Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

РС не се включва

Featured Replies

Здравейте имам следния проблем! Сложих хард диск на който има инсталиран уиндолс 10, а не иска да тръгне на РС-то?
Възможно ли е да е GPT а не MBR и затова не иска да тръгне, смисъл да бутва?

Боба казва, че харддиска не работи.

За повече дай информация за системата и какъв е този харддсик, къде и как си го вързал, какво значи това не тръгва нещо грешки дава ли...?

преди 48 минути, agov12 написа:

Сложих хард диск на който има инсталиран уиндолс 10, а не иска да тръгне на РС-то?

Това звучи като че ли Windows 10 е инсталиран на хард диска, докато е бил на друг компютър,
и сте пренесли хард диска, на сегашния компютър, с готов инсталиран Windows 10.
Правилно ли Ви разбирам ?
Аз съм доста невеж, за да опиша ситуацията с професионални термини, но най-общо казано, съм останал с впечатление от практиката ми,
че по време на инсталиране, Операционната система (в случая Windows 10) често си тегли от нета (от сайтовете на производителите, от Microsoft, понякога може би и от трети разработчици) разни драйвъри за вградените конкретни устройства (графични, звукови и разни други карти) на конкретния компютър, и си инсталира драйвърите на хард диска, в папките на Windows 10.
Като се премести на друг компютър с други вградени устройства, за които по време на инсталацията не са инсталирани драйвъри,
има риск някое от ключовите за стартирането и/или следващата работа, устройства, да не проработи никак, или да не се сработи с другите налични устройства и да не се получи стартирането.
Или пък си прави настройки, съобразени с конкретните устройства, в конкретния компютър,
а на следващия компютър не е минал през процес на настройки
и цялата сложна комбинация от устройства и програмки, не сработва, не тръгва.
Написах Ви само догадки на един самоук лаик, повече потребител, отколкото вещо лице.
Не е изключено да греша напълно или частично.
Хард диск с Линукс съм местил от един компютър на друг, но като го върна на първия, и дава знаци, че намира нещо не във ред и поне първия път стартира с малко въртели, във вид на дълги текстове бяло на черно, забавяния, предложения за специални клавиши, за да тръгне, или специални режими.
Windows 10 го местих само веднъж наскоро и май не успя да стартира като го върнах, та се наложи да го инсталирам наново.

преди 5 часа, agov12 написа:

Здравейте имам следния проблем! Сложих хард диск на който има инсталиран уиндолс 10, а не иска да тръгне на РС-то?

тъй както е казано не иска да тръгне се разбира като натиснеш бутона  на пс за старт  

вентилаторите не тръгват ?

Аз само ще попитам: Единия компютър е 32-битов, а другия е 64 ли е?! Т.е. 10-ка за 64 няма как да се "стартира" на машина с 32 битов процесор!!! 

преди 6 часа, Bubbles написа:

Боба казва, че харддиска не работи.

Моя показа, че всичко си работи, но е сложил 64-битов В10 на 32-битова машина. :) 

преди 5 часа, Недко написа:

Windows 10 го местих само веднъж наскоро и май не успя да стартира като го върнах, та се наложи да го инсталирам наново.

Има логика във вашите размишления, т.е. ако В10 е настроен за "бързо стартиране". В тоя случай не обследва машината, а директно ползва sys файл, т.е.  в даден момент машината "увисва". 

= В този случай с "оригиналния" инсталатор се ползва функцията: Поправи стартирането! В някои случай не се налага преинсталация. 

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

Единия компютър е 32-битов,

няма 32 битов компютър  от 50 години 

преди 30 минути, Banesc написа:

https://en.wikipedia.org/wiki/Dell_Latitude

DELL Latitude D600 е от 2003 г.  с Intel® Pentium® M Processor 1.30 GHz

Имам едно такова с ХР, още работи за офлайн задачи - текст, снимки, графичен редактор. Не съм сигурен как е с интернет.
Само като фоторамка го ползвам, за да рисувам картини от него, вместо от хартиени снимки.

Не, че е много важно дали са 50 или 22 години, прав си, че е от много години.

преди 2 часа, Banesc написа:

Преди 50 години нямаше и ... 8 битови! Персонални машинки.

Маркирайте „решението му“ със знак image.png.e376dfc98abf7eece2648bfc8cf089be.png

преди 5 часа, (:IdioibI:) написа:

Аз само ще попитам: Единия компютър е 32-битов, а другия е 64 ли е?! Т.е. 10-ка за 64 няма как да се "стартира" на машина с 32 битов процесор!!! 

Моя показа, че всичко си работи, но е сложил 64-битов В10 на 32-битова машина. :) 

Има логика във вашите размишления, т.е. ако В10 е настроен за "бързо стартиране". В тоя случай не обследва машината, а директно ползва sys файл, т.е.  в даден момент машината "увисва". 

= В този случай с "оригиналния" инсталатор се ползва функцията: Поправи стартирането! В някои случай не се налага преинсталация. 

Това зависи от процесора, какви инструкции поддържа. А и с процесори, поддържащи само 32 битови инструкции в днешно време нищо не можеш да правиш. Те са много стари, слаби и с малко ядра (1). Ето ти малко да прочетеш:
32-bit computing - Wikipedia

Definition of 32-bit computing | PCMag

Last 32-bit CPU | Overclock.net

Цитат

The last desktop x86 CPUs released without 64-bit instructions enabled were Pentium 4 "Prescott" on Socket 775 however technically those were 64-bit capable CPUs with some instructions disabled.

The last "true" 32-bit x86 CPUs would have been "Northwood" Pentium 4 on Socket 478 and Athlon XP on Socket A / 462.

Edit to add: Also Pentium 4 Extreme Edition (aka "Emergency Edition") Gallatin on Socket 478.

There was also Pentium M and first-generation Core Duo on Socket 479 - however those were officially laptop only with only a few desktop boards made. An overclocked Pentium M would actually probably be the fastest 32-bit-only CPU for gaming (source: I ran an OC Pentium M on desktop nearly 20 years ago and it was way faster than Pentium 4) but yeah, mobos were difficult to find then and they're probably unobtainable now.

И сега можеш да стартираш 32 битови приложения на съвременен хардуер и ОС, но ако ползваш 32 битова ОС си ограничен откъм приложения и максимална RAM памет, която можеш да ползваш.

преди 12 минути, Raze написа:

Това зависи от процесора, какви инструкции поддържа. А и с процесори, поддържащи само 32 битови инструкции в днешно време нищо не можеш да правиш. Те са много стари, слаби и с малко ядра.

Чак пък НИЩО???

преди 13 минути, Raze написа:

И сега можеш да стартираш 32 битови приложения на съвременен хардуер и ОС, но ако ползваш 32 битова ОС си ограничен откъм приложения и максимална RAM памет, която можеш да ползваш.

Някой приложения ... нямат алтернатива - 64-битов вариант!

Колкото до ограничението - при налична/физическа 3 GB RAM ... не се усеща.

• 2 месеца по-късно...
на 1.02.2025 г. в 0:54, agov12 написа:

Приятел инсталирай си windows 10 на ново няма как да тръгне щом е бил на друг хардуер.

А ако въобще не ти пали машината е друг въпрос не даваш никаква информация ,магиосник ли търсиш?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.