Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дело за делба на съсобствен имот

Featured Replies

Здравейте, колко време отнема съдебната делба на имот и колко горе долу излиза като финанси? Когато при съсобствен апартамент единият от собствениците, който притежава по-голям дял не живее в апартамента заради лошо отношение на другият съсобственик - вдигане на скандали и упражняване на контрол ( разполагане в целият апартамент и недопускане на собственика, който има по-голям дял дори да има собствена стая) с обяснението, че апартамента е общ, какво е най-правилното решение за да се разреши ситуацията? Също собственика, който има по-малък дял живее там с своя роднина и окупира целият апартамент не желае имота да се продаде и се опитва да придобие по давност частта на другият собственик. Възможно ли е собственика, който има по голям дял да заключи своята част (стая) и да забрани да се влиза там на другите собственици или да поиска наем ? Благодаря

Леле, това звучи като голям филм.
Консултирайте се с адвокат, задайте въпроса си и на следващия адрес за да получите компетентен отговор. https://lex.bg

При съсобственост няма моя и твоя стая. Ако някой има примерно 1/3 идеална част, то той има право на 1/3 от всеки квадратен метър, без значение в кое помещение е /хол, спалня, кухня, коридор или WC/. Във вашия случай може да се направи договор за доброволна делба /нотариално заверен/ в който да се опише кой, какво ползва. Можете също да дадете някаква сума на съсобствениците и апартамента да стане изцяло ваш или обратното. Те да ви платят някаква сума и апартамента да стане техен. Ако не можете да се разберете със съсобствениците, по-добре потърсете адвокат.

А ти имаш ли документ, че си собственик на част от имота, и на каква точно? Защото, като ти гледам предишната тема Наследство на имот при пълно осиновяване - нещата не са много ясни.

По принцип най-добре е да се разберете между роднини. Обаче ако е невъзможно - става гадно :( . Почват се деля, разправии, нерви, парични разходи, и т.н.

Случаят ти не е от простите, не е за консултации в софтуерен форум. Мненията, написани тук, не важат в съда. Обърни се към адвокат.

преди 9 часа, Давид написа:
  1. Здравейте, колко време отнема съдебната делба на имот и колко горе долу излиза като финанси?
  2. Когато при съсобствен апартамент единият от собствениците, който притежава по-голям дял не живее в апартамента заради лошо отношение на другият съсобственик - вдигане на скандали и упражняване на контрол ( разполагане в целият апартамент и недопускане на собственика, който има по-голям дял дори да има собствена стая) с обяснението, че апартамента е общ, какво е най-правилното решение за да се разреши ситуацията? Възможно ли е собственика, който има по голям дял да заключи своята част (стая) и да забрани да се влиза там на другите собственици или да поиска наем ?
  3. Също собственика, който има по-малък дял живее там с своя роднина и окупира целият апартамент не желае имота да се продаде и се опитва да придобие по давност частта на другият собственик.
  1. Отнема точно толкова време, колкото трябва! Заседания се отлагат по най-различни причини, а съдилищата има и други дела.
  2. Всеки един от съсобствениците, който не използва общия имот, има право на обезщетение от съсобствениците, които фактически си служат с него. То обаче се дължи само след отправяне на писмена покана с искане за такова обезщетение. Препоръчително е поканата да се връчи чрез нотариус. Обезщетението се дължи за в бъдеще и получаването му се погасява с изтичането на 5-годишна давност от поискването. За придобиване по давност е необходимо целия имот да се владее „като свой“ и всички заинтересовани да са съгласни.
  3. По давност не може да го придобие, защото този - който го ползва, държи общия имот от името на другия.
  • Автор
преди 3 часа, Rudy M. написа:

А ти имаш ли документ, че си собственик на част от имота, и на каква точно? Защото, като ти гледам предишната тема Наследство на имот при пълно осиновяване - нещата не са много ясни.

По принцип най-добре е да се разберете между роднини. Обаче ако е невъзможно - става гадно :( . Почват се деля, разправии, нерви, парични разходи, и т.н.

Случаят ти не е от простите, не е за консултации в софтуерен форум. Мненията, написани тук, не важат в съда. Обърни се към адвокат.

Имам удостоверение за наследници и съм записан на сметките на данъка, намерих документите за осиновяване и пише - непълно 

Изкарай си нотариален акт за твоята част от имота, и ела да говорим. 

Минал съм по тоя път. Това "удостоверение за наследници и съм записан на сметките на данъка" няма да те докара доникъде в съда. 

Казвам за трети път - трябва ти адвокат, щом не можеш да се разбереш с другия съсобственик.

• Автор
преди 2 минути, Rudy M. написа:

Изкарай си нотариален акт за твоята част от имота, и ела да говорим. 

Минал съм по тоя път. Това "удостоверение за наследници и съм записан на сметките на данъка" няма да те докара доникъде в съда. 

Казвам за трети път - трябва ти адвокат, щом не можеш да се разбереш с другия съсобственик.

Сега това ще правя, нотариалният акт е още на името на дядо ми, мисля, че с удостоверението за наследници трябва при нотариус да се направи нов нотариален акт ? 

току-що, Давид написа:

Сега това ще правя, нотариалният акт е още на името на дядо ми, мисля, че с удостоверението за наследници трябва при нотариус да се направи нов нотариален акт ? Говорих с адвокат и каза да започнем дело за делба 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.