ти. Аз използвам едни елегантни и дискретни малки джвъчки на Ubiquiti - USW-Flex-Mini. Имат с 5 порта, имат и с 8, май и с 16, ама там вече никак не са дискретни. :D5-портовите се захранват през PoE или USB-C, като в кутията идва и адапторче с USB-C конектор за целта. Тези суичове са умни, но не се управляват през уеб. Могат единствено да се конфигурират през Unifi Controller, без значение хардуерен или софтуерен. Аз съм си пуснал един софтуерен на Linux, пуснал съм и тема във форума как се прави, стъпка по стъпка. За парите си, това са най-добрите all-around суичове, които съм ползвал. Дребни, леки, гъвкави откъм настройки и сигурни. И са симпатични.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.