Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компактни рутери

Featured Replies

И cudy се намесиха в играта. Още не знам дали е тяхно производство, или е ребрандиран GL, обаче cudy TR3000 е факт, макар и леко закъснял:

https://www.cudy.com/products/tr3000-1-0#overview

За мен, това си е живо копие на GL.inet Beryl AX GL-MT3000:

https://www.gl-inet.com/products/gl-mt3000/

В този контекст, GL.inet догонват индустрията с компактния си клас. Приключиха с предварителните поръчки, насъбраха парите за стартъп и чакаме да видим какво ще сътворят за WiFi 7.

https://www.gl-inet.com/products/gl-be3600/

Съдейки по предварителните спецификации, няма да има 6-гигахерцово радио, което за такава въшка не е болка за умиране. За сметка на това, 4-ядрен процесор Qualcomm за 1 гигахерц, два 2.5Gbps порта, 1GB RAM, 512MB флаш, пак имаме USB3.0 ... това ще е джобен powerhouse.

Рутер, като рутер. Зависи за какво ще се ползва. За домашни условия добре, но ако е за фирма с доста служители няма как да стане. А и техниката се развива. 

• Автор

Ти нали видя, че става дума за рутер за пътуващи хора, не за вкъщи или за в сървърното? Всъщност, като се замисля, няма проблем да си сложиш такова нещо вкъщи, ако си предимно ползувател на WiFi. За жица, ще се наложи да си купиш суич.

Не бих казал, че е нов рутер, тъй като се поддържа от OpenWrt от май 24, а и горе долу от там го има в БГ. Не е ребрандиран Берил, даже незнам дали не се появи преди техния, но Къди е компания създадена от няколко Медиатек инженери, които доста добре се справят.

Но за мен идеята за рутер за пътуващи е малко странна, за такъв калибър рутери.

Да, ако имаш някакъв captive portal с ограничение едно устройство в хотел, и искаш да си пуснеш на хромкаста филм от ЕОН например и си в Индия ти трябва. Но много малко хотели биха ти предложили нещо повече от 10 мегабита... хайде да кажем 50... е в такъв случай защо ти е ax/ Wifi 6 рутер? За 20-30 лева от олкс, базар или немския https://www.kleinanzeigen.de/, си вземаш Ac/ Wifi5 Xiaomi Mini, слагаш му OpenWrt, после travelmate и wireguard ( е разбира се трябва да имаш сървър в БГ иначе ЕОН-няма в Индия) и пей сърце. А и отделно се грижиш за околната среда.

Но отделен е въпроса, ако си с твой компютър, дали няма само wireguard да ти е достатъчен.

Незнам- за мен е малко пресилено AX за пътуващи.

Разбира се мое мнение.

Поздрави

PS: сега проверих Берила се поддържа от Март 23 - той е пръв:)

• Автор
преди 10 минути, jkfskjfsj написа:

Но много малко хотели биха ти предложили нещо повече от 10 мегабита... хайде да кажем 50... е в такъв случай защо ти е ax/ Wifi 6 рутер? За 20-30 лева от олкс, базар или немския https://www.kleinanzeigen.de/, си вземаш Ac/ Wifi5 Xiaomi Mini, слагаш му OpenWrt, после travelmate и wireguard ( е разбира се трябва да имаш сървър в БГ иначе ЕОН-няма в Индия) и пей сърце. А и отделно се грижиш за околната среда.

Но отделен е въпроса, ако си с твой компютър, дали няма само wireguard да ти е достатъчен.

Незнам- за мен е малко пресилено AX за пътуващи.

Това ти е най-голямата грешка - че се возиш на влака с хората, които смятат, че AX е просто по-висока скорост. :) А това е само връхчето на айсберга. Основният приоритет на AX като технология е в коренно различна посока.

Ако съм с мой компютър, WireGuard клиент е напълно достатъчен. Когато ходим с фамилията по хотели, обикновено нося един рутер с мен, вързан с VPN за вкъщи и всички ползваме неговия WiFi и тунела през него. Излишно е да обяснявам защо не е добра идея да се ползва хотелски WiFi.

Никак не е пресилено, просто познавате технологията отгоре-отгоре и опасенията ви се основават на градски легенди, в които няма капка здрав разум. :)

преди 8 минути, Corvax написа:

опасенията ви се основават на градски легенди, в които няма капка здрав разум. :)

Ок, приемам забележката, но не и цитираното горе. Все тая, явно няма да стане тема която би била полезна, а поредната такава с нападки.

Поздрави

К

• Автор
преди 5 минути, jkfskjfsj написа:

Ок, приемам забележката, но не и цитираното горе. Все тая, явно няма да стане тема която би била полезна, а поредната такава с нападки.

Поздрави

К

Не, не са нападки, просто всеки 9 от 10 души ми излизат с такъв фалшив аргумент против AX и ми се иска, когато пишем по форумите някакви сериозни неща, да излизаме подготвени. Иначе се превръщаме в техно-БГ-мама някаква. Не го приемай като обида, а като конструктивна критика. Нарочно те ужилих по егото, за да те мотивирам да седнеш да четеш. Не за да те смачкам. :) Нали знаеш за кравата, дето акала върху премръзналото врабче?

Ок, отговрям...

Като пускаш тема, в която искаш да разискваме Wifi6, го напиши. И аз имам бая забележки спрямо понятието Меш, но не откривам тема за "компактни рутери" и после да се нахвърлям на хората изявяващи мнение в темата.

Та по темата, според мен първо трябва да се замислим, защо би ни потрябвал рутер, докато сме на ваканция, или по- скоро, какво ни липсва от интернета вкъщи, когато сме на : почивка или командировка или...тн.

За мен лично ми е важно:

1. да гледам камерите и датчиците за водата или тн... - или по скоро Home Assistant да е свързан с телефона ми

2. Ако съм в чужбина: да мога да гледам ЕОН, МАКС или замунда

3. Банки - дали могат да ми откраднат данните

4. Сигурност - дали някой може да ми вземе голите снимки, докато съм на почивка

Тук вече се се получава объркването: Аз имам един лаптоп на 10тина години, който не го ползвам почти за нишо. Телефон - който е важен за мен. Служебен комп - който така или иначе е осигурен и тн. Същото при жена ми. При детето- всичко е тик ток:)

За мен важното е телефона, да е свързан или с Виваком или в ВПН.

Постигам го с Wiregurad въъзка с дома ми и доставчика ми Виваком ( на който съм прекъснал DNS и тн - ама това е друга тема за сигурност).

Единственото, което не бих постигнал без рутер е, да пусна на хотелския телевизор ЕОН или Макс, ако имат captive portal - тоест да въведеш име и парола и ограничение на устройствата свързани с интернет, за да се регистрираш в интернета им.

Това обаче се постига с пакета travelmate на всеки рутер с OpenWrt. Тогава рутера се регистрира като единствено устойство в мрежата на хотела, но може да препредава интернет на други устройства.

Офф бая писах

Време за бира.

Приканвам всеки, който има отношение по темата да пише... и нека да раздвижим форума и да бъдем полезни един на друг!

Поздрави

К

• Автор

Не, човече, не съм пускал тема да обсъждаме WiFi 6!!! :D Чети заглавието пак. :) Ти си този, който влиза тука и хвърля бомбата, на кого му трябвало това или онова. Може да седнеш да ни обясниш как работи 802.11 като протокол и къде AX се различава от N и AC. Докато пишеш, сам ще си отговориш на въпросите.

Наздраве с бирата, аз приключих с Уокъра. Компактните рутери имат своето приложение, не само в бита, но и в бизнеса. Щом ти не го откриваш, значи не си в такава среда, нямаш такива нужди и това е. Move on.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.