Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Наследство на имот при пълно осиновяване

Featured Replies

Здравейте, моля Ви за съвет. Осиновен съм напълно от дядо ми, той е записан в акта ми за раждане като мой баща и също настойник! Майка ми почина преди него. След няколко години почина и дядо ми.Дядо ми има две деца- моята майка и вуйчо- брат на майка ми. Дядо ми има апартамент, въпроса ми дали аз и вуйчо ми наследяваме по равни части 50-50 или аз наследявам 75, а вуйчо ми 25? Тъй като аз наследявам, моята майка , но в същото време се водя и като още едно дете на дядо ми понеже ме е осиновил. Благодаря Ви

Говорите за две наследства - на майка ви и ва дядото-осиновител. Понеже майка ви е починала преди дядо ви - тя не наследява нищо от второто. без да съм категоричен - вождам два варианта:

1. Замествате починалата си майка, при наследяване на дядото.
    Ако нямате братя и сестри - наследявате цялата нейна част - 50%.
  2. Директно наследявате осиновителя си - получавате пак 50%.

Не сте споменали бабата, значи е починала по-рано.

няма какво да питате нотариуса знае 

мисля че  е  50 на 50  не съм адвокат

за тва са забранени  бракове между роднини

кой баща кой дядо  кой какво наследява

• Автор

Дядо ми ме е осиновил защото нямам баща и не е искал в акта ми за раждане да няма записан настойник 

преди 8 минути, jhoro написа:

Говорите за две наследства - на майка ви и ва дядото-осиновител. Понеже майка ви е починала преди дядо ви - тя не наследява нищо от второто. без да съм категоричен - вождам два варианта:

1. Замествате починалата си майка, при наследяване на дядото.
    Ако нямате братя и сестри - наследявате цялата нейна част - 50%.
  2. Директно наследявате осиновителя си - получавате пак 50%.

Не сте споменали бабата, значи е починала по-рано.

Баба ми е починала преди дядо ми, и той като нейн съпруг мисля, че притежава целият апартамент. Казаха ми, че аз наследявам 1/3 като наследник на майка ми и 1/3 като наследник на дядо ми и че имам 2/3 а вуйчо ми 1/3 но искам и второ мнение. 

вие наследявате майка си  когато е починала апартамента не  е бил нейн а на дядо ви .... баща ви

преди 2 часа, Давид написа:

Дядо ми ме е осиновил защото нямам баща и не е искал в акта ми за раждане да няма записан настойник 

Баба ми е починала преди дядо ми, и той като нейн съпруг мисля, че притежава целият апартамент. Казаха ми, че аз наследявам 1/3 като наследник на майка ми и 1/3 като наследник на дядо ми и че имам 2/3 а вуйчо ми 1/3 но искам и второ мнение. 

Вашата ситуация е като ...

Spoiler

През 1981 г. се ожених за една възрастна, но запазена вдовица която имаше дъщеря.

Баща ми често посещаваше семейството ми, в резултат на което между него и дъщерята на жена ми която непосредствено след брака осинових, се зародиха чувства и се ожениха.

По този начин баща ми ми стана зет, а дъщеря ми - майка. Жената на баща ми, т.е. моята дъщеря, която едновременно ми се явяваше и втора майка, роди едно момче, което сега е на 12 години, което ми стана брат и съответно внук.

Понеже аз съм мъж на майката на доведената дъщеря, то жена ми ми стана баба, тъй като е майка на баща ми. По този начин аз съм мъж на жена си и също и неин внук. Обаче и жена ми роди едно момченце, което сега е на 11 години и което стана шурей на баща ми, а на мене пък вуйчо, тъй като е брат ма мащехата ми - майка, която ми е дъщеря.

По този начин, аз станах дядо сам на себе си, тъй като жена ми е баба, аз съм неин мъж.

Господин прокурор, моля ви да ми се реши въпросът, тъй като аз съм много объркан и не знам имам ли право да получавам надбавки за сина ми.

Госпожа Колева от Социални грижи ми каза, че съм нямал право на надбавки, защото ни били объркани отношенията и синът ми ми бил вуйчо, което наистина е вярно. Същото ми го казва и управителят на фирмата, казал му го един адвокат.

Много ви се моля, господин прокурор, да ми проучите въпроса и да ми отговорите имам ли право на детски надбавки за сина ми Митко и да му наредите на управителя на фирма "Шермпол" да ми плати всички неплатени надбавки, защото той ми ги присвоява, а държавата ги дава на всеки човек дето има дете. И аз имам, пък нищо, че ми се падало и вуйчо...

вие сте „брат“ на майка си и вуйчо си, и вуйчо на самия себе си!

Няма такива 1/3-ти части. Ако майка ви бешще жива - наследници щяха да са само тя и нейния брят (вуйчо ви). Вие нямаше да наследите нищо! В случая вие замествате починалата си майка.

Цитат

Чл. 10. (1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него или са недостойни, се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.
Закон за наследството

Но няма да наследите на двете основания.

преди 2 часа, Banesc написа:

вие наследявате майка си  когато е починала апартамента не  е бил нейн а на дядо ви .... баща ви

Когато майката е починала - тя може да е имала друго имущество. Което питащия е трябвало да наследи еднолично.
Но това е друга тема.

преди 2 часа, Давид написа:

Здравейте, моля Ви за съвет. Осиновен съм напълно от дядо ми, той е записан в акта ми за раждане като мой баща и също настойник! Майка ми почина преди него. След няколко години почина и дядо ми.Дядо ми има две деца- моята майка и вуйчо- брат на майка ми. Дядо ми има апартамент, въпроса ми дали аз и вуйчо ми наследяваме по равни части 50-50 или аз наследявам 75, а вуйчо ми 25? Тъй като аз наследявам, моята майка , но в същото време се водя и като още едно дете на дядо ми понеже ме е осиновил. Благодаря Ви

Като осиновен, вие се явявате син, и като такъв наследявате половината, защото той има друг син - вашият вуйчо.

• Автор
преди 1 час, jhoro написа:

Вашата ситуация е като ...

Покажи скритото съдържание

През 1981 г. се ожених за една възрастна, но запазена вдовица която имаше дъщеря.

Баща ми често посещаваше семейството ми, в резултат на което между него и дъщерята на жена ми която непосредствено след брака осинових, се зародиха чувства и се ожениха.

По този начин баща ми ми стана зет, а дъщеря ми - майка. Жената на баща ми, т.е. моята дъщеря, която едновременно ми се явяваше и втора майка, роди едно момче, което сега е на 12 години, което ми стана брат и съответно внук.

Понеже аз съм мъж на майката на доведената дъщеря, то жена ми ми стана баба, тъй като е майка на баща ми. По този начин аз съм мъж на жена си и също и неин внук. Обаче и жена ми роди едно момченце, което сега е на 11 години и което стана шурей на баща ми, а на мене пък вуйчо, тъй като е брат ма мащехата ми - майка, която ми е дъщеря.

По този начин, аз станах дядо сам на себе си, тъй като жена ми е баба, аз съм неин мъж.

Господин прокурор, моля ви да ми се реши въпросът, тъй като аз съм много объркан и не знам имам ли право да получавам надбавки за сина ми.

Госпожа Колева от Социални грижи ми каза, че съм нямал право на надбавки, защото ни били объркани отношенията и синът ми ми бил вуйчо, което наистина е вярно. Същото ми го казва и управителят на фирмата, казал му го един адвокат.

Много ви се моля, господин прокурор, да ми проучите въпроса и да ми отговорите имам ли право на детски надбавки за сина ми Митко и да му наредите на управителя на фирма "Шермпол" да ми плати всички неплатени надбавки, защото той ми ги присвоява, а държавата ги дава на всеки човек дето има дете. И аз имам, пък нищо, че ми се падало и вуйчо...

Няма такива 1/3-ти части. Ако майка ви бешще жива - наследници щяха да са само тя и нейния брят (вуйчо ви). Вие нямаше да наследите нищо! В случая вие замествате починалата си майка.

Но няма да наследите на двете основания.

Когато майката е починала - тя може да е имала друго имущество. Което питащия е трябвало да наследи еднолично.
Но това е друга тема.

Е как ако майка ми беше жива нямаше да наследя нищо, като аз се водя дете на дядо ми по документи ? С две думи наследници на дядо ми се явяват 3те му деца- майка ми, вуйчо ми и аз ? И всеки взема по 1/3та

но понеже майка ми е починала- аз като нейн наспедник наследявам нейната 1/3 + моята 1/3 която така и така наследявам, и 1/3 за вуйчо ми 

гледа се кой е починал пръв

майка ви не може да наследи жив човек ....

все пак може и да греша  каквото каже съда 

преди 20 минути, Давид написа:

Е как ако майка ми беше жива нямаше да наследя нищо, като аз се водя дете на дядо ми по документи ? С две думи наследници на дядо ми се явяват 3те му деца- майка ми, вуйчо ми и аз ? И всеки взема по 1/3та

Ето така! Щом майка ви и вуйчо ви са живи - наследници са само те.

По кръвна линия - Вие сте внук (син на дъщерята) и наследявате само при положение, че замествате майка си.

ако беше починал пръв баща ви

щом сте му дете се дели на 3  вие    вуйчо и майка 

преди 2 минути, jhoro написа:

По кръвна линия - Вие сте внук

осиновените нямат ли право на наследство ?

преди 6 минути, Banesc написа:

осиновените нямат ли право на наследство ?

Това е по-друг вид осиновяване!

преди 2 часа, jhoro написа:

Вашата ситуация е ... вие сте „брат“ на майка си и вуйчо си, и вуйчо на самия себе си!

• Автор

Какво означава друг вид осиновяване, като ми се води баща по документи ? 

преди 5 минути, Давид написа:

Какво означава друг вид осиновяване, като ми се води баща по документи

Но в същото време ти е биологичен дядо!

• Автор

Да, затова казвам, че го наследявам по линия на майка ми, като внук защото тя е починала и също като негов син. Примерно ако наистина дядо ми имаше още едно дете( не аз ) и всички бяха живи- всеки щеше да наследи по 1/3, но майка ми понеже е починала - нейните деца демек аз наследяват нейната 1/3? ? 

преди 2 минути, Давид написа:

Да, затова казвам, че го наследявам по линия на майка ми, като внук защото тя е починала и също като негов син. Примерно ако наистина дядо ми имаше още едно дете( не аз ) и всички бяха живи- всеки щеше да наследи по 1/3, но майка ми понеже е починала - нейните деца демек аз наследяват нейната 1/3? ? 

Ако не ставаше дума за дядото, а беше починала майка ви сега - как щяхте да я наследявате - като брат или като син?

• Автор
преди 1 минута, jhoro написа:

Ако не ставаше дума за дядото, а беше починала майка ви сега - как щяхте да я наследявате - като брат или като син?

Като син

на 6.01.2025 г. в 20:07, Давид написа:

Taka e.Наследяваш 2/3.Една трета като син на дядо си и една трета от майка си.

Нищо не препятсва да имаш и двете качества на наследник

преди 55 минути, badr написа:

Taka e.Наследяваш 2/3.Една трета като син на дядо си и една трета от майка си.

А другият наследник - другият син на дядото, колко процента от наследството наследява?

преди 1 час, badr написа:

Сигурен ли си? Щото родството по произход е само едно.

Имай предвид и това

Цитат
Чл. 101. (1) При пълно осиновяване между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и осиновителя и неговите роднини - от друга, възникват права и задължения като между роднини по произход, а правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи с роднините им по произход се прекратяват.
преди 1 час, jhoro написа:

Сигурен ли си? Щото родството по произход е само едно.

Защо само едно? Баща и майка едно ли са?

В случая дядото замества бащата и човека пак е с двама родители.Посоченият от теб текст в случая касае бащата, а не майката.Прекратяват се отношенията(права и задължения), които произлизат от биологичния баща. 

Друг пример.Вдовица се омъжва повторно.Новият съпруг осиновява детето на вдовицата.Такова осиновяване няма как да прекрати родствените отношения на детето  с майката.

А при твоята интерпретация би трябвало да са прекратени.

преди 1 час, Solly написа:

А другият наследник - другият син на дядото, колко процента от наследството наследява?

1/3

Глава втора.
НАСЛЕДСТВО ПО ЗАКОН

Чл. 5. (1) Децата на починалия наследяват по равни части.

(2) Като деца на наследодателя се смятат и осиновените от него.

Тъй-като майката е починала, тя не може да наследи жив човек. Живите наследяват имотите на починалите. При това положение, внукът като осиновен наследява дядо си, когато той почине и се явява като негов осиновен син и следва да получи половината от наследството, тъй-като има още един жив наследник по първа линия.
Ако дядото желае да дари на внука си целият имот, без другият наследник да получи част от него, следва приживе да направи нотариално заверено завещание или дарение, но тъй-като те могат да се оспорват, най-добрата сделка по прехвърляне е покупко-продажбата. Т.е. фиктивно внукът да купи имота, за което ще се даде някаква сума пари за прехвърлянето, но пък реално целият ще е негов.
преди 2 часа, Solly написа:

Тъй-като майката е починала, тя не може да наследи жив човек. Живите наследяват имотите на починалите. При това положение, внукът като осиновен наследява дядо си, когато той почине и се явява като негов осиновен син и следва да получи половината от наследството, тъй-като има още един жив наследник по първа линия.

Все пак законите имат доста членове и това, че ти цитираш единия не отменя другия.

Цитат

Чл. 10. (1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него или са недостойни, се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.

Да, майката е починала и съгласно същия закон за наследството бива заместена от низходящия си син.

Така синът наследява 1/3 по заместване на майка си и получава друга 1/3 като пряк наследник.

преди 17 минути, badr написа:

Все пак законите имат доста членове и това, че ти цитираш единия не отменя другия.

Да, майката е починала и съгласно същия закон за наследството бива заместена от низходящия си син.

Така синът наследява 1/3 по заместване на майка си и получава друга 1/3 като пряк наследник.

Не каза нищо за казуса

на 6.01.2025 г. в 17:27, jhoro написа:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.