Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на монитор

Featured Replies

Здравейте, човеци,

Обръщам се към вас за препоръка за монитор(и).

В момента съм с 2 монитора:
- iiyama-prolite-xb2483hsu-b3

- Dell u2715H

Определено искам да сменя Iiyama-та. 27 инчовият с QHD ме кефи много повече. Отделно, че цветовете им се разминават яко (пробвал съм да ги нагодя и изобщо не съм успявал) и това понякога дразни.

Т.е. търся монитор, който е:
- поне 27 инча

- поне QHD

- Да е с повече от 60 hz (то като глдам не знам дали всички вече не ги правят с повече от 60 Hz)

Мониторите ги ползвам за програмираме - т.е. писане на код, браузване, гледане на видеа (не са 4к естествено) и т.н. Т.е. за доста базови неща.

Тук имам и няколко въпроса - за дейностите, за които търся монитор след колкo hz вече няма смисъл? Предполагам, че между 60 и 100 Hz се вижда разлика. Или греша?

Смятате ли, че над 27 инча е окей или вече става too much, ако се вземе по-голям.

Знам, че горните неща вероятно са силно субективни, но нямам познат, който да има подобна конфигурация и да я провам на практика (а не само да ходя в някакъв магазин и да видя колко е голям един 32 инчов монитор, от което съответно не мога да преценя дали би било удобно на практика).

Съответно при закупуването на монитор, не знам дали Dell-а няма да ми изглежда гаден вече (или пък да се разминават цветовете на новия монитор с него) и дали няма да искам да сменя и него (т.е. да купя 2 еднакви бройки) или пък да го оставя за 3ти монитор.

Откъм бюджет - нямам някакво твърдо ограничение. Ползвам монитора по цял ден и искам да ми харесва и да прецаква очите (ако има такива в днешно врем). Тук просто искам да взема нещо на разумна цена/качество и да не се изхвърлям ненужно много и да взема монитор с екстри, които грам няма да ползвам.

Благодаря ви за отделеното внимание!

преди 7 часа, rusrus написа:

Смятате ли, че над 27 инча е окей или вече става too much, ако се вземе по-голям.

Колкото повече, толкова повече. Иначе 32" не е толкова голям колкото може да си помисли човек. Що се отнася до поне QHD, не знам за какво ти е. Това трябва да ти е максимума. В момента съм с такъв монитор, 32", QHD, 75Hz и съм увеличил на 175% мащаба, защото при 100% всичко е много дребно, но може и да е в мен проблема.

Казвам моят опит и кое е (беше) най - добро за мен.

32-34 инча - един монитор, извит. 144-165 херца. За същите дейности, като твоите.

• Автор
преди 58 минути, The Lone Star написа:

Колкото повече, толкова повече. Иначе 32" не е толкова голям колкото може да си помисли човек. Що се отнася до поне QHD, не знам за какво ти е. Това трябва да ти е максимума. В момента съм с такъв монитор, 32", QHD, 75Hz и съм увеличил на 175% мащаба, защото при 100% всичко е много дребно, но може и да е в мен проблема.

Аз виждам разлика сякаш между FHD и QHD. Вярно е, че QHD на 27 инча ми идва една идея мънзърко, но пък е яко, ако искам да ползвам 2 браузъра на 1 монитор примерно (като го сплитна).

Явно значи ще включа 32 инча в опциите 😎

преди 59 минути, Teemo v.3 написа:

Казвам моят опит и кое е (беше) най - добро за мен.

32-34 инча - един монитор, извит. 144-165 херца. За същите дейности, като твоите.

Ясно, благодаря за мнението.

Може ли твоят модел?

Също така бях чувал, че има по-големи монитори, които са 1, ама логически все едно са 2 - т.е. все едно са 2 монитора без дразнещите рамки по средата.

Иначе за извитите монитори съм чувал само добри отзиви (откъм удобност).

А с 1 монитор не е ли неудобно? Не знам защо сякаш искам 2 (че и за 3 х 27 инча даже се чудя 😁)

Виждате ли разликата между 60 и 120Hz? Аз на телефона я виждам при скролването (примерно при браузване). Не знам това колко помага за това очите да не се натоварват.

току-що, rusrus написа:

Аз виждам разлика сякаш между FHD и QHD. Вярно е, че QHD на 27 инча ми идва една идея мънзърко, но пък е яко, ако искам да ползвам 2 браузъра на 1 монитор примерно (като го сплитна).

Явно значи ще включа 32 инча в опциите 😎

Ясно, благодаря за мнението.

Може ли твоят модел?

Също така бях чувал, че има по-големи монитори, които са 1, ама логически все едно са 2 - т.е. все едно са 2 монитора без дразнещите рамки по средата.

Иначе за извитите монитори съм чувал само добри отзиви (откъм удобност).

А с 1 монитор не е ли неудобно? Не знам защо сякаш искам 2 (че и за 3 х 27 инча даже се чудя 😁)

Виждате ли разликата между 60 и 120Hz? Аз на телефона я виждам при скролването (примерно при браузване). Не знам това колко помага за това очите да не се натоварват.

Явно не си сядал на голям монитор... Ще се родиш. винаги съм бил с EIZO или геймърски Iyiama. 

Ако аз си търсих сега монитор, без да се замисля - https://plasico.bg/geymyrski-monitor-gigabyte-aorus-co49dq-49-qd-oled-curved-dqhd-5120-x-1440-144hz-03ms-hdr-freesync-cheren-12896260.html

пп

Ще ти трябва и адекватна видео карта. Поне RTX 3080, RX 6900XT

@B-boy/StyLe/ ако прояви желание, да изкаже мнение. Защото това е моята гледна точка и е доста субективна.

Последно бях с такъв - като гледам, трудно се намира, вече.

https://iiyama.com/gb_en/products/g-master-gb3466wqsu-b1/

преди 9 часа, rusrus написа:

Определено искам да сменя Iiyama-та. 27 инчовият с QHD ме кефи много повече. Отделно, че цветовете им се разминават яко (пробвал съм да ги нагодя и изобщо не съм успявал) и това понякога дразни.

Iiyama в твоя случай е с VA матрица. Това е причината да не можеш да стъкмиш цветовете. Отделно разлика в резолюцията и размера на дисплеите. При твоята ситуация аз бих заложил на 2 x 27'' качествени монитори с тънки рамки за по-добро изживяване, когато са долепени един до друг. Като компромисен вариант можеш да погледнеш Dell UltraSharp 27 Thunderbolt™ Hub Monitor - U2724DE или с абревиатура само ''D''. Според това какви екстри ще използваш. Притежава качествена матрица с усъвършенствана IPS технология и 120Hz опресняване. Ще останеш доволен. А защо пиша компромисен вариант? Защото лично предпочитам 2160p на 27''. При 1440p ми идва едър пиксела. Но всеки човек е различен.

Поздрави и успех с избора!

• Автор
преди 15 часа, Teemo v.3 написа:

Явно не си сядал на голям монитор... Ще се родиш. в

Определено не съм. Най-хубавият, на който съм стоял е моят Дел. На работните ми места мониторите винаги са били по-зле от моите лични.

Благодаря за съвета. Тук имам няколко въпроса:

- набързо като попрочетох, на доста места не препоръчват OLED дисплеите (заради някаква си драма с тексовете). Това има ли го вярно?

- Такъв голям дисплей (49 инча), как би се държал на Линукс (Убунту). Питам, тъй като като разцъквам някакви неща и ползвам повече Линукс и имам големи притеснения. Тук питам, тъй като доколкото видях, хората инсталират някакви програми, а които примерно сплитват екрана на е части (които може да не са еднакви). Това ми изглежда готино, тъй като само драгваш приложението и то автоматично захапва съответната част. Ама с Линукс не знам колко е стабилно това.

Иначе звучи готино това с 49 инчовия дисплей, тъй като все едно 27 инча един до друг.

преди 14 часа, Jorge написа:

Iiyama в твоя случай е с VA матрица. Това е причината да не можеш да стъкмиш цветовете. Отделно разлика в резолюцията и размера на дисплеите. При твоята ситуация аз бих заложил на 2 x 27'' качествени монитори с тънки рамки за по-добро изживяване, когато са долепени един до друг. Като компромисен вариант можеш да погледнеш Dell UltraSharp 27 Thunderbolt™ Hub Monitor - U2724DE или с абревиатура само ''D''. Според това какви екстри ще използваш. Притежава качествена матрица с усъвършенствана IPS технология и 120Hz опресняване. Ще останеш доволен. А защо пиша компромисен вариант? Защото лично предпочитам 2160p на 27''. При 1440p ми идва едър пиксела. Но всеки човек е различен.

Поздрави и успех с избора!

Благодаря за препоръката!

Да, има логика, това с VA матрицата. Уж го взех, защото го хвалеха едно време, ама нещо не ме грабна особено.

И няколко въпроса:

1. Как нагласяш 2х27 инчови монитори? Реално, ако си сложиш цепката между двата монитора централно, би било странно. Ако сложиш единия централно, другият ще дойде много настрани (което не е много удобно). Аз в случая с втория вариант и някак не се чувствам комфортно на 100%. 

а

2. Каква е разликата между монитора, който препоръчваш и този примерно:

https://ardes.bg/product/27-dell-g2724d-g2724d-345160

освен портовете и refresh rate?

3. Какво би препоръчал за 27 инча с 2160p? Чудя се дали да не пробвам на живо да видя някакъв, за да видя дали ми е окей или ще ми е много дребно.

преди 8 часа, rusrus написа:

Определено не съм. Най-хубавият, на който съм стоял е моят Дел. На работните ми места мониторите винаги са били по-зле от моите лични.

Благодаря за съвета. Тук имам няколко въпроса:

- набързо като попрочетох, на доста места не препоръчват OLED дисплеите (заради някаква си драма с тексовете). Това има ли го вярно?

- Такъв голям дисплей (49 инча), как би се държал на Линукс (Убунту). Питам, тъй като като разцъквам някакви неща и ползвам повече Линукс и имам големи притеснения. Тук питам, тъй като доколкото видях, хората инсталират някакви програми, а които примерно сплитват екрана на е части (които може да не са еднакви). Това ми изглежда готино, тъй като само драгваш приложението и то автоматично захапва съответната част. Ама с Линукс не знам колко е стабилно това.

Иначе звучи готино това с 49 инчовия дисплей, тъй като все едно 27 инча един до друг.

Драмата с текста, не е от вчера. Така и не можях да разбера - взимаш си хубав, скъп монитор и му занижаваш настройките, после реве че му било на чертички... Или видеото му е слабо...

За Линукс на 49 не знам как се представя но, на 34 никакви проблеми. Ползвал съм го на Кали и Парот. Предполагам, няма да има проблеми - само да има подходящи драйвъри, за видеото.

За двойните монитори, от практиката - един срещу теб и един отдясно, на около 10-13 градуса... И винаги има черта, колкото и да е тънка рамката.

Да не те подведа, после да ме псуваш, вече не се занимавам професионално и съм с един AsRock за 180 лева - идеален ми е с много меки цветове, които нямат нищо общо с мониторите които ползвах за работа с нитове и болтове.  Отиваш в един голям магазин по избор и гледаш. За теб, за твоите възприятия, какво е най - добре. Като трябва си вземи един лаптоп  и си включвай и преценявай. Таман ще видиш, за какво ти говоря за големия дисплей - може да наредиш три конзоли, да си пуснеш плейър с филм, да отвориш няколко браузера, както бацах с адобито, илюстратор, фотошоп  и премиера - и всичко по едно и също време. И пак ти остава място, за още приложения.

• Автор

Ясно, благодаря много.

Ще мина да разгледам из някой магазин 😊

на 2.12.2024 г. в 1:46, rusrus написа:

И няколко въпроса:

1. Как нагласяш 2х27 инчови монитори?

Side by side естествено. Така е най-удачно (особено при драгване от един на друг) и визуално най-търпимо. Няма как да избегнеш рамките. Ако толкова те дразни взимаш наистина един с голям диагонал, но задължително с възможно най-висока резолюция, защото инак ще ти изтекат очите. Аз лично не бих избрал вариант №2.

на 2.12.2024 г. в 1:46, rusrus написа:

2. Каква е разликата между монитора, който препоръчваш и този примерно:

https://ardes.bg/product/27-dell-g2724d-g2724d-345160

освен портовете и refresh rate?

Този е геймърски ориентиран тип "бюджетен". Разликата е в качеството на панелите, заводските настройки, дебелината на рамките и др. И двата са с IPS технология, но геймърският е с тип "Nano IPS", докато посоченият от мен с "IPS Black", където статичният контраст е почти два пъти по-висок. 

на 2.12.2024 г. в 13:46, rusrus написа:

Ще мина да разгледам из някой магазин 😊

Не мисля, че това ще ти помогне много. А и в технобакалиите на показ са монитори масовки. От качествените рядко ще видиш изложени. Ако въобще ги имат. 

Вариант: поръчваш 2 броя онлайн (примерно посочените от мен или каквото избереш като цяло), монтираш ги на работното ти място, настройваш всичко необходимо и ако не ги одобриш ги прибираш обратно в кашоните и ги връщаш на търговеца. Така ще си максимално близо до това, което искаш да постигнеш. 

Поздрави!

на 2.12.2024 г. в 10:48, Teemo v.3 написа:

мониторите които ползвах за работа с нитове и болтове.

Да не си работил в EGT?

• Автор

Мисля да пробвам 32-32 инча на 4k/UHD.

Исках даже и да е curved, ама повечето такива май са с VA матрици.

Този става ли?

https://ardes.bg/product/32-dell-g3223q-g3223q-14-273771

Намерих няколко положителни отзива и като пари ми изглежда разумно

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.