Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно Fujitsu Esprimo Q920

Featured Replies

Здравейте на всички, допълнително се извинявам ако не съм улучил темата, но съм новак. За Атанасовден ми подариха следния компютър от заглавието с процесор i5-4590T и 8ГБ рам. Въпросът ми е следния: до коя степен може да се надгради тази машина максимално с рам памет и процесор, за да мога да го използвам и за по-леки игрички. Сега съм съм с 256 ГБ ССД. Може ли да се сложи примерно 1ТБ ССД или две? Благодаря на отзовалите се предварително!

Разрешен от Corvax

Общо-взето забрави. Това се води mini-pc. Единствения процесор, с който можеш да го надградиш, е I7:

ds-ESPRIMO-Q920.pdf

но като гледам трудно се намира и при китайците е 90+ лева с доставка, не си струва, той компютъра струва толкова целия.

1pcs/lot perfect test Core i7-4785T i7 4785T CPU Processor 2.2 GHz Quad-Core LGA 1150 processor - AliExpress 502

Диск можеш да сложиш колкото искаш голям, търсиш 2.5" SATA.

Дори и за RAM нямаш място, по спецификации е само с 1 слот. За видеокарта също няма как и къде да я сложиш, за да играеш игри. Като искаш игри, продаваш евентуално и вземаш нещо съвременно.

Има модели с два слота за РАМ памет. Трябва да се провери как е при теб, ако имаш желание де...

• Автор

Само да го отворя, ама то се не отваря лесно да видя с колко рама е, трябва поне да е с 2 гнезда, така си мисля.

преди 17 минути, Raze написа:

Дори и за RAM нямаш място, по спецификации е само с 1 слот.

Mainboard Memory slots 2 SO DIMM (DDR3, 1600 MHz) Memory frequency 1,600 MHz Memory notes Dual channel support. For dual channel performance, a minimum of 2 memory modules have to be ordered. Capacity per channel has to be the same.

Така пише в иснтрукцията.

kngs.jpg

Снимката е примерна от гугъла я извадих за моя модел.

Много ми е сложно да отворя кутията.

Значи би трябвало да можеш да добавиш 2х8 RAM максимум, въпроса е дали ще има смисъл и за какво ще ползваш машината.

То и по-надолу в спецификацията пише, че са 2 слотовете, не съм стигнал до там :)

За ферма във фейсбук би трябвало да е достатъчен хардуера, за другата игра зависи какви са и изискванията.

• Решение

Здрасти и честит имен ден, макар и на мно-о-о-о-го дълга вече патерица!

Хубава машина са ти подарили. Обаче ...

По принцип:

1. Най-коравият процесор, който можеш да побереш в нея, е Core i7-5775C.

2. Машината има 2 слота за SODIMM (лаптопска RAM) DDR3-1600

3. Харддискът (или SSD-то), с който машината излиза от завода, е 2,5 инча и това ти позволява да мушнеш само 1 SSD в тази ниша. Ако беше 3,5-инчов диск, има шейни, които позволяват по 2 SSD-та в такава ниша. Но, уви.

Де факто:

1. Core i7-5775C се намира лесно, но е скъпо. Най-добре е Core i7-4785 или i7-4765. Моите ги купувам от този търговец, проверен е многократно, няма "дървета" - https://vi.aliexpress.com/item/1005005694725955.html

Само че има една техническа уговорка: това са чипове на по 10 години, работили са в друг компютър доста време, пастата вътре в процесора (между кристала и капачката) е вече на цимент и процесорите загряват доста. Ако имаш кой да му махне грамотно капачката и да смени пастата, ще ти направи голяма услуга. Аз имам няколко такива 4-ти генерации и резултатът след смяна на пастата е 10-17 градуса надолу, в зависимост от състоянието на чипа.

2. Памет за лаптоп се намира лесно, дори е OLX. Неотдавна се сдобих с комплект 2x8GB Kingston HyperX DDR3-1866 за едната машина, цената беше 80-ина лева. Изпадат оферти, просто се оглеждай.

3. SSD-то най-добре да бъде със собствен кеш - Kingston KC600 или SAMSUNG 870 EVO някакво. Тези компютри са още от времената, когато SSD бяха млада технология и шината още беше проектирана само за магнитни дискове. Неща като HMB нямаше тогава, та търси си истинско SSD.

• Автор

Тя пак е от фейсбука: facebook chess

преди 11 минути, Corvax написа:

Core i7-5775C се намира лесно, но е скъпо.

Дали няма да се налга да ползвам модифициран биос, заради различната литография и ембедед кодовете?

преди 11 минути, Corvax написа:

Здрасти и честит имен ден, макар и на мно-о-о-о-го дълга вече патерица!

Хубава машина са ти подарили. Обаче ...

По принцип:

1. Най-коравият процесор, който можеш да побереш в нея, е Core i7-5775C.

2. Машината има 2 слота за SODIMM (лаптопска RAM) DDR3-1600

3. Харддискът (или SSD-то), с който машината излиза от завода, е 2,5 инча и това ти позволява да мушнеш само 1 SSD в тази ниша. Ако беше 3,5-инчов диск, има шейни, които позволяват по 2 SSD-та в такава ниша. Но, уви.

Де факто:

1. Core i7-5775C се намира лесно, но е скъпо. Най-добре е Core i7-4785 или i7-4765. Моите ги купувам от този търговец, проверен е многократно, няма "дървета" - https://vi.aliexpress.com/item/1005005694725955.html

Само че има една техническа уговорка: това са чипове на по 10 години, работили са в друг компютър доста време, пастата вътре в процесора (между кристала и капачката) е вече на цимент и процесорите загряват доста. Ако имаш кой да му махне грамотно капачката и да смени пастата, ще ти направи голяма услуга. Аз имам няколко такива 4-ти генерации и резултатът след смяна на пастата е 10-17 градуса надолу, в зависимост от състоянието на чипа.

2. Памет за лаптоп се намира лесно, дори е OLX. Неотдавна се сдобих с комплект 2x8GB Kingston HyperX DDR3-1866 за едната машина, цената беше 80-ина лева. Изпадат оферти, просто се оглеждай.

3. SSD-то най-добре да бъде със собствен кеш - Kingston KC600 или SAMSUNG 870 EVO някакво. Тези компютри са още от времената, когато SSD бяха млада технология и шината още беше проектирана само за магнитни дискове. Неща като HMB нямаше тогава, та търси си истинско SSD.

Браво за отговора! По Учебник! ❤️ 

преди 11 минути, A.Грозданов написа:

Дали няма да се налга да ползвам модифициран биос, заради различната литография и ембедед кодовете?

Предполагам, че няма как да знаеш.... знанията се придобиват в тестове.

преди 9 минути, Corvax написа:

i7-5775C.

Този дали ще работи с въпросния модел? Че го дават до 65W TDP. Не съм запознат, питам.

преди 10 минути, Corvax написа:

Правил съм подобна 'операция' на един xeon 3 поколение (4/8, I7 еквивалент)с макетен нож и беше успешна. След това дори не е нужно да се залепва капачката на процесора, слота я държи достатъчно. Реално нямаше особена разлика в температурите, сложих MX-4 паста. Ако процесора не прегрява, няма смисъл да се оперира.

преди 9 минути, A.Грозданов написа:

По принцип, винаги има някаква такава вероятност. Де факто, всякаквите такива ъпгрейди в 99% от случаите са на риск. Затова го споменавам този чип - самият процесор не е нещо "WOW!", тайният сос е във вграденото му видео. Там нещата стават по-сериозни. Но ще е скъп експеримент. Ако ти се играе на сигурно - 4785 е "твоят човек".

Според мен, щом е само за фейсбук игри, няма да има никаква разлика, дори и да се смени процесора. То и за други игри не че ще има, с това вградено видео.

преди 6 минути, Raze написа:

Този дали ще работи с въпросния модел? Че го дават до 65W TDP. Не съм запознат, питам.

Правил съм подобна 'операция' на един xeon 3 поколение (4/8, I7 еквивалент)с макетен нож и беше успешна. След това дори не е нужно да се залепва капачката на процесора, слота я държи достатъчно. Реално нямаше особена разлика в температурите, сложих MX-4 паста. Ако процесора не прегрява, няма смисъл да се оперира.

Не знам, бате, с Fujitsu-тата нямам много опит. Имам една C710 за sandbox, нея съм я накичил на макс. Ама това е 3-та генерация. Ако тръгне 5775C, ще е чудесен ъпгрейд! Ако не тръгне ... все някой ще иска да купи 5775C в OLX ... :D

Аз ги скалпирам с гилотина за процесори, че с макетния нож е много рисковано. А и с гилотината им запазвам силиконовата гарнитура сравнително интактна, та сглобяването по обратен ред става перфектно. MX-2 или MX-4, да, и аз такива слагам.

Абе, да ти кажа, греят си. 38-42 градуса в idle, падат на 25-27 след операция. Под товар надхвърлят 80 градуса,а след интервенцията едва надскачат 60. Като е кофти пастата, тази температура отива през пиновете на цокъла и се разсейва в дънната платка, през всичките компоненти наоколо - не е OK.

• Автор

Така е, с 4790 не бих се заиграл или заложил зарад TDP-то, мисля, че бест кейса би бил i7-4785T цпу  за 70 кинта от тук, другото се напасва по стълбицата.

• Автор
преди 1 минута, Corvax написа:

Не знам, бате, с Fujitsu-тата нямам много опит. Имам една C710 за sandbox, нея съм я накичил на макс. Ама това е 3-та генерация. Ако тръгне 5775C, ще е чудесен ъпгрейд! Ако не тръгне ... все някой ще иска да купи 5775C в OLX ... :D

Аз ги скалпирам с гилотина за процесори, че с макетния нож е много рисковано. А и с гилотината им запазвам силиконовата гарнитура сравнително интактна, та сглобяването по обратен ред става перфектно. MX-2 или MX-4, да, и аз такива слагам.

Абе, да ти кажа, греят си. 38-42 градуса в idle, падат на 25-27 след операция. Под товар надхвърлят 80 градуса,а след интервенцията едва надскачат 60. Като е кофти пастата, тази температура отива през пиновете на цокъла и се разсейва в дънната платка, през всичките компоненти наоколо - не е OK.

преди 4 минути, Raze написа:

Според мен, щом е само за фейсбук игри, няма да има никаква разлика, дори и да се смени процесора. То и за други игри не че ще има, с това вградено видео.

Пределно благодаря и на двама ви, бъдете живи и здрави и продължавайте да радвате форума!

Както казах, машината ти струва някъде малко над 100 лева, да даваш още 70 за процесор според мен е безсмислено. И гледай процесор с ниско TDP и който е даден в спецификациите, ако искаш да има някакъв шанс да го подкараш. Пробвай така как ще се държи с това, което ползваш и ако task manager ти показва в повечето случаи 100% натоварване на процесора, тогава мисли за I7, който реално пак е с 4 ядра, но може да добави към всяко ядро по 1 виртуално, което в най-добрия случаи дава 20-30% повече производителност. Аз бих сменял процесор, ако ще се ползва евентуално някой софтуер, който изисква повече ядра или виртуални машини.

преди 12 минути, A.Грозданов написа:

Въпросът е принципен и най-вече теоретичен! Но вече решен!

Благдарско!

С @Колев 74 ❤️  😉 

Да добавя само с ваше разрешение!

Ако сте решил да купувате модули, то памет може веднага да си поръчате от фирма Вали на цена 20 лева за модул - DDR3L

https://www.vali.bg/pamet-team-group-elite-ddr3l-8gb-1600-mhz-cl11-11-11-28-135v

преди 5 минути, A.Грозданов написа:

Уважавам предложението! Ще ги пробвам! При първия удобен случай. ❤️ 

Ако евентуално искате паметта да е на 1,5 волта - DDR3 - в момента няма , но до седмица ще се появят на същата цена , само че - Silicon Power

Следващата картинка от линка

преди 2 минути, A.Грозданов написа:

Винаги съм бил голям фен на SP, най-добрите цени, доживотни гаранации! ❤️❤️❤️

Винаги мога да ви оведомя по тези въпроси. Аз също ползвам само Siliicon Power

Забравих да кажа: Никога не купувам От  OLX, колкото и да ме убеждава няой!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.