Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ubuntu - започване на чисто

Featured Replies

Здравейте, след последния ъпдейт на Windows 11 вече не ми дава да си избера коя ОС да boot-на - Windows или Линукс и ми дава грешка, която трябва да оправя с Boot menu(F11) и избор на системата, която искам да заредя.

Предстои ми цялостна преинсталация на уиндоуса. Има ли как да започна всичко отначало, като затрия и дяла на линукса и използвам целия диск само за уиндоуса? В някакъв момент мога пак да сложа убунту, но просто сега искам да започна начисто.

Благодаря предварително!

Разрешен от Rudy M.

преди 24 минути, nujnika написа:

Здравейте, след последния ъпдейт на Windows 11 вече не ми дава да си избера коя ОС да boot-на - Windows или Линукс и ми дава грешка, която трябва да оправя с Boot menu(F11) и избор на системата, която искам да заредя.

Предстои ми цялостна преинсталация на уиндоуса. Има ли как да започна всичко отначало, като затрия и дяла на линукса и използвам целия диск само за уиндоуса? В някакъв момент мога пак да сложа убунту, но просто сега искам да започна начисто.

Благодаря предварително!

GParted Live и затриваш всички дялове и почваш да мажеш пак наред

преди 25 минути, nujnika написа:

Има ли как да започна всичко отначало, като затрия и дяла на линукса и използвам целия диск само за уиндоуса?

Да, има начин. Най-простият и логичният.

Правиш си инсталационна флашка с Windows. Двата най-разпространени начини са с Media Creation Tool от сайта на Microsoft, или си намираш ISO файл и го записваш с Rufus. Буутваш от флашката, следваш стъпките, и като дойде моментът за избор на дял - изтриваш всички дялове на диска, създаваш един нов, и го избираш за инсталация. Windows си съсздава допълнителните системни дялове, продължава и завършва инсталацията. 

А може и да е възможно, ако имаш желание, да се опиташ да възстановиш сегашния си Windows. Ако не е повреден и работи, трябва само да се оправят буут записите. 

преди 4 минути, petie1 написа:

GParted Live и затриваш всички дялове и почваш да мажеш пак наред

Безсмислено е да ползва допълнителен софтуер, след като същата работа може да я свърши по време на инсталирането на Windows.

преди 35 минути, nujnika написа:

и използвам целия диск само за уиндоуса?

не е добра идея

диска трябва да ти е разделен минимум на 4 дяла 

като стане белята да можеш да спасяваш информация 

преди 2 минути, Banesc написа:

не е добра идея

Пълни глупости, както винаги :hit:

аз съм го направил с един диск да ми е уиндолса обаче имам 2 физически

и направо затривам  целия диск когато се наложи

преди 1 час, Banesc написа:

минимум на 4 дяла

'що не 8? Големи глупости, особено ако няма да има дял за възстановяване... 

@nujnika

1. Има ли дял, който искаш да запазиш? Допускам, че да, изхождайки от другата ти тема за преинсталирам на Windows. В diskmgmt.msc с десен клик върху всеки от дяловете с Linux избираш Delete partition. 

А защо просто не си инсталираш grub през ubuntu инсталацията и през него да избираш коя ОС да стартираш?

Ето как изглежда при мен:

6RQIkEa.jpeg

pZ4wzQg.jpeg

• Автор

Благодаря на всички!

преди 7 часа, цър-вул написа:

'що не 8? Големи глупости, особено ако няма да има дял за възстановяване... 

@nujnika

1. Има ли дял, който искаш да запазиш? Допускам, че да, изхождайки от другата ти тема за преинсталирам на Windows. В diskmgmt.msc с десен клик върху всеки от дяловете с Linux избираш Delete partition. 

Не, сега няма дял, който искам да запазя. Така че ще следвай инструкциите да затрия линукса и след това ще преинсталирам уиндоуса наново.

И последно да ви попитам, макар да е за другата тема, искам да имам два дяла на новата инсталация - един за системата и един за лични файлове (C и D, примерно). Какви са стъпките?  Благодаря още веднъж за всичко!

• Решение
преди 4 минути, nujnika написа:

Не, сега няма дял, който искам да запазя. Така че ще следвай инструкциите да затрия линукса и след това ще преинсталирам уиндоуса наново.

Виж, не се сърди, че задаваме уточняващи въпроси. Това, което искаш, може да се направи по различни начини - в зависимост от това каква точно е ситуацията в компютъра ти в момента, и какво точно искаш да постигнеш.

Според мен най-лесно е точно това, което ти написах - почваш инсталация на Windows, и в момента, в който се прави избор на дял, изтриваш всички дялове, и създаваш един наново. Така ще затриеш и Linux-а, и стария Windows.

преди 7 минути, nujnika написа:

И последно да ви попитам, макар да е за другата тема, искам да имам два дяла на новата инсталация - един за системата и един за лични файлове (C и D, примерно). Какви са стъпките? 

Пак, най-лесно според мен е, в същия този момент при преинсталацията, да създадеш двата дяла C и D . Първо създаваш системния C , като решаваш колко да е голям. Ще се създадат и малките системни дялове. И останалата част я правиш дял D , който ще е за личните ти файлове. Маркираш инсталацията да продължи на C , и я завършваш.

А ако в момента имаш такъв дял за лични данни, можеш да го запазиш. Изтриваш всички останали (с Windows и Linux), и от тях правиш новия системен дял C . 

Освен това, ако размерите на дяловете нещо не те устройват, винаги можеш да ги промениш след инсталацията. Има много програми за тази цел. 

преди 11 минути, цър-вул написа:

Я покажи една картинка на diskmgmt.msc

Имаш предвид Disk Management, нали (за автора на темата питам, не за мен) ? ;) 

• Автор
преди 10 минути, Rudy M. написа:

Виж, не се сърди, че задаваме уточняващи въпроси. Това, което искаш, може да се направи по различни начини - в зависимост от това каква точно е ситуацията в компютъра ти в момента, и какво точно искаш да постигнеш.

Според мен най-лесно е точно това, което ти написах - почваш инсталация на Windows, и в момента, в който се прави избор на дял, изтриваш всички дялове, и създаваш един наново. Така ще затриеш и Linux-а, и стария Windows.

Пак, най-лесно според мен е, в същия този момент при преинсталацията, да създадеш двата дяла C и D . Първо създаваш системния C , като решаваш колко да е голям. Ще се създадат и малките системни дялове. И останалата част я правиш дял D , който ще е за личните ти файлове. Маркираш инсталацията да продължи на C , и я завършваш.

А ако в момента имаш такъв дял за лични данни, можеш да го запазиш. Изтриваш всички останали (с Windows и Linux), и от тях правиш новия системен дял C . 

Освен това, ако размерите на дяловете нещо не те устройват, винаги можеш да ги промениш след инсталацията. Има много програми за тази цел. 

Напротив - не се сърдя изобщо и съм много благодарен за тези въпроси. Разбирам, че за да получа отговор, първо трябва да уточня какво искам. Благодаря много от сърце! Последно, ще следвам тези стъпки.

преди 17 минути, Rudy M. написа:

Да, по-ratko е да опиша стартиране на конзолата за дискове, отколкото Disk management

преди 15 часа, Banesc написа:
преди 16 часа, nujnika написа:

използвам целия диск само за уиндоуса?

не е добра идея

Ти изобщо не мислиш!

Ако ще да нацепи диска на 256 дяла - щом няма ext* дялове - значи точно това, което иска.

преди 7 часа, цър-вул написа:

Явно в момента не иска Linux.

Win-а му е омаза GRUB и за по-лесно - да мине с парцала и да забърше всичкото Линукс.

преди 15 часа, jhoro написа:

Win-а му е омаза GRUB и за по-лесно - да мине с парцала и да забърше всичкото Линукс.

От както win-ъ има това, то за какво ти е GRUB? 

image.png.68d443990fe141afd9d35a989435f554.png

image.png.dad0ba40b05e529514620fa7e8721e3f.png

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

От както win-ъ има това, то за какво ти е GRUB? 

image.png.dad0ba40b05e529514620fa7e8721e3f.png

При теб го има „ТОВА“, ама при него ... фигурира ли Линукса в списъка?

На моя GRUB присъства и ОС от външния диск - затова зарежда и от там. Но преди обновяването на GRUB - не го отчиташе изобще!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.