Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Почистване на клавиатура на лаптоп

Featured Replies

От клавиатурата на Lenovo T420 не работят няколко бутона и букви и цифри - трябва да се натискат по 2 -3 пъти, като че са замърсени. Пробвах с мощна прахосмукачка и издухвачка, но ефектът е слаб. Преди да купя нова мисля да я поизмия с накисване в спирт или друга течност. Някой правил ли е подобен отчаян опит?

Разрешен от jhoro

Може да е от самите бутони, но може да е от контролера!

преди 30 минути, Илия Попов написа:

Преди да купя нова мисля да я поизмия с накисване в спирт или друга течност. Някой правил ли е подобен отчаян опит?

We_Don't_Do_That_Here.jpg

С накисване е много малка вероятноста да се оправят неработещите бутони. По вероятно е и други да спрат да работят или да спрат да се връщат в горна позиция тъй като мембраните отдолу ще се прецакат. 

Все пак изгледай това клипче, може да ти помогне да разбереш кое точно не работи или кое точно е за смяна.

:offtopic_s: Колко години още смяташ да ползваш този 14-годишен лаптоп...

Ако не стане - може и така ;)  

преди 12 минути, Belefor написа:

С накисване е много малка вероятноста да се оправят неработещите бутони. По вероятно е и други да спрат да работят или да спрат да се връщат в горна позиция тъй като мембраните отдолу ще се прецакат. 

Но пък е голяма вероятността - да си купи нова клавиатура (вградена или външна) или направо нов лаптоп!

преди 13 минути, Belefor написа:

:offtopic_s: Колко години още смяташ да ползваш този 14-годишен лаптоп...

Ми той „почти нов“ - не е като моя IBM ThinkPad R60.

преди 1 час, Илия Попов написа:

От клавиатурата на Lenovo T420 не работят няколко бутона и букви и цифри - трябва да се натискат по 2 -3 пъти, като че са замърсени. Пробвах с мощна прахосмукачка и издухвачка, но ефектът е слаб. Преди да купя нова мисля да я поизмия с накисване в спирт или друга течност. Някой правил ли е подобен отчаян опит?

Включи му един монитор/телевизор, USB клавиатура и мишка, затвори му капака и го ползвай като десктоп...

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Включи му един монитор/телевизор, USB клавиатура и мишка, затвори му капака и го ползвай като десктоп...

При мен е почти гака - капака не е затворен и имам два дисплея!

Ако можеш да разглобиш панела и да извадиш матрицата с бутоните, ще оправиш проблема. На всеки бутон отдолу има гумена пета, в която е вграден тоководящ каучук (може да е с най-различна форма.) Този тоководящ каучук трябва да се избърше с памук с чист спирт. Да внимаваш да не останат влакна от памука. На противната страна е дънната платка, където при натискане опира всеки бутон. Там има два варианта-по-лесният е металните гребени да са никелирани , в този случай с помощта на много ситна шкурка (400) внимателно да се излъскат и да се махне патината, след което също да се почистят с памук и спирт. По-трудният е на тези метални гребени да има също нанесено проводящо каучуково покритие и при натискане на бутон той да опира в него и така да контактува. Тук не може да се използва шкурка, почиства се със спирт и после ,ако имаш контактен шпрей , да пръснеш малко. Положението се оправя за доста дълго време.

Препоръчвам ти да направиш снимка на клавиатурата, защото ако бутоните са отделни, при вадене може да се разместят и после да се чудиш кой къде беше. 

Предлагам ти бутони и дъно , макар и от друго устройство, но принципът е същия.

12.jpg

2.png

1.jpg

• Автор
преди 1 час, Panzer 4 написа:

Ако можеш да разглобиш панела и да извадиш матрицата с бутоните, ще оправиш проблема. На всеки бутон отдолу има гумена пета, в която е вграден тоководящ каучук (може да е с най-различна форма.) Този тоководящ каучук трябва да се избърше с памук с чист спирт. Да внимаваш да не останат влакна от памука. На противната страна е дънната платка, където при натискане опира всеки бутон. Там има два варианта-по-лесният е металните гребени да са никелирани , в този случай с помощта на много ситна шкурка (400) внимателно да се излъскат и да се махне патината, след което също да се почистят с памук и спирт. По-трудният е на тези метални гребени да има също нанесено проводящо каучуково покритие и при натискане на бутон той да опира в него и така да контактува. Тук не може да се използва шкурка, почиства се със спирт и после ,ако имаш контактен шпрей , да пръснеш малко. Положението се оправя за доста дълго време.

Препоръчвам ти да направиш снимка на клавиатурата, защото ако бутоните са отделни, при вадене може да се разместят и после да се чудиш кой къде беше. 

Предлагам ти бутони и дъно , макар и от друго устройство, но принципът е същия.

12.jpg

2.png

1.jpg

Благодаря, не знам моята как е направена (на времето съм отварял много клавиатури) и ще ходя при приятели, които събират и продават втора употреба всякаква електроника, за да видя някоя разглобена за учебна!

• Решение
преди 2 минути, Илия Попов написа:

Благодаря, не знам моята как е направена (на времето съм отварял много клавиатури) и ще ходя при приятели, които събират и продават втора употреба всякаква електроника, за да видя някоя разглобена за учебна!

Вземай една външна (без значение жична или безжична) и не се занимавай с глупости.

Мога да ти подаря една, ама е с ... PS2.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.