Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Белият хляб стигна 1 лев

Featured Replies

Нова цена има от днес хлябът в Хасковско, съобщи БТА. Килограм бял хляб вече струва 1 лев, съобщи Янчо Вутов, регионален председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Цената на основните видове хляб в Хасковско скочи с 14%. По думите на Вутов през последния месец хлебопроизводителите са работили на загуба заради по-високите цени на брашното. Той подчерта, че основната суровина е поскъпнала с 30%, а цената на хляба се увеличава само с 14%. В Кърджалийско цената на хляба също скача средно с 10 стотинки и засяга най-купувания хляб - бял и типов от 700 грама, които вече се продават за 70 и 55 ст. Още миналата седмица Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите "Хляб за България" предупреди, че до край на годината цената на белия хляб ще мине психологическата граница от 1 лв. Изтъкнатите причини: въвеждането на нови системи за безопасност на храните, което ще доведе до затваряне на много малки фирми, които нямат възможност да обслужват кредити; ниското заплащане в сектора; лошото качество на тазгодишната зърнена реколта, което налага използването на много подобрители; голямото количество - до 60% от фирмите, които работят в сивата икономика. Според производителите за 1 година половината от фирмите в бранша ще спрат дейността си.

Източник: News.dir.bg

няма да ми стигнат стотинките днес за хляб sad.gif

Ами нормално явление с оглед новите цени на тока и горивата.

• Автор

мммммммм така ако продължава може и да ядем хляб по скъп от хляба в ЕС

Щом килограм е един лев, значи стандартните грамажи по 700 грама ще струват 70 стотинки.Традиционно след житната кампания цената на хляба се повишава.Сладващото повишение най-вероятно ще е след влизането ни в ЕС заради инфолацията, която ще се индексира.Може би към февруари-март.все пак нека незабравяме, че пазарът на зърнени продукти у нас започна бавно и сигурно да се окрупнява и малките производства, които бяха един вид конкуренция на големите магнати в бизнеса лека, полека залязват.И накрая, но не на последно място цените на продуктите и изобщо на живот ще скочат в близкото бъдище още.дали сме готови за подобно нещо и как ще ни се отрази, кой ще оцелее и кой не-ще покаже бъдището.

Абсолютни глупости. Щял да мине границата от 1 лев. Спекулации. Цената на хляба се определя от цената на брашното. От цената на суровината. Ако се вдигне брашното, ще поскъпне и хляба. Инак - няма. Платено изказване. С доста користна цел.

Айде нема нужда.

"Сладващото повишение най-вероятно ще е след влизането ни в ЕС заради инфлацията, която ще се индексира."

Каква инфлация? Ние сме във валутен борд. Инфлация - да, но на еврото, не на лева. От колко време 1 лев = 1,95583 евро? Така и ще остане. Докато не излезем от валутен борд. Иначе - Боже, пази България.......

Редактирано от hattamotto (преглед на промените)

типов, който в София е 50ст, по новините във въпросния град - 55ст. С един хляб за тези 55ст. един пенсионер ще се храни не по-малко от 3 дена. Следователно грубо 5лв месечно. Ауу, ужас.

angry.gif Вода да им се дава веднъж седмично. По един радиатор на 10 пенсионера - да се редуват и топлят взаимно. Може да им се хвърля по някой кокъл ако се държат добре и не дигат много шум...... angry.gif

Май дядо и баба не хапват от типовия,а? :huh: Незнам колко са ти годинките, ама май не са много...... :nono:

Редактирано от bigalex (преглед на промените)

Омръзнало ми е тия тъпи пенсионери да се оплакват по телевизията, и не само, било им скъпо. Много добре знам какъв тип колко хляб трябва да ядат, така че да спрат вече!

1.Какво имаш предвид с определението "тъпи"? Родителите си или баба си и дядо си?

Бях написал 2 и 3 но като видях словореда ти се отказах.

Редактирано от gak (преглед на промените)

Тази година, много от реколтата се изнесе, защото в България земеделците не получиха добра цена. След като се изнесе сега, то може да дойде момент да се внася жито и от там да скочи и цената на хляба.

типов, който в София е 50ст, по новините във въпросния град - 55ст. С един хляб за тези 55ст. един пенсионер ще се храни не по-малко от 3 дена. Следователно грубо 5лв месечно. Ауу, ужас.

Ти ако искаш яж типов, аз също ям понякога. Но трябва да лишаваме хората от бял хляб ли? Че какво като са пенсионери? Да не би да не са хора? :rolleyes:

С такива изказвания до никъде няма да стигнеш..

аз бял не ям, но лошото е, че и типовия си е скъп...

Моите години ви интересуват, а именно вие се държите като деца. (baby_muse, gak, bigalex) Не става въпрос за лишения. Белият хляб е вреден за по-възрастните хора. Затова се препоръчва ръжен и типов, цената я споменах вече както и месечния разход. Нека не изчислявам процента от пенсията, който им заема...

Така, за този пич дето ме попита моите баба и дядо или родители визирам, ами визирам тези по телевизията, мисли преди да дрънкаш инстинктивно. Това е доста специфично за много пенсионери - само стенкат и се оплакват, понякога имат право разбира се.

Аха! :P

Да приемем, че на един пенсионер се пада по 1 хляб на два дена. Това означава 15 хляба на месец. Да сложим хляба по левче (700 грамовия още не е толкова, но все пак...), което прави 15 лева на месец. Извади ги от пенсията му от 80 лева и кажи с остатъка кое първо да плат - тока, водата, телефона, салам ли да си купи (няма само бял хляб да яде ;) ) и да не изброявам от още колко неща се нуждае човек...

А да не говорим, че някои взимат много по-малка пенсия...или пък са в по-голям град, където цените на всичко е висока..

Редактирано от baby_muse (преглед на промените)

Моите години ви интересуват, а именно вие се държите като деца. (baby_muse, gak, bigalex) Не става въпрос за лишения. Белият хляб е вреден за по-възрастните хора. Затова се препоръчва ръжен и типов, цената я споменах вече както и месечния разход. Нека не изчислявам процента от пенсията, който им заема...

Така, за този пич дето ме попита моите баба и дядо или родители визирам, ами визирам тези по телевизията, мисли преди да дрънкаш инстинктивно. Това е доста специфично за много пенсионери - само стенкат и се оплакват, понякога имат право разбира се.

Виждам, че ти е широко около врата. Моли се някой ден да не изпаднеш в тяхното положение и да разбереш, защо аджеба се оплакват тези хорица.

П

ърво цял хляб е доста за два дена за сам човек, според мен една трета ще му остане, но хайде да кажем така да бъде. Има голяма забележка обаче - цената на хляба е на половината колко ти го смяташ...така че не е 15, а 7лв. Сметките не ви излизат точни според мен

Дори и 7 лева да плаща на месец за хляб пак са много, никои не яде само хляб

Първо цял хляб е доста за два дена за сам човек, според мен една трета ще му остане, но хайде да кажем така да бъде. Има голяма забележка обаче - цената на хляба е на половината колко ти го смяташ...така че не е 15, а 7лв. Сметките не ви излизат точни според мен

Деца, моля за внимание този път:

1 хляб за 2 дена = 15 хляба на месец

15 хляба X 1 лев = ?

Редактирано от bigalex (преглед на промените)

Едно е сигурно - семантиката и разсъжденията не са ти силата, поне да смяташ на кръст си научил, но само това не стига.

Въпроса беше ти колко знаеш cool.gif

Май само на мен ми убягва смисъла на темата .Какви са тези елементарни сметки, какво е това чудо?

Не става въпрос дали левовете са 15, 10 или 80 - а става въпрос какъв процент са те от да речем минималната работна заплата (за да не говорим само за пенсионерите, не само те ядат хляб).

Нормално ли е 10% от минималната работна заплата (приблизително) , да отиват само за хляб :speak:

Т.е. проблемът е друг - хлябът не е скъп, малки са ни доходите :P

И ако може човек да се шегува с толкова сериозна тема , Мария Антоанета (май тя беше) го е казала доста отдавна : Като няма хляб, да ядем пасти ... ;)

• Автор

А като ги нямя евтините 75кв/ч ел. енергия пенсионера си остава само с хляба, водата и тока защото за друго нямя да му стигнат. :P

Браво,сред нас имало и извънземни,които мислят,че пенсионерите им трябва само хляб,вода и ток.Ти нямаш представа в каква мизерия живеят.Повечето им пари отиват за животоспасяващи лекарства,а ако остане ядат и хляб.Нали са си дали здравето за да ни отгледат.Младите имали повече нужда.Да,ама и повече възможности да си докарат доходи,а пенсионера има само пенсията си.Говоря за голямата част от тях.Има и пенсионери с песия по-голяма от заплатата на някои.Но това са рядкост.

Биричед, виж сега. Нямам нищо напреки теб, все пак всеки си има право на мнение, НО, нещата при пенсионерите не се свеждат само до един хлебец. Той е едната част от цялата картина, която пък от своя страна не е много голяма, но е необходима цялата, за да може този пенсионер да съществува жив и здрав.

Ще ти кажа и нещо друго. Знаеш ли едно време възрастните, как финансово помагаха на децата си? А сега могат ли да си помислят изобщо за такова нещо?

Просто 5 стотинки за тях изглеждат, като левчетата за мене и тебе. Желая ти да не разбираш никога, колко много са 5 стотинки.

Аз съм си купувала в София и хляб за 35ст. ;)

П.П. Прекалено е това непрекъснато увеличение на какво ли не........

Питам след време изобщо ще ядем ли нещо?!

Килограм хляб поскъпва до левче. Няколко града осъмнаха с по-високи цени на самуна вчера. В Хасково увеличението е 14 на сто, във Велико Търново - 25%, а в Кърджали - 17 процента. Очаква се цените да растат и в Ботевград и Кюстендил. От утре по-скъпо ще продават и в Добрич. Там са двете големи фирми - "Добруджански хляб" и "Савимекс", които зареждат пазарите на по-големите градове в страната. Вдигаме цените поне с 20%, заяви Ивелин Савов от "Савимекс". Същото потвърдиха и от завода на депутата Енчо Малев. От другия голям производител - пловдивската "Симид", отказаха да коментират какви са намеренията им. "Нормално е цените да растат", каза Борис Инчев от фирмата, който е и шеф на браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари. Той обаче не се ангажира с мнение за политиката на дружеството, в което работи.

С решението на големите да вдигнат цените на хляба на практика се слага край на хлебната война, която се води в бранша от началото на годината. Досега дребните фирми искаха да продават по-скъпо, но не смееха заради дъмпинга на крупните хлебозаводи, които продаваха продукцията си по 25-30 ст. Така много фурни не издържаха и фалираха. Освен това до края на годината всички трябва да въведат евростандартите, за което са нужни големи инвестиции. Увеличението се налага и заради скочилата цена на пшеницата. В момента тон зърно от място се търгува за 220 лв. с ДДС, като при това качеството е много лошо, каза Ивелин Савов от "Савимекс". Производителите са принудени да добавят множество подобрители, тъй като зърното е с нисък глутен.

Стандарт

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.