Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с картина от камери

Featured Replies

Ситуацията е следната: рутер, зад рутера има DVR. Гледат се пет камери. С три от тях няма проблем. С другите две драмата е: през монитор, включен към DVR и през мобилно приложение XMEye Pro картината е нормална

spacer.png

а през приложението за компютър, предоставено от фирмата, от която взех DVR и камерите, картината е дефектна

spacer.png

През нощта картината е черно-бяла и такъм проблем няма. Сигналът идва през WIFI и рутерът по права линия е на около 2 метра. Сигналът е силен и стабилен.

Свързах се с фирмата, от която съм взел DVR и камерите с молба за помощ. Получиха достъп до DVR и от там ми изпратиха същата дневна снимка, направена през приложение за компютър, но без проблеми и обясниха това с техния бърз интернет ?!?

Търся идеи на какво може да се дължи този проблем.

Разрешен от Corvax

проблема е WIFI - забележи втората снимка е с по високо качество - би трябвало да има някъде за намаляне на качеството

• Автор
преди 11 часа, Без умствен капацитет написа:

проблема е WIFI - забележи втората снимка е с по високо качество - би трябвало да има някъде за намаляне на качеството

А каква е логиката, че през приложение на телефона виждам горната картинка ?

• Решение

Логиката е тази, че в приложението не си превключил на HD качество (основен поток), а гледаш по default в SD (субпоток). На компютъра си отворил основния поток и оттам ти започва проблемът. В настройките на камерите, на основния поток трябва да намалиш качеството до Good или Medium, интервалните кадри (iframe) да са на 2. Тръгни оттам и виж дали ще има ефект. Ти сигурен ли си, че имаш DVR? На мене ми прилича повече на NVR.

За 2 метра, защо се занимаваш с WiFi, а не пуснеш кабел?

На компютъра с каква програма ги гледаш?

• Автор
преди 2 часа, Corvax написа:

Логиката е тази, че в приложението не си превключил на HD качество (основен поток), а гледаш по default в SD (субпоток). На компютъра си отворил основния поток и оттам ти започва проблемът. В настройките на камерите, на основния поток трябва да намалиш качеството до Good или Medium, интервалните кадри (iframe) да са на 2. Тръгни оттам и виж дали ще има ефект. Ти сигурен ли си, че имаш DVR? На мене ми прилича повече на NVR.

За 2 метра, защо се занимаваш с WiFi, а не пуснеш кабел?

На компютъра с каква програма ги гледаш?

Карам наред.

Първо - благодаря за отделеното време. Да, грешката е моя - машината е NVR.

За гледане през компютър ползвам две програми - CMS и VMS. Можеш да ги видиш и изтеглиш от ТУК .

През VMS променям начина на възпроизвеждане от Main Stream на Extra Stream и картината се оправя ! Но дистанционно не мога да направя промени в настройките - дава някаква грешка. Като се докопам до NVR-а ще видя къде да пипна. Надявам се това да промени кодирането навсякъде. И ще кажа какво е станало. Пак мерси и лека вечер ! :wors:

VMS е по-тромава, ползвай CMS. Настройките как ги пробваш? Директно на камерите, или в Encoding менюто на NVR-а? Ако пробваш през NVR-а и ти връща грешка "no power" или подобна, значи камерите не са добавени към записвачката с админските им акаунти. Другият вариант е в самия NVR да не си админ - тогава пак те ритва. Освен това, на тези китайци изображението им най-често се маже така, ако са добавени през ONVIF на порт 8899 или се четат по RTSP на 554. Ако вървят по стандартния им NETIP на 34567, не правят така. Поне аз не помня да съм виждал.

• Автор

Понеже на мястото не съм пуснал статично IP съм свързал NVR по сериен номер. CMS се свързва 2/5, докато VMS 5/5. Настройките ги пробвам през компютъра през VMS и CMS и да, връща ми грешка и промените не се запомнят. На NVR-а съм админ, а за добавянето - ми, записвачката си ги добавя сама, след като дам търсене. Май наистина са през ONVIF. Ще видя на място.

Ако са през ONVIF, това е причината. По подразбиране, тези камери не искат потребител и парола, за да се добавят по ONVIF и автоматичното discovery ги нашива директно през този протокол. Камерите и NVR-ът винаги трябва да имат резервирани IP адреси и винаги да са "сглобени" ръчно. Иначе, като ги зарежеш да се оправят на автомaт, веднъж да ти примигнат тоците и се започват драмите.

• Автор

Ако съм разбрал правилно: през рутера резервирам адреси на камерите по техните MAC адреси и след това ги добавям в NVR ръчно по техните вече резервирани ИП ?

Заради тока съм сложил UPS за рутера и NVR-а.

Абсолютно, да, точно това е. Резервираш им адресите в DHCP сървъра на рутера, рестартираш ги да си вземат новите адреси, през NVR-а ги намираш ръчно (изрично по NETIP протокол!) и ги наливаш по каналите в NVR-a.

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

@Corvax

Днес се докопах до NVR-а, рутера, камерите ... Изключих всички камери и рутера. Включих първата камера за да видя ИП-то, с което ще се върже за да мога да го запазя в рутера. И така за всичките 5 камера. Странното е, че с първите две нямах проблем. От там нататък камерите си взимаха произволно ИП в диапазона и не се съобразяваха с това, че в рутера съм резервирал ИП за съответния МАК адрес. Не искат да си вземат Ип-то и това е. Тогава напрвих друго - в рутера резервирам това ИП, което си взима камерата автоматично. Нищо, че не са поредно, както аз исках. Камерите са следните:

spacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.png

Първите три се регистрират през NETIP протокол, останалите две - през ONVIF. Всяка промяна води до загуба на камерата. Проблемните са ми последните две камера. При тях картината и записа стават дефектни. Настройките на първата и последната камера са следните:

spacer.pngspacer.png

На канал 5 /последната камера/ каквото и да променям няма резултат - картината и записа са дефектни. Промяната я правя директно през NVR-а.

Когато гледам през VMS мога да правя корекция на изображението и картината се оправя, но това не оказва влияние върху записа върху NVR-а.

Някаква идея ?

Ти и фърмуерите им не си ъпдейтвал, вероятно? Седят си още със заводските, подозирам?

Предпоследната камера не съм я виждал през живота си, изглежда ужасно и не знам нищо за нея. Последната е класика в жанра и вероятно през ONVIF можеш само да четеш от нея. Настройките са по друг протокол и се правят през друго приложение (V360, вероятно).

В общи линии, направил си коктейл от най-покъртителните китайски камери. :)

• Автор

Хехе, @Corvaxразвесели ме.

Първите три са от Касаба системс и са ми пратени според NVR-а им. И затова нямам проблеми с тях. Другите две са на око от някъде. Сега сериозно - можеш ли да ми препоръчаш камери като 4 и 5, но от Касаба ? С надеждата да нямам проблем ... :D

Сега, шегата настрана, марката TRX на Касабов е всъщност ребранд на китайски камери XM, каквито в АлиЕкспрес ще намериш под други марки, като Hiseeu, MISECU, Techage, Azishn и други. Ако ми кажеш модела на NVR-а си, вероятно ще мога да ти препоръчам нещо от Експреса, което ще дойде на половин цена и ще работи по същия начин (защото отвътре е абсолютно същото), ако не и по-добре (защото Касаба най-често продават най-скапаните китайски сглобки). Така или иначе, без да знам с кой NVR си, няма как да ти препоръчам каквото и да било.

• Автор

@Corvax

TRX-4809NVR - 4K 9 канален мрежови рекордер 8MPX ULTRA HD NVR, ONVIF, H.265+

Обаче преди година токов удар го порази и му смениха платката, та в момента не му знам точните параметри. Но и това ще те ориентира.

Моля предложи камери от Али и български онлайн магазин, ако се наложи ...

Благодаря.

Е, на мен баш параметрите ми трябват! :) Най-вече ме вълнува с кой процесор е, останалото е бошлаф. А в сайта на Касаба не е написано, дори за оригиналната платка. Можеш да ми дадеш нужната информация, ако в CMS бръкнеш да видиш версията на фърмуера на NVR-а. Ще е нещо от рода V4.02.R11.00031095... Това ще ме ориентира коя платка са ти сложили, а оттам ще видя с кой процесор си. Но, като знам откъде си я взел, най-вероятно са те "почерпили" с процесора на XiongMai, а този чип е за боклука.

Уффф, C6380235 е някакъв преработен фърмуер. Вече съм 100% убеден, че си с китаец на XM. Сега ще проверя, за всеки случай.

Така, бърза справка показа, че баш с такова са те напъхали. Сега, ако решиш да ме послушаш, ето какво бих те посъветвал. Тази система, която си си купил, или опитай да я върнеш на Касаба и да си възстановиш някаква сума, или я продай в някой продавалник, или направо я изхвърляй.

1. Купи си този NVR: https://www.aliexpress.com/item/1005007534983642.html

2. Вземи си и от тези камери: https://www.aliexpress.com/item/1005008606830420.html

IMX307 е матрица SONY със Starlight технология, 3MP резолюция в 16:9.

IMX335 е матрица SONY със Starlight технология, 5MP резолюция в 4:3 (квадратче, вижда с 30% повече от IMX307 по вертикалата).

IMX415 е матрица SONY със Starlight технология, 8MP (4K) резолюция в 16:9 и е просто брилянтна. 

По отношение на оптиката:

- 2.8mm е широкоъгълен обектив (около 120 градуса по хоризонта) и е подходящ за наблюдение на къси дистанции до 6 метра. На по-дълги дистанции губиш детайла и просто "виждаш нещо".

- 3.6mm е правоъгълен обектив (84-87 градуса по хоризонта) и е ефикасен на дистанции докъм 8-9 метра. Оттам нататък е същото като при 2.8mm.

- 6mm и 8mm са с тесни зрителни ъгли (60-ина градуса и надолу) и са подходящи за наблюдение на тясна зона от по-голяма дистанция, докъм 15-16 метра.

С какви оптики ги искаш и дали да имат камерите PoE, или ще ги храниш само през 12-волтовата камбанка, реши сам. Не познавам имота, не мога да ти разчертая план.

3. Повече никога, ама никога-никога, не си и помисляй да пазаруваш от онези мошеници.

Ако следваш тези 3 точки, гарантирам ти, че ще си разрешиш проблемите. Не само това, ами и ще добиеш представа какво означава "добро качество на ниска цена". NVR-ът е с истинския процесор (на Huawei) и действително поддържа камери с резолюция до 4K, а пък камерите са с новия процесор на GOKE и Starlight матрици на SONY.

• Автор

Мдаа благодаря за отделеното време.

Имам няколко въпроса :

1. Този NVR само POE ли е, или мога да си ползвам и сегашната мрежа ?

2. За камери 4 и 5 разбрах, че са калпави. Мога ли да ползвам първите три ?

3. Имам нужда от поне една въртяща се камера /като 4 и 5/. Моля препоръчай.

4. Моя NVR го ползвам от поне 2 години без проблем. Мога ли да продължа да го ползвам, но с нов набор от камери или поне някоя от старите ? /не се обиждай. оценявам помощта ти/

1. Този NVR, който съм показал, не е PoE, точно за да можеш да използваш сегашната си мрежа, без излишно оскъпяване и усложнения.

2. Да. Можеш. Всъщност, ако трябва да съм честен, имаш една камера, която наистина е стока, и това е втора камера. Не знам как си я уцелил и по какъв повод си я взел, но камерата е вълк в овча кожа. Пази си я!

3. Камери от този клас не препоръчвам, защото имам някои сериозни проблеми с тях. Качествена въртялка е 3-цифрена сума. В този смисъл, от тези пластмасови китайки, която и да вземеш, е все едно.

4. Дори и да ти кажа "не", ти пак ще намериш повод да го разбереш за "да". :D Шегата настрана, имам проблеми с тези чипове на XM, но много хора не се интересуват от личните ми въжделения. Та, да, ползвай го. Като издъхне, не купувай повече такъв. Вземи си другия, който ти предложих. Но ако не те притеснява, нито финансово, нито логистично, да го подмениш - смени го, на всяка цена.

• Автор

@Corvax Благодаря !

NVR-а го поръчах. Като дойде ще го наглася с моите камери да видя резултата и тогава ще решавам за камерите. Имам спомен, че преди време камера 4 беше на мястото на камера 1 и работеше без проблем. Ще тествам и тогава ще решавам.

Бъди здрав !

• 3 месеца по-късно...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.