Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проверявайте си "изгорелите" крушки, преди да ги изхвърлите.

Featured Replies

Една от крушките из дома спря да свети. Няма проблем, техника е, чупи се. Смених я с друга от същия модел. С дежурното си любопитство изскубвам "пинг-понга" от корпуса, за да видя платката и очаквам да ми подмирише рязко на изпушило, или да видя черна точка в луминофора на диод, или някакъв знак, че нещо по платката си е купило билет за влака. Обикновено откривам по нещо, което не си струва да се ремонтира, освен ако не е пуфнал диод, просто да го разпоя и да направя мост на негово място.

Обаче тоя път поглеждам платката и заварвам това ... отлепена (буквално) от оскъдния припой по падовете захранващата клема. Вероятно заради ниските температури отвън. Крушка за 5 лева щеше да отиде в кофата, заради спестен 1гр. припой. Браво на LIGHTEX и за приноса им към световното намаляване на битовия отпадък.

Та, преди да ги изхвърлите, проверявайте си крушките. За тези, които по принцип така правят и си ги възстановяват, браво! :)

IMG_20241116_174644.jpg

Ква е тая крушка, 5 лева за почти noname китайчок. Хубаво е, че си я оправил, че прекалено пластмасови боклуци имаме, но отвори Емаг и се запаси с няколко на Осрам. Не, че са безсмъртни, но пък са по 2 лева за 60 ватовите и 3 за 100 ватови.

• Автор
преди 14 минути, N1K17Y написа:

Ква е тая крушка, 5 лева за почти noname китайчок. Хубаво е, че си я оправил, че прекалено пластмасови боклуци имаме, но отвори Емаг и се запаси с няколко на Осрам. Не, че са безсмъртни, но пък са по 2 лева за 60 ватовите и 3 за 100 ватови.

Не ми харесва как светят, бях се напасъл с OSRAM по едно време. Прекалено ми жълтеят на 2700K. LIGHTEX ми харесват с това, че предлагат температура от 3000K, която ми допада една-две идеи повече. А за толкова години, откак ползвам светодиодки, тази ми е първата такава, която умира от калпава спойка. Имам бройки, които съм ги развивал със сцепена керамика, просто за да ги огледам, след което съм ги навивал обратно и още си светят. В банята ми е такава, примерно. В коридора съм с VIVALUX, които работят от 2015-та насам, откак съм ги сложил ... :D Това са двата производителя, чиито цветови темеператури ми допадат най-много.

Мисля, че LIGHTEX са сменили завода за тая партида, защото и самите крушки изглеждат по-различно от обичайното. Тази е от 15-ватовата им серия, 4000K, беше във външно осветление.

И аз съм отварял OSRAM - имам чувството че даже не си правят труда да запояват кабелите, докато опират свети след време като спре да опира спира и те карат да си купиш друга круша,

Преди 4 години купих 2 лед крушки Осрам по 100 вата, бяха скъпички от електричарски магазин. Там и двете работеха, нали ги пробват пред теб. У дома пак ги пробвах, едната я сложих в банята, а другата прибрах. Скоро първата изгоря, сложих резервата, но освен в банята, отказва да свети и във всички други стаи. Възможно ли е от стоене в шкафа без да се ползва да си е заминала, или просто си е куца бройка? Изобщо са ташак, първата умря за около 2000 часа, къде са тия 10 000 дето им дават. Други марки също не издържат и наполовина на заявеното.

• Автор
преди 1 минута, aslan88 написа:

Преди 4 години купих 2 лед крушки Осрам по 100 вата, бяха скъпички от електричарски магазин. Там и двете работеха, нали ги пробват пред теб. У дома пак ги пробвах, едната я сложих в банята, а другата прибрах. Скоро първата изгоря, сложих резервата, но освен в банята, отказва да свети и във всички други стаи. Възможно ли е от стоене в шкафа без да се ползва да си е заминала, или просто си е куца бройка? Изобщо са ташак, първата умря за около 2000 часа, къде са тия 10 000 дето им дават. Други марки също не издържат и наполовина на заявеното.

Нищо не бие боклуците на ELMARK - купих 3 бройки за полилея в хола, след 4 месеца си заминаха и 3-те. Първо изгоря една, след седмица почна да мига и втората, а 10-ина дена след нея изхвърлих и третата. Въобще не съм ги подменял гаранционно, щяха да ми набутат същите боклуци. Просто не си купувам такива.

Имаше едно Драгоманско чудо, Realux, техните много ми харесваха и ги продаваха в магазина до нас. Обаче спряха да ги продават, по едно време, и сега нямам откъде да взема. Не ги и виждам по хипермаркетите.

Засега съм доволен от Ултралукс дряновските, имам 3 броя в стаите. Мина им гаранцията и са на по 7-8000 часа, светят си, ама и тях не ги виждам да изкарат заявените 25 000. Ако стигнат 10 000 добре, като за 4 лв цена.

преди 1 час, vlado1985 написа:

Аз съм с крушка на V-TAC. Вече 5-та година си свети и за сега съм доволен от нея.

https://praktiker.bg/bg/Led-krushki/LED-KRUShKA-V-TAC-E27-9W-4000K-806LM-A60-SMN/p/493250

И аз тях ги използвам и съм доволен от тях много, за мен са добри

преди 12 минути, grizly написа:

И аз тях ги използвам и съм доволен от тях много, за мен са добри

Големи буклуци .

преди 1 час, vlado1985 написа:

Аз съм с крушка на V-TAC. Вече 5-та година си свети и за сега съм доволен от нея.

https://praktiker.bg/bg/Led-krushki/LED-KRUShKA-V-TAC-E27-9W-4000K-806LM-A60-SMN/p/493250

Ти сигурен ли си,от тях имах най много изгорели

преди 2 часа, Rammkopf написа:

Една от крушките из дома спря да свети. ...

IMG_20241116_174644.jpg

Замяна на пуфнал диод с мостче е каруцарски ремонт. Излиза, че вдигащ тока и изнасилваш оцелелите в групата.
Тук номера нямаше да мине! Всичките светодиоди са налепени успоредно. И това не са прости светодиоди 3825/2538, а матрица от няколко в общ корпус.

Подобна схемотехника е допустима за кенефи,  коридори, стълбища. Ако си я тургал в спалня, всекидневна или хол излиза, че си технически профан.
Купи си люксметър RADEX LUPIN (около 80 зелени) и скивай какви адски пулсации ще ти изпише. Еле, ако пък висиш нощно време пред ШИМ екран на комп директно мяташ очичките на кино.

Жълтият се е извратил да напъха в едно корпусче мост Грец, мосфет и стабилизатор. Подобни корпуси имат TPD до 3.5W max и логично се пържат от изнасилване. R2 задължително го увеличаваш, щом те вълнува "откъде пикае". По този начин намаляваш тока на светодиодите. Окото няма да усети разлика, но пък диодите ще живеят по-дълго. Гнойното на тази схема е, че жълтия е спестил керамика от 1микро. Възможно е на филтровия да пише 4.7uF, a на практика да е 1uF с висок ESR ( гнила китайска практика да пише от Конфуций супер-дупер номинали). По-гнойното е, че това е линеен стабилизатор и пулсациите (100Hz) при дръглив квартален траф само ще растат и пляскат по очичките. Лампичката не е ли с драйвер под импулсен траф е фекал. За 5.60лв от Billa Пловдив купих Toshiba 27W CW и познах.

отлепена (буквално) от оскъдния припой по падовете захранващата клема. Вероятно заради ниските температури отвън.
Оскъдният припой минава под подозрение, но проблема е друг. Под термошлауха какво е набутано? Стъклен предпазител или модерния FR1 1W ( което е кентавър - 1/2 предпазител, 1/2 NPT ). Ако е първото то стартовият ток е голям при старт. Или активен неизмит флюс, който е  довършил студената спойка.

Микроскоп и микро-омметър с Келвин клещи в студиото за окончателен вердикт.

преди 1 час, nusho73 написа:

Големи буклуци .

Ти сигурен ли си,от тях имах най много изгорели

Колко да са боклуци?!

Първата тяхна крушка ми служи вярно 5 години без да трепне изобщо

И останалите тяхни си издържат доволно гаранцията си, и след това продължават да си работят след нея още много време

преди 35 минути, Profruit написа:

Замяна на пуфнал диод с мостче е каруцарски ремонт. Излиза, че вдигащ тока и изнасилваш оцелелите в групата.
Тук номера нямаше да мине! Всичките светодиоди са налепени успоредно. И това не са прости светодиоди 3825/2538, а матрица от няколко в общ корпус.

Подобна схемотехника е допустима за кенефи,  коридори, стълбища. Ако си я тургал в спалня, всекидневна или хол излиза, че си технически профан.
Купи си люксметър RADEX LUPIN (около 80 зелени) и скивай какви адски пулсации ще ти изпише. Еле, ако пък висиш нощно време пред ШИМ екран на комп директно мяташ очичките на кино.

Жълтият се е извратил да напъха в едно корпусче мост Грец, мосфет и стабилизатор. Подобни корпуси имат TPD до 3.5W max и логично се пържат от изнасилване. R2 задължително го увеличаваш, щом те вълнува "откъде пикае". По този начин намаляваш тока на светодиодите. Окото няма да усети разлика, но пък диодите ще живеят по-дълго. Гнойното на тази схема е, че жълтия е спестил керамика от 1микро. Възможно е на филтровия да пише 4.7uF, a на практика да е 1uF с висок ESR ( гнила китайска практика да пише от Конфуций супер-дупер номинали). По-гнойното е, че това е линеен стабилизатор и пулсациите (100Hz) при дръглив квартален траф само ще растат и пляскат по очичките. Лампичката не е ли с драйвер под импулсен траф е фекал. За 5.60лв от Billa Пловдив купих Toshiba 27W CW и познах.

отлепена (буквално) от оскъдния припой по падовете захранващата клема. Вероятно заради ниските температури отвън.
Оскъдният припой минава под подозрение, но проблема е друг. Под термошлауха какво е набутано? Стъклен предпазител или модерния FR1 1W ( което е кентавър - 1/2 предпазител, 1/2 NPT ). Ако е първото то стартовият ток е голям при старт. Или активен неизмит флюс, който е  довършил студената спойка.

Микроскоп и микро-омметър с Келвин клещи в студиото за окончателен вердикт.

Дай пример за качествени крушки.

PS: На село си караме с нажежаема жица от незнам си кое време. Грее, харчи, ама свети още.

• Автор
преди 59 минути, Profruit написа:

На мен все ми се чини, че са налепени серийно, което е причината да се скъса веригата, щом един от светодиодите издъхне. А диодите са по 2 в общ корпус под луминофора, това го знаем, но няма отношение към казуса.

Под "мостче" на мястото на изплющял диод, визирам "проходка" с графит (драс-драс с молива, както тунинговахме фийдбека по дънните платки навремето), а не запоена жица или лепено алуминиево фолио. За да има някакво съпротивление, все пак.

Преди години гледах един руснак, как си прави експеримент с една крушка и демонстрира с мултицета, че драйверът на диодите си мери товара при всеки старт и е bias-нат за конкретен ток през диодите. Като "усети", че някой диод е бил шунтиран (руснакът отсичаше по един диод след всяко измерване и замостваше директно с тинол), драйверът сваля напрежението, за да не изпържи веригата. Причината е, че се ползват универсални драйвери в платки с променлив брой диоди и има смисъл от умен драйвер, който да се адаптира сам към товара си. Не можах да намеря видеото сега, но ако успея да го открия, ще го пусна тук. Интересно беше. Иначе, и аз така си мислех като тебе, че ако шунтирам един, вдигам тока през другите и ше ги светна до естествено жълто. Това видео показа точно обратното, заради "умния" драйвер.

преди 5 минути, *S197* написа:

Дай пример за качествени крушки.

PS: На село си караме с нажежаема жица от незнам си кое време. Грее, харчи, ама свети още.

Проблема на нажежаемата жица е най-голям. При тях пулсациите стигат до 90% при допустими 15% според изисквания за хигиена на зрението. Това е особеност на волфрамовата спирала и нейното стареене при експлоатация. Отделно загубите са големи - до 93% се превръща в топлина.

След 20г се завърнах в един от моите имоти и там подмених лампи с нажежаема на светодиодни в коридори, стълбища, тоалетни и избени помещения. Логично изхвърлих енергоспестяващите. Говоря за модели от 2003г. Купих няколко различни модела светодиодни от магазини Kрeз, Технополис, Била за проба. Евтонджосите подминавах. На спомената тошиба в предния отговор приех скептично, но не издържах и разчегъртах една, да видя колко е маркова.

От 2019г преминах на COB светодиоди, захранвани от 24V токоизправители Mean Well DIN Rail ( скъпо изпълнение ). Драйвери задължително стабилизация по ток и ШИМ нечетен на 50Hz. Моят избор е 3760Hz. Забравих главоболие, плувнали очи, напрегнатост. Мога да димирам от 0 до 100 с стъпка от 1% и никакви мигалки, пулсации и прочие детски болести от горепосочените лампи. Аз педантично се отнсям за зелен свят и по-икономично осветление в сметката за ток от посоченото управление на COB светодиоди за сега няма. Отделно централно осветление за мен от спомената 2019г загуби смисъл и го разнасям на етажи из стаята. По-ефирно, по-меко, особено нощем, което е индивидулно в моето възприятие.

Да, защото деня и работата ми преминава до 12ч пред монитори и понякога от вкъщи.

Луксиметър с пулсации е то или номера с камерата на телефона, което е много грубо като тест. Ако в магазина има луминсцентно осветление или тяло с агонизиращи светодиоди теста няма как да го бъде. За това на късмет. Вкъщи дисекция и е ако е ОК назад за нови.

преди 6 минути, Rammkopf написа:

На мен все ми се чини, че са налепени серийно, ....

Вижда се от самолет, че светиките в първата картинка са успоредно, паралелно ако щеш. Трика с графита важи за последователно свързване. Серийно няма, има смесено.

Свали черепа отново. Мини с молива, тинола или каквото там си видял и гледай заря. Драйверчето ще се качи на лодката към другия мир и душата му ще се превърне в леко синкав дим.

Руснакът е колхозник-електрик и ютубер-копейкаджия. Лампето му е било с последователно съединени светики.
Видял от индиец, турчин, пакистанец или друг руснак тубер-стинкаджия. 😎

Аз си купувам евтини халогенни лампи 12в/50 вт и си ремонтирам дългите светлини на БМВто като запоявам хубаво новата лампа в цокъла-работят без грешка и излизат три пъти по-евтино. Жичката гледам да е във фокуса на рефлектора, за да се получи правилен лъч.

33.jpg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.