Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Модели телефони не натоварващи очите

Featured Replies

Здравейте. Може ли да препоръчате модели телефони, които сте имали и които не натоварват очите - с zero PWM или някаква спецефична технология

Имал съм до сега 2 модела телефони:

HUAWEI Y5 2018 и сегашният ми е Samsung Galaxy A72.

И двата ми натоварват яко очите, като Samsung-а е брутален. След 1 минута гледане почват да ме парят очите.

Това е направо безумие.

Ще съм благодарен на всякакви съвети и предложения от ваша практика.

Разрешен от Оми

преди 11 минути, П.Петров написа:

Може ли да препоръчате модели телефони, които сте имали и които не натоварват очите

Ето този - никакви проблеми с очите!

Когато телефоните бяха с шайба - Webcafe.bg

Samsung имат опция Комфорт на очите.

Пробвали сте с него?

преди 30 минути, The-Walk!nG-Dead написа:

Samsung имат опция Комфорт на очите.

Пробвали сте с него?

Ходи на лекар или - поне виж това - https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=android+blue+light+filter

• Решение

Щом те болят очите от PWM от смартфон следваш 3 общи правила:
1. Отписваш масовите гаражни OLED боклуци под PWM показател 250;
2. Гледаш за висок PWM - препоръчително над 500 при OLED или повече щадящите очите  IPS екрани;
3. Преди покупката на телефона отиваш на място да му видиш екрана, спецификациите понякога лъжат.

Ето ти списък на всички устройства с екрани - смартфони, таблети, лаптопи. 
Списъкът е отпреди 6 месеца, така че е доста актуален.
Ограничи списъка  по наличност на показатела PWM различен от 0 и за клас смартфони само.

https://www.notebookcheck.net/PWM-Ranking-Notebooks-Smartphones-and-Tablets-with-PWM.163979.0.html 

Успех в избора.

Няма такъв телефон, който да ти щади очите. Задължително отиди на очен лекар, за да се види какво ти има.

преди 37 минути, Емил Костов написа:

Няма такъв телефон, който да ти щади очите. 

Всъщност има, но технологията е все още недоразвита - e-ink дисплей.
https://www.e-ink-info.com/e-ink-devices/mobile-phones 

Следя й развитието с интерес защото и аз имам намерение да си купя ... монитор, не смартфон само.
https://www.techradar.com/computing/monitors/the-worlds-first-color-e-ink-monitor-looks-wild-but-we-have-questions

Към днешна дата достижението е 41 Hz refresh rate, цветно.
https://goodereader.com/blog/e-paper/dasung-paperlike-12-inch-color-e-ink-monitor-with-41-hz-refresh-rate-launched

Но пък преди 2 години беше 18 Hz и то на монохромен екран:
https://www.citytel.bg/monitor-e-ink-boox-monitor-mira-pro-25-3

Все повече хора по сайтове и форуми се оплакват от съвременните излъчвателни екрани и търсят e-ink.
Причината е заложена в човешкото око, което е еволюционно е пригодено към отразена светлина, а не към излъчвателна такава.

преди 7 минути, MZ/X написа:

Всъщност има, но технологията е все още недоразвита - e-ink дисплей.
https://www.e-ink-info.com/e-ink-devices/mobile-phones 

Следя й развитието с интерес защото и аз имам намерение да си купя ... монитор, не смартфон само.
https://www.techradar.com/computing/monitors/the-worlds-first-color-e-ink-monitor-looks-wild-but-we-have-questions

Към днешна дата достижението е 41 Hz refresh rate, цветно.
https://goodereader.com/blog/e-paper/dasung-paperlike-12-inch-color-e-ink-monitor-with-41-hz-refresh-rate-launched

Но пък преди 2 години беше 18 Hz и то на монохромен екран:
https://www.citytel.bg/monitor-e-ink-boox-monitor-mira-pro-25-3

Все повече хора по сайтове и форуми се оплакват от съвременните излъчвателни екрани и търсят e-ink.
Причината е заложена в човешкото око, което е еволюционно е пригодено към отразена светлина, а не към излъчвателна такава.

Казал съм ти и преди, че с теб няма да споря. А нека ми стои някой по 10 часа пред един 6 инчов дисплей, да се взира в малки букви или клипчета, да стои в неудобни пози, да му влизяе всякаква светлина външна или вътрешна и да видим за какъв щядящ дисплей говорим. Аз дето нося очила от 6 годишен и гледам да се пазя ми се товарят очите и е тегаво, та какво говорим за другите.

преди 10 минути, Емил Костов написа:

Казал съм ти и преди, че с теб няма да споря. А нека ми стои някой по 10 часа пред един 6 инчов дисплей, да се взира в малки букви или клипчета, да стои в неудобни пози, да му влизяе всякаква светлина външна или вътрешна и да видим за какъв щядящ дисплей говорим. Аз дето нося очила от 6 годишен и гледам да се пазя ми се товарят очите и е тегаво, та какво говорим за другите.

Ако ти кажа, че не си в час, ясно че ще ми се обидиш. Но пък твърдението ми ще е вярно. 
От 2007 имам е-ink book reader 6", монохромен. И съм изчел много, десетки книги може би, включително много техническа литература на него.
Разликата между книга на хартия и такъв дисплей по отношение на напрежението на очите е нулева.

току-що, MZ/X написа:

Ако ти кажа, че не си в час, ясно че ще ми се обидиш. Но пък твърдението ми ще е вярно. 
От 2007 имам е-ink book reader 6", монохромен. И съм изчел много, десетки книги може би на него. Разликата между хартия и такъв дисплей по отношение на напрежението на очите е нулева.

Не, никак не съм в час точно дето работя постоянно с компютър и с телефон. 3000 технологии да ми даваш все тая. Очите се измарят и им трябва ПОЧИВКА. Да не говорим, че има хора дето денонощно стоят пред телефони, таблети и телевизори.

преди 2 минути, MZ/X написа:

Еми ето, дадох ти солушъна :D
E-ink - умората с него ще е същата, както да ползваш/четеш хартиена книга.

Точно това си го помислих и аз! Само че при книгата няма филмчета, нито чат, нито движещи се текствое, емотикони, обекти , сменящи се цветова и каквото там още се сетиш. 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Доктор Даскалов. Мц. Пентаграм. Препоръчвам го.

преди 40 минути, Емил Костов написа:

Точно това си го помислих и аз! Само че при книгата няма филмчета, нито чат, нито движещи се текствое, емотикони, обекти , сменящи се цветова и каквото там още се сетиш. 

Той сам си го казва

преди 49 минути, MZ/X написа:

От 2007 имам е-ink book reader 6", монохромен.

ама не се усеща!

Отделно - според очите и околната среда, нещата са много различни всеки път! При добра осветеност чета на телефон без очила, а иначе ги слагам - 3 диоптъра са

преди 23 минути, jhoro написа:

ама не се усеща!

Извън темата е, затова - в спойлер....

Spoiler

Моят е един от първите в света, бе! От 2007 година.
Е-инк технологията се развива, но по-бавнo, защото е и по-трудна за изработване.
Цветните дисплеи пък се появиха преди 3-4 години.

Ето как изглежда към днешна дата е-инк цветно на голям 25" екран, професионално ревю.

В това отношение таблетите с е-инк все още са по-добри от големите монитори.

Ето и прототипи на първите лаптопи от 2023 с двоен е-инк/олед дисплеи:

преди 41 минути, jhoro написа:

Той сам си го казва

ама не се усеща!

Отделно - според очите и околната среда, нещата са много различни всеки път! При добра осветеност чета на телефон без очила, а иначе ги слагам - 3 диоптъра са

Нищо лично към MZ/X разбира се. Уважавам го като потрбител във форума. Само, че се опитва да ме убеди да не вярвам на очите си и на усещанията си, а на нещо постнато от негова страна, написано от някой друг без да е тествано. Е няма как да стане това, особено при мен. Ако ще мониторът да е уйохромен, той трепти, сменя рязко цветове, образи, светлини и каквото там още се сетиш. На някои ретината на окото даже не може да отреагира. А когато ретината не реагира, това постепено води до увреждане на зрението. Така, че няма нищо щадящо. Това е все едно заварчик да иска маска която да му пази очите. Е няма такава. И го гарантирам, защото около мен има 3-ма професионални заварчика.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 4 часа, Емил Костов написа:

Не, никак не съм в час точно дето работя постоянно с компютър и с телефон. 3000 технологии да ми даваш все тая. Очите се измарят и им трябва ПОЧИВКА. Да не говорим, че има хора дето денонощно стоят пред телефони, таблети и телевизори.

E-ink-а (какъвто дисплей ползват eReader-ите) наистина не уморява очите - все едно четеш хартиена книга. Разлика няма. А това го твърдя от личен опит - от 12 години ползвам Киндъл (мястото у нас свърши отдавна за хартиени книги и затова чета само електрически такива) и то ежедневно и по-много.

• Автор

1во да кажа че на Доктор съм ходил ,спрете да спамите с глупости.

2ро не мислите ли, че е странно да нямам натоварване пред монитор, а само след кратко гледане на тоя боклук Самсунг? И слава Богу че е така.

Благодаря за линка, моят е под 500. Дано добавят още телефони в списък. Аз вече си харесах няколко.

Тези с показател 0 не са ли най щадящите?

преди 36 минути, П.Петров написа:

2ро не мислите ли, че е странно да нямам натоварване пред монитор, а само след кратко гледане на тоя боклук Самсунг?

Изобщо не можеш да ги сравняваш! Зависи от монитора, но работа със стандартния в момента 22-24“ монитор е много по-различна от взиране в 5-6“ дисплей!

преди 42 минути, Петър Ангелов написа:

E-ink-а (какъвто дисплей ползват eReader-ите) наистина не уморява очите - все едно четеш хартиена книга. Разлика няма. А това го твърдя от личен опит - от 12 години ползвам Киндъл (мястото у нас свърши отдавна за хартиени книги и затова чета само електрически такива) и то ежедневно и по-много.

Тук не говорим за четец на книги, а за ТЕЛЕФОН. Има огромна разлика и съм я написал по-горе. 

преди 4 минути, jhoro написа:

Изобщо не можеш да ги сравняваш! Зависи от монитора, но работа със стандартния в момента 22-24“ монитор е много по-различна от взиране в 5-6“ дисплей!

Като гледам няма смисъл да се мъчиш повече да обясняваш! Аз се отказвам! 

преди 3 часа, Емил Костов написа:

Тук не говорим за четец на книги, а за ТЕЛЕФОН. Има огромна разлика и съм я написал по-горе. 

Като гледам няма смисъл да се мъчиш повече да обясняваш! Аз се отказвам! 

Има и телефони с e-ink дисплей. Друг е въпросът, че се сещам за 1-2 модела само, но има. И предвид това, изживяването ще е същото - форм фактора няма как да е от значение и да влияе.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.