Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против съдебната власт да се избира пряко от народа?

За или против съдебната власт да се избира пряко от народа? 11 гласували потребители

1. 1. За или против висши позиции в съдебната власт да се избират с избори пряко от народа?

• За!
      36%
    • Против!
      54%
    • Все ми е тая
      9%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Моля гласувайте и изкажете мнение по въпроса.

Кой народ? Тоя, дето за 100 лв. си продава гласа ли? Или тоя, който няма основно образование? За тоя народ ли говориш? Циганските махали ли? Тоя народ ли да избира... нещо?! 

100% против. Даже мисля, че глас трябва да се дава само на хора, които са завършили бакалавър, магистър, имат някаква специализация, поне 12-ти клас дето има дума. 

преди 3 минути, ostavime написа:

Кой народ? Тоя, дето за 100 лв. си продава гласа ли? Или тоя, който няма основно образование? За тоя народ ли говориш? Циганските махали ли? Тоя народ ли да избира... нещо?! 

100% против. Даже мисля, че глас трябва да се дава само на хора, които са завършили бакалавър, магистър, имат някаква специализация, поне 12-ти клас дето има дума. 

Ами тогава да направят гласуването задължително и съм сигурен, че хората, които не биха си продали гласовете за по 100 лв. са значително повече от колкото тези, които биха. В България има много висшисти, даже твърде много.

преди 10 минути, Гoст написа:

Ами тогава да направят гласуването задължително и съм сигурен, че хората, които не биха си продали гласовете за по 100 лв. са значително повече от колкото тези, които биха. В България има много висшисти, даже твърде много.

Не може. Това не работи. Доказано от държави, в които е задължително. Ако не се лъжа в Гърция май беше задължително, може и да бъркам. Не ми се търси сега, че нямам време много. Но по същите причини, които изброих горе, това няма да сработи. На неграмотния, необразован и прост профан, няма какво да му вземеши няма как да го изплашиш с това. Избщо няма да го интересува дали ще е задължително или не, дали ще търпи някаква санкция и т.н. По скоро, ако ще е задължително, то трябва да е такова за другите, а не за тях. Виж, тях вече би ги стреснало поне малко по някакъв начин, но като цяло не работи това. А и тези "задължителните" работи, хората много не ги обичат. Може да има точно обратен ефект, особено за народ с темперамент като нашия: Кой бе, той ли ще ми каже да гласувам или не. Я у лево! 

преди 3 минути, ostavime написа:

Не може. Това не работи. Доказано от държави, в които е задължително. Ако не се лъжа в Гърция май беше задължително, може и да бъркам. Не ми се търси сега, че нямам време много. Но по същите причини, които изброих горе, това няма да сработи. На неграмотния, необразован и прост профан, няма какво да му вземеши няма как да го изплашиш с това. Избщо няма да го интересува дали ще е задължително или не, дали ще търпи някаква санкция и т.н. По скоро, ако ще е задължително, то трябва да е такова за другите, а не за тях. Виж, тях вече би ги стреснало поне малко по някакъв начин, но като цяло не работи това. А и тези "задължителните" работи, хората много не ги обичат. Може да има точно обратен ефект, особено за народ с темперамент като нашия: Кой бе, той ли ще ми каже да гласувам или не. Я у лево! 

А какво ще кажеш за глоба от 100 лв за профана, който не гласува? Нещо като данъците, които трябва да платиш за колата. Профанът няма да иска да плати 100 лв, ще предпочита да си отиде и да си гласува в този ден, за да си ги спести. Може да се въведе и глоба съобразна доходите на човек, ако е мениджър със 100 к годишна заплата, глобата да е 1000 лв например. Така и такъв гързар може да се замисли дали да не гласува, все пак 1000 му е нещо като 1% от дохода, някаква глезотия, която и той не би прежалил. Ще си каже "да не съм балък, че да им търпя санкцията, ще отида и ще нарисувам един среден в бюлетината, но пак ще си спестя парите". При една висока избирателна активност, дори и политически апатичните ще могат да изберат нещо, а и повече малки партии ще имат действителен шанс, защото да речем, че има много жени, които не знаят за какво да гласуват, защото са по-апатични спрямо политика, те може да дадат някой нетрадиционен глас "нищо не разбирам, но "зелените" ми звучи добре, повече зеленина за децата на България, сигурно няма да секат горите и ще се грижат за животинките". Възможно е много да гласуват след като изчетат имената на партиите, за които могат да играят на "онче-бонче". И съм сигурен, че дори и негласувалите до сега ще са гледали поне достатъчно пъти телевизията, за да видят, че някое име е от "ония имена" или статуквото та ще проявят минимален акъл, за да не дадат гласа си на тях. Всеки знае кои са престъпниците, но не ходи да гласува и ги вкарва в парламента. Е, време е това да се промени.

Съдебната власт е на наМагнитеното прасе. Та не виждам какъв народ за какво ще гласува..

Да, повечето хора го мислим така, но не мисля, че ще има ефект. А и нали избора е свободен, както и това дали да избираш или не, също би трябвало да е свободен избор и лично право. Защо да те карат на сила да гласуваш? 

Сложно е. 

По спомен, в Белгия имаше едно правило, което беше супер и много ми хареса. Бях чел някъде, че ако не гласуваш 3-4 пъти подред, те заличават от избирателните списъци за 10 години да речем. Не можеш да заемаш и никаква държавна работа и някакви други длъжности. Тогава ще ти е кофти, че все едно си никой. Според мен това е добро начало. Просто пример. 

И у нас за кратко беше така, ама съда го отмени. 

Иначе то реално и в българския закон, пише, че гласуването е задължително, но това няма никакъв ефект, защото не са предвидени санкции. Те глобите не могат да те накарат да си платиш, та какво остава за другото. 

преди 1 час, ostavime написа:

Иначе то реалнo и в българския закон, пише, че гласуването е задължително, но това няма никакъв ефект, защото не са предвидени санкции. Те глобите не могат да те накарат да си платиш, та какво остава за другото. 

Значи българският народ трябва заедно да установи, че за промяна трябват общи усилия и му стиска да си нанесе и такива мерки. Друг е въпросът, че за сегашните политици статуквото е повече от перфектно, да няма голяма избирателна активност и тя да си стои такава означава, че едни и същи политици ще са си дълго време във властта, защото очевидно няма проблем да са там докато броят гласуващи и лоялните към тази демократична традиция е този. След като те (политиците) нямат интерес от ефективен закон, иниациатива трябва да се вземе от народа. Да му писне и да каже, че повече не може така.

преди 6 часа, ostavime написа:

Те глобите не могат да те накарат да си платиш, та какво остава за другото. 

Кои глоби не могат да те накарат да си платиш?

Против - като гледам всеки 2-ри е юрист, или пък манго с 2-ри клас да избира

преди 6 часа, Гoст написа:

А какво ще кажеш за глоба от 100 лв за профана, който не гласува?

това е глупост. Пак ли искате България да плаща глоби на ЕС

преди 6 часа, ostavime написа:

По спомен, в Белгия имаше едно правило, което беше супер и много ми хареса. Бях чел някъде, че ако не гласуваш 3-4 пъти подред, те заличават от избирателните списъци за 10 години да речем. Не можеш да заемаш и никаква държавна работа и някакви други длъжности. Тогава ще ти е кофти, че все едно си никой. Според мен това е добро начало. Просто пример.

това правило само стимулира корпоративния вот - така просто убиваме опозицията

преди 18 часа, Гoст написа:

Моля гласувайте и изкажете мнение по въпроса.

Дори и да се избират пряко от народа, изборът винаги е много ограничен. Предлагат се двама-трима кандидати, за които няма достатъчно информация. Повечето хора в съдебната система са корумпирани, и когото и да избереш, е все тая. За кандидатите има малко информация, както е и за всички кандидати за някаква власт. Гласува се по някакво предубеждение, но когото и да избереш, не очаквай някаква драстична промяна. Не знам какво лично очаквате от избирането на някой определен човек за даден пост.

на 10.10.2024 г. в 13:54, ostavime написа:

Но същите тия избират 240 депутати и виждаме резултатите. Демокрацията не е за бедни хора.

преди 25 минути, АСПЕКТ написа:

Но същите тия избират 240 депутати и виждаме резултатите. Демокрацията не е за бедни хора.

Глупости !!!

на 11.10.2024 г. в 5:15, _Aumi_ написа:

Дори и да се избират пряко от народа, изборът винаги е много ограничен. Предлагат се двама-трима кандидати, за които няма достатъчно информация. Повечето хора в съдебната система са корумпирани, и когото и да избереш, е все тая. За кандидатите има малко информация, както е и за всички кандидати за някаква власт. Гласува се по някакво предубеждение, но когото и да избереш, не очаквай някаква драстична промяна. Не знам какво лично очаквате от избирането на някой определен човек за даден пост.

Изборите трябва да са задължителни за всяка публична длъжност, от която зависят големи мащаби. Дори и да има двама-трима кандидат, нека все пак да влизат в дебати и се борят поне пред очите на гражданите. Все пак има по-голяма вероятност народа да избере по-малкото зло. Иначе какви са тия церемонии в момента по назначаване на най-висшите длъжности в държавата? С един кандидат, колкото формално да го наречем, че е "кандидат". Как кандидатстваш, когато няма срещу кого да се състезаваш? Това не си кандидат или иначе казано претендент, тогава си връзкар и предзвестен избор и най-вероятно при такива грозни обстоятелства (даже нямаш и конкуренция) "кандидатурата" ти е просто една про форма, сигурен избор си, а за да си сигурен избор, значи някой много натиска на всяка цена да си ти, което автоматично говори за корупциия и т.н.. Ако имаше избори, поне щеше да има шанс плановете да се объркат и на длъжността да дойде по-малкото зло. Един от прзнаците на фашизма е да не можеш да избираш.

преди 22 часа, АСПЕКТ написа:

Не съм казал, че резултатите са положителни. Нивото е много ниско, това е. Както на тези, които избираме, така и на тези, които избират. 

А иначе, това за гласуването и образованието според мен трябва да важи за всички избори. Парламентарни, президентски, местни, референдуми... за всички. 

преди 33 минути, ostavime написа:

Не съм казал, че резултатите са положителни. Нивото е много ниско, това е. Както на тези, които избираме, така и на тези, които избират. 

А иначе, това за гласуването и образованието според мен трябва да важи за всички избори. Парламентарни, президентски, местни, референдуми... за всички. 

България има 50 процента от населението си висшисти, нима е по-добре? Или половината от населението е с висшо образование и като добавим, че повечето са били и в чужбина. Но пак виждаме резултатите от изборите.

преди 12 минути, АСПЕКТ написа:

България има 50 процента от населението си висшисти, нима е по-добре? Или половината от населението е с висшо образование и като добавим, че повечето са били и в чужбина. Но пак виждаме резултатите от изборите.

И? Какво предлагаш ти, че не разбираш точно на къде биеш? Някакви факти ми казваш, но решение никакво. 

на 10.10.2024 г. в 19:37, Т.Христов написа:

За.

на 11.10.2024 г. в 6:54, BANKATA написа:

"Умните" в темата защо ли си мислят че могат да направят правилен избор за съдебна власт?

Легален начин комунделите като тоя безмозъчен с портрета на бай Тошо  да си върнат тричленките съставени от нискообразовани орки .

които пък съвсем спокойно и без скрупули ще избият интелигенцията както винаги са правили.. и ще нарекат това "демократичен избор" .

А дали е такъв ?

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.