Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покупка на нова (стара) кола - нужда от напътствия за конкретни марки/модели

Featured Replies

Здравейте,

Кратка предистория - 2018 лятото купих един Авенсис (T27, 2014, дизел), тамън излизащ от гаранция. Малко след това (лятото на 2020) купих и Рено Туинго 2 (2009, бензин). Идеята беше Авенсиса да го ползвам като пътувам из БГ (и в чужбина), пък с Калинката (Тунгото е червено) да бръмча из града, че е по-компактно. И до тук така ги и ползвам. Обаче животът поскъпна доста (едва ли не казвам нещо ново) и да поддържам 2 коли почва да ми идва нанагоре. Пък и аз не ги полвам чак толкова много в последната година и половина, че да глътна жабата и да ги държа. И съответно мисля да ги продам двете и да си купя една, среден размер (не обичам големи коли). Предпочитам  японски/корейски коли и чуденката ми е между следните марки и модели. Съответно ако някой е карал/кара, ще съм му благодарен да сподели минусите. Като разбира се, може и да има варианти, които пропускам. 

• Hyundai i30
  • Kia Rio
  • Toyota Yaris

Като се търси година 2015 и нагоре, бензин, над 90 коня, ръчни скорости (4 врати), 4 цилиндъра желателно.

Тъй като аз от коли не разбирам абсолютно нищо, ще я купувам с помоща на фирма (7cars), така че mobile-то (и сродните сайтове) ги ползвам само за приблизителен ориентир за цените.

чак пък на козоебец нямам намерение да се унижавам да помагам с никакъв съвет

иди си лекувай психическото отклонение първо

• Автор
чак пък на козоебец нямам намерение да се унижавам да помагам с никакъв съвет
иди си лекувай психическото отклонение първо
Аз от теб така или иначе не чакам нищо. За щастие обаче има и нормални хора тук, които рано или късно ще изкажат мнение.

От така поставения въпрос - бих задържал авенсиса.

• Автор
От така поставения въпрос - бих задържал авенсиса.
Авенсиса е голям и не ми е удобен за града. А аз искам една кола, която да ползвам навсякъде.
преди 1 час, Петър Ангелов написа:

Аз от теб така или иначе не чакам нищо. 

Пфу, язък. Изпусна възможността да ти обяснят, че Дачията е най-яката кола, измислена от човечеството :lol6: 

Пък де да знаеш, може и да имаш тоя късмет :D

Иначе по темата - от трите коли, които си изброил, бих предпочел Hyundai-я. Но аз лично бих помислил и за Kia Ceed.

преди 10 часа, Петър Ангелов написа:

Toyota Yaris

От изброените това!

Успех!

Отиваш да видиш колата на място с човек, който разбира от коли.

Според мен си купи кола с автоматични скорости. То американците поне повечето от тях не карат коли с ръчни скорости.

• Автор
Отиваш да видиш колата на място с човек, който разбира от коли.
Според мен си купи кола с автоматични скорости. То американците поне повечето от тях не карат коли с ръчни скорости.
Както казах ще ползвам услугите на горната фирма. Нищо няма да гледам на място - ще разчитам на техните специалисти. Автоматик не искам - удобен е в града и толкоз. Ако закъсам някъде (по каквато и да е причина) трябва да викам репатрак. Американците също така карат и огромни коли. Не знам защо да са коректив. :)
преди 43 минути, Петър Ангелов написа:

Както казах ще ползвам услугите на горната фирма. Нищо няма да гледам на място - ще разчитам на техните специалисти. Автоматик не искам - удобен е в града и толкоз. Ако закъсам някъде (по каквато и да е причина) трябва да викам репатрак. Американците също така карат и огромни коли. Не знам защо да са коректив. :)

Мисля, че е редно първо да разкарате сегашните си автомобили и тогава да се ориентирате към покупка на нов.Щом сте решили да се доверявате на специалисти, каквото и да се каже тук едва ли ще е от особено значение, но аз лично бих се насочил към Toyota Auris/Kia Ceed/Huyndai I30.И все пак няма да навреди едно посещение на място за по-добра остявка на автомобил, който най-добре отговаря на конкретните изисквания.Все пак няма да го кара "специалиста".

• Автор
преди 2 часа, THEWiZRD написа:

Мисля, че е редно първо да разкарате сегашните си автомобили и тогава да се ориентирате към покупка на нов.Щом сте решили да се доверявате на специалисти, каквото и да се каже тук едва ли ще е от особено значение, но аз лично бих се насочил към Toyota Auris/Kia Ceed/Huyndai I30.И все пак няма да навреди едно посещение на място за по-добра остявка на автомобил, който най-добре отговаря на конкретните изисквания.Все пак няма да го кара "специалиста".

Ясно е, че първо трябва да ги продам преди да купувам друга кола. Но проучването му е времето точно сега, а не тепърва да почна да се чудя (и да губя време) след като съм ги продал.

преди 18 часа, Петър Ангелов написа:

Здравейте,

Кратка предистория - 2018 лятото купих един Авенсис (T27, 2014, дизел), тамън излизащ от гаранция. Малко след това (лятото на 2020) купих и Рено Туинго 2 (2009, бензин). Идеята беше Авенсиса да го ползвам като пътувам из БГ (и в чужбина), пък с Калинката (Тунгото е червено) да бръмча из града, че е по-компактно. И до тук така ги и ползвам. Обаче животът поскъпна доста (едва ли не казвам нещо ново) и да поддържам 2 коли почва да ми идва нанагоре. Пък и аз не ги полвам чак толкова много в последната година и половина, че да глътна жабата и да ги държа. И съответно мисля да ги продам двете и да си купя една, среден размер (не обичам големи коли). Предпочитам  японски/корейски коли и чуденката ми е между следните марки и модели. Съответно ако някой е карал/кара, ще съм му благодарен да сподели минусите. Като разбира се, може и да има варианти, които пропускам. 

• Hyundai i30
  • Kia Rio
  • Toyota Yaris

Като се търси година 2015 и нагоре, бензин, над 90 коня, ръчни скорости (4 врати), 4 цилиндъра желателно.

Тъй като аз от коли не разбирам абсолютно нищо, ще я купувам с помоща на фирма (7cars), така че mobile-то (и сродните сайтове) ги ползвам само за приблизителен ориентир за цените.

Вземи в предвид, че старите бензинови коли зеха да минават трудно на преглед. Огледай катализатора.

И може просто да си земеш дизел.

• Автор
преди 18 минути, Т.Христов написа:

Вземи в предвид, че старите бензинови коли зеха да минават трудно на преглед. Огледай катализатора.

И може просто да си земеш дизел.

Ако имаш човек (както пее Хазарта) си минават без проблем (поне аз така минах тази година). Дизел не искам.

Тоест ще дадеш 500 лева на ония льохман да ти избира кола? Аз ще ти взема 100 евро. Толкова ми е комисионната и в Нидерландия за ден при съдействието на покупка за автомобил. И ще ме споменаваш с добро. Общо взето падаш си по дараци. Истинските автомобили са немски, италиянски и шведски. Всичко друго е пълнеж. Японските коли пич не са за нашия климат. Гният от студа и влагата. Опощени са от към екстри и всичките до една возят като каруци. Не искаш дизел, защото те е шубе от скъпи ремонти. Дизела е рахат пич. Вчера съм изминал 400км с 20 литър нафта, като 100 от тези км съм изминал с 210км/ч. Говоря ти за легендарния 1.9 TDI на VAG. И какви ремонти. Една рейка и ЕГР клапан. Всичко друго е подръжка. Само за много кратки разстояния не става, когато е студено, защото не може да загрее за парно. Вземи си голф 6 1.4 tsi матор, 125 коня бензин. Вътре е с  климатроник и алкантара салон. Ефтина за подръжка и надеждна кола.

Много е яко , когато някой обявява кола на 10 години за дарак а препоръчва 14+ годишна :) 

По темата Hyndai i30 или Kia CEED - която и да ти докарат - няма да съжаляваш.

Какво ще му докара ония от 7cars? Взима колите от търгове. Конфискувани, или тоталки стегнати в бг. Най-хубаво е човека да има човек на запад. Отиват двамата на обяви няколко и самия купувач се убеждава какво точно е реалното състояния на автомобила и от къде се купува. Корейска кола да предпочетеш пред немска. Все едно да кажеш, предпочитам LG пералня пред Miele. Ай стиктир! 

:offtopic_s:

ай сиктир

Особено обидна турска псувня. От глагола „siktirmek“ в задължителен (поръчителен) залог. Означава „поръчай на някого да те ебе, тъй като ми е под достойнството аз до го правя“.

ай сиктир

Особено обидна турска псувня. От глагола „siktirmek“ в задължителен (поръчителен) залог. Означава „поръчай на някого да те ебе, тъй като ми е под достойнството аз до го правя“.

преди 2 часа, Коркодила написа:

Най-хубаво е човека да има човек на запад. 

Ако имаш камион на който да я качиш и закараш на 2000 км до бг, тогава става.
Ама ако ще се плащат всички застраховки за колата пък и за човекът ( ако влезе в болница не предвидено някъде в немачко) , то тогава преебушката може да се окаже многоооо болезнена.
То когато има камион се предполага че шофьорът му си има постоянни застраховки за всичко вече. Докато частното лице отишло до ниската земя не владеещо нито немски нито холандски, може да му се случи да преживее най-големият кошмар в живота си.

преди 8 минути, Белгиеца написа:

Ако имаш камион на който да я качиш и закараш на 2000 км до бг, тогава става.
Ама ако ще се плащат всички застраховки за колата пък и за човекът ( ако влезе в болница не предвидено някъде в немачко) , то тогава преебушката може да се окаже многоооо болезнена.
То когато има камион се предполага че шофьорът му си има постоянни застраховки за всичко вече. Докато частното лице отишло до ниската земя не владеещо нито немски нито холандски, може да му се случи да преживее най-големият кошмар в живота си.

Белжо в случея частното лице в Нидерландия владее четири езика перфектно. Нидерландски, английски, сръбско-хърватски и немски. А и цените на платформите или камиони както ги наричаш започват от 1000 евро за нисък клас автомобил. А едни транзитни номера са 150 евро важат две седмици както и в тая цена е включена и застраховката. Бензина и винетки до България са не повече от 400 евра. Гледай си чиниите не се опитвай да умуваш по въпроси, които не са ти сила.

преди 11 минути, Коркодила написа:

А едни транзитни номера са 150 евро важат две седмици както и в тая цена е включена и застраховката.

В холандия имате по-добра система от белгийците, ама ако се повреди колата у немачко кой плаща хотела 5 дена докато я ремонтират и цената на ремонта по германските цени за работа и части. Тука е по 100 € на час за работата само, отделно частите.
А ако се е потрошил самият купувач, щото е спал в колата и карал до пълно изтощение и не разчита бързо указанията на къде да кара по табелите, като има внезапни отклонения, за който никой GPS не може нищо да помогне, тогава кой плаща за лечението му в немска болница и операция ако е наложителна, без предварителна застраховка ?
И в болницата като му кажат, че първо трябва да им плати на тях 5000 € за операцията и всичките разходи, пък после да си му ги връща застраховката в бг.

На една българка в бг ѝ бяха казали преди 3 - 4 години, че трябва да си плати със задна дата за 5 години вноските за  здравно осигуряване в бг иначе няма да я оперират. Тя живее в Белгия постоянно, лятото си ходи за по 3 месеца в бг. Това че има белгийска здравна застраховка не ги интересува изобщо, да си плати ако иска да живее.

преди 3 часа, Белгиеца написа:

В холандия имате по-добра система от белгийците, ама ако се повреди колата у немачко кой плаща хотела 5 дена докато я ремонтират и цената на ремонта по германските цени за работа и части. Тука е по 100 € на час за работата само, отделно частите.
А ако се е потрошил самият купувач, щото е спал в колата и карал до пълно изтощение и не разчита бързо указанията на къде да кара по табелите, като има внезапни отклонения, за който никой GPS не може нищо да помогне, тогава кой плаща за лечението му в немска болница и операция ако е наложителна, без предварителна застраховка ?
И в болницата като му кажат, че първо трябва да им плати на тях 5000 € за операцията и всичките разходи, пък после да си му ги връща застраховката в бг.

На една българка в бг ѝ бяха казали преди 3 - 4 години, че трябва да си плати със задна дата за 5 години вноските за  здравно осигуряване в бг иначе няма да я оперират. Тя живее в Белгия постоянно, лятото си ходи за по 3 месеца в бг. Това че има белгийска здравна застраховка не ги интересува изобщо, да си плати ако иска да живее.

Точно за това съм аз взимам комисионна за да преценя състоянието на автомобила. Иначе миналата година се прибрах със затегнал спирачен апарат. Само разхода ми беше с литър отгоре. Ганьо в бегето го рециклира за 40 лева, иначе холандеца ги сменя директно и олеквах с 200 евро. Защоро тия с камионите, могат да ти докарат колата с други гуми, с други джанти. Може да са и свалили музиката, и реално да ти докарат доста по-различна кола от това, което си купил. А и като гледам, че на 95 процента повечето, които се занимават с тия услуги са мангали без осми клас, въобще не знае да ли ще си получиш колата. За това, най-добре на ход. Хем ще види човека свят, хем ще си е сигурен, че колата си я докарва така както си е купил.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.