Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвети и предложения за нова конфигурация.

Featured Replies

Тъй като не разбирам много от това как да си спретна една компютърна конфигурация ще помоля тук хората, които разбират от това да дадат едно, две рамена.
Иде реч за горе-долу 2500 лева ± 100, 200. 

Процесор: 14 ядрен — Интел
Дъно: ASUS
Памет: 32GB
SSD диск: 250 GB — Системен
Видеокарта: Тук идея си нямам 8 GB
Захранване: ??

Задължително ли е да е Intel. Защото последните две поколения 13, и 14-то не са за препоръчване високите им класове процесори.

С този бюджет по скоро си за i5, Ryzen 5. (вградено видео).. или нисък клас карта и още орязване от към компоненти.

1TB диск е за препоръчване в наши дни. В краен случай може да минеш и с 500 GB, стига капацитета да те устройва.

Пример (приблизително какво може да вземеш за 2.5К):

GPLAY CRUSHER R5 RX7800XT CHALLENGER D5

• Автор

Объркал съм се с Видеокарта - 8 GB

Не знам, мисля, че SSD: 250 GB за OS е напълно достатъчно.

Допълнителен HDD - Не го включвам в цената.

преди 43 минути, Karlov написа:

Не знам, мисля, че SSD: 250 GB за OS е напълно достатъчно.

Малкия капацитет SSD, имат по-малък коефициент TBW, т.е. по кратък живот на запис и триене по диска.

И ако избереш nvme със DRAM кеш, при по малък диск, и скоростта му също ще е по бавна сравнен с по големите капацитети (1TB и нагоре)

Карта със 8GB памет, вече не се избира, при нова конфигурация, при по сериозен гейминг. Започва от 12GB нагоре.

П.П. Все още, не става ясно целта на занятието за събиране на конфигурация: гейминг(кой са игрите на които ще се набляга, както и монитора с каква резолюция ще е) или друго...

преди 2 часа, Karlov написа:

Тъй като не разбирам много от това как да си спретна една компютърна конфигурация ще помоля тук хората, които разбират от това да дадат едно, две рамена.

Процесор: 14 ядрен — Интел
Дъно: ASUS
Памет: 32GB
SSD диск: 250 GB — Системен
Видеокарта: Тук идея си нямам 8 GB
Захранване: ??

За какво ще се използва конфигурацията. Също, защо държиш на интел процесор?

предложение за компютърна конфигурация в бюджета ти:

Процесор: Intel Core i7-13700 (14 ядра)

Дъно: ASUS TUF Gaming B660M-PLUS WiFi D4

Памет: 32GB DDR4 (можеш да вземеш два модула по 16GB за двуканален режим)

SSD диск: 250GB NVMe (например Samsung 970 EVO)

Видеокарта: NVIDIA GeForce GTX 1660 Super (8GB) или AMD Radeon RX 6600 (8GB)

Захранване: 650W 80 Plus Bronze (например Cooler Master или Corsair)

преди 16 часа, Karlov написа:

Здравей,

Опитал съм се максимално да се придържам към изискванията ти за хардуер, но съм направил и някои промени/предложения, все пак питаш за съвет.

1. Intel CPU Desktop Core i5-14500 - Писал си, че търсиш 14 ядрен процесор, тук особено с новото поколение на Интел е малко сложно да се определи броя на ядрата. В случая имаме 6 физически перформанс ядра, 6 логически към тях и още 8 ефикасни. Общо имам 20 треда

2. MSI B760 GAMING PLUS WIFI - Писал си, че искаш Асус, но ти предлагам едно доста сериозно предложение на MSI. Дъното е с 12+1+1 фази, платката е 6 слойна, разполага с много добро охлаждане и има благинки като Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, 2.5G LAN и др. Също така е и за DDR5 памет

3. Памет Kingston Fury Renegade Silver 32GB(2x16GB) DDR5 PC5-48000 6000MHz CL32 - Доказан кит на Кингстън 32GB, 6000MHz с XMP профил

4. MSI RTX 4060 VENTUS 2X BLACK 8G OC - Тук съм спазил изискването за 8ГБ и съм избрал видео карта от последното поколение на NVidia, отново на MSI. Овърклок вариант е с леко завишени заводски честоти. Идеална карта за FullHD гейминг, но се справя прилично и на QHD. Накрая на поста съм приложил и линк към интересно ревю

5. Arctic охладител Freezer 36 Black - Много ефикасен охладител идващ с два вентилатора и е на страхотна цена. Също така в комплекта има и Contact Frame на Arctic, който предотвратява досадния проблем на последните поколения на Интел с изкривяването на процесора в сокета при затягане.

6. SSD KINGSTON KC3000 M.2-2280 PCIe 4.0 NVMe 2048GB - Тук е най-голямата разлика с твоето желание и моето предложение. Вместо 250ГБ ти предлагам едно от най-бързите и надеждни NVMe дискове с цели 2ТБ. Горещо ти препоръчвам в новата конфигурация да не закачаш стар HDD диск, изобщо да нямаш HDD. Харддисковете са отживелица за домашни компютри освен ако не са ти нужни големи обеми сторидж по десетки терабайтове. Бавят цялата система, дори и да ползваш приложения, които не са инсталирани на него, казвам го от опит, преди години още махнах и последния HDD от домашния си компютър и видях разликата

7. COUGAR GEX X2 850, 850W, 80 Plus GOLD, PCIE 5.0, ATX 3.0, Fully Modular - Реално системата може да мине и с някое по-евтино 500-550W захранване, но исках да е по новия ATX 3.0 стандарт, а цената на по-малките захранвания по новия стандарт не си заслужава спрямо това. Захранването има предостатъчно запас за много по-мощна видео карта ако се сложи след време. Напълно модулно е и идва с 10г. гаранция

8. be quiet! кутия Case ATX - Pure Base 500DX Black - Стилна и просторна, но не заемаща в същото време много място кутия. Отличен въздушен поток, идва с включени 3 тихи вентилатора по 140мм. Също така притежава и ненатрапчиво aRGB, което може да се регулира/изключва от тула на дъното

Общо всичко: 2,467.31лв.

Количка

В цената влиза сглобяване, обновяване на БИОС с последна версия, основни настройки в БИОС, инсталиране на операционна система и всички необходими драйвъри, тестване за стабилност със синтетични тестове и доставка.

ПП. Без да излизаме от бюджета може да се направи и комбинация от по-евтините 13400F/14400 с вече по-скъпите карти като 4060 Ti или 7700XT на АМД. Зависи дали приоритет са игрите (ако изобщо ще се играят игри на конфигурацията) и се търси максимален FPS за парите.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

• Автор

Не няма да се играят игри

(можеш да вземеш два модула по 16GB за двуканален режим)  -  Казаха ми, че една плочка рам ще е по-добре отколкото 2. 2 създавали проблеми??? Нямам идея какво имаха предвид.

преди 6 минути, Karlov написа:

Не няма да се играят игри

(можеш да вземеш два модула по 16GB за двуканален режим)  -  Казаха ми, че една плочка рам ще е по-добре отколкото 2. 2 създавали проблеми??? Нямам идея какво имаха предвид.

Аз съм ти предложил две плочки по 16 Gb, общо 32 за да работят в dual channel. Така е по-добре 

Една плочка рам не е по-добре. При повече от една теоретично може да има проблем ако не са еднакви. За това е по-добре да се взима кит които е предварително тестван.

• Автор

@->Velcho Andreev

Кино, музика, нет, конверт на видео отвреме-навреме. Обработка на аудио...

преди 27 минути, Karlov написа:

Кино, музика, нет, конверт на видео отвреме-навреме. Обработка на аудио...

В такъв случай може би ще е добре да се подсигуриш и с една хубава звукова карта. Бях се засилил да ти предлагам дъно с по-добра вградена, но тези с хубавото аудио са безумно скъпи (+200лв) и по-добре в този случай една отделна карта като тази:

ASUS Xonar U7 MKII 7.1, USB

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.