Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преходник за външен SSD

Featured Replies

Купих си Kingston XS2000 2 ТБ и дойде с кабел само USB C. Затова поръчах този преходник и за всеки случай - долния кабел.

https://www.emag.bg/otg-adapter-usb-kym-usb-type-c-reagle-usb-a-usb-c-3-2-100w-ryac3/pd/DJTKM7YBM/

https://www.emag.bg/mycon-usb-3-2-gen2-a-kym-usb-tip-c-tt-2m-kabel-con3002-con3002-20/pd/DCPJFBYBM/

Дали са напълно съвместими с диска и кое от двете е по-добре да ползвам?

преди 1 час, The_Nomad написа:

Купих си Kingston XS2000 2 ТБ и дойде с кабел само USB C. Затова поръчах този преходник и за всеки случай - долния кабел.

Тези неща се правят в обратния ред - първо питаш, после поръчваш.

преди 48 минути, Rudy M. написа:

По-добре само кабела. 

Точно този кабел ... може да не свърши работа! Защото авторът не е казал, каква е буксата на самия диск. Преходник е "женско USB C" към "мъжко USB 3.2".

Ако  оригиналния и новия кабели завършват с "мъжко USB C" - как ще ги свърже?

image.jpeg.d542e18ae469dcb69872f048665e5197.jpeg

преди 7 минути, jhoro написа:

Тези неща ке правят в обратния ред - първо питаш, после поръчваш.

Точно този кабел ... може да не свърши работа! Защото авторът не е казал, каква е буксата на самия диск. Преходник е "женско USB C" към "мъжко USB 3.2".

USB C e диска и кабела е със същите краища - С. Затова ми е преходник с мъжкото тип А да го ръгна в компа. Незнайно защо обаче на компа USB контролера ми го изкарва gen 3.1, а в спесификациите пише че портовете са 3.2 gen 1. Нещо няма да се радвам на високите скорости поддържани от диска

преди 33 минути, The_Nomad написа:

USB C e диска и кабела е със същите краища - С. Затова ми е преходник с мъжкото тип А да го ръгна в компа. Незнайно защо обаче на компа USB контролера ми го изкарва gen 3.1, а в спесификациите пише че портовете са 3.2 gen 1. Нещо няма да се радвам на високите скорости поддържани от диска

Външен диск и високи скорости ... това са много различни неща.

Не казваш- към самия диск - какъв е накрайника на оригиналния кабел! Имам външен диск Seagate, има и кейс - за вътрешен диск (да го ползвам за външен). И на двете места буксата на самия диск е

Screenshot_20241226_105427_Chrome.thumb.jpg.b514b05672afc08f9d8de876866ad01d.jpg

Казах - Type C e. А скоростите на диска са си високи - 2000 MB/s ...ама ми трябва порт usb 3.2 което уж имам по спесификации...

usbC.jpg.8c7095f9719839547cc4eb2701491535.jpg

преди 9 минути, The_Nomad написа:

Казах - Type C e. А скоростите на диска са си високи - 2000 MB/s ...ама ми трябва порт usb 3.2 което уж имам по спесификации...

usbC.jpg.8c7095f9719839547cc4eb2701491535.jpg

Не четеш внимателно! Скоростите ги обявяват ДО 2000 MB/s в двете посоки! Когато засечеш реална скорост - пак се обади!

Ами вече за трети път казвам, че порта ми не го разпознава, като usb 3.2 и не мога да тествам капацитета на диска /но има ревюта/. Айде тогава кажи има ли разлика между диск с обявени ДО 2000 MB/s  и такъв с ДО 500 MB/s?

преди 51 минути, The_Nomad написа:

Ами вече за трети път казвам, че порта ми не го разпознава, като usb 3.2 и не мога да тествам капацитета на диска /но има ревюта/. Айде тогава кажи има ли разлика между диск с обявени ДО 2000 MB/s  и такъв с ДО 500 MB/s?

Я почети малко за Universal Serial Bus (USB)

На теб и USB 3.0 ти е достатъчен, щото го дават до 5 Gbps! За USB 3.1 е до 10 Gbps, а за USB 3.2 е до 20 Gbps.

И не бъркай стандартите (USB 1.0, USB 1.1, USB 2.0, USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1, USB 3.2, USB 4, USB 4 2.0) с форм-фактора!

преди 8 минути, jhoro написа:

Я почети малко за Universal Serial Bus (USB)

На теб и USB 3.0 ти е достатъчен, щото го дават до 5 Gbps! За USB 3.1 е до 10 Gbps, а за USB 3.2 е до 200 Gbps.

И не бъркай стандартите (USB 1.0, USB 1.1, USB 2.0, USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1, USB 3.2, USB 4, USB 4 2.0) с форм-фактора!

USB 3.2 леко да не е до 200 Gbps. Разбирам, че си много на Ти с usb-тата /с тая малка забележка/ ама не го ли даваш малко тежко? 

Как разбра че 3.0 ми е достатъчно? И как реши че бъркам стандарта с форм фактора? Ся верно са празници ама от сабалям да се натряскаш и да пишеш наизуст не е добре. 

преди 8 минути, The_Nomad написа:

USB 3.2 леко да не е до 200 Gbps.

Написал съм една нула в повече - оправих го.

Другите ти простотии ги пропускам. Аман от отворковци - хем питаш, хем се караш! Не ти ли е поне малко неудобно?

преди 20 минути, The_Nomad написа:

Ся верно са празници ама от сабалям да се натряскаш и да пишеш наизуст не е добре. 

За съжаление - не е натряскан, това му е нормалното състояние. Той е просто един жалък форумен трол. Пише простотии, за да дразни и ядосва по-умните от него. Това го храни.

Единственият начин да се справиш с такъв е да не му обръщаш внимание. 

А иначе, по темата ти - провери какви USB стандарти (и съответно скорости) поддържа дъното ти.

преди 12 минути, Rudy M. написа:

За съжаление - не е натряскан, това му е нормалното състояние. Той е просто един жалък форумен трол. Пише простотии, за да дразни и ядосва по-умните от него. Това го храни.

Единственият начин да се справиш с такъв е да не му обръщаш внимание. 

Ти от кои си - от „умните“ или от наглите?

преди 12 минути, Rudy M. написа:

А иначе, по темата ти - провери какви USB стандарти (и съответно скорости) поддържа дъното ти.

А по темата - спомни си коя периферия, какви скорости поддържа. На едно и също дъно.

преди 3 часа, The_Nomad написа:

Марка и модел на дънната платка?

Дъното е ASROCK B550M PRO4

По спесификации от Plasico има usb 3.2 Gen 1. Като отворя device menager обаче ми показва две usb 3.1. Иска ми се ако е 3.1 да е поне Gen 2 за да имам до 10gbs ама не знам как да разбера какво е. 

Освен да гледам някаква друга разновидност в Plasico, знам ли

Едит: сега изнамерих кутията на дъното - пише че има даже usb 3.2 Gen 2

преди 1 час, The_Nomad написа:

Дъното е ASROCK B550M PRO4

Едит: сега изнамерих кутията на дъното - пише че има даже usb 3.2 Gen 2

Ми с това да беше почнал ...

Дъното ти има даже USB type-C, което е 3.2 Gen 2. Нямаш нужда от допълнителен кабел, ползвай този от комплекта на SSD-то. 

large.B550MPro4(M5).jpg.9d5802ec517e5fb7

Ами много е къс и порта на компа е неудобен - отзад... Та ще си трябва кабел. Сега обаче проблема повече е защо USB-то ми се разпознава като 3.1 а не 3.2 в device menager

преди 4 часа, The_Nomad написа:

защо USB-то ми се разпознава като 3.1 а не 3.2 в device menager

Провери драйвърът за чипсета от Microsoft ли е или от AMD
Драйвъри
А може и от кабел да е - с оригиналното от кутията кабелче пробва ли?
https://www.aliexpress.com/item/1005006662628909.html
https://www.dekada.com/vcom-кабел-usb-32-gen2-typec-usb-am-10gbps-black-cu401m1m-p-4658.html
https://plasico.bg/aksesoari/kabeli/filter-165813

За чипсета съм ги свалял от АМД сайта. Но като цъкна драйвера за USB в Уин пише провайдър - Майкрософт

преди 9 часа, The_Nomad написа:

Ами много е къс и ...

Хората са казали:

По-добре къс и дебел, отколкото дълъг и тънък!

За кабели стана дума.

преди 13 часа, цър-вул написа:

Къде "цъкаш"? На USB 3.X Host Controller? Дай хардуерен идентификатор на контролера

Да - PCI\VEN_1022&DEV_149C&SUBSYS_FFFF1849&REV_00

devmenag.JPG.15993573e923d2595b7e4579344469da.JPG

преди 20 часа, цър-вул написа:

За това устройство драйвърът е само този - от M$
Пробва ли скорости на трансфер?

Да 300 и нещо МБ/с. Еми нищо какво да се прави 

Как да проверя за лаптопа дали има по-подходящ драйвърът, че там положението е същото? 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.