Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Продажба на кола - неяснота по отношение на възможното желание на купувача да тества колата

Featured Replies

При покупка на кола втора употреба доста често купувача иска да тества колата. Във връзка с това у мен като продавач възникват три неясноти:

1. Няма как да установя дали потенциалния купувач има шофьорска книжка (напълно възможно е да няма, но аз не съм проверяващ орган и нямам право да искам да ми я покаже преди да се се качи да управлява);
  2. Същото лице може да е приело наркотици или да е консумирало алкохол непосредствено преди да пробва колата и да не му личи (има и такива хора);
  3. Ако при тестването на автомобила потенциалния купувач направи катастрофа

В този ред на мисли (освен очевидните ядове с последващите ремонти при третия случай) си мисля, че аз би следвало да нося вина в първите два случая (че съм предоставил за управление автомобил на неправоспособно лице или такова под влиянието на разните му там вещества), като за третият не съм сигурен дали бих бил засегнат (освен материално). И въпросът е - така ли е наистина или пропускам нещо (ако да най-лесно ще ми е в обявата да посоча, че колата не може да се тества от купувача)?

Относно 1 и 2 това може да си го провериш много лесно. Сам можеш да поискаш от даденото лице да си покаже свидетелството за управление. Колкото до пиян или дрогиран такива хора си личат от колиметри. Но спокойно можеш да си вземеш един дрегер и да го тестваш! 

Колкото до ПТП за тази работа има застраховка.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Е ти ще си до него в колата, ако има проблеми можеш да реагираш. Най-малкото да дръпнеш ръчната спирачка или да завъртиш волана, стига да не се движи с много висока скорост.

преди 59 минути, Петър Ангелов написа:

че колата не може да се тества от купувача)?

А ти би ли си купил кола втора употреба без да я тестваш?

Кой си купува котка (кола) в торба

Винаги теста се прави от продавача. Купувача просто се вози.

преди 1 час, Петър Ангелов написа:

При покупка на кола втора употреба доста често купувача иска да тества колата. Във връзка с това у мен като продавач възникват три неясноти:

1. Няма как да установя дали потенциалния купувач има шофьорска книжка (напълно възможно е да няма, но аз не съм проверяващ орган и нямам право да искам да ми я покаже преди да се се качи да управлява);
  2. Същото лице може да е приело наркотици или да е консумирало алкохол непосредствено преди да пробва колата и да не му личи (има и такива хора);

В този ред на мисли (освен очевидните ядове с последващите ремонти при третия случай) си мисля, че аз би следвало да нося вина в първите два случая (че съм предоставил за управление автомобил на неправоспособно лице или такова под влиянието на разните му там вещества), като за третият не съм сигурен дали бих бил засегнат (освен материално). И въпросът е - така ли е наистина или пропускам нещо (ако да най-лесно ще ми е в обявата да посоча, че колата не може да се тества от купувача)?

Абсолютно си прав с притесненията си. Автомобила не е домат в Кауфланд, който всеки да опипва. Ако купувача иска да види как се движи автомобила, ти си го караш, ако иска да го видят в сервиз, също е коректно да се съгласиш и под твой надзор да дадеш възможност за преглед.

• Автор
преди 2 часа, bulljo написа:

А ти би ли си купил кола втора употреба без да я тестваш?

До тук всички коли които съм имал, са купувани без да ги карам преди покупката (единствено съм я водил на сервиз или съм си водил човек да я гледа/върже компютър и да гледа за грешки).

преди 5 минути, Петър Ангелов написа:

До тук всички коли които съм имал, са купувани без да ги карам преди покупката (единствено съм я водил на сервиз или съм си водил човек да я гледа/върже компютър и да гледа за грешки).

Предложиха ти вариант да демонстрираш състоянието и  шофирайки я в присъствието на потенциалния купувач, така че темата се изчерпа.

Две коли съм купувал в Германия от автокъщи.Снимат ми шофьорската книжка,слагат временните номера и ме пускат да пробвам колата,без придружител...

В БГ продавах мотоциклет,купувач иска да го пробва,показа парите и ги даде на негов приятел,с който го изчакахме заедно,след това имаше сделка...Купих мотоциклет в Германия,за пробно каране оставих колата си с ключовете като залог,по мое желание и сделката беше успешна...но всичко е много относително и преценка на място...

преди 2 минути, mdn написа:

Две коли съм купувал в Германия от автокъщи.Снимат ми шофьорската книжка,слагат временните номера и ме пускат да пробвам колата,без придружител...

В БГ продавах мотоциклет,купувач иска да го пробва,показа парите и ги даде на негов приятел,с който го изчакахме заедно,след това имаше сделка...

То... и някои правят кекс без презерватив, да... Никой не може да принуди продавача да преотстъпва автомобила си против неговото желание! А ГФР-то има закони и кой да ги прилага. Тук ако стане проблем, ходи се оплаквай на ерменския поп!

Имам приятел с автокъща - само и единствено той, шофира. Даже и на служителите си, не дава.

С мотор е друга работата... Затова носиш парите.

преди 1 час, Teemo v.3 написа:

Имам приятел с автокъща - само и единствено той, шофира. Даже и на служителите си, не дава.

Сигурно не му върви много бизнеса.😆

Какъв е смисъла той да я кара, а аз да се возя? Какво ще разбера от тая кола и евентуално дали има някакъв проблем? Скорости, волан, спирачки, окачване... Нищо няма да разбера. Не виждам смисъл в това, но явно... така е решил търговеца. Не бих купил от него лично аз, след като дори не ми дава да я пробвам. 

преди 14 минути, ostavime написа:

Сигурно не му върви много бизнеса.😆

Какъв е смисъла той да я кара, а аз да се возя? Какво ще разбера от тая кола и евентуално дали има някакъв проблем? Скорости, волан, спирачки, окачване... Нищо няма да разбера. Не виждам смисъл в това, но явно... така е решил търговеца. Не бих купил от него лично аз, след като дори не ми дава да я пробвам. 

Има около 300 коли... Ти кажи дали му върви.

Иначе не съм се интересувал. Мога да го питам.

преди 2 часа, Teemo v.3 написа:

Има около 300 коли... Ти кажи дали му върви.

Иначе не съм се интересувал. Мога да го питам.

Просто от интерес, питай го дали дава на клиентите, които искат да пробват някоя кола да я карат самите те. Сигурен съм, че им разрешава. Къде се намира автокъщата, в кой град е? 

на 14.12.2024 г. в 12:40, Teemo v.3 написа:

Винаги теста се прави от продавача. Купувача просто се вози.

Стига говори глупости. Я излез от скапаното си село и отиди до Западна Европа. Има си специални регистрационни номера за тест драйф, на които всеки месец вървят застраховки и данъци и при инцидент всичко се поема от застрахователната компания. Това за автокъщи. За частно лице, аз съм им подбирал места където почти няма движение като индустриални зони и се качвам до клиента на пасажерското място. Но ми се е случвало клиент да иска да я тества и на магистрала и в чисто градски условия, никога не съм отказвал и никога не съм имал инцидент. Само полуидиот може да кули кола тествана от продавача. 

на 14.12.2024 г. в 16:19, Teemo v.3 написа:

Абе твоите приятели са измислени само в твоите фантазии. Няколко коли съм тествал в бг от, които една купена. Дори зимата човека ни даде да я караме в градът по околовръстното, имах и случей колата беше без номера и човека пак я даде по един черен път до автокъщата. Този бизнес е за мъжкари не за путьовци.

на 14.12.2024 г. в 11:11, Петър Ангелов написа:

Виж сега. Имам на сто продадени коли. Може би около десет съм ги продал без хората да искат да я тестват. При всички други са искали тест, не съм имал инцидент. Не съм им искал книжки. Но щеше да стане голям инцидент с един чичка едно костюмарче от Софийска община, с напълно изрядно СУМПС не пиещ и не употребяваш дрога с 30 години стаж зад волана. Човека просто си беше слаб шофьор. Автоматик продавах тогава, човека постоянно искаше да ползва спирачката като съединител, а гегата за автомата, като лост за ръчни скорости при все, че му обясних как се кара автоматик. Обаче държеше поне час да тества колата в градски условия в София. На един завой като изтряска една спирачка и без малко по капак. После се запознах със синът му, който ми каза, че не дава колата му на баща му. Тоест изрядно СУМПС и не употреба на алкохол и наркотици нищо не ти гарантира. Ти си по притеснителна личност и затова влизаш във всички тия филми. Намери някой по смел човек от родата да то свърши работа, защото гарантирани никой няма да иска да я купи.

на 14.12.2024 г. в 16:02, Joss Bomon написа:

То... и някои правят кекс без презерватив

Много обичам да правя секс без презерватив. То с презерватив е, като да си удариш една ножка и няма нищо общо със секса.

на 14.12.2024 г. в 14:16, Петър Ангелов написа:

Защото си шматка и те е страх да си поискаш. Аз при покупка на автомобил  винаги искам задължително: градски условия поне 30 мин. Магистрала за да я види как се държи след 130км в ч. Да се установи евентуален проблем с турбина, колянов вал, криви джанти и прочие и задължително малки улици с много легнали полицаи да се установи състоянието на окачването. Никога не съм карал кола преди покупката на сервиз, защото сервиза има изгода да ми каже, че е наред, и после като ме обуят, да мина от там да ме обуят още един път. Ако продавача почва да се пъне, да си я държи. Аз държа парите и аз поръчвам музиката.

на 14.12.2024 г. в 12:42, Joss Bomon написа:

Абсолютно си прав с притесненията си. Автомобила не е домат в Кауфланд, който всеки да опипва. Ако купувача иска да види как се движи автомобила, ти си го караш, ако иска да го видят в сервиз, също е коректно да се съгласиш и под твой надзор да дадеш възможност за преглед.

От сто продадени автомобила, един единствен път се съгласих автомобила да бъде прегледан в сервиз, като исках капаро 10% от стойността на автомобила с написана уговорка на документ, че ако клиента след прегледа в сервиза се откаже имам право да задържа капарото. Аз днес да губя цял ден или часове да вися в някакъв сервиз при разни майсторчета със съмнителни умения, и накрая клиента да се откаже, а моето време остава пропиляно няма шанс, освен ако нямаме уговорка, която споменах. Иначе идваш дигаш капак палиш караш, до 30 мин, час решаваш. Все пак не купуваш апартамент в София в кв. Исток.

преди 1 час, Коркодила написа:

Иначе идваш дигаш капак палиш караш, до 30 мин, час решаваш.

Явно нямаш притеснения да ти счупят или ударят колата при изпробването, но не всеки би поел риска, дори и да загуби клиент. Не е изключено вместо да спечелиш едни пари, да загубиш,  след ПТП или некадърно управление. 

преди 19 минути, Joss Bomon написа:

Явно нямаш притеснения да ти счупят или ударят колата при изпробването, но не всеки би поел риска, дори и да загуби клиент. Не е изключено вместо да спечелиш едни пари, да загубиш,  след ПТП или некадърно управление. 

Във всеки бизнес е така пич. Вместо да спечелиш едни пари, може да изгубиш други. Обаче за да се навие някой да ти купи колата без тест драйф от негова страна ще трябва да му дадеш думата си минимум, че автомобила е наред. И ако след 20км се появи някакъв проблем, нали се сещаш, че или трябва да му върнеш парите или да му покриеш ремонта. Аз да си спестя такива главоболия им давам да карат и после и мотора да и падне да се спасява.

преди 21 минути, Коркодила написа:

Във всеки бизнес е така пич.

Ама не точно, защото всички автоджамбази са абсолютни лъжци и със сигурност ще излъжат дори и майка си. Има търговци и "търговци". Едно е да набуташ клиента със замаскиран боклук, а друго е да си коректен, та дори и гаранция от 1г. да даваш за 10г. автомобил!

Toyota Verso 2014

Съвсем друго е когато човек сам си продава собствената кола и основателно има притеснения, след като има вероятност да му потрошат колата. Мисленето и подходите на масовите автоджамбази са ми ясни...

преди 28 минути, Joss Bomon написа:

Ама не точно, защото всички автоджамбази са абсолютни лъжци и със сигурност ще излъжат дори и майка си. Има търговци и "търговци". Едно е да набуташ клиента със замаскиран боклук, а друго е да си коректен, та дори и гаранция от 1г. да даваш за 10г. автомобил!

Toyota Verso 2014

Съвсем друго е когато човек сам си продава собствената кола и основателно има притеснения, след като има вероятност да му потрошат колата. Мисленето и подходите на масовите автоджамбази са ми ясни...

Виж сега, ако те е шубе, че ще ти потрошат колата има хора, които се занимават с подобни дейности срещу комисионна. Като брокерски услуги, но за автомобили. Дори много автокъщи предлагат такива услуги.  Аз също съм се занимавал с това. Има  и хора, които не ги е шубе за щети, а просто не искат да си късат нерви с клиенти и да чакат тоя и ония да благоволи да дойде на огледа и си дават колата на човек, на когото смятат, че могат да му имат доверие да я продава. Един такъв известен в медиите е Филип Лазаров-Бричка. Колко обаче е коректен и компетентен въобще не мога да кажа.

преди 8 минути, Коркодила написа:

има хора, които се занимават с подобни дейности срещу комисионна

Той "брокера" си взима комисионната при евентуална продажба, но с нищо не може да ти гарантира, че давайки я на клиент за проба няма да стане ПТП, а и не носи никаква отговорност. Ако случайно стане ПТП или автомобила аварира, "брокера" си бие камшика и по живо по здраво пак собственика отнася последствията. 

преди 7 минути, Joss Bomon написа:

Той "брокера" си взима комисионната при евентуална продажба, но с нищо не може да ти гарантира, че давайки я на клиент за проба няма да стане ПТП, а и не носи никаква отговорност. Ако случайно стане ПТП или автомобила аварира, "брокера" си бие камшика и по живо по здраво пак собственика отнася последствията. 

Тука в Нидерландия, ако я дадеш в автокъща да я продават, автомобила придобива статут фирмена наличност и може да бъде тествана само с въпросните номера, които са застраховани и покриват щетите и частното лице не носи аПсолютно никаква наказателна отговорност. В Бг също има такива варианти.

преди 15 минути, Коркодила написа:

В Бг също има такива варианти

В БГ ще ти свалят катализатора, ще ти сменят акумулатора, даже и двигателя и гумите в автокъщата - статут "аз само взимам комисионна при продажба". 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.