Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Точните филтри за три лентова тонколона?

Featured Replies

Здравейте! 

след доста ровене и търсене на подходящи озвучителни тела се реших след изработването на двулентово тяло, сега да изработя трилентово. Събрах според мен доста добри говорители : бас DIATONE 120W , 12 ", с карбоново покритие на мембраната. в предлаганите от фирмата модели с тоя вид говорители среза е на 400 - 500Hz.  средите са от същата фирма и са едни от най-мощните с куполни мембрани покрити с плазмен Бор, 400-500 и горна закована на 5 000 Hz. Пищялките са лентови, от братята китайци с мощност 50W и свирят от 2,5 KHz  нагоре. в предишният ми проект един именит български инженер ми направи филтрите, но сега вече не му се занимава с изработка на филтри.  кутиите са изработени по размер на модела на басовия говорител с 30мм МДФ, като челната дъска е 50мм. изпробвах ги с филтри на ONKYO SC-600 и свирят прекрасно, но не искам да съсипвам работещи тела, защото при тях преизчислихме кутиите и от затворен ги направихме отворен обем и свирнаха страхотно. след като си реализирам проекта мисля да ги продам да им се радва някой. 

Моля да ми препоръчате грамотен и коректен специалист. 

Благодаря ви! 

viber_изображение_2024-10-17_10-56-16-285.jpg

Захващаш се с много тънка работа. Струпването на един куп елементи с макар и страхотни качества в никой случай не е гаранция за получаване на добър продукт. Добрите тонколони, които съм виждал, са затворени- като натиснеш мембраната на големия говорител, тя бавно се връща.  Имам трилентови Хитачи, 80 вт, и с нищо не ги сменям. Определението "Висока вярност" не е измислица (Hi-Fi) ,но се постига в лаборатория, с много експерименти и уреди за измерване. Това, което правиш, ще издава лумтене и кой-знае какви изкривявания и ще става за непретенциозен слух. Все пак успех!

• Автор

захванал съм се вече и няма връщане назад. прослушах няколко модела от различни марки и не открих нищо дето да ми допадне на изискванията и това бе причината да се захвана с тоя проект. Таной, Клипш, Пайнери и какво ли още не не мина през мен...

кутията е само за басовия говорител, тъй като средночестотния е в затворена метална кутия тип пресечен конус, а за лентовия не се изисква обем.  за да не думти съм ги облепил от вътре с технически дунапрен и има и вата на разположение при нужда

кой може да помогне?

подскажете ми следваща крачка. 

преди 2 часа, koveto написа:

кой може да помогне?

подскажете ми следваща крачка. 

Търсете из продавалниците филтри свалени от тонколони с близки параметри на срез за тези високоговорители.

""... в предишният ми проект един именит български инженер ми направи филтрите, но сега вече не му се занимава с изработка на филтри""

Този именит български инженер да не би да е случайно  Данчо Катранжиев? Ако е той, същият има и възможност и много добри познания по акустика, като изхожда от техническите характеристики на говорителите. Аз лично не съм очарован от говорителите, които си си избрал. Но опитай. То така човек придобива практика с много опити и постоянство. Тук също много ценни съвети може да ти даде   "AGD" и сигурно ще го направи след като ти прочете темата. Пожелавам ти успех. При наличните вече говорители не мога да ти препоръчам нищо.

Изработката на филтрите е фасулска работа, и аз мога да да ги изработя.

А изчисляването на филтрите вече си е цяла наука.За да се изчислят филтрите трябва да се знаят десетки параметри на драйверите/говорителите.

Щом ти харесват филтрите от ONKYO-то, дай на някой да ги копира.

А именития инжинер предполагам, че е този.

преди 1 час, ivan_pop написа:

Изработката на филтрите е фасулска работа, и аз мога да да ги изработя.

А изчисляването на филтрите вече си е цяла наука.За да се изчислят филтрите трябва да се знаят десетки параметри на драйверите/говорителите.

Щом ти харесват филтрите от ONKYO-то, дай на някой да ги копира.

А именития инжинер предполагам, че е този.

Ванка! Наистина може и да е К. Янев, защото е много добър в акустиката и има голям опит. Познавам го лично и винаги съм се радвал, когато се срещнем. Аз съм му написал за човек от моя край евентуално. Нека ти използва линка и сериозно да се запознае със работата по тези въпроси. Щото бобини със жица всеки може да навива, но не е този главния отговор. Единствено да се набута със пари за 2-3 километра медна жица и кондензатори докато разбере, че не в това се крие истината. Не напразно по света се продават колони за по 60 лева и такива - за по 500000$ комплекта.

Правил съм много тонколони и филтри.Ето ти един калкулатор за трилентов пасивен филтър. , ето една готова схема на трилентов филтър Това са едни от най-ефективните филтри,но всичко зависи най-вече от характеристиките на конкретните говорители,които ще използваш.Винаги се получава така,че някои елементи от пасивния филтър,трябва да се корегират впоследствие,за да си паснат тези говорители,които си сложил.7d0cb4632b1a26832e0dd73704557dc0.jpg

• Автор
преди 15 часа, Колев 74 написа:

""... в предишният ми проект един именит български инженер ми направи филтрите, но сега вече не му се занимава с изработка на филтри""

Този именит български инженер да не би да е случайно  Данчо Катранжиев? Ако е той, същият има и възможност и много добри познания по акустика, като изхожда от техническите характеристики на говорителите. Аз лично не съм очарован от говорителите, които си си избрал. Но опитай. То така човек придобива практика с много опити и постоянство. Тук също много ценни съвети може да ти даде   "AGD" и сигурно ще го направи след като ти прочете темата. Пожелавам ти успех. При наличните вече говорители не мога да ти препоръчам нищо.

чувал съм за търновският Данчо, но не го познавам лично и нямам контакт с него. колоните станаха доста тежки и не ми се мъкнат в Търново, а и пътя да ида два пъти до там е проблем все пак.

Благодаря за съвета

не познавам Данчо, но съм чувал за него. за инж. Н. Николов става на въпрос, но не ми се щеше да му споменавам името. много доволен съм от неговата работа, стъпалата ми са негово дело и са невероятни. та от там тръгнах да повишавам качеството на звука и удоволствието при слушане. скоро взех Denon DPN 2000NE, а и грамофона имам и MC  доза и ....

преди 12 часа, Колев 74 написа:

Ванка! Наистина може и да е К. Янев, защото е много добър в акустиката и има голям опит. Познавам го лично и винаги съм се радвал, когато се срещнем. Аз съм му написал за човек от моя край евентуално. Нека ти използва линка и сериозно да се запознае със работата по тези въпроси. Щото бобини със жица всеки може да навива, но не е този главния отговор. Единствено да се набута със пари за 2-3 километра медна жица и кондензатори докато разбере, че не в това се крие истината. Не напразно по света се продават колони за по 60 лева и такива - за по 500000$ комплекта.

опитах да им сваля схемата на ONKYO -то но се оказа доста трудни за разглобяване, лепила и контактна паста за по-добро охлаждане и реших да не троша. 

Приятел!

Редактирай си горният пост. Имал си 1 час време за редакция след публикуването. Ако ли не можеш, помоли някой модератор да го направи. 3 пъти си ми цитирал поста. Благодаря.

преди 1 час, koveto написа:

опитах да им сваля схемата на ONKYO -то

Тази схема е изчислена за оригиналните им говорители.Въпросът на темата ти е:„Точните филтри за три лентова тонколона? “Но изглежда търсиш човек да ти ги направи...или греша?

• Автор
преди 16 часа, Колев 74 написа:

Много ви благодаря! Свързах се с инж. Янев и се разбрахме за края на другия месец да му ги пренеса в студиото . казвам пренеса, защото е на 300м от мен студиото му. много ви благодаря за отзивчивостта!!!!

преди 3 часа, Колев 74 написа:

Приятел!

Редактирай си горният пост. Имал си 1 час време за редакция след публикуването. Ако ли не можеш, помоли някой модератор да го направи. 3 пъти си ми цитирал поста. Благодаря.

Извинявам се, нов съм и не се ориентирах овреме. това е причината. Но реших проблема, или поне имам вече кой да го реши. много благодаря за отзивчивостта!!!

преди 15 часа, Димитър 59 написа:

Правил съм много тонколони и филтри.Ето ти един калкулатор за трилентов пасивен филтър. , ето една готова схема на трилентов филтър Това са едни от най-ефективните филтри,но всичко зависи най-вече от характеристиките на конкретните говорители,които ще използваш.Винаги се получава така,че някои елементи от пасивния филтър,трябва да се корегират впоследствие,за да си паснат тези говорители,които си сложил.7d0cb4632b1a26832e0dd73704557dc0.jpg

Много благодаря за линка, полезен ми беше. разбрах се с инж. Янев да ги пренеса в студиото му за тест. перфекционист е и ми допадна.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.